• BIST 100

    16291,85%2,07
  • DOLAR

    43,41% 0,03
  • EURO

    51,98% -0,50
  • GRAM ALTIN

    7345,83% 1,69
  • Ç. ALTIN

    12150,23% 3,99

Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı fiyatları düşürecek

26 Şubat 2021, Cuma 08:48
26 Şubat 2021, Cuma 08:48
Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı fiyatları düşürecek

Özellikle koronavirüs salgını sonrası ortaya çıkan taleple de doğru orantılı kimi zincir marketlerdeki fahiş fiyat uygulamalarına yönelik dikkat çeken yeni bir adım atılıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: Son aylarda dolardaki artış bahane edilerek tüketicilerin temel gıda ürünlerine yansıtılan zamlar ve gramaj oyunlarıyla gerçekleştirilen gizli zamlar, asgari ücretlinin aldığı zam farkını daha hesabına geçmeden eritince vatandaşların şikayetleri devletin en üst seviyesine kadar ulaştı.

Aslında 6502 sayılı Tüketicinin korunması hakkındaki kanun ve bu kanuna göre yürürlüğe konulan ikincil mevzuatta bu konularda açık hükümler bulunuyor.

2018 Ağustos ayındaki kur artışıyla beraber ortaya çıkan stok vurguncularına karşı mevzuata eklenen madde aynen şöyle demektedir. 'Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak haksız ticari uygulama kapsamındadır.” Buna aykırı davrananlara 11.400 lira idari para cezası kesilir ve Bakanlık bu cezayı 10 katına kadar da arttırabilir.

'AMAÇ MAKUL FİYATLAR SAĞLAMAKTIR' 
Tarım kredi kooperatiflerinin sayısının arttırılmasındaki amaç, sebze ve meyvenin nihai tüketiciye makul fiyatla ulaşmasını sağlamaktır. Zincir marketler sebze ve meyveyi direk tarladan satın alabilme ayrıcalığına sahiplerdir.Böylelikle yaptıkları toplu satın alma sözleşmeleriyle ellerine geçen büyük miktardaki stok sayesinde piyasada fiyat oluşumuna etki edebilmektedir. Bu noktada tüketiciler, malın alış fiyatının ve diğer ayrıntıların yazılı olduğu hal kayıt künyesini kontrol etmeli, alış, satış fiyatı arasında aşırı fark gördüğü takdirde bu durumu fotoğraflayarak Ticaret Bakanlığının 'Haksız Fiyat Artışı Mobil Şikayet Bildirimi' üzerinden şikayet oluşturmalıdır.

2017'de bir şubeyle başlayan şu an ise 170 adete ulaşan market sayısının yıl sonuna kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da talimatıyla 500'e çıkarılması hedefleniyor.

26 FAALİYET GÖSTERİYOR 
Hem üreticinin hem de tüketicin hakkını koruyarak ucuz, kaliteli ve doğal ürünleri hesaplı fiyatlara satışa sunan Tarım Kredi Kooperatifleri'nin Türkiye'de 26 ilde şubesi bulunuyor.Bu iller ise sırasıyla şöyle: Afyon, Aydın, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Giresun, İzmir, İstanbul, Karaman, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova.

Sözleşmeli üretim modeliyle çiftçilerden doğrudan alınan ürünleri marketler kanalıyla halka arz eden kurum piyasada bazı ürünlerin fiyatlarında ortaya çıkan aşırı artışa yönelik uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşıyor.

Çiftçilerin el emeği doğal ve kaliteli ürünlerini uygun şartlarda tüketici ile buluşturarak hem tarımsal üretimin devamlılığı hem de vatandaşların kaliteli ürünlere ulaşımını sağlayan Tarım Kredi Kooperatifleri, koronavirüs salgını sürecinde piyasanın aksine ürünlerinin fiyatlarında artış yapmayarak da tüketicinin takdirini toplamış durumda.

5 ÜRÜN İÇİN YASAK YOLDA 
Öte yandan Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan zincir marketlerle ilgili iki taslak metin de görüşe açıldı. 27 meyvenin açıkta satışına yasak getiren, bozulabilen hızlı tüketim mallarına ilişkin ödeme süresini 30 gün ile sınırlayan ve raflara coğrafi ürün zorunluluğu getiren düzenlemede gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazalarda tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışının yasaklanması öngörülüyor.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Umut Kervanı, Afrin'de çatışmanın mağdurlarına sıcak aş dağıttı

Pakistan'da bombalı saldırı: Bir ölü

Batman'da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Belarus: NATO'nun askeri yığılması karşısında stratejik caydırıcılığı güçlendireceğiz

Bakan Göktaş, Nijeryalı mevkidaşıyla aile politikalarını görüştü

İşgal zindanlarındaki 5 Gazzeli özgürlüğüne kavuştu

Amazon yaklaşık 16 bin kişiyi işten çıkaracak

Endonezya'daki heyelanda ölü sayısı 53'e yükseldi

Iğdır’da 3.9 milyonluk külçe altın vurgunu: 4 gözaltı

Su kıtlığı yüzde 90'a ulaştı: Gazze Belediyesi, yaklaşan su krizi konusunda uyarıda bulundu

MGK bildirisi yayımlandı: İran'ın istikrarı bölgemizin güvenliği bakımından büyük önem arz ediyor

Batı Şeria'da bir Filistinli şehit edildi

Malatya'da torbacılara operasyon: 13 tutuklama

Küçük ölçekli balıkçılığın desteklenmesine yönelik başvurular başladı

Şara ve Putin, Kremlin’de geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi

İran: Diyaloğa da kendimizi savunmaya da hazırız

Bakan Bayraktar Dünya Bsı Türkiye Ülke Direktörü Lopez’i kabul etti

HÜDA PAR’dan yerel medya uyarısı: Destek yok, kanallar kapanıyor

Portekiz'de şiddeti hava şartları can kayıplarına neden oldu

Gaziantep'te Mekansal Erişilebilirlik ve İyi Uygulamalar Eğitimi düzenlendi

Trump, İran'a yönelik tehdidinin dozajını artırıyor

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Milleti sefaletten kurtaramayan ekonomik program başarılı sayılmaz

GSO'dan ihracatçılara SKDM uyarısı

81 ilden gelen genç şef adayları Gaziantep'te buluştu

MAZLUMDER’den Suriye için sağduyu ve müzakere çağrısı

e-YDS başvurularına başlandı

MGK toplandı

Yaşam Hastanesi’nden Gazetemize 11. Yıl Ziyareti

Cevdet Yılmaz: Nüfus politikalarında somut adımlar atıldı

Türkiye-Macaristan 2'nci dönem JETCO toplantısı Budapeşte’de yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Umut Kervanı, Afrin'de çatışmanın mağdurlarına sıcak aş dağıttı

Pakistan'da bombalı saldırı: Bir ölü

Batman'da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Belarus: NATO'nun askeri yığılması karşısında stratejik caydırıcılığı güçlendireceğiz

Bakan Göktaş, Nijeryalı mevkidaşıyla aile politikalarını görüştü

İşgal zindanlarındaki 5 Gazzeli özgürlüğüne kavuştu

Amazon yaklaşık 16 bin kişiyi işten çıkaracak