• BIST 100

    16050,09%-1,29
  • DOLAR

    44,33% 0,02
  • EURO

    51,53% 0,12
  • GRAM ALTIN

    6428,70% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10740,95% 0,00

AB'den 750 milyar euroluk kurtarma paketi teklifi

27 Mayıs 2020, Çarşamba 19:47
27 Mayıs 2020, Çarşamba 19:47
AB
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

AB'den 750 milyar euroluk kurtarma paketi teklifi

Avrupa Birliği Komisyonu, yeni tip koronavirüsün (COVID-19) ekonomik sonuçlarıyla mücadele için 750 milyar euroluk bir kurtarma paketi kurulmasını teklif etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu (AP) olağanüstü Genel Kurul oturumunda yaptığı konuşmada, AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesini belirleyecek 'Çok Yıllı Mali Çerçeve' taslağı ile COVID-19 ekonomik kurtarma paketini içeren tekliflerini açıkladı.

Salgının Avrupa'da büyük bir ekonomik krize neden olduğunu anlatan von der Leyen, Avrupa ekonomik modelinin ciddi bir sınamadan geçtiğini söyledi.

Von der Leyen, güvenli bir gelecek için hızlı biçimde cesur adımlar atılması gerektiğine işaret ederek, 'Komisyon, AB'nin uzun dönem bütçesinin 1,1 trilyon euro olmasını ve 750 milyar euroluk ekonomik kurtarma enstrümanı kurulmasını teklif ediyor.' diye konuştu.

COVID-19 tedbirleri doğrultusunda daha önce 540 milyar euroluk 3 programın onaylandığını anımsatan von der Leyen, AB'nin salgın önlemlerinin yeni iki paketle birlikte 2,4 trilyon euro seviyesine ulaştığını vurguladı.

Von der Leyen, kurtarma fonunun AB Komisyonunun yüksek kredi derecesi ile finansal piyasalardan borç alarak kurulacağını ve kaynakların sanayi, sağlık, dijital dönüşüm ve iklim dostu teknolojiler gibi ortak önceliklere aktarılacağını anlattı.

Teklifler hakkında
Avrupa ekonomisini canlandırmayı amaçlayan tekliflere göre, AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesinin toplam boyutu 1,1 trilyon euro olacak.

Söz konusu bütçeye, AB Komisyonunun üye ülkelerin teminatıyla sermaye piyasalarından borç alarak kurulacak bir fon entegre edilecek. Ekonomik kurtarma fonunun toplam boyutu 750 milyar euro olacak. Bunun 500 milyar euroluk kısmı hibe, 250 milyar euroluk kısmı ise kredilerden oluşacak.

Fon, salgından en fazla etkilenen AB ülkelerinden İtalya'ya 81,8 milyar euroluk hibe ve 90,9 milyar euroluk kredi, İspanya'ya 77,3 milyar euro hibe, 63,1 milyar euro kredi ve Fransa'ya 38,7 milyar euro hibe sağlayacak.

Bununla, AB ülkelerinde iklim dostu teknolojiler, dijital alanlar, stratejik yatırımlar ve ekonomik reformlar desteklenecek.

Süreç

COVID-19'un en fazla etkilediği Fransa, İtalya ve İspanya gibi AB ülkeleri, krizin ekonomik sonuçlarına yönelik ortak adımlar atılmasını istiyordu. Söz konusu ülkeler kendilerine özellikle hibe verilmesini talep ediyordu.

Almanya ve Fransa geçtiğimiz günlerde salgının ekonomik sonuçlarına yönelik toplam 500 milyar euroluk hibeler içeren bir kurtarma fonu kurulması teklif etmişti.

AB ülkeleri içinde tutumlu 4'lü olarak adlandırılan Danimarka, Hollanda, İsveç ve Avusturya hibe konusuna olumlu yaklaşmamış ve ülkelere koşullu biçimde kredi verilmesini istemişti.

AB'nin bütçesi

AB bütçesinde yer alan harcama kalemlerine ilişkin ödeneklerin yıllık tavanını önceden belirleyen Çok Yıllı Mali Çerçeve (MFF), kaynakların AB'nin politika öncelikleri doğrultusunda dağılımını amaçlıyor.

AB'nin mevcut yaklaşık 1 trilyon euroluk mali çerçevesi, 2014-2020 dönemini kapsıyor.

AB bütçesinde gelir kalemleri, büyük ölçüde üye ülkeler tarafından aktarılan kaynaklardan sağlanıyor.

AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesine yönelik müzakerelerin bu yıl tamamlanması bekleniyor.

Uzun vadeli AB bütçesine ilişkin karar, üye ülkelerin AB Konseyi'ndeki oy birliği ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayı ile alınıyor.

Söz konusu kurtarma paketi ve gelecekteki bütçe tekliflerinde uzlaşı sağlanması için AB ülkeleri arasında zorlu bir müzakere süreci yaşanması öngörülüyor.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Aydın açıklarında 34 düzensiz göçmen yakalandı

Fatih Dönmez: Dünya genelindeki ekonomik büyüme ve istikrarı tehdit ediliyor

Kocaeli’de 22 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Almanya Cumhurbaşkanı, İran savaşı nedeniyle ABD'yi kınadı: "Uluslararası hukukun ihlali ve feci hata"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Özgür Özel'e tepki

Gazze'de işgalciler bir çocuğu şehit etti

Lübnan'dan siyonistlere roket atışı: Bir ölü çok sayıda yaralı

Balıkesir açıklarında sürüklenen lastik bottaki kişi kurtarıldı

Batman’da silahlı kavga: Yaralılar var

Kontrolden çıkan kamyonet şarampole yuvarlandı

İşgalcilerin Lübnan'a bugünkü saldırılarında 17 kişi şehit oldu

Öğretmenlerin alan değişikliğine bağlı yer değiştirme atamaları 28 Nisan'da yapılacak

Malatya'da 2 araç çarpıştı: 1 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Klasik ittifaklar çözülürken yeni ittifaklar kuruluyor

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Ağrı'da gerçekleştirilen operasyonda 8 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile telefonda görüştü

Polise silahla mukavemet eden hükümlü yakalandı

Hepatit sinsi ilerleyebiliyor!

Malatya'da otomobil yayaya çarptı: 2 yaralı

Konya'da maddi hasarlı trafik kazası

İran ile Çin dışişleri bakanları görüştü

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Özgür Özel'e tepki

Meteoroloji'den Ege Denizi için fırtına uyarısı

İranlı General Abdullahi: Sahadaki gerçekleri kavrayan Trump, bazı ülke liderlerine sığındı

Arakçi: Bölgesel istikrar halkların iradesine saygıyla mümkün

Diyarbakır barajlarında kontrollü su tahliyesi başlatıldı

Atasoy: Uyuşturucu politikaları insan hakları ve halk sağlığı temelinde şekillenmeli

Batman'da öğrenciler için "Bilim ve Teknoloji" semineri düzenlendi

Diyarbakır'da yoğun yağış yol çökmesine neden oldu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Aydın açıklarında 34 düzensiz göçmen yakalandı

Fatih Dönmez: Dünya genelindeki ekonomik büyüme ve istikrarı tehdit ediliyor

Kocaeli’de 22 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Almanya Cumhurbaşkanı, İran savaşı nedeniyle ABD'yi kınadı: "Uluslararası hukukun ihlali ve feci hata"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Özgür Özel'e tepki

Gazze'de işgalciler bir çocuğu şehit etti

Lübnan'dan siyonistlere roket atışı: Bir ölü çok sayıda yaralı