• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı fiyatları düşürecek

26 Şubat 2021, Cuma 08:48
26 Şubat 2021, Cuma 08:48
Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı fiyatları düşürecek

Özellikle koronavirüs salgını sonrası ortaya çıkan taleple de doğru orantılı kimi zincir marketlerdeki fahiş fiyat uygulamalarına yönelik dikkat çeken yeni bir adım atılıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: Son aylarda dolardaki artış bahane edilerek tüketicilerin temel gıda ürünlerine yansıtılan zamlar ve gramaj oyunlarıyla gerçekleştirilen gizli zamlar, asgari ücretlinin aldığı zam farkını daha hesabına geçmeden eritince vatandaşların şikayetleri devletin en üst seviyesine kadar ulaştı.

Aslında 6502 sayılı Tüketicinin korunması hakkındaki kanun ve bu kanuna göre yürürlüğe konulan ikincil mevzuatta bu konularda açık hükümler bulunuyor.

2018 Ağustos ayındaki kur artışıyla beraber ortaya çıkan stok vurguncularına karşı mevzuata eklenen madde aynen şöyle demektedir. 'Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak haksız ticari uygulama kapsamındadır.” Buna aykırı davrananlara 11.400 lira idari para cezası kesilir ve Bakanlık bu cezayı 10 katına kadar da arttırabilir.

'AMAÇ MAKUL FİYATLAR SAĞLAMAKTIR' 
Tarım kredi kooperatiflerinin sayısının arttırılmasındaki amaç, sebze ve meyvenin nihai tüketiciye makul fiyatla ulaşmasını sağlamaktır. Zincir marketler sebze ve meyveyi direk tarladan satın alabilme ayrıcalığına sahiplerdir.Böylelikle yaptıkları toplu satın alma sözleşmeleriyle ellerine geçen büyük miktardaki stok sayesinde piyasada fiyat oluşumuna etki edebilmektedir. Bu noktada tüketiciler, malın alış fiyatının ve diğer ayrıntıların yazılı olduğu hal kayıt künyesini kontrol etmeli, alış, satış fiyatı arasında aşırı fark gördüğü takdirde bu durumu fotoğraflayarak Ticaret Bakanlığının 'Haksız Fiyat Artışı Mobil Şikayet Bildirimi' üzerinden şikayet oluşturmalıdır.

2017'de bir şubeyle başlayan şu an ise 170 adete ulaşan market sayısının yıl sonuna kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da talimatıyla 500'e çıkarılması hedefleniyor.

26 FAALİYET GÖSTERİYOR 
Hem üreticinin hem de tüketicin hakkını koruyarak ucuz, kaliteli ve doğal ürünleri hesaplı fiyatlara satışa sunan Tarım Kredi Kooperatifleri'nin Türkiye'de 26 ilde şubesi bulunuyor.Bu iller ise sırasıyla şöyle: Afyon, Aydın, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Giresun, İzmir, İstanbul, Karaman, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova.

Sözleşmeli üretim modeliyle çiftçilerden doğrudan alınan ürünleri marketler kanalıyla halka arz eden kurum piyasada bazı ürünlerin fiyatlarında ortaya çıkan aşırı artışa yönelik uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşıyor.

Çiftçilerin el emeği doğal ve kaliteli ürünlerini uygun şartlarda tüketici ile buluşturarak hem tarımsal üretimin devamlılığı hem de vatandaşların kaliteli ürünlere ulaşımını sağlayan Tarım Kredi Kooperatifleri, koronavirüs salgını sürecinde piyasanın aksine ürünlerinin fiyatlarında artış yapmayarak da tüketicinin takdirini toplamış durumda.

5 ÜRÜN İÇİN YASAK YOLDA 
Öte yandan Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan zincir marketlerle ilgili iki taslak metin de görüşe açıldı. 27 meyvenin açıkta satışına yasak getiren, bozulabilen hızlı tüketim mallarına ilişkin ödeme süresini 30 gün ile sınırlayan ve raflara coğrafi ürün zorunluluğu getiren düzenlemede gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazalarda tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışının yasaklanması öngörülüyor.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İran Dışişleri Bakanlığı: İran Silahlı Kuvvetleri tüm imkân ve kapasitesini kullanacaktır

Dezenformasyon Merkezi: İran sınırından kaçak giriş iddiaları asılsız

İş lnsanı Dakak: Türkiye, üretimde ilk sırada olan ülkeleri model almalı

Postmodern darbe 28 Şubat: Hedefte milletin inancı ve değerleri vardı

TOKİ şantiyesindeki işçi konteynerlerinde yangın

Gaziantep'te tarihi eser operasyonu: 195 adet sikke ele geçirildi

Siirt’te aile kavgası sokağa taştı: Polis havaya ateş açtı, 3 kişi gözaltında

İzmir’de planlı su kesintileri

İran: Artık kırmızı çizgi yok, her şey mümkün

Almanya’da da 14 yaş altına sosyal medya kısıtlaması gündemde

İşgal rejimi Mescid-i Aksa ve Harem-i İbrahim Camisi’ni kapattı

İran, ABD müttefiki Arap ülkelerini vurdu

THY, Orta Doğu seferlerini iptal etti

Diyarbakır’da 84 yaşındaki zihinsel engelli Salih Ertaş 20 gündür aranıyor

Cemre suya düştü ama Ağrı'da soğuklardan kayak pistinde kış mesaisi sürüyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: 28 Şubat, milli iradeye yönelik bir saldırıdır

200 milyon dolarlık sözleşme krizi: Trump yönetimiyle Anthropic karşı karşıya

HAKSİAD Başkanı Turgut: Zulme karşı birleşmeliyiz

HÜDA PAR'dan "İran'a yönelik saldırı" açıklaması: Bölge ülkeleri zorbalığa karşı dayanışma içinde olmalı

İstanbul’da iş yeri kurşunlama ve tehdit olaylarına karışan 7 şüpheli yakalandı

İran, Bahreyn'deki ABD 5. Filo Üssü'nü hedef aldı

Osmaniye’de 3,5 büyüklüğünde deprem

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Fedaioğlu: 28 Şubat zihniyetinin her an hortlayabileceğini bir kez daha idrak ediyoruz

Yüksek Mahkeme, Trump’ın gümrük tarifelerini yasadışı bularak iptal etti

Netanyahu: israil ve ABD, İran tehdidini ortadan kaldırmak için saldırı başlattı

Diyetisyen Korkmaz: Ramazanda bilinçli tercih, dengeli sofra şart

Yapıcıoğlu: Yüz yıllık Kürt meselesi ile 40 yıllık şiddet sorunu aynılaştırılamaz

Tahran yeniden bombalandı: İran misilleme yapıyor

Kahramanmaraş’ta ihtiyaç sahibi ailelere Ramazan kolisi desteği

Brezilya’daki şiddetli yağışlarda can kaybı 68’e yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran Dışişleri Bakanlığı: İran Silahlı Kuvvetleri tüm imkân ve kapasitesini kullanacaktır

Dezenformasyon Merkezi: İran sınırından kaçak giriş iddiaları asılsız

İş lnsanı Dakak: Türkiye, üretimde ilk sırada olan ülkeleri model almalı

Postmodern darbe 28 Şubat: Hedefte milletin inancı ve değerleri vardı

TOKİ şantiyesindeki işçi konteynerlerinde yangın

Gaziantep'te tarihi eser operasyonu: 195 adet sikke ele geçirildi

Siirt’te aile kavgası sokağa taştı: Polis havaya ateş açtı, 3 kişi gözaltında