• BIST 100

    15740,74%-0,83
  • DOLAR

    44,46% 0,28
  • EURO

    51,29% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6336,96% 1,46
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

AB'den 750 milyar euroluk kurtarma paketi teklifi

27 Mayıs 2020, Çarşamba 19:47
27 Mayıs 2020, Çarşamba 19:47
AB
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

AB'den 750 milyar euroluk kurtarma paketi teklifi

Avrupa Birliği Komisyonu, yeni tip koronavirüsün (COVID-19) ekonomik sonuçlarıyla mücadele için 750 milyar euroluk bir kurtarma paketi kurulmasını teklif etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu (AP) olağanüstü Genel Kurul oturumunda yaptığı konuşmada, AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesini belirleyecek 'Çok Yıllı Mali Çerçeve' taslağı ile COVID-19 ekonomik kurtarma paketini içeren tekliflerini açıkladı.

Salgının Avrupa'da büyük bir ekonomik krize neden olduğunu anlatan von der Leyen, Avrupa ekonomik modelinin ciddi bir sınamadan geçtiğini söyledi.

Von der Leyen, güvenli bir gelecek için hızlı biçimde cesur adımlar atılması gerektiğine işaret ederek, 'Komisyon, AB'nin uzun dönem bütçesinin 1,1 trilyon euro olmasını ve 750 milyar euroluk ekonomik kurtarma enstrümanı kurulmasını teklif ediyor.' diye konuştu.

COVID-19 tedbirleri doğrultusunda daha önce 540 milyar euroluk 3 programın onaylandığını anımsatan von der Leyen, AB'nin salgın önlemlerinin yeni iki paketle birlikte 2,4 trilyon euro seviyesine ulaştığını vurguladı.

Von der Leyen, kurtarma fonunun AB Komisyonunun yüksek kredi derecesi ile finansal piyasalardan borç alarak kurulacağını ve kaynakların sanayi, sağlık, dijital dönüşüm ve iklim dostu teknolojiler gibi ortak önceliklere aktarılacağını anlattı.

Teklifler hakkında
Avrupa ekonomisini canlandırmayı amaçlayan tekliflere göre, AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesinin toplam boyutu 1,1 trilyon euro olacak.

Söz konusu bütçeye, AB Komisyonunun üye ülkelerin teminatıyla sermaye piyasalarından borç alarak kurulacak bir fon entegre edilecek. Ekonomik kurtarma fonunun toplam boyutu 750 milyar euro olacak. Bunun 500 milyar euroluk kısmı hibe, 250 milyar euroluk kısmı ise kredilerden oluşacak.

Fon, salgından en fazla etkilenen AB ülkelerinden İtalya'ya 81,8 milyar euroluk hibe ve 90,9 milyar euroluk kredi, İspanya'ya 77,3 milyar euro hibe, 63,1 milyar euro kredi ve Fransa'ya 38,7 milyar euro hibe sağlayacak.

Bununla, AB ülkelerinde iklim dostu teknolojiler, dijital alanlar, stratejik yatırımlar ve ekonomik reformlar desteklenecek.

Süreç

COVID-19'un en fazla etkilediği Fransa, İtalya ve İspanya gibi AB ülkeleri, krizin ekonomik sonuçlarına yönelik ortak adımlar atılmasını istiyordu. Söz konusu ülkeler kendilerine özellikle hibe verilmesini talep ediyordu.

Almanya ve Fransa geçtiğimiz günlerde salgının ekonomik sonuçlarına yönelik toplam 500 milyar euroluk hibeler içeren bir kurtarma fonu kurulması teklif etmişti.

AB ülkeleri içinde tutumlu 4'lü olarak adlandırılan Danimarka, Hollanda, İsveç ve Avusturya hibe konusuna olumlu yaklaşmamış ve ülkelere koşullu biçimde kredi verilmesini istemişti.

AB'nin bütçesi

AB bütçesinde yer alan harcama kalemlerine ilişkin ödeneklerin yıllık tavanını önceden belirleyen Çok Yıllı Mali Çerçeve (MFF), kaynakların AB'nin politika öncelikleri doğrultusunda dağılımını amaçlıyor.

AB'nin mevcut yaklaşık 1 trilyon euroluk mali çerçevesi, 2014-2020 dönemini kapsıyor.

AB bütçesinde gelir kalemleri, büyük ölçüde üye ülkeler tarafından aktarılan kaynaklardan sağlanıyor.

AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesine yönelik müzakerelerin bu yıl tamamlanması bekleniyor.

Uzun vadeli AB bütçesine ilişkin karar, üye ülkelerin AB Konseyi'ndeki oy birliği ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayı ile alınıyor.

Söz konusu kurtarma paketi ve gelecekteki bütçe tekliflerinde uzlaşı sağlanması için AB ülkeleri arasında zorlu bir müzakere süreci yaşanması öngörülüyor.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Gaziantep Şehir Hastanesi'nde başhekimlik görevinde devir teslim gerçekleştirildi

Başakşehir’de cezaevi araçlarının karıştığı kazada 15 kişi yaralandı

Afyonkarahisar’da narkotik operasyonu: 2 kişi tutuklandı

İDEV okullarda Mescid-i Aksa bilinci için etkinlikler düzenliyor

Yiğit: Tarımsal üretimin devamı için çiftçi desteklenmelidir

Şırnak’ta düzenlenen operasyonda 18 kişi gözaltına alındı

Lisede patlama: Dört öğrenci yaralandı

Şanlıurfa’da tek taraflı trafik kazası: 3 yaralı

Malatya'da otizm yaşam merkezi açılacak

Et fiyatlarının artması, vatandaşı sakatata yönlendirdi

Batman'da "işgalci asker istemiyoruz" açıklaması yapılacak

Putin’den ekonomi ve savunma çerçevesinde iş dünyasına çağrı

HÜDA PAR: Ali Şükrü Bey'i şehadetinin sene-i devriyesinde rahmetle yâd ediyoruz

STK'lardan bölgemizde yapılan işgal ve saldırılara tepki

Yüksekova–Hakkari karayolu geçici olarak trafiğe kapatılacak

İran’da 120 kültürel alan ABD-siyonist rejim saldırılarında zarar gördü

Siyonist işgal çetesi Filistinlilerin hayvanlarını çalıyor

Çiftçilere 8 milyar 737 milyon liralık destek ödemesi yapılacak

Biber fiyatlarına yönelik denetim başlatıldı

Malatya'da bilgisayar ve robotik kodlama eğitimleri verilecek

Göçmen kaçakçılığına operasyon: 101 düzensiz göçmen yakalandı

Aydın’da 2 göçmen kaçakçısı ve 101 düzensiz göçmen yakalandı

Şubat ayında kurulan şirket sayısı arttı, kapananlar azaldı

Emlakçılar: Konut piyasası son 20 yılın en durgun dönemini yaşıyor

Suudi Arabistan’dan ABD’ye İran için çağrı: Saldırıların genişlemesi lazım

Konya’da Turizm Geliştirme Ajansı toplantısı gerçekleştirildi

Memur-Sen’den ABD Büyükelçiliği önünde 'Savaşa Hayır' eylemi

Konya’da motosiklet hırsızı yakalandı

Gaziantep'te bya silahlı saldırı gerçekleştiren şahıs yakalandı

Van’da seyir halindeki araç alev aldı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep Şehir Hastanesi'nde başhekimlik görevinde devir teslim gerçekleştirildi

Başakşehir’de cezaevi araçlarının karıştığı kazada 15 kişi yaralandı

Afyonkarahisar’da narkotik operasyonu: 2 kişi tutuklandı

İDEV okullarda Mescid-i Aksa bilinci için etkinlikler düzenliyor

Yiğit: Tarımsal üretimin devamı için çiftçi desteklenmelidir

Şırnak’ta düzenlenen operasyonda 18 kişi gözaltına alındı

Lisede patlama: Dört öğrenci yaralandı