• BIST 100

    10857,17%-0,28
  • DOLAR

    42,42% 0,00
  • EURO

    49,14% 0,48
  • GRAM ALTIN

    5625,62% -0,18
  • Ç. ALTIN

    9257,74% 0,68

1 günde 6,1 milyar dolar TL'ye döndü

26 Mart 2021, Cuma 19:15
26 Mart 2021, Cuma 19:15
1 günde 6,1 milyar dolar TL
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

1 günde 6,1 milyar dolar TL'ye döndü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çarşamba günü düzenlenen AK Parti'nin 7. Olağan Büyük Kongresi'nde yaptığı 'Döviz ve altınınızı ekonomiye kazandırın' çağrısı öncesinde harekete geçen vatandaş, pazartesi günü tarihin en büyük döviz satışlarından birine imza attı. 15 Temmuz darbe girişimi ve Ağustos 2018'deki kur saldırısı döneminde olduğu gibi TL'yi savunmaya geçen yerli yatırımcı, TL'ye geçiş yaparak, milli parasına sahip çıktı.

1 GÜNDE 6.1 MİLYAR DOLAR SATILDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan günlük verilere göre, Merkez Bankası'ndaki başkan değişimi sonrası TL'de spekülatif bir biçimde olağanüstü değer kaybının yaşandığı pazartesi günü döviz mevduat hesaplarında 6 milyar 120 milyon dolarlık çözülme oldu. 19 Mart Cuma günü 255.7 milyar dolar olan döviz hesaplarının büyüklüğü, 22 Mart Pazartesi 249 milyar 583 milyon dolara geriledi. Böylece döviz hesaplarının büyüklüğü 13 Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

VATANDAŞ SATIŞ İÇİN KOŞTU

Döviz hesaplarındaki çözülmede lokomotifliği bireysel yatırımcı yani vatandaş üstlendi. Bireysel yatırımcının 19 Mart'ta 165 milyar 738 milyon dolar olan döviz hesaplarının büyüklüğü, 22 Mart'ta 4 milyar 648 milyon dolar azalarak, 161 milyar 87 milyon dolara geriledi. Pazartesi günü şirketlere ait döviz hesaplarının büyüklüğü ise 1 milyar 472 milyon dolar azalarak 88 milyar 495 milyon dolara indi.

BOZDURAN TL HESAP AÇTI

Dövizini bozduran vatandaşın aynı gün TL mevduata geçtiği gözlendi. 19 Mart'ta 1 milyar 568 milyon TL olan TL mevduatın büyüklüğü, 22 Mart'ta 52 milyar lira artarak 1 trilyon 620 milyar liraya ulaştı. Böylece TL mevduatlar tarihin en yüksek seviyesine çıktı.

Pazartesi günü vadesiz TL mevduatın büyüklüğü 323 milyar liradan 351 milyara, vadelilerin ise 1 trilyon 244 milyardan 1 trilyon 268 milyar liraya ulaştı.

TL İSTİKRARLI OLACAK

MOBIUS Capital Partners Kurucusu Mark Mobius 'Türk Lirası'nın bu zayıflıkla devam etmeyeceğini, gelecekte istikrarlı olacağını düşünüyorum' dedi. Mobius, 'Ne zaman bir merkez bankası başkanı değişse bu bir panik yaratır. Buna rağmen yeni TCMB Başkanı'nın açıklamasına baktığınızda istikrarlı bir Türk Lirası hedefi görüyorsunuz.

Türk Lirası'ndaki tepkinin aşırı olduğunu, mantıklı olmadığını düşünüyorum' diye konuştu. Kurun zayıfladığını ya da güçlendiğini görmek için baktıkları ölçütlerden birinin satın alma gücü paritesi olduğunu belirten Mobius, yatırımcı olarak kendini kur zayıflıklarına karşı nasıl koruduğu sorusuna ise 'Kur zayıflıklarından fayda sağlayabilecek şirketlerin hisselerini seçmeye çalışıyoruz. Örneğin Türkiye'de ihracat yapan bir yazılım şirketinde yatırımımız var' dedi.

TL'YE GEÇİŞ SON SÜRAT DEVAM EDİYOR

DÖVİZ kurunda yaşanan hacimsiz yükselişi ve gelinen bu seviyelerin kalıcı olmadığını düşünen bireysel yatırımcının salı günü de en az 2-3 milyar dolar civarında satış gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Reform paketi ve çarşamba günkü kongrede verilen mesajların, dolarizasyonun kırılmasının önünü açacağını belirten analistler, mevcut faiz seviyesinin de TL'ye geçişi cazip kıldığı görüşünde.

 

İstanbul’da şarj halindeki elektrikli araç alev alarak patladı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Malatya'da kayıp olarak aranan yaşlı kadın ölü bulundu

Kocaeli'de feci kaza: 2 ölü

Isparta’da 306 adet sentetik kannabinoid ele geçirildi

Rusya'da İHA üretim tesisi vuruldu

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Brezilya’da vinç kazası: 1 işçi öldü

Akdeniz’de 4,1 büyüklüğünde deprem

BM: ABD ile Venezuela arasındaki gelişmeler endişe verici

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Rigas Türkiye'ye gelecek

Malatya'da çıkan yangında bir ev küle döndü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gönüllüler Koalisyonu Zirvesi’ne Katıldı

Mısır'da üçlü Gazze zirvesi

Kongo’da 25 üst düzey subay gözaltına alındı

Evde ölü bulunan ailenin babası defnedildi, anne ve çocuk memleketine gönderildi

Antalya’da 25 ton tarihi geçmiş tavuk ele geçirildi

Romanya ve Moldova hava sahasında drone alarmı

HAMAS 1 siyonist esirin daha cesedini teslim etti

Kocaeli’de uyuşturucu operasyonu: 75 şüpheli yakalandı

Gaziantep'te 230 tarihi eser ele geçirildi

Şiddetli yağış sonrası Gazze Şeridi'nde çadırlar su altında kaldı

Avrupa'nın ilk savunma sanayi programı onaylandı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Fransa’yı ziyaret edecek

DMM'den "Ulusal Afet Tatbikatı iptal edildi" iddialarına yalanlama

Şanlıurfa’da “Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar” programı düzenlenecek

ASTP'den Sudan'a destek çağrısı: Sudan için acil insani yardım vakti

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentileri geçen yıla göre 12 puan iyileşti

Adana'da uyuşturucu operasyonu: Çok sayıda madde ve ruhsatsız silah ele geçirildi

Sahaf Başçı: Okuma biçimi değişti ama kitap hâlâ en doğru yol

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul’da şarj halindeki elektrikli araç alev alarak patladı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Malatya'da kayıp olarak aranan yaşlı kadın ölü bulundu

Kocaeli'de feci kaza: 2 ölü

Isparta’da 306 adet sentetik kannabinoid ele geçirildi

Rusya'da İHA üretim tesisi vuruldu

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı yapıldı