• BIST 100

    15999,14%1,19
  • DOLAR

    43,99% 0,09
  • EURO

    51,14% -0,11
  • GRAM ALTIN

    7305,88% 0,67
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,00

21 şirketin tasfiye planı hazır: Varlıklarına haciz konuldu

08 Ağustos 2021, Pazar 11:15
08 Ağustos 2021, Pazar 11:15
21 şirketin tasfiye planı hazır: Varlıklarına haciz konuldu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

21 şirketin tasfiye planı hazır: Varlıklarına haciz konuldu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), intibak planı yeterli görülmeyerek Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından tasfiyesine karar verilen tasarruf finansman şirketlerinde izleyeceği yol haritasını belirledi. TMSF'den yapılan açıklamada, tasfiyesine karar verilen 21 tasarruf finansman şirketinde hesabı bulunan yaklaşık 55 bin tüketicinin mağduriyetinin önlenmesi için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

VARLIKLARA HACİZ KONULDU

Fon kurulunun 28 Temmuz'da aldığı kararla oluşturulan tasfiye komisyonları, şirketlerin mal varlığı değerleri ile hak sahiplerinin menfaatlerinin korunması ve giderlerin azaltılması için tasfiye eylem planları çerçevesinde harekete geçti.

Bu kapsamda, şirketlerin hakim ortak ve yöneticilerinin mali hak ve varlıklarına ihtiyati haciz işlemi gerçekleştirilerek şirketlerin genel müdürlükleri ve şubelerinde güvenlik tedbirleri alındı. Kiralık durumda olan 426 şubenin tümü kapatıldı.

Tasfiye komisyonları, eylem planları çerçevesinde tasarruf finansman şirketlerinde şu işlemleri halihazırda yürütmeye devam ediyor: 'Bilgi-işlem denetimi ve yedekleme. Şirketlere ait varlıklar ve haklar ile borç ve yükümlülüklerinin, teminat eksikliklerinin ve diğer risklerin tespiti.

Yetkisiz şahıslarda şirket mal varlığı bulunup bulunmadığının tespiti. Tasfiye bilançosuna esas kayıtların doğrulanması ve bağımsız denetim raporunun hazırlanması. Toplam 53 bin 533 adet tasarruf finansman sözleşmesinin incelenerek şirket kayıtlarıyla uyumunun tespiti.

Şirket hak kayıplarının önlenmesine ilişkin her türlü idari ve hukuki geri kazanım faaliyetleri.' Çalışmaların süratle tamamlanmasının ardından, şirketlerin tasfiye bilançosu hazırlanarak, alacaklılar sıra cetvelinin düzenleneceği ve şirketin paraya çevrilebilen tüm menkul, gayrimenkul, hak ve alacakları tahsil edildikçe, hak sahiplerine bildirim yapılacağı kaydedildi.

DAVA VE TAKİPLER DURDU

TMSF açıklamasında, 'Bu süreçte; şirketler aleyhine yürüyen tüm dava/takipler, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununun 50/A maddesinin yetkilendirmesiyle, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 106'ncı maddesi kapsamında, hak sahiplerinin menfaatlerinin korunmasını teminen 2 Temmuz 2021 itibarıyla durmuş olup bu şirketler aleyhine yeni dava/ takip de yapılamayacaktır' denildi.

TAKSİTLER ÖDENMEYECEK

Henüz teslimat almamış tasarruf birikimi ödemesi yapan müşterilerin, sözleşmeden kaynaklanan taksit ödemeleri durdurularak, bu kişiler daha sonra yapılacak duyurular ile alacaklarını tasfiye komisyonuna bildirmeye çağrılacak.

Teslimat alan finansman dönemindeki müşteriler ise, taksitli borçlarını sözleşme koşullarına uygun şekilde ödeyecek. Vadesi geldiği halde ödemesini yapmayanlar hakkında hukuki takip işlemleri başlatılacak.

SEKTÖRDE 6 FİRMA KALDI

Tasarruf finansman şirketleri BDDK denetimi altına girerken, kontrolsüz büyüyen sektörün vatandaşı mağdur etmemesi için yasal düzenleme yapılmış, 100 milyon lira sermaye şartı getirilmişti.

Yasal düzenleme ile devlet kontrolüne uyum sağlamak için nisan ayında BDDK'ya başvuru yapan 35 şirketten 21'inin tasfiye edileceği açıklanmıştı. 8 firma da kendi istediği ile oyun dışı kalınca sektörde birleşmelerle birlikte sadece 6 firma onaylı konuma geldi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Batılı ülkeler Orta Doğu'dan vatandaşlarını tahliye ediyor

Sanayiden yayılan karbondioksit gazını azaltacak proje geliştiriliyor

Doç. Dr. Aslaner: Kanserde erken teşhis için vücudun verdiği sinyallere dikkat edilmeli

İş dünyasından savaş uyarısı: Hürmüz Boğazı küresel ekonomiyi olumsuz etkileyecek

YÖK ile AFAD arasında afete hazırlık protokolü imzalandı

Dışişleri Bakanlığı’ndan Ege Adaları açıklaması

İran’dan Nahçıvan’a saldırı iddiası

Müslümanlar Ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya giremiyor

Açık Öğretim Okulları e-Sınav giriş belgeleri erişime açıldı

Gaziantep'te sazangiller için av yasağı başladı

Bilimsel araştırmalara göre hafıza geliştirmenin en etkili yöntemleri

Freni patlayan kamyon eve çarparak durabildi

HAKSİAD Şube Başkanı Çetiz: Altın ve dövize yönelim piyasa ekonomisini olumsuz etkiliyor

Kastamonu’da yurt dışı bağlantılı uyuşturucu operasyonu: 5 kişi yakalandı

Drift yapan sürücüye 146 bin lira ceza

İzmir’in bitmeyen çöp çilesi

ABD ve siyonist rejim İran'da 105 sivil merkeze saldırdı

Mart ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

Bakan Kacır: 10'uncu Ulusal Antarktika Seferi başarıyla tamamland

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek dağıtımını sürdürüyor

Malatya'da kayısı üreticilerine ilkbahar ilaçlama uyarısı

Şanlıurfa’da drone destekli av denetimi

İran: ABD, fırkateynimizi uluslararası sularda vurdu

Şanlıurfa’da DicleFest’te teknoloji ve bilim yarışmaları düzenlenecek

Gaziantep’te "ÇEMBER" operasyonlarında bin 973 kişi yakalandı

Dil öğrenmenin en etkili yöntemleri

Batman'da İran'a destek için basın açıklaması yapılacak

Kendileri küçük yürekleri kocaman: Öğrenciler kumbaralarını Gazze'ye bağışladı

HAMAS liderlerinden Vesim El Ali şehit edildi

Bakan Şimşek: Akaryakıt fiyat artışlarının yüzde 75’i vergiden karşılanacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batılı ülkeler Orta Doğu'dan vatandaşlarını tahliye ediyor

Sanayiden yayılan karbondioksit gazını azaltacak proje geliştiriliyor

Doç. Dr. Aslaner: Kanserde erken teşhis için vücudun verdiği sinyallere dikkat edilmeli

İş dünyasından savaş uyarısı: Hürmüz Boğazı küresel ekonomiyi olumsuz etkileyecek

YÖK ile AFAD arasında afete hazırlık protokolü imzalandı

Dışişleri Bakanlığı’ndan Ege Adaları açıklaması

İran’dan Nahçıvan’a saldırı iddiası