• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

35 yıl yaşadığı Almanya'yı bırakıp döndü! Hayvanlar sayesinde huzuru ve sağlığı köyünde buldu

01 Mart 2021, Pazartesi 20:06
01 Mart 2021, Pazartesi 20:06
35 yıl yaşadığı Almanya
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

35 yıl yaşadığı Almanya'yı bırakıp döndü! Hayvanlar sayesinde huzuru ve sağlığı köyünde buldu

Tuncelili Murat Erdoğan, 1977 yılında yaşadığı Pülümür ilçesine bağlı Çakırkaya köyünü terk ederek Almanya’ya gitti. Uzun yıllar Almanya’da farklı işler yapan Erdoğan, köyüne olan özlemi nedeniyle yaklaşık 9 yıl önce dönmeye karar verdi. Köyüne dönen ve 1 milyon liraya modern ahır yapan Erdoğan, burada simental cinsi büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine başladı. Hayvancılıkla uğraşmaya başlayan ve huzuru bulan Erdoğan, bu sayede bir türlü kurtulamadığı Vertigo hastalığına da yendi. 



'Burası hiç aklımdan çıkmadı'

1977 yılında ağlayarak köyünden ayrılıp Almanya’ya gittiğini belirten Murat Erdoğan, “Burası hiçbir zaman aklımdan çıkmadı. Gece yatıyordum rüyalarıma giriyordu. Sıkıntıya düşsem bu memleketin yaylalarını, çeşmelerini düşünüyordum. 2002-2004 yılında ilk geldim buraya. Geldim yetmedi. Ondan sonraki yıllar iki üç sefer izne geliyordum. İzne gelmem de yetmeyince 9 sene önce buraya temelli yerleştim. Çalışmayı seven bir insanım. Hayvancılık sevgisi vardı. En iyisi buraya yerleşmek diye düşündüm ve 6 danayla işe başladım. Derken hayvan sayısı çoğaldı şimdi 50 büyükbaş hayvanım var” dedi. 
 


'Vergitoyu hayvan sevgisi sayesinde yendi'

Hayvan sevgisinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Murat Erdoğan, “Bende vertigo hastalığı vardı. Sürekli baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma oluyordu. Hayvancılığa başladıktan sonra hastalık temelli bitti. Stres yok, üzüntü yok, sıkıntı yok. Bütün sevgini, şefkatini hayvanlara veriyorsun. Sabah, öğle, akşam hayvanların içindeyim” diye konuştu. 
 


'Bu topraklar kimseyi aç, susuz bırakmamış'

Hayvancılıkta verilen emeğin karşılığının alındığını ifade eden Erdoğan, “Hayvanın sütünden, derisinden, gübresinden faydalanıyoruz. Hatta tüylerini tarıyoruz bunlardan kuşlar yuva yapıyor. Kesinlikle gurbetteki hemşehrilerimiz gelip hayvancılık yapsınlar. Hem hobi olur hem de kazanç kapısı. Özellikle pademi döneminde insanlar boş yatıyor. Nasıl geçineceklerini düşünüyor. Bu bir fırsat. Büyükbaş, küçükbaş, arıcılık, fasulye, nohut, patates, soğan eksinler. Bu topraklar kimseyi aç, susuz bırakmamış. Kesinlikle verdiğinin karşılığını alıyorsun. İlkbaharda dağlardaki bitkilerden topluyorsun. Burada 300 serçe samanlıkta besleniyor. Kargalar, saksağanlar gübreden besleniyor. 150 fare samanlıktan besleniyor” şeklinde konuştu.



Simental ırkı inek beslediğini aktaran Erdoğan, süt, peynir, çökelek gibi ürünler ürettiklerini ve talebe yetişemediklerini de sözlerine ekledi. Erdoğan'ın yeğeni  6 yaşındaki  Rozan Ali de vaktinin büyük bölümünü hayvanlarla geçirirken, hayvanlarla uğraşmanın kendisini mutlu ettiğini ifade etti.

Katma değeri yüksek bu ürünleri profesyonel meslek haline getiren ciddi gelirler elde eder

Son dönemlerde bölgeye ait ürünlere yoğun talep olduğunu  belirten İlçe Belediye Başkanı Müslüm Tosun ise, “Bu ürünler katma değeri yüksek ürünler. Bunlar meslek haline getirilir ve profesyonelce yapılırsa ciddi gelir elde edilir. Biz de belediye olarak bir çalışma yaptık. Pülümür’deki mevcut durumun analizini yaptık. Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık ve diğer bitkilerin analizlerini hazırladık. Bu çalışmada en büyük üreticilerin Pülümür’de olduğunu gördük. Bölge müsait, fırsatlar var. Bütün hemşehrilerimizin bunu örnek alıp bu işleri yönelmesini arzu ediyorum” dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İşgal zindanlarında 9 bini aşkın Filistinli tutuluyor

Arakçi: Müzakereler nükleer dosyayla sınırlı, füze pazarlığı yok

Şanlıurfa’da narkotik operasyonunda para, silah ve uyuşturucu ele geçirildi

Sakarya için kuvvetli yağış uyarısı

UNICEF: Gazze'de çocuklar "ölümcül" koşullarda yaşıyor, eğitim ve sağlık sistemi çöktü

Malatya'da trafik kazası: 5 yaralı

Dağ keçilerinin doğal yaşamı kameralara yansıdı

Siyonist rejim ateşkesi hiçe sayıyor: Gazze'de hava ve topçu saldırıları sürüyor

Batman'da uyuşturucu suçundan aranan hükümlü yakalandı

Iraklı akademisyenlerden HAKSİAD’a ziyaret

Şanlıurfa’da ev kurşunlayan 2 şüpheli yakalandı

İşgal rejimi Batı Şeria ve Kudüs’te birçok Filistinliyi alıkoydu

İşgalciler Filistinli aileyi evini kendi elleriyle yıkmaya zorladı

Van’da defineciler suçüstü yakalandı

Avukat Taş: Uzayan davalar ve tutukluluk süreleri adaleti fiilen askıya alıyor

Van'da keklik avlayan kişiye 81 bin lira para cezası

Ticaret Bakanlığı: Servis ücretini menü fiyatına yansıtanlara izin verilmeyecek

Gazze'de sağlık sistemi çöktü: Binlerce hasta ve yaralı ölümle burun buruna

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı TOKİ projesindeki fahiş fiyatları Meclis'e taşıdı

ÖNDER Gaziantep Şube Başkanı Aksu: İyilik kanımızda var

Dünya’nın manyetik alanına dair ezber bozan bulgular

Çalışkan: Sigara bağımlılığı çoğu zaman 18 yaşından önce başlıyor

Batman'da MİT personeli gibi davranıp milyonluk dolandırıcılık yaptılar

Ocak ayında 72 bin 416 gıda denetimi yapıldı

Çanakkale’de uyuşturucu soruşturmasında 21 şüpheli yakalandı

Epstein’in işgal rejimine yardım ettiği ortaya çıktı

Göbeklitepe ve Taş Tepeler sergisi Berlin’de açılıyor

Gaziantep’te FETÖ hükümlüsü şahıs yakalandı

Yargı mensupları için “Etik Kurulu” kuruluyor

Ağrı’da yolcu otobüsü devrildi: 16 kişi yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal zindanlarında 9 bini aşkın Filistinli tutuluyor

Arakçi: Müzakereler nükleer dosyayla sınırlı, füze pazarlığı yok

Şanlıurfa’da narkotik operasyonunda para, silah ve uyuşturucu ele geçirildi

Sakarya için kuvvetli yağış uyarısı

UNICEF: Gazze'de çocuklar "ölümcül" koşullarda yaşıyor, eğitim ve sağlık sistemi çöktü

Malatya'da trafik kazası: 5 yaralı

Dağ keçilerinin doğal yaşamı kameralara yansıdı