• BIST 100

    17106,95%-0,04
  • DOLAR

    43,74% 0,22
  • EURO

    51,88% -0,10
  • GRAM ALTIN

    7005,55% 1,56
  • Ç. ALTIN

    11731,12% 0,00

21 şirketin tasfiye planı hazır: Varlıklarına haciz konuldu

08 Ağustos 2021, Pazar 11:15
08 Ağustos 2021, Pazar 11:15
21 şirketin tasfiye planı hazır: Varlıklarına haciz konuldu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

21 şirketin tasfiye planı hazır: Varlıklarına haciz konuldu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), intibak planı yeterli görülmeyerek Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından tasfiyesine karar verilen tasarruf finansman şirketlerinde izleyeceği yol haritasını belirledi. TMSF'den yapılan açıklamada, tasfiyesine karar verilen 21 tasarruf finansman şirketinde hesabı bulunan yaklaşık 55 bin tüketicinin mağduriyetinin önlenmesi için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

VARLIKLARA HACİZ KONULDU

Fon kurulunun 28 Temmuz'da aldığı kararla oluşturulan tasfiye komisyonları, şirketlerin mal varlığı değerleri ile hak sahiplerinin menfaatlerinin korunması ve giderlerin azaltılması için tasfiye eylem planları çerçevesinde harekete geçti.

Bu kapsamda, şirketlerin hakim ortak ve yöneticilerinin mali hak ve varlıklarına ihtiyati haciz işlemi gerçekleştirilerek şirketlerin genel müdürlükleri ve şubelerinde güvenlik tedbirleri alındı. Kiralık durumda olan 426 şubenin tümü kapatıldı.

Tasfiye komisyonları, eylem planları çerçevesinde tasarruf finansman şirketlerinde şu işlemleri halihazırda yürütmeye devam ediyor: 'Bilgi-işlem denetimi ve yedekleme. Şirketlere ait varlıklar ve haklar ile borç ve yükümlülüklerinin, teminat eksikliklerinin ve diğer risklerin tespiti.

Yetkisiz şahıslarda şirket mal varlığı bulunup bulunmadığının tespiti. Tasfiye bilançosuna esas kayıtların doğrulanması ve bağımsız denetim raporunun hazırlanması. Toplam 53 bin 533 adet tasarruf finansman sözleşmesinin incelenerek şirket kayıtlarıyla uyumunun tespiti.

Şirket hak kayıplarının önlenmesine ilişkin her türlü idari ve hukuki geri kazanım faaliyetleri.' Çalışmaların süratle tamamlanmasının ardından, şirketlerin tasfiye bilançosu hazırlanarak, alacaklılar sıra cetvelinin düzenleneceği ve şirketin paraya çevrilebilen tüm menkul, gayrimenkul, hak ve alacakları tahsil edildikçe, hak sahiplerine bildirim yapılacağı kaydedildi.

DAVA VE TAKİPLER DURDU

TMSF açıklamasında, 'Bu süreçte; şirketler aleyhine yürüyen tüm dava/takipler, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununun 50/A maddesinin yetkilendirmesiyle, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 106'ncı maddesi kapsamında, hak sahiplerinin menfaatlerinin korunmasını teminen 2 Temmuz 2021 itibarıyla durmuş olup bu şirketler aleyhine yeni dava/ takip de yapılamayacaktır' denildi.

TAKSİTLER ÖDENMEYECEK

Henüz teslimat almamış tasarruf birikimi ödemesi yapan müşterilerin, sözleşmeden kaynaklanan taksit ödemeleri durdurularak, bu kişiler daha sonra yapılacak duyurular ile alacaklarını tasfiye komisyonuna bildirmeye çağrılacak.

Teslimat alan finansman dönemindeki müşteriler ise, taksitli borçlarını sözleşme koşullarına uygun şekilde ödeyecek. Vadesi geldiği halde ödemesini yapmayanlar hakkında hukuki takip işlemleri başlatılacak.

SEKTÖRDE 6 FİRMA KALDI

Tasarruf finansman şirketleri BDDK denetimi altına girerken, kontrolsüz büyüyen sektörün vatandaşı mağdur etmemesi için yasal düzenleme yapılmış, 100 milyon lira sermaye şartı getirilmişti.

Yasal düzenleme ile devlet kontrolüne uyum sağlamak için nisan ayında BDDK'ya başvuru yapan 35 şirketten 21'inin tasfiye edileceği açıklanmıştı. 8 firma da kendi istediği ile oyun dışı kalınca sektörde birleşmelerle birlikte sadece 6 firma onaylı konuma geldi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Yerel radyoların ve radyocuların karşılaştığı zorluklar artmakta

Bakan Bolat: 2025’te cari işlemler açığı 25,2 milyar dolar oldu

UAEA, Ukrayna'da nükleer güvenliğin risk altında olduğunu bildirdi

Zonguldak’ta narkotik operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Şam’a çalışma ziyareti

Diyarbakır’da 84 yaşındaki kayıp adam için arama çalışmaları sürüyor

BM Güvenlik Konseyi, "Afganistan Yaptırımları İzleme" ekibinin görev süresini yeniledi

Batman'da hatimle teravih namazı kılınacak camiler belirlendi

Şanlıurfa'da göz tembelliğine dikkat çağrısı

Bingöl’de Hesarek Kayak Merkezi’nde çığ tatbikatı gerçekleştirildi

Hukukçu Taşkıran: Epstein dosyası siyasi ve bürokratik güçle bastırıldı

Ülkelerin uzay rekabeti derinlik kazanıyor

Batman'da Genç Bilaller Ezanı Güzel Okuma Yarışması il finali gerçekleştirildi

Gaziantep'te hatimle teravih kılınacak camiler belli oldu

Batman'da genç nida hafızlık ve Kur'an'ı Kerim yarışmaları il finali gerçekleştirildi

ABD'de üniversitede saldırı: 2 ölü

Batman'da "Kudüs ve Şehadet" programı düzenleniyor

İzmit’te silahlı yaralama şüphelisi tutuklandı

Bingöl'de Umut Kervanı, Yağmur’un talebine kayıtsız kalmadı

Manaf’a Bir Barış Ödülü Daha: Dünyaca Ünlü Yazar Egeyön Barış Ödülünü Aldı

AFAD Başkanı Pehlivan, Çin Büyükelçisi Jiang Xuebin’i kabul etti

Tavuk eti üretimi Aralık 2025’te yıllık yüzde 7,1 arttı

Uzman Dr. Akın: Sigara her yıl 8 milyon kişinin ölümüne yol açıyor

Afyonkarahisar’da silah operasyonu: 2 şüpheli hakkında işlem başlatıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Batman'da

Bursa'da geleceğin hava ve uzay araçları için yüksek sıcaklık dayanımlı kompozitler üretiliyor

Gümrük kapılarında yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Ücretli çalışan sayısı Aralık 2025’te yıllık bazda yüzde 1,2 arttı

Türkiye Aile Hareketi Başkanı Ergincan:  Eski eş bir ömür boyu geçim kapısı olamaz

Dr. Şahan: Çocuklukta görme bozukluğu öğrenmeyi engelliyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Yerel radyoların ve radyocuların karşılaştığı zorluklar artmakta

Bakan Bolat: 2025’te cari işlemler açığı 25,2 milyar dolar oldu

UAEA, Ukrayna'da nükleer güvenliğin risk altında olduğunu bildirdi

Zonguldak’ta narkotik operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Şam’a çalışma ziyareti

Diyarbakır’da 84 yaşındaki kayıp adam için arama çalışmaları sürüyor

BM Güvenlik Konseyi, "Afganistan Yaptırımları İzleme" ekibinin görev süresini yeniledi