• BIST 100

    11206,44%1,81
  • DOLAR

    42,56% 0,08
  • EURO

    49,61% 0,11
  • GRAM ALTIN

    5749,87% 0,08
  • Ç. ALTIN

    9289,24% 0,09

AB'den 750 milyar euroluk kurtarma paketi teklifi

27 Mayıs 2020, Çarşamba 19:47
27 Mayıs 2020, Çarşamba 19:47
AB
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

AB'den 750 milyar euroluk kurtarma paketi teklifi

Avrupa Birliği Komisyonu, yeni tip koronavirüsün (COVID-19) ekonomik sonuçlarıyla mücadele için 750 milyar euroluk bir kurtarma paketi kurulmasını teklif etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu (AP) olağanüstü Genel Kurul oturumunda yaptığı konuşmada, AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesini belirleyecek 'Çok Yıllı Mali Çerçeve' taslağı ile COVID-19 ekonomik kurtarma paketini içeren tekliflerini açıkladı.

Salgının Avrupa'da büyük bir ekonomik krize neden olduğunu anlatan von der Leyen, Avrupa ekonomik modelinin ciddi bir sınamadan geçtiğini söyledi.

Von der Leyen, güvenli bir gelecek için hızlı biçimde cesur adımlar atılması gerektiğine işaret ederek, 'Komisyon, AB'nin uzun dönem bütçesinin 1,1 trilyon euro olmasını ve 750 milyar euroluk ekonomik kurtarma enstrümanı kurulmasını teklif ediyor.' diye konuştu.

COVID-19 tedbirleri doğrultusunda daha önce 540 milyar euroluk 3 programın onaylandığını anımsatan von der Leyen, AB'nin salgın önlemlerinin yeni iki paketle birlikte 2,4 trilyon euro seviyesine ulaştığını vurguladı.

Von der Leyen, kurtarma fonunun AB Komisyonunun yüksek kredi derecesi ile finansal piyasalardan borç alarak kurulacağını ve kaynakların sanayi, sağlık, dijital dönüşüm ve iklim dostu teknolojiler gibi ortak önceliklere aktarılacağını anlattı.

Teklifler hakkında
Avrupa ekonomisini canlandırmayı amaçlayan tekliflere göre, AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesinin toplam boyutu 1,1 trilyon euro olacak.

Söz konusu bütçeye, AB Komisyonunun üye ülkelerin teminatıyla sermaye piyasalarından borç alarak kurulacak bir fon entegre edilecek. Ekonomik kurtarma fonunun toplam boyutu 750 milyar euro olacak. Bunun 500 milyar euroluk kısmı hibe, 250 milyar euroluk kısmı ise kredilerden oluşacak.

Fon, salgından en fazla etkilenen AB ülkelerinden İtalya'ya 81,8 milyar euroluk hibe ve 90,9 milyar euroluk kredi, İspanya'ya 77,3 milyar euro hibe, 63,1 milyar euro kredi ve Fransa'ya 38,7 milyar euro hibe sağlayacak.

Bununla, AB ülkelerinde iklim dostu teknolojiler, dijital alanlar, stratejik yatırımlar ve ekonomik reformlar desteklenecek.

Süreç

COVID-19'un en fazla etkilediği Fransa, İtalya ve İspanya gibi AB ülkeleri, krizin ekonomik sonuçlarına yönelik ortak adımlar atılmasını istiyordu. Söz konusu ülkeler kendilerine özellikle hibe verilmesini talep ediyordu.

Almanya ve Fransa geçtiğimiz günlerde salgının ekonomik sonuçlarına yönelik toplam 500 milyar euroluk hibeler içeren bir kurtarma fonu kurulması teklif etmişti.

AB ülkeleri içinde tutumlu 4'lü olarak adlandırılan Danimarka, Hollanda, İsveç ve Avusturya hibe konusuna olumlu yaklaşmamış ve ülkelere koşullu biçimde kredi verilmesini istemişti.

AB'nin bütçesi

AB bütçesinde yer alan harcama kalemlerine ilişkin ödeneklerin yıllık tavanını önceden belirleyen Çok Yıllı Mali Çerçeve (MFF), kaynakların AB'nin politika öncelikleri doğrultusunda dağılımını amaçlıyor.

AB'nin mevcut yaklaşık 1 trilyon euroluk mali çerçevesi, 2014-2020 dönemini kapsıyor.

AB bütçesinde gelir kalemleri, büyük ölçüde üye ülkeler tarafından aktarılan kaynaklardan sağlanıyor.

AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesine yönelik müzakerelerin bu yıl tamamlanması bekleniyor.

Uzun vadeli AB bütçesine ilişkin karar, üye ülkelerin AB Konseyi'ndeki oy birliği ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayı ile alınıyor.

Söz konusu kurtarma paketi ve gelecekteki bütçe tekliflerinde uzlaşı sağlanması için AB ülkeleri arasında zorlu bir müzakere süreci yaşanması öngörülüyor.

Bingöl’de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

Psikolog Bozkuş: Bağımlılık bireyleri yavaş yavaş tüketiyor

Mossad'ın yeni başkanının Kassam Tugayları'ndan kaçtığı görüntüler yeniden gündem oldu

İngiltere’de mpox virüsünün yeni bir türü tespit edildi

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonunda 1 kişi gözaltına alındı

Bingöl'de Emniyet ve Jandarma teşkilatlarına 162 yeni araç

Havalimanlarının yer hizmetlerinde yetki ve sorumluluklar yeniden düzenlendi

Göral: Tarih boyunca en fazla sömüren Batı olmuştur

AB Konsey Başkanı Costa’dan Trump yönetimine uyarı: Avrupa siyasetine müdahale kabul edilemez

Eve giren hırsız 4 milyon TL değerinde altın çaldı

Diyarbakır'da farklı suçlardan aranan 120 kişi yakalandı

Litvanya, Belarus sınırından gelen kaçak sigara balonları nedeniyle OHAL ilan etti

İran-Azerbaycan hattında stratejik trafik: Irakci'nin Bakü ziyaretinin perde arkası

Diyarbakır'da 25 kilogram esrar ele geçirildi

Gaziantep'te araması bulunan 3 kişi yakalandı

6 ilde bahis operasyonu: 20 gözaltı, 2 milyar TL’ye el konuldu

Ağrı'da yoğun sis görüş mesafesini düşürdü

Bakan Tunç: Adli emanetlerde 'üç anahtar' sistemini uygulayacağız

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den kuraklık mağduru çiftçilerle ilgili soru önergesi

Libya, 2026'daki devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerine yönelik hazırlıklara başladı

Gözler perşembe gününde: Piyasalar TCMB'den yeni bir indirim adımı bekliyor

2025’te dünyada en fazla gazeteci işgal rejimi katletti

Diyarbakır'da sonbahar renkleri şehri süsledi

Ev tipi salçaya ilgi sürüyor: Domates salçasında fiyatlar arttı

ABD Kongresi, Suriye'ye yönelik "Sezar yaptırımlarını" kaldırmaya hazırlanıyor

Yağız Kaan, Monte Carlo’da eski dünya yıldırım şampiyonunu mat etti

Trump, Meksika'yı su tedarik anlaşmazlığı nedeniyle yeni tarifelerle tehdit etti

İstanbul’da DAİŞ operasyonu: 10 gözaltı

Guterres, işgal polisinin Kudüs'teki UNRWA baskınını kınadı

Aileden hastaneye ihmal iddiası: Doğumda yalnız bırakıldık, bebeğimiz zarar gördü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl’de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

Psikolog Bozkuş: Bağımlılık bireyleri yavaş yavaş tüketiyor

Mossad'ın yeni başkanının Kassam Tugayları'ndan kaçtığı görüntüler yeniden gündem oldu

İngiltere’de mpox virüsünün yeni bir türü tespit edildi

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonunda 1 kişi gözaltına alındı

Bingöl'de Emniyet ve Jandarma teşkilatlarına 162 yeni araç

Havalimanlarının yer hizmetlerinde yetki ve sorumluluklar yeniden düzenlendi