• BIST 100

    15974,91%-0,17
  • DOLAR

    43,40% 0,12
  • EURO

    51,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    7090,71% 0,65
  • Ç. ALTIN

    11690,22% 0,36

AB'den 750 milyar euroluk kurtarma paketi teklifi

27 Mayıs 2020, Çarşamba 19:47
27 Mayıs 2020, Çarşamba 19:47
AB
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

AB'den 750 milyar euroluk kurtarma paketi teklifi

Avrupa Birliği Komisyonu, yeni tip koronavirüsün (COVID-19) ekonomik sonuçlarıyla mücadele için 750 milyar euroluk bir kurtarma paketi kurulmasını teklif etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu (AP) olağanüstü Genel Kurul oturumunda yaptığı konuşmada, AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesini belirleyecek 'Çok Yıllı Mali Çerçeve' taslağı ile COVID-19 ekonomik kurtarma paketini içeren tekliflerini açıkladı.

Salgının Avrupa'da büyük bir ekonomik krize neden olduğunu anlatan von der Leyen, Avrupa ekonomik modelinin ciddi bir sınamadan geçtiğini söyledi.

Von der Leyen, güvenli bir gelecek için hızlı biçimde cesur adımlar atılması gerektiğine işaret ederek, 'Komisyon, AB'nin uzun dönem bütçesinin 1,1 trilyon euro olmasını ve 750 milyar euroluk ekonomik kurtarma enstrümanı kurulmasını teklif ediyor.' diye konuştu.

COVID-19 tedbirleri doğrultusunda daha önce 540 milyar euroluk 3 programın onaylandığını anımsatan von der Leyen, AB'nin salgın önlemlerinin yeni iki paketle birlikte 2,4 trilyon euro seviyesine ulaştığını vurguladı.

Von der Leyen, kurtarma fonunun AB Komisyonunun yüksek kredi derecesi ile finansal piyasalardan borç alarak kurulacağını ve kaynakların sanayi, sağlık, dijital dönüşüm ve iklim dostu teknolojiler gibi ortak önceliklere aktarılacağını anlattı.

Teklifler hakkında
Avrupa ekonomisini canlandırmayı amaçlayan tekliflere göre, AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesinin toplam boyutu 1,1 trilyon euro olacak.

Söz konusu bütçeye, AB Komisyonunun üye ülkelerin teminatıyla sermaye piyasalarından borç alarak kurulacak bir fon entegre edilecek. Ekonomik kurtarma fonunun toplam boyutu 750 milyar euro olacak. Bunun 500 milyar euroluk kısmı hibe, 250 milyar euroluk kısmı ise kredilerden oluşacak.

Fon, salgından en fazla etkilenen AB ülkelerinden İtalya'ya 81,8 milyar euroluk hibe ve 90,9 milyar euroluk kredi, İspanya'ya 77,3 milyar euro hibe, 63,1 milyar euro kredi ve Fransa'ya 38,7 milyar euro hibe sağlayacak.

Bununla, AB ülkelerinde iklim dostu teknolojiler, dijital alanlar, stratejik yatırımlar ve ekonomik reformlar desteklenecek.

Süreç

COVID-19'un en fazla etkilediği Fransa, İtalya ve İspanya gibi AB ülkeleri, krizin ekonomik sonuçlarına yönelik ortak adımlar atılmasını istiyordu. Söz konusu ülkeler kendilerine özellikle hibe verilmesini talep ediyordu.

Almanya ve Fransa geçtiğimiz günlerde salgının ekonomik sonuçlarına yönelik toplam 500 milyar euroluk hibeler içeren bir kurtarma fonu kurulması teklif etmişti.

AB ülkeleri içinde tutumlu 4'lü olarak adlandırılan Danimarka, Hollanda, İsveç ve Avusturya hibe konusuna olumlu yaklaşmamış ve ülkelere koşullu biçimde kredi verilmesini istemişti.

AB'nin bütçesi

AB bütçesinde yer alan harcama kalemlerine ilişkin ödeneklerin yıllık tavanını önceden belirleyen Çok Yıllı Mali Çerçeve (MFF), kaynakların AB'nin politika öncelikleri doğrultusunda dağılımını amaçlıyor.

AB'nin mevcut yaklaşık 1 trilyon euroluk mali çerçevesi, 2014-2020 dönemini kapsıyor.

AB bütçesinde gelir kalemleri, büyük ölçüde üye ülkeler tarafından aktarılan kaynaklardan sağlanıyor.

AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesine yönelik müzakerelerin bu yıl tamamlanması bekleniyor.

Uzun vadeli AB bütçesine ilişkin karar, üye ülkelerin AB Konseyi'ndeki oy birliği ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayı ile alınıyor.

Söz konusu kurtarma paketi ve gelecekteki bütçe tekliflerinde uzlaşı sağlanması için AB ülkeleri arasında zorlu bir müzakere süreci yaşanması öngörülüyor.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İşgalciler Refah'ta büyük kamp kurmaya hazırlanıyor, sınır kapısı perşembe açılabilir

MGK bugün toplanıyor: Gündemde Suriye ve Gazze var

Trump yığınağı artırıyor, Tahran dayatmaları reddediyor: Savaş kapıda mı?

Katil Netanyahu'dan şantaj: Silahsızlanma olmadan imar yok

Siyonist rejim ateşkesi yine hiçe saydı: Gazze'de 4 şehit

Azerbaycan ile Ermenistan arasında enerji taşımacılığı anlaşması

Van'da 10 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Adana'da minibüs devrildi: 13 yaralı

Iğdır’da aranan 3 hükümlü yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü

Trabzon'da 3.8 büyüklüğünde deprem

BM: Basra Körfezi'ndeki gerilimden çok endişeliyiz

AB ve Hindistan arasında kapsamlı ticaret anlaşması

Yunanistan’da 4.5 büyüklüğünde deprem

DMM’den Türk Telekom iddialarına yalanlama

Mesud Pezeşkiyan ile Veliaht Prens Selman görüştü

Rusya'da hostelde yangın: 4 ölü, 6 yaralı

Avustralya’da uçak kazası: 2 ölü

Gaziantep'te "Sağlık Bilişimi" ve "Yapay Zeka" semineri düzenlendi

Umut Kervanı ikinci yardım konvoyunu Suriye'ye gönderdi  

Kuzey Kore'den füze denemesi

Konya'da trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Bakan Bayraktar Nijerya Katı Mineraller Geliştirme Bakanı ile görüştü

DSÖ: Gazze'de 10 çocuk hipotermi nedeniyle hayatını kaybetti

Türkiye ile Nijerya arasında 9 anlaşma imzalandı

Dışişleri Bakanlığından Afrika’nın güneyindeki sel felaketine ilişkin taziye mesajı

Trump'ın politikalarınak karşı Almanya, Danimarka ve Grönland liderleri arasında üçlü zirve

Malatyalı dededen azmin zaferi: 82 yaşında okuma-yazma kursunu başarıyla tamamladı

TSO Başkanı Sadıkoğlu: Üretim yüzde 32 düştü, 26 fabrika kapandı

Endonezya'da toprak kayması felaketi: 48 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalciler Refah'ta büyük kamp kurmaya hazırlanıyor, sınır kapısı perşembe açılabilir

MGK bugün toplanıyor: Gündemde Suriye ve Gazze var

Trump yığınağı artırıyor, Tahran dayatmaları reddediyor: Savaş kapıda mı?

Katil Netanyahu'dan şantaj: Silahsızlanma olmadan imar yok

Siyonist rejim ateşkesi yine hiçe saydı: Gazze'de 4 şehit

Azerbaycan ile Ermenistan arasında enerji taşımacılığı anlaşması

Van'da 10 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı