-
BIST 100
16193,56%0,17
-
DOLAR
44,09% 0,04
-
EURO
51,10% 0,23
-
GRAM ALTIN
7337,52% 0,03
-
Ç. ALTIN
11826,62% 0,00
1 günde 6,1 milyar dolar TL'ye döndü
-
A+Buyut
-
A-Kucult
1 günde 6,1 milyar dolar TL'ye döndü
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çarşamba günü düzenlenen AK Parti'nin 7. Olağan Büyük Kongresi'nde yaptığı 'Döviz ve altınınızı ekonomiye kazandırın' çağrısı öncesinde harekete geçen vatandaş, pazartesi günü tarihin en büyük döviz satışlarından birine imza attı. 15 Temmuz darbe girişimi ve Ağustos 2018'deki kur saldırısı döneminde olduğu gibi TL'yi savunmaya geçen yerli yatırımcı, TL'ye geçiş yaparak, milli parasına sahip çıktı.
1 GÜNDE 6.1 MİLYAR DOLAR SATILDI
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan günlük verilere göre, Merkez Bankası'ndaki başkan değişimi sonrası TL'de spekülatif bir biçimde olağanüstü değer kaybının yaşandığı pazartesi günü döviz mevduat hesaplarında 6 milyar 120 milyon dolarlık çözülme oldu. 19 Mart Cuma günü 255.7 milyar dolar olan döviz hesaplarının büyüklüğü, 22 Mart Pazartesi 249 milyar 583 milyon dolara geriledi. Böylece döviz hesaplarının büyüklüğü 13 Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu.
VATANDAŞ SATIŞ İÇİN KOŞTU
Döviz hesaplarındaki çözülmede lokomotifliği bireysel yatırımcı yani vatandaş üstlendi. Bireysel yatırımcının 19 Mart'ta 165 milyar 738 milyon dolar olan döviz hesaplarının büyüklüğü, 22 Mart'ta 4 milyar 648 milyon dolar azalarak, 161 milyar 87 milyon dolara geriledi. Pazartesi günü şirketlere ait döviz hesaplarının büyüklüğü ise 1 milyar 472 milyon dolar azalarak 88 milyar 495 milyon dolara indi.
BOZDURAN TL HESAP AÇTI
Dövizini bozduran vatandaşın aynı gün TL mevduata geçtiği gözlendi. 19 Mart'ta 1 milyar 568 milyon TL olan TL mevduatın büyüklüğü, 22 Mart'ta 52 milyar lira artarak 1 trilyon 620 milyar liraya ulaştı. Böylece TL mevduatlar tarihin en yüksek seviyesine çıktı.
Pazartesi günü vadesiz TL mevduatın büyüklüğü 323 milyar liradan 351 milyara, vadelilerin ise 1 trilyon 244 milyardan 1 trilyon 268 milyar liraya ulaştı.
TL İSTİKRARLI OLACAK
MOBIUS Capital Partners Kurucusu Mark Mobius 'Türk Lirası'nın bu zayıflıkla devam etmeyeceğini, gelecekte istikrarlı olacağını düşünüyorum' dedi. Mobius, 'Ne zaman bir merkez bankası başkanı değişse bu bir panik yaratır. Buna rağmen yeni TCMB Başkanı'nın açıklamasına baktığınızda istikrarlı bir Türk Lirası hedefi görüyorsunuz.
Türk Lirası'ndaki tepkinin aşırı olduğunu, mantıklı olmadığını düşünüyorum' diye konuştu. Kurun zayıfladığını ya da güçlendiğini görmek için baktıkları ölçütlerden birinin satın alma gücü paritesi olduğunu belirten Mobius, yatırımcı olarak kendini kur zayıflıklarına karşı nasıl koruduğu sorusuna ise 'Kur zayıflıklarından fayda sağlayabilecek şirketlerin hisselerini seçmeye çalışıyoruz. Örneğin Türkiye'de ihracat yapan bir yazılım şirketinde yatırımımız var' dedi.
TL'YE GEÇİŞ SON SÜRAT DEVAM EDİYOR
DÖVİZ kurunda yaşanan hacimsiz yükselişi ve gelinen bu seviyelerin kalıcı olmadığını düşünen bireysel yatırımcının salı günü de en az 2-3 milyar dolar civarında satış gerçekleştirdiği belirtiliyor.
Reform paketi ve çarşamba günkü kongrede verilen mesajların, dolarizasyonun kırılmasının önünü açacağını belirten analistler, mevcut faiz seviyesinin de TL'ye geçişi cazip kıldığı görüşünde.
İstanbul'da 2 katlı iş yerinde çıkan yangın söndürüldü
İranlı Tümgeneral Rızaî: Uzun bir savaşa hazırız ancak düşman buna hazır değil
Bakan Bayraktar: Kozlu'da en kısa sürede normal üretim süreçlerine döneceğiz
Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı toplantısını yaptı
Manisa Akhisar'da meydana gelen bıçaklı kavgada vefat eden Ağrılılar defnedildi
Bitlis’te yolcu otobüsünde 4 kilo skunk ele geçirildi
İran'dan ABD'ye "liman" uyarısı
Batman'da toplumun farklı kesimleri iftarda buluştu
Endonezya genelinde birçok volkanın aktivitesinde artış gözlemleniyor.
Malatya Meslek Lisesinin yeniden inşası için imzalar atıldı
Ağrı'da 29 milyon TL'lik para trafiğine operasyon çok sayıda gözaltı
Etiyopya'da heyelan: 30 ölü
Şehitler Hayrına Yoldaki Vatandaşlara İftar İkramı
Yeşiltepe’deki Haliliye Camii Yardım Bekliyor
Malatya'da çatı yangını
Bingöl Valisi Çelik, UMKE’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı
Bingöl Üniversitesinde “Yeni Nesil Üniversite Vizyonu” toplantısı gerçekleştirildi
Malatya'da Ramazan şenliğinde cami çocukların neşesiyle doldu
Malatyada Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi'ne yoğun ilgi
Gazprom: Türkiye'ye giden doğalgaz boru hattı altyapısına yönelik saldırılar püskürtüldü
Batman’da Birlik Sofrası: Şah-Mar İftarına Yoğun İlgi
İzmir'de yaban domuzları ilçe merkezine indi
İzmir'de HÜDA PAR Gençlik Kolları, trafikte iftariye dağıttı
Diyarbakır'da otomobil takla attı: Bir yaralı
İzmir’de çöpe atılan APP plakalar dikkat çekti
İngiltere, Epstein'ın arkadaşının ABD elçisi olarak atanmasına ilişkin belgeleri yayınladı
Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Siirt'te fitrelik buğday geleneği sürüyor
Trump, İran'a saldırıların yakında bitebileceğini iddia etti
İran, savaş sürecinde rekor petrol ihracatı yaptı
Yükleniyor






