• BIST 100

    10935,30%-0,09
  • DOLAR

    42,50% 0,17
  • EURO

    49,27% -0,08
  • GRAM ALTIN

    5720,38% 0,80
  • Ç. ALTIN

    9240,28% 0,00

2021’de turizme bahar gelecek

14 Aralık 2020, Pazartesi 09:28
14 Aralık 2020, Pazartesi 09:28
2021’de turizme bahar gelecek
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

2021’de turizme bahar gelecek

üresel salgın Kovid-19’un en çok etkilediği sektörlerin başında turizm geliyor. Bu yıl işletmelerin büyük bir kısmının kapandığı alanda, yeni sezon için hazırlıklar sürüyor.

Aşının gündeme gelmesiyle pozitif bir hava estiğini anlatan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, “Turizm sektöründe bugün itibariyle beklentimiz, yılın ikinci yarısından sonra yavaş yavaş tekrar işlerin açılmaya başlayacağı ve sektörde yukarı doğru gidecek grafiklerin oluşacağı yönünde” diye konuştu. “Kamu-özel sektör işbirliği ile atılacak adımlar sonrasında turizm sektörünün hedeflerine ulaşarak ülke ekonomisi, istihdamı ve kalkınmasına en güçlü desteği verecek sektör olacağına inanıyoruz” diyen Eresin, tüm umut ve beklentilerinin pandemiyi geride bırakarak, yeniden ekonominin lokomotif sektörü haline gelebilmek olduğunu söyledi.

YUKARI DOĞRU İVME BEKLENTİSİ

2021’den sonra Türkiye ve dünya için turizm sektörünün çok büyük bir ivme ile yukarı çıkacağını umduklarını belirten Eresin, şunları kaydetti: “Herkes pandemi sürecinden çok sıkılmış durumda. İnsanlar bir an önce seyahate çıkmak istiyorlar ve bunun için şimdiden planlar yapıyorlar. Arama motorlarının raporlarına göre başta İstanbul ve Türkiye bugünlerde çok fazla gündemde. Dolayısıyla haziran, temmuz sonrası toparlanmaya başlayacak turizm sektörünün en azından önümüzdeki 2-3 yıl gerçekten parlayan bir sektör olacağına inanıyoruz.”

DESTEKLERİN DEVAMI ŞART

İlk önceliklerinin insan sağlığı olduğunun altını çizen Eresin, 'İkinci önceliğimiz de işletmelerimizi ayakta tutabilmek, dolayısıyla da sektörde çalışan yetişmiş insan kaynağımızı koruyabilmek. Bu nedenle sektöre sağlanan desteklerin devamı ve yeni desteklerin sağlanması bizler için çok önemli” dedi. Turizm sektörünün 2021 yılında da desteklenmesi halinde ekonomiye en güçlü katkıyı sunan sektör olacağına işaret eden Eresin, “Sektörümüzün bu süreci atlatabilmesi için halihazırda bu yıl sonuna kadar geçerli olan; KDV indirimlerinin, normalleşme desteğinin, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin gibi istihdam uygulamalarının, vergisel uygulamaların 2021 yılında da devam etmesi bizim için çok önemli destekler olacaktır” ifadelerini kullandı.

KAYIPLAR TELAFİ EDİLECEK

Ayrıca; sektör kuruluşlarının kredi yapılandırmaları veya yeni krediye ulaşmaları için oluşturulacak Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) devam ettirilmesi gerektiğini savunan Müberra Eresin, şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde yeni tanımlanan KGF’nin özellikle turizm sektörüne kullandırılması konusunda her zamanki gibi Sayın Kültür ve Turizm Bakanımızdan da destek istedik.” Eresin, pandemi sonrasında güçlü bir toparlanma ile tüm kayıpların telafi edileceğini umduklarını bildirdi.

SEKTÖRDE YENİ NORMALLER NE OLACAK?

-Maske ve sosyal mesafe hayatımızın vazgeçilmezi olmaya devam edecek.
-Temizlik, hijyen, el yıkama artık temel yaşam kavramı olacak.
-İş modelleri; konaklama gibi hizmet sektörlerinde çok yoğun olmamakla birlikte, uzaktan çalışma başta olmak üzere birçok yenilik geldi/gelecek.
-Bireysel ve kurumsal sigorta sistemleri Kovid-19 etkisiyle yeni klozlarla pahalanacak.
-Teknoloji hiç olmadığı kadar hayatımızın vazgeçilmezi olacak.
-Virüsün etkisi geçinceye kadar eskisi kadar sosyal olamayacağız.
-Yeni sistemin adı ‘Kontrollü Sosyal Hayat’ olacak.

Tayland'da selde ölenlerin sayısı 145'e yükseldi

Peru'nun eski Devlet Başkanı Castillo, 11 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı

Direniş güvenlik birimi Batı Şeria’daki direnişçileri tedbirli olmaları yönünde uyardı

Atkı, eldiven ve bere tezgâhta kaldı: Esnaf havaların soğumasını bekliyor

Batman'da Kent ve Aile Mezarlığı çalışmaları devam ediyor

TOKi'ler emlak piyasasını etkileyecek mi? Diyarbakır'da emlak piyasası ne durumda?

Hong Kong'daki büyük yangında ölü sayısı 128'e yükseldi

Bingöl’de AFAD personeline temel ilk yardım eğitimi

Kitap okuma azmi sahaflık mesleğine yöneltti

Hazine ve Maliye Bakanlığı 15 stajyer muhasebat kontrolörü alacak

Kasım ayı doğum yardımı ödemeleri hesaplara aktarıldı

İşitme engelli kadınlar Kur’an öğrenmede engel tanımıyor

Putin, Hindistan'ı ziyaret edecek

Geçici korunanlara sağlıkta katılım payı geliyor: 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek

Mardin’de ölü bulunan Kaya ailesine ilişkin bir kişi daha tutuklandı

Altın fiyatları yeniden yükselişe geçti

Şanlıurfa’da öğrenciler sabah namazında buluştu: Manevi atmosferde anlamlı etkinlik

H-ÜFE yıllık yüzde 34,85 arttı

İşgal rejiminin Suriye saldırısında 13 kişi hayatını kaybetti

Brent petrol 63,06 dolardan işlem görüyor

Şanlıurfa’da İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

İşsizlik rakamları açıklandı

İstanbul ve Diyarbakır’da borsa manipülasyonu operasyonu: 6 gözaltı

Meteoroloji 4 il için sarı kod verdi: Sağanak, dolu ve hortum ihtimali

Uzman Diyetisyen Korkmaz: Çocuklarımızı soğuklardan beslenmeyle koruyabiliriz

İstanbul’da "Huzur" uygulaması: 1022 gözaltı

Uzman Doktor Şimşek, karbonmonoksit tehlikesine karşı uyardı

Şanlıurfa’da kaçak et sevkiyatı engellendi: 1 ton et imha edildi

Trump: Üçüncü dünya ülkelerinden göçü kalıcı olarak durduracağım

İşgal rejimi Cenin’de iki genci teslim olmalarına rağmen yargısız infaz etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tayland'da selde ölenlerin sayısı 145'e yükseldi

Peru'nun eski Devlet Başkanı Castillo, 11 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı

Direniş güvenlik birimi Batı Şeria’daki direnişçileri tedbirli olmaları yönünde uyardı

Atkı, eldiven ve bere tezgâhta kaldı: Esnaf havaların soğumasını bekliyor

Batman'da Kent ve Aile Mezarlığı çalışmaları devam ediyor

TOKi'ler emlak piyasasını etkileyecek mi? Diyarbakır'da emlak piyasası ne durumda?

Hong Kong'daki büyük yangında ölü sayısı 128'e yükseldi