• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,59% 0,15
  • EURO

    51,56% 0,33
  • GRAM ALTIN

    6941,29% 3,11
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

35 yıl yaşadığı Almanya'yı bırakıp döndü! Hayvanlar sayesinde huzuru ve sağlığı köyünde buldu

01 Mart 2021, Pazartesi 20:06
01 Mart 2021, Pazartesi 20:06
35 yıl yaşadığı Almanya
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

35 yıl yaşadığı Almanya'yı bırakıp döndü! Hayvanlar sayesinde huzuru ve sağlığı köyünde buldu

Tuncelili Murat Erdoğan, 1977 yılında yaşadığı Pülümür ilçesine bağlı Çakırkaya köyünü terk ederek Almanya’ya gitti. Uzun yıllar Almanya’da farklı işler yapan Erdoğan, köyüne olan özlemi nedeniyle yaklaşık 9 yıl önce dönmeye karar verdi. Köyüne dönen ve 1 milyon liraya modern ahır yapan Erdoğan, burada simental cinsi büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine başladı. Hayvancılıkla uğraşmaya başlayan ve huzuru bulan Erdoğan, bu sayede bir türlü kurtulamadığı Vertigo hastalığına da yendi. 



'Burası hiç aklımdan çıkmadı'

1977 yılında ağlayarak köyünden ayrılıp Almanya’ya gittiğini belirten Murat Erdoğan, “Burası hiçbir zaman aklımdan çıkmadı. Gece yatıyordum rüyalarıma giriyordu. Sıkıntıya düşsem bu memleketin yaylalarını, çeşmelerini düşünüyordum. 2002-2004 yılında ilk geldim buraya. Geldim yetmedi. Ondan sonraki yıllar iki üç sefer izne geliyordum. İzne gelmem de yetmeyince 9 sene önce buraya temelli yerleştim. Çalışmayı seven bir insanım. Hayvancılık sevgisi vardı. En iyisi buraya yerleşmek diye düşündüm ve 6 danayla işe başladım. Derken hayvan sayısı çoğaldı şimdi 50 büyükbaş hayvanım var” dedi. 
 


'Vergitoyu hayvan sevgisi sayesinde yendi'

Hayvan sevgisinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Murat Erdoğan, “Bende vertigo hastalığı vardı. Sürekli baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma oluyordu. Hayvancılığa başladıktan sonra hastalık temelli bitti. Stres yok, üzüntü yok, sıkıntı yok. Bütün sevgini, şefkatini hayvanlara veriyorsun. Sabah, öğle, akşam hayvanların içindeyim” diye konuştu. 
 


'Bu topraklar kimseyi aç, susuz bırakmamış'

Hayvancılıkta verilen emeğin karşılığının alındığını ifade eden Erdoğan, “Hayvanın sütünden, derisinden, gübresinden faydalanıyoruz. Hatta tüylerini tarıyoruz bunlardan kuşlar yuva yapıyor. Kesinlikle gurbetteki hemşehrilerimiz gelip hayvancılık yapsınlar. Hem hobi olur hem de kazanç kapısı. Özellikle pademi döneminde insanlar boş yatıyor. Nasıl geçineceklerini düşünüyor. Bu bir fırsat. Büyükbaş, küçükbaş, arıcılık, fasulye, nohut, patates, soğan eksinler. Bu topraklar kimseyi aç, susuz bırakmamış. Kesinlikle verdiğinin karşılığını alıyorsun. İlkbaharda dağlardaki bitkilerden topluyorsun. Burada 300 serçe samanlıkta besleniyor. Kargalar, saksağanlar gübreden besleniyor. 150 fare samanlıktan besleniyor” şeklinde konuştu.



Simental ırkı inek beslediğini aktaran Erdoğan, süt, peynir, çökelek gibi ürünler ürettiklerini ve talebe yetişemediklerini de sözlerine ekledi. Erdoğan'ın yeğeni  6 yaşındaki  Rozan Ali de vaktinin büyük bölümünü hayvanlarla geçirirken, hayvanlarla uğraşmanın kendisini mutlu ettiğini ifade etti.

Katma değeri yüksek bu ürünleri profesyonel meslek haline getiren ciddi gelirler elde eder

Son dönemlerde bölgeye ait ürünlere yoğun talep olduğunu  belirten İlçe Belediye Başkanı Müslüm Tosun ise, “Bu ürünler katma değeri yüksek ürünler. Bunlar meslek haline getirilir ve profesyonelce yapılırsa ciddi gelir elde edilir. Biz de belediye olarak bir çalışma yaptık. Pülümür’deki mevcut durumun analizini yaptık. Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık ve diğer bitkilerin analizlerini hazırladık. Bu çalışmada en büyük üreticilerin Pülümür’de olduğunu gördük. Bölge müsait, fırsatlar var. Bütün hemşehrilerimizin bunu örnek alıp bu işleri yönelmesini arzu ediyorum” dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Filipinler’de tropikal fırtına heyelana yol açtı: 4 ölü

Kocaeli merkezli 3 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 11 tutuklama

Nepal'de yolcu otobüsü uçuruma yuvarlandı: 13 ölü, 34 yaralı

ABD’de bir araç markete girdi: 3 ölü, 6 yaralı

Amasya’daki iş yeri kurşunlama olayının azmettiricileri İstanbul’da yakalandı

Umman: ABD ve İran görüşmesinde müzakerelerin yeniden başlatılması ve başarıyla sonuçlanabilmesi üzerinde duruldu

Milletvekili Dinç'ten depremzedelere ziyaret

Almanya Başbakanı Merz ile BAE Devlet Başkanı Al Nahyan görüştü

Yunanistan'da casusluk krizi

DMM’den Türkiye-Somali ilişkilerini hedef alan iddialara yalanlama

ABD'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı

BM: Refah Sınır Kapısı'ndan insani yardım geçişlerine izin verilmiyor

Tarımsal destekleme ödemesi çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

Ürdün Kralı 2. Abdullah Türkiye'ye geliyor

Mersin’de okul servislerine sıkı denetim

Mersin’in batısı için kuvvetli yağış alarmı

Batman'da kuyumcuda silahlı soygun: 2 şüpheli gözaltında, 1 firari

Ürdün Kralı 2. Abdullah yarın Türkiye’ye geliyor

Yemen'de Filistin için milyonluk miting

Fransa, Grönland'da başkonsolosluk açan ilk AB ülkesi oldu

AB, Rusya'ya karşı 20. yaptırım paketini önerdi

Batman’da Kuyumcuya Silahlı Saldırı: Şüphelilerden İkisi Yakalandı

HÜDA PAR Ağrı il teşkilat üyeleri Kızılay'a kan bağışında bulundu

Meteorolojiden bazı bölgeler için sağanak ve kar uyarısı

YÖK’ten üniversite öğrencilerine büyük müjde: Mezun olmadan iş hayatı başlıyor

İran Dışişleri Bakanından ABD'yle yapılan bugünkü müzakerelere ilişkin açıklamalar

OSTİM’de 5G vizyonu masaya yatırıldı: Türkiye dijital bağımsızlığa hazırlanıyor

Hindistan'da bir parti lideri öldürüldü

Bursa'da 6 Şubat depremleri dolayısıyla anma programı düzenlendi

Hindistan'da kömür madeninde patlama: 18 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Filipinler’de tropikal fırtına heyelana yol açtı: 4 ölü

Kocaeli merkezli 3 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 11 tutuklama

Nepal'de yolcu otobüsü uçuruma yuvarlandı: 13 ölü, 34 yaralı

ABD’de bir araç markete girdi: 3 ölü, 6 yaralı

Amasya’daki iş yeri kurşunlama olayının azmettiricileri İstanbul’da yakalandı

Umman: ABD ve İran görüşmesinde müzakerelerin yeniden başlatılması ve başarıyla sonuçlanabilmesi üzerinde duruldu

Milletvekili Dinç'ten depremzedelere ziyaret