• BIST 100

    16698,39%-0,07
  • DOLAR

    43,63% 0,02
  • EURO

    51,80% -0,23
  • GRAM ALTIN

    7100,76% 0,64
  • Ç. ALTIN

    11727,26% 0,35

21 şirketin tasfiye planı hazır: Varlıklarına haciz konuldu

08 Ağustos 2021, Pazar 11:15
08 Ağustos 2021, Pazar 11:15
21 şirketin tasfiye planı hazır: Varlıklarına haciz konuldu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

21 şirketin tasfiye planı hazır: Varlıklarına haciz konuldu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), intibak planı yeterli görülmeyerek Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından tasfiyesine karar verilen tasarruf finansman şirketlerinde izleyeceği yol haritasını belirledi. TMSF'den yapılan açıklamada, tasfiyesine karar verilen 21 tasarruf finansman şirketinde hesabı bulunan yaklaşık 55 bin tüketicinin mağduriyetinin önlenmesi için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

VARLIKLARA HACİZ KONULDU

Fon kurulunun 28 Temmuz'da aldığı kararla oluşturulan tasfiye komisyonları, şirketlerin mal varlığı değerleri ile hak sahiplerinin menfaatlerinin korunması ve giderlerin azaltılması için tasfiye eylem planları çerçevesinde harekete geçti.

Bu kapsamda, şirketlerin hakim ortak ve yöneticilerinin mali hak ve varlıklarına ihtiyati haciz işlemi gerçekleştirilerek şirketlerin genel müdürlükleri ve şubelerinde güvenlik tedbirleri alındı. Kiralık durumda olan 426 şubenin tümü kapatıldı.

Tasfiye komisyonları, eylem planları çerçevesinde tasarruf finansman şirketlerinde şu işlemleri halihazırda yürütmeye devam ediyor: 'Bilgi-işlem denetimi ve yedekleme. Şirketlere ait varlıklar ve haklar ile borç ve yükümlülüklerinin, teminat eksikliklerinin ve diğer risklerin tespiti.

Yetkisiz şahıslarda şirket mal varlığı bulunup bulunmadığının tespiti. Tasfiye bilançosuna esas kayıtların doğrulanması ve bağımsız denetim raporunun hazırlanması. Toplam 53 bin 533 adet tasarruf finansman sözleşmesinin incelenerek şirket kayıtlarıyla uyumunun tespiti.

Şirket hak kayıplarının önlenmesine ilişkin her türlü idari ve hukuki geri kazanım faaliyetleri.' Çalışmaların süratle tamamlanmasının ardından, şirketlerin tasfiye bilançosu hazırlanarak, alacaklılar sıra cetvelinin düzenleneceği ve şirketin paraya çevrilebilen tüm menkul, gayrimenkul, hak ve alacakları tahsil edildikçe, hak sahiplerine bildirim yapılacağı kaydedildi.

DAVA VE TAKİPLER DURDU

TMSF açıklamasında, 'Bu süreçte; şirketler aleyhine yürüyen tüm dava/takipler, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununun 50/A maddesinin yetkilendirmesiyle, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 106'ncı maddesi kapsamında, hak sahiplerinin menfaatlerinin korunmasını teminen 2 Temmuz 2021 itibarıyla durmuş olup bu şirketler aleyhine yeni dava/ takip de yapılamayacaktır' denildi.

TAKSİTLER ÖDENMEYECEK

Henüz teslimat almamış tasarruf birikimi ödemesi yapan müşterilerin, sözleşmeden kaynaklanan taksit ödemeleri durdurularak, bu kişiler daha sonra yapılacak duyurular ile alacaklarını tasfiye komisyonuna bildirmeye çağrılacak.

Teslimat alan finansman dönemindeki müşteriler ise, taksitli borçlarını sözleşme koşullarına uygun şekilde ödeyecek. Vadesi geldiği halde ödemesini yapmayanlar hakkında hukuki takip işlemleri başlatılacak.

SEKTÖRDE 6 FİRMA KALDI

Tasarruf finansman şirketleri BDDK denetimi altına girerken, kontrolsüz büyüyen sektörün vatandaşı mağdur etmemesi için yasal düzenleme yapılmış, 100 milyon lira sermaye şartı getirilmişti.

Yasal düzenleme ile devlet kontrolüne uyum sağlamak için nisan ayında BDDK'ya başvuru yapan 35 şirketten 21'inin tasfiye edileceği açıklanmıştı. 8 firma da kendi istediği ile oyun dışı kalınca sektörde birleşmelerle birlikte sadece 6 firma onaylı konuma geldi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Trump, Netanyahu ile yaptığı görüşmede İran ile müzakerelerin devam etmesi konusunda ısrar etti

Van’da kaçak avcılara 50 bin lira ceza uygulandı

Manisa’da 14 bin sentetik hap ele geçirildi: 7 tutuklama

Siirt’te heyelan ve kaya düşmeleri: Kapanan yollar ulaşıma açıldı

ROKETSAN, Suudi şirketle ortak üretim için anlaşma imzaladı

Mısır'da kabine değişikliğiyle yeni savunma bakanı atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Miçotakis'le Gazze'deki gelişmeleri değerlendirdik, Batı Şeria'da son kararları reddediyoruz

İletişim Başkanı Duran’dan Erdoğan-Miçotakis görüşmesine ilişkin açıklama

Amasya'da 3 işçi gaz zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti

Bakan Bolat Yunanistan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Dimas ile görüştü

Adalet Bakanı Gürlek'ten "yemin" paylaşımı

Ebu Ubeyde: İran'a her türlü saldırı, İslam ümmetine yönelik bir saldırıdır

Batman'da seyir halindeki panelvan alev aldı

Dışişleri Sözcüsünden Bakan Fidan'ın "Irak" hakkındaki ifadelerine açıklama

TPAO Libya’da deniz ve kara sahalarında hidrokarbon arama faaliyetlerine başlıyor

İzmir’de denize düşen kişi sudan çıkarılarak kurtarıldı

Sel ve su baskınlarına ilişkin değerlendirme toplantısı yapıldı

İran İslam İnkılâbı 47 yaşında: Emperyalizme ve siyonizme meydan okuma devam ediyor

Bakan Işıkhan, Fas'ta "çocuk işçiliği" konulu konferansa katıldı

Mardin’de otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı toplantısını gerçekleştirdi

Şerafettin Elçi Havalimanında ocak ayında 31 bin yolcu uçtu

Bursa'da yağışlara rağmen baraj doluluk oranı beklenenin altında

Şırnak’ta sigaraya karşı farkındalık yürüyüşü

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç: Hükümetler bu kez Küresel Sumud Filosu’nu korumalı

Siverek’te 5 ton bozuk ürün imha edildi

Endonezya'da havaalanında silahlı saldırı: 2 pilot öldü

Bursa'da yaban kedisi foto kapanla görüntülendi

Uludere'de ana dilimi seçiyorum standında vatandaşlar bilgilendirildi

Bakan Göktaş: 15 yaş altına sosyal medya düzenlemesi elzem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump, Netanyahu ile yaptığı görüşmede İran ile müzakerelerin devam etmesi konusunda ısrar etti

Van’da kaçak avcılara 50 bin lira ceza uygulandı

Manisa’da 14 bin sentetik hap ele geçirildi: 7 tutuklama

Siirt’te heyelan ve kaya düşmeleri: Kapanan yollar ulaşıma açıldı

ROKETSAN, Suudi şirketle ortak üretim için anlaşma imzaladı

Mısır'da kabine değişikliğiyle yeni savunma bakanı atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Miçotakis'le Gazze'deki gelişmeleri değerlendirdik, Batı Şeria'da son kararları reddediyoruz