• BIST 100

    15124,55%0,02
  • DOLAR

    43,18% 0,04
  • EURO

    50,32% 0,05
  • GRAM ALTIN

    6405,99% -0,37
  • Ç. ALTIN

    10352,53% -0,20

1 günde 6,1 milyar dolar TL'ye döndü

26 Mart 2021, Cuma 19:15
26 Mart 2021, Cuma 19:15
1 günde 6,1 milyar dolar TL
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

1 günde 6,1 milyar dolar TL'ye döndü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çarşamba günü düzenlenen AK Parti'nin 7. Olağan Büyük Kongresi'nde yaptığı 'Döviz ve altınınızı ekonomiye kazandırın' çağrısı öncesinde harekete geçen vatandaş, pazartesi günü tarihin en büyük döviz satışlarından birine imza attı. 15 Temmuz darbe girişimi ve Ağustos 2018'deki kur saldırısı döneminde olduğu gibi TL'yi savunmaya geçen yerli yatırımcı, TL'ye geçiş yaparak, milli parasına sahip çıktı.

1 GÜNDE 6.1 MİLYAR DOLAR SATILDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan günlük verilere göre, Merkez Bankası'ndaki başkan değişimi sonrası TL'de spekülatif bir biçimde olağanüstü değer kaybının yaşandığı pazartesi günü döviz mevduat hesaplarında 6 milyar 120 milyon dolarlık çözülme oldu. 19 Mart Cuma günü 255.7 milyar dolar olan döviz hesaplarının büyüklüğü, 22 Mart Pazartesi 249 milyar 583 milyon dolara geriledi. Böylece döviz hesaplarının büyüklüğü 13 Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

VATANDAŞ SATIŞ İÇİN KOŞTU

Döviz hesaplarındaki çözülmede lokomotifliği bireysel yatırımcı yani vatandaş üstlendi. Bireysel yatırımcının 19 Mart'ta 165 milyar 738 milyon dolar olan döviz hesaplarının büyüklüğü, 22 Mart'ta 4 milyar 648 milyon dolar azalarak, 161 milyar 87 milyon dolara geriledi. Pazartesi günü şirketlere ait döviz hesaplarının büyüklüğü ise 1 milyar 472 milyon dolar azalarak 88 milyar 495 milyon dolara indi.

BOZDURAN TL HESAP AÇTI

Dövizini bozduran vatandaşın aynı gün TL mevduata geçtiği gözlendi. 19 Mart'ta 1 milyar 568 milyon TL olan TL mevduatın büyüklüğü, 22 Mart'ta 52 milyar lira artarak 1 trilyon 620 milyar liraya ulaştı. Böylece TL mevduatlar tarihin en yüksek seviyesine çıktı.

Pazartesi günü vadesiz TL mevduatın büyüklüğü 323 milyar liradan 351 milyara, vadelilerin ise 1 trilyon 244 milyardan 1 trilyon 268 milyar liraya ulaştı.

TL İSTİKRARLI OLACAK

MOBIUS Capital Partners Kurucusu Mark Mobius 'Türk Lirası'nın bu zayıflıkla devam etmeyeceğini, gelecekte istikrarlı olacağını düşünüyorum' dedi. Mobius, 'Ne zaman bir merkez bankası başkanı değişse bu bir panik yaratır. Buna rağmen yeni TCMB Başkanı'nın açıklamasına baktığınızda istikrarlı bir Türk Lirası hedefi görüyorsunuz.

Türk Lirası'ndaki tepkinin aşırı olduğunu, mantıklı olmadığını düşünüyorum' diye konuştu. Kurun zayıfladığını ya da güçlendiğini görmek için baktıkları ölçütlerden birinin satın alma gücü paritesi olduğunu belirten Mobius, yatırımcı olarak kendini kur zayıflıklarına karşı nasıl koruduğu sorusuna ise 'Kur zayıflıklarından fayda sağlayabilecek şirketlerin hisselerini seçmeye çalışıyoruz. Örneğin Türkiye'de ihracat yapan bir yazılım şirketinde yatırımımız var' dedi.

TL'YE GEÇİŞ SON SÜRAT DEVAM EDİYOR

DÖVİZ kurunda yaşanan hacimsiz yükselişi ve gelinen bu seviyelerin kalıcı olmadığını düşünen bireysel yatırımcının salı günü de en az 2-3 milyar dolar civarında satış gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Reform paketi ve çarşamba günkü kongrede verilen mesajların, dolarizasyonun kırılmasının önünü açacağını belirten analistler, mevcut faiz seviyesinin de TL'ye geçişi cazip kıldığı görüşünde.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Medyaya parmak sallayacağınıza görevinizi yapın

Memur-Sen Van Şubesi’nden ücrette denge, gelirde adalet talebi!

Rusya’da İçişleri Bakanlığına ait eğitim merkezinde patlama: 9 yaralı

Adıyaman 2026 Birinci İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi

Eğitimcilerden yarıyıl tatili uyarısı: Derslerden tamamen kopmak yanlış

Adıyaman İl Müftüsü Haliloğlu: Miraç, insanlığın önüne açılmış sınırsız bir yükseliş ufkudur

Çayeli açıklarında keşif amaçlı sondaj yapılacak

Türk Hava Yolları uçağı, bomba tehdidi nedeniyle Barselona'ya acil iniş yaptı

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden görme engelli hafızlara destek

Mersin Umut Kervanı’ndan Miraç Kandili’nde ihtiyaç sahiplerine destek

Bitlis Memur-Sen’den ücret dengesizliği ve gelir adaletsizliğine tepki

Ocak ayı SED ödemeleri hesaplara yatırıldı

Yetimler Vakfı Miraç Kandili'nde yetimleri unutmadı

Söylemez: Memuru ezerek enflasyonla mücadele edilemez

Ankara, Suudi Arabistan–Pakistan ittifakına katılmayı değerlendiriyor

Gazze Şeridi Yönetimi Ulusal Komitesi üyeleri kimlerdir?

Memur-Sen Adıyaman İl Temsilcisi Demir: Ücrette denge, gelirde adalet, işyerinde huzur istiyoruz

MASKİ’den Kuluncak’a 400 milyon Tl’lik Altyapı Yatırımı

Bakan Ersoy çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ağrı'ya geldi

87 yaşındaki hastadan 4,5 kiloluk tümör alındı

Merkez Bsı rezervleri açıklandı

Mardin Memur-Sen’den ücret dengesizliği ve gelir adaletsizliğine karşı basın açıklaması

Memur-Sen’den kamuda ücret reformu çağrısı: Ücrette denge yoksa huzur olmaz

Miniklerden Miraç Kandili etkinliği

Battalgazi’de karla mücadele çalışmaları devam ediyor

Batman'da kadınlara yönelik okuma yazma kursu

Eğitimci Sarıtaç: Basın kamu vicdanının, eğitim ise geleceğin teminatıdır

Batman'da tıbbi acil çağrı yönetimi eğitimi verildi

Fransa, ilk askeri birliğini Grönland'a gönderdi

Batman'da kar engeline rağmen hayat kurtaran müdahale

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Medyaya parmak sallayacağınıza görevinizi yapın

Memur-Sen Van Şubesi’nden ücrette denge, gelirde adalet talebi!

Rusya’da İçişleri Bakanlığına ait eğitim merkezinde patlama: 9 yaralı

Adıyaman 2026 Birinci İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi

Eğitimcilerden yarıyıl tatili uyarısı: Derslerden tamamen kopmak yanlış

Adıyaman İl Müftüsü Haliloğlu: Miraç, insanlığın önüne açılmış sınırsız bir yükseliş ufkudur

Çayeli açıklarında keşif amaçlı sondaj yapılacak