• BIST 100

    16905,64%1,24
  • DOLAR

    43,64% 0,03
  • EURO

    51,99% 0,33
  • GRAM ALTIN

    7106,10% -0,42
  • Ç. ALTIN

    11713,83% -0,29

Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı fiyatları düşürecek

26 Şubat 2021, Cuma 08:48
26 Şubat 2021, Cuma 08:48
Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı fiyatları düşürecek

Özellikle koronavirüs salgını sonrası ortaya çıkan taleple de doğru orantılı kimi zincir marketlerdeki fahiş fiyat uygulamalarına yönelik dikkat çeken yeni bir adım atılıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: Son aylarda dolardaki artış bahane edilerek tüketicilerin temel gıda ürünlerine yansıtılan zamlar ve gramaj oyunlarıyla gerçekleştirilen gizli zamlar, asgari ücretlinin aldığı zam farkını daha hesabına geçmeden eritince vatandaşların şikayetleri devletin en üst seviyesine kadar ulaştı.

Aslında 6502 sayılı Tüketicinin korunması hakkındaki kanun ve bu kanuna göre yürürlüğe konulan ikincil mevzuatta bu konularda açık hükümler bulunuyor.

2018 Ağustos ayındaki kur artışıyla beraber ortaya çıkan stok vurguncularına karşı mevzuata eklenen madde aynen şöyle demektedir. 'Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak haksız ticari uygulama kapsamındadır.” Buna aykırı davrananlara 11.400 lira idari para cezası kesilir ve Bakanlık bu cezayı 10 katına kadar da arttırabilir.

'AMAÇ MAKUL FİYATLAR SAĞLAMAKTIR' 
Tarım kredi kooperatiflerinin sayısının arttırılmasındaki amaç, sebze ve meyvenin nihai tüketiciye makul fiyatla ulaşmasını sağlamaktır. Zincir marketler sebze ve meyveyi direk tarladan satın alabilme ayrıcalığına sahiplerdir.Böylelikle yaptıkları toplu satın alma sözleşmeleriyle ellerine geçen büyük miktardaki stok sayesinde piyasada fiyat oluşumuna etki edebilmektedir. Bu noktada tüketiciler, malın alış fiyatının ve diğer ayrıntıların yazılı olduğu hal kayıt künyesini kontrol etmeli, alış, satış fiyatı arasında aşırı fark gördüğü takdirde bu durumu fotoğraflayarak Ticaret Bakanlığının 'Haksız Fiyat Artışı Mobil Şikayet Bildirimi' üzerinden şikayet oluşturmalıdır.

2017'de bir şubeyle başlayan şu an ise 170 adete ulaşan market sayısının yıl sonuna kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da talimatıyla 500'e çıkarılması hedefleniyor.

26 FAALİYET GÖSTERİYOR 
Hem üreticinin hem de tüketicin hakkını koruyarak ucuz, kaliteli ve doğal ürünleri hesaplı fiyatlara satışa sunan Tarım Kredi Kooperatifleri'nin Türkiye'de 26 ilde şubesi bulunuyor.Bu iller ise sırasıyla şöyle: Afyon, Aydın, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Giresun, İzmir, İstanbul, Karaman, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova.

Sözleşmeli üretim modeliyle çiftçilerden doğrudan alınan ürünleri marketler kanalıyla halka arz eden kurum piyasada bazı ürünlerin fiyatlarında ortaya çıkan aşırı artışa yönelik uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşıyor.

Çiftçilerin el emeği doğal ve kaliteli ürünlerini uygun şartlarda tüketici ile buluşturarak hem tarımsal üretimin devamlılığı hem de vatandaşların kaliteli ürünlere ulaşımını sağlayan Tarım Kredi Kooperatifleri, koronavirüs salgını sürecinde piyasanın aksine ürünlerinin fiyatlarında artış yapmayarak da tüketicinin takdirini toplamış durumda.

5 ÜRÜN İÇİN YASAK YOLDA 
Öte yandan Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan zincir marketlerle ilgili iki taslak metin de görüşe açıldı. 27 meyvenin açıkta satışına yasak getiren, bozulabilen hızlı tüketim mallarına ilişkin ödeme süresini 30 gün ile sınırlayan ve raflara coğrafi ürün zorunluluğu getiren düzenlemede gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazalarda tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışının yasaklanması öngörülüyor.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

ANFİDAP Sözcüsü Prof. Dr. Ünal: STK'lar olarak elimizden geldiğince Gazze'nin sesi olmaya gayret ediyoruz

Siirt'te yeni öğrenci yurdunun açılışı ertelendi

İthal damızlık hayvanlarda sağlık kontrolleri 8 ilde sürdürülüyor

Özlem Ajans'tan yeni albüm çalışması: Şehid 16 çok yakında yayında

Mersin'de ampul değiştirirken elektrik akımına kapılan genç hayatını kaybetti

Mersin'de zeytin bahçesinde bir kişi ölü bulundu

Okullarda ramazan etkinlikleri düzenlenecek

Şili kıyılarında 6,6 büyüklüğünde deprem

Karikatürist Mikail Çiftçi: Gazze’de yaşananlar tüm dünyanın vicdan imtihanıdır

Çin'de metro inşaatında yol çöktü

Diyarbakır’da bağımlılıkla mücadelede yeni dönem planlaması

Siirt’te Ramazan seferberliği: Cami hayatın merkezinde olacak

Midesinde 198,72 gram metamfetamin bulunan şüpheli tutuklandı

UNRWA: Gazze Şeridi’ndeki okulların yüzde 90’ı yıkıldı

Bangladeş'te oy verme işlemi sona erdi, sayım başladı

Balıkesir’de yasa dışı avcılığa 428 bin lira ceza

Bursa’da kaçak su kaplumbağası operasyonu

İDEV Başkan Yardımcısı Taş: Gazze’yi gündemde tutmak vicdani sorumluluktur

İDEV, TBMM’de "Ümmetin İmtihanı: Gazze" sergisi açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Meclis’teki yumruklu kavgaya ilişkin sert sözler

Afyonkarahisar’da 5957 sayılı Kanun eğitim ve istişare toplantısı düzenlendi

Sertifikalı tohum üretimi ve ihracatında yükseliş sürüyor

Güneydoğu'da kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Elazığ için kuvvetli sağanak ve yüksek kesimlerde kar uyarısı

Malatya'da trafiğin yoğun olduğu noktalara sinyalizasyon sistemi kuruluyor

Isparta–Burdur karayolunda cezaevi ring aracı yan yattı 3 jandarma yaralandı

Bahçelievler'de dar gelirliler için semt lokantası açıldı

Vakıflar Genel Müdürlüğünden Suriye’nin kuzeyine 20 bin gıda kolisi

Ticaret Bakan Yardımcısı Tuzcu, CICA Genel Sekreteri Sarıbay ile görüştü

Siirt'te ÇATOM kursiyerleri tütünün zararları hakkında bilgilendirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ANFİDAP Sözcüsü Prof. Dr. Ünal: STK'lar olarak elimizden geldiğince Gazze'nin sesi olmaya gayret ediyoruz

Siirt'te yeni öğrenci yurdunun açılışı ertelendi

İthal damızlık hayvanlarda sağlık kontrolleri 8 ilde sürdürülüyor

Özlem Ajans'tan yeni albüm çalışması: Şehid 16 çok yakında yayında

Mersin'de ampul değiştirirken elektrik akımına kapılan genç hayatını kaybetti

Mersin'de zeytin bahçesinde bir kişi ölü bulundu

Okullarda ramazan etkinlikleri düzenlenecek