• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,26% 0,01
  • EURO

    51,26% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6404,70% -3,26
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

35 yıl yaşadığı Almanya'yı bırakıp döndü! Hayvanlar sayesinde huzuru ve sağlığı köyünde buldu

01 Mart 2021, Pazartesi 20:06
01 Mart 2021, Pazartesi 20:06
35 yıl yaşadığı Almanya
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

35 yıl yaşadığı Almanya'yı bırakıp döndü! Hayvanlar sayesinde huzuru ve sağlığı köyünde buldu

Tuncelili Murat Erdoğan, 1977 yılında yaşadığı Pülümür ilçesine bağlı Çakırkaya köyünü terk ederek Almanya’ya gitti. Uzun yıllar Almanya’da farklı işler yapan Erdoğan, köyüne olan özlemi nedeniyle yaklaşık 9 yıl önce dönmeye karar verdi. Köyüne dönen ve 1 milyon liraya modern ahır yapan Erdoğan, burada simental cinsi büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine başladı. Hayvancılıkla uğraşmaya başlayan ve huzuru bulan Erdoğan, bu sayede bir türlü kurtulamadığı Vertigo hastalığına da yendi. 



'Burası hiç aklımdan çıkmadı'

1977 yılında ağlayarak köyünden ayrılıp Almanya’ya gittiğini belirten Murat Erdoğan, “Burası hiçbir zaman aklımdan çıkmadı. Gece yatıyordum rüyalarıma giriyordu. Sıkıntıya düşsem bu memleketin yaylalarını, çeşmelerini düşünüyordum. 2002-2004 yılında ilk geldim buraya. Geldim yetmedi. Ondan sonraki yıllar iki üç sefer izne geliyordum. İzne gelmem de yetmeyince 9 sene önce buraya temelli yerleştim. Çalışmayı seven bir insanım. Hayvancılık sevgisi vardı. En iyisi buraya yerleşmek diye düşündüm ve 6 danayla işe başladım. Derken hayvan sayısı çoğaldı şimdi 50 büyükbaş hayvanım var” dedi. 
 


'Vergitoyu hayvan sevgisi sayesinde yendi'

Hayvan sevgisinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Murat Erdoğan, “Bende vertigo hastalığı vardı. Sürekli baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma oluyordu. Hayvancılığa başladıktan sonra hastalık temelli bitti. Stres yok, üzüntü yok, sıkıntı yok. Bütün sevgini, şefkatini hayvanlara veriyorsun. Sabah, öğle, akşam hayvanların içindeyim” diye konuştu. 
 


'Bu topraklar kimseyi aç, susuz bırakmamış'

Hayvancılıkta verilen emeğin karşılığının alındığını ifade eden Erdoğan, “Hayvanın sütünden, derisinden, gübresinden faydalanıyoruz. Hatta tüylerini tarıyoruz bunlardan kuşlar yuva yapıyor. Kesinlikle gurbetteki hemşehrilerimiz gelip hayvancılık yapsınlar. Hem hobi olur hem de kazanç kapısı. Özellikle pademi döneminde insanlar boş yatıyor. Nasıl geçineceklerini düşünüyor. Bu bir fırsat. Büyükbaş, küçükbaş, arıcılık, fasulye, nohut, patates, soğan eksinler. Bu topraklar kimseyi aç, susuz bırakmamış. Kesinlikle verdiğinin karşılığını alıyorsun. İlkbaharda dağlardaki bitkilerden topluyorsun. Burada 300 serçe samanlıkta besleniyor. Kargalar, saksağanlar gübreden besleniyor. 150 fare samanlıktan besleniyor” şeklinde konuştu.



Simental ırkı inek beslediğini aktaran Erdoğan, süt, peynir, çökelek gibi ürünler ürettiklerini ve talebe yetişemediklerini de sözlerine ekledi. Erdoğan'ın yeğeni  6 yaşındaki  Rozan Ali de vaktinin büyük bölümünü hayvanlarla geçirirken, hayvanlarla uğraşmanın kendisini mutlu ettiğini ifade etti.

Katma değeri yüksek bu ürünleri profesyonel meslek haline getiren ciddi gelirler elde eder

Son dönemlerde bölgeye ait ürünlere yoğun talep olduğunu  belirten İlçe Belediye Başkanı Müslüm Tosun ise, “Bu ürünler katma değeri yüksek ürünler. Bunlar meslek haline getirilir ve profesyonelce yapılırsa ciddi gelir elde edilir. Biz de belediye olarak bir çalışma yaptık. Pülümür’deki mevcut durumun analizini yaptık. Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık ve diğer bitkilerin analizlerini hazırladık. Bu çalışmada en büyük üreticilerin Pülümür’de olduğunu gördük. Bölge müsait, fırsatlar var. Bütün hemşehrilerimizin bunu örnek alıp bu işleri yönelmesini arzu ediyorum” dedi.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Kırklareli'de bir iş yerinde soba patladı: 1 ölü, 2 yaralı

Nijerya'da Ramazan Bayramı dolayısıyla 92 mahkuma af kararı

Almanya Irak’ta görev yapan askerlerini tahliye etti

BM: 2,1 milyar insan temiz suya erişemiyor

İsviçre’den ABD’ye silah ihracatı durduruldu

Rusya'dan AB'ye LNG ithalatı tepkisi

Niğde'de trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Dışişleri Bakanlığı: israilin Suriye’ye saldırısını tehlikeli bir tırmanma olarak görüyoruz

ABD, Doğu Pasifik'te bir tekneye daha saldırdı

Mardin’de dereye düşen kız çocuk hayatını kaybetti

Güney Kore'de otomobil parça fabrikasında yangın: En az 50 yaralı

Bayramda Ücretsiz Bekleniyordu, Batman’da Ücretli Oldu!

Mardin'de asansör boşluğuna düşen çocuk yaralandı

Şırnak'ta yoğun yağış sele neden oldu

Kolombiya'da sağanak sel baskınına yol açtı

Dışişleri Bakanı Fidan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile bir araya geldi

Şırnak için şiddetli yağış ve kar uyarısı

Pezeşkiyan: Devlet terörizmi siyonist rejimin doğasında var

Edirne'de trafik kazası: 4 yaralı

Malatya'da kent bayramlaşması programı gerçekleştirildi

NATO, Irak misyonunda görev yapan tüm personeli Avrupa'ya tahliye etti

Avrupa'da ülkeler arasında gerilim: Almanya, Macaristan'ı 'AB'ye sadakatsizlikle' suçladı

Mücteba Hamaney'den sahte bayrak girişimi uyarısı: Türkiye ve Umman'a saldırılar İran tarafından yapılmadı

Yozgat'ta feci kaza: 1 ölü, 5 yaralı

Akdeniz’de Fransız donanmasından Rus "Gölge Gemisi"ne baskın

Kazakistan'da yeni anayasa resmen kabul edildi

Kuzey Kore'de tank birliklerinin katılımıyla taktik saldırı tatbikatı

Siyonist işgalcilerin Lübnan'a saldırılarında şehit sayısı 1001'e yükseldi

İran'dan İngiltere'ye 'askeri üs' tepkisi: Saldırıya iştirak olarak değerlendirilecek

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Kırklareli'de bir iş yerinde soba patladı: 1 ölü, 2 yaralı

Nijerya'da Ramazan Bayramı dolayısıyla 92 mahkuma af kararı

Almanya Irak’ta görev yapan askerlerini tahliye etti

BM: 2,1 milyar insan temiz suya erişemiyor

İsviçre’den ABD’ye silah ihracatı durduruldu

Rusya'dan AB'ye LNG ithalatı tepkisi