• BIST 100

    16696,42%-1,65
  • DOLAR

    43,85% 0,04
  • EURO

    51,82% 0,31
  • GRAM ALTIN

    7342,32% 0,87
  • Ç. ALTIN

    11845,61% 0,03

Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı fiyatları düşürecek

26 Şubat 2021, Cuma 08:48
26 Şubat 2021, Cuma 08:48
Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Açıklama geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı fiyatları düşürecek

Özellikle koronavirüs salgını sonrası ortaya çıkan taleple de doğru orantılı kimi zincir marketlerdeki fahiş fiyat uygulamalarına yönelik dikkat çeken yeni bir adım atılıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: Son aylarda dolardaki artış bahane edilerek tüketicilerin temel gıda ürünlerine yansıtılan zamlar ve gramaj oyunlarıyla gerçekleştirilen gizli zamlar, asgari ücretlinin aldığı zam farkını daha hesabına geçmeden eritince vatandaşların şikayetleri devletin en üst seviyesine kadar ulaştı.

Aslında 6502 sayılı Tüketicinin korunması hakkındaki kanun ve bu kanuna göre yürürlüğe konulan ikincil mevzuatta bu konularda açık hükümler bulunuyor.

2018 Ağustos ayındaki kur artışıyla beraber ortaya çıkan stok vurguncularına karşı mevzuata eklenen madde aynen şöyle demektedir. 'Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak haksız ticari uygulama kapsamındadır.” Buna aykırı davrananlara 11.400 lira idari para cezası kesilir ve Bakanlık bu cezayı 10 katına kadar da arttırabilir.

'AMAÇ MAKUL FİYATLAR SAĞLAMAKTIR' 
Tarım kredi kooperatiflerinin sayısının arttırılmasındaki amaç, sebze ve meyvenin nihai tüketiciye makul fiyatla ulaşmasını sağlamaktır. Zincir marketler sebze ve meyveyi direk tarladan satın alabilme ayrıcalığına sahiplerdir.Böylelikle yaptıkları toplu satın alma sözleşmeleriyle ellerine geçen büyük miktardaki stok sayesinde piyasada fiyat oluşumuna etki edebilmektedir. Bu noktada tüketiciler, malın alış fiyatının ve diğer ayrıntıların yazılı olduğu hal kayıt künyesini kontrol etmeli, alış, satış fiyatı arasında aşırı fark gördüğü takdirde bu durumu fotoğraflayarak Ticaret Bakanlığının 'Haksız Fiyat Artışı Mobil Şikayet Bildirimi' üzerinden şikayet oluşturmalıdır.

2017'de bir şubeyle başlayan şu an ise 170 adete ulaşan market sayısının yıl sonuna kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da talimatıyla 500'e çıkarılması hedefleniyor.

26 FAALİYET GÖSTERİYOR 
Hem üreticinin hem de tüketicin hakkını koruyarak ucuz, kaliteli ve doğal ürünleri hesaplı fiyatlara satışa sunan Tarım Kredi Kooperatifleri'nin Türkiye'de 26 ilde şubesi bulunuyor.Bu iller ise sırasıyla şöyle: Afyon, Aydın, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Giresun, İzmir, İstanbul, Karaman, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova.

Sözleşmeli üretim modeliyle çiftçilerden doğrudan alınan ürünleri marketler kanalıyla halka arz eden kurum piyasada bazı ürünlerin fiyatlarında ortaya çıkan aşırı artışa yönelik uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşıyor.

Çiftçilerin el emeği doğal ve kaliteli ürünlerini uygun şartlarda tüketici ile buluşturarak hem tarımsal üretimin devamlılığı hem de vatandaşların kaliteli ürünlere ulaşımını sağlayan Tarım Kredi Kooperatifleri, koronavirüs salgını sürecinde piyasanın aksine ürünlerinin fiyatlarında artış yapmayarak da tüketicinin takdirini toplamış durumda.

5 ÜRÜN İÇİN YASAK YOLDA 
Öte yandan Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan zincir marketlerle ilgili iki taslak metin de görüşe açıldı. 27 meyvenin açıkta satışına yasak getiren, bozulabilen hızlı tüketim mallarına ilişkin ödeme süresini 30 gün ile sınırlayan ve raflara coğrafi ürün zorunluluğu getiren düzenlemede gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazalarda tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışının yasaklanması öngörülüyor.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Uzman Diyetisyen Ertaş: Oruç vücudu yeniliyor

Malatya'da 109 mahalle yolunda karla mücadele çalışması sürüyor

Bakan Işıkhan: Engelli ve eski hükümlü istihdamına 232 milyon lira hibe desteği

Öğrencilerden Ramazana özel anlamlı video çalışması

28 Şubat mağduru Bedir: Karanlık zihniyet hep vardı ve hep var olacak

Diyarbakır’da kayıp engelli adam için arama çalışmaları 19’uncu gününde

Batman'da dağ keçileri sürü halinde görüntülendi

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" Kongresi Ankara’da düzenlenecek

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu öncesi kritik görüşme

Okullarda Ramazan bereketi: Öğrenciler mukabelede buluştu

Otomobil lokanta duvarına çarptı: 5 Yaralı

Düzce’de 90 sürücüye trafik cezası

HAKSİAD'dan esnafa çağrı: Ramazan'ı hem halkımıza hem çalışanımıza hissettirelim

Batman'da devlet hastanesinde bir ilk yaşandı

Adana merkezli 11 ilde bilişim dolandırıcılığı operasyonu: 19 şüpheli yakalandı

MSB: Gazze’de insani kriz sürüyor, israil ateşkesi ihlal ediyor

ICYF Başkanı Ayhan, Gazze Mahkemesi nihai kararını TBMM Başkanı Kurtulmuş’a takdim etti

Bakan Güler, Somali Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı Nur ile görüştü

Bursa'da akademisyen diş tedavilerinde kontrollü iyileşme sağlayan yerli ürün geliştiriyor

AFAD ve Karayolları, deprem sonrası altyapı çalışmalarını masaya yatırdı

Profesör Doktor Dursun: Gazze ile irtibatımızı kesmemeliyiz

Belediye Başkanı Geçit: Hemşerilerimizin güvenli ve sağlıklı gıdaya erişimi önceliğimizdir

Sigarayı bırakanlar konuştu: Daha sağlıklı ve kaliteli bir hayatımız var

YÖKDİL giriş belgeleri erişime açıldı

Malatya, yağan karla beyaza büründü

Elazığ'da kar yağışı etkili oluyor

Temiz doğadan, sağlıklı sofralara: Bingöl balı bilimsel verilerle değerlendirildi

Brezilya’da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde ölü sayısı 46’ya yükseldi

İstanbul'da silah operasyonu: Bir kişi yakalandı

Dr. Tüzün: Sağlıklı oruç için iftar ile sahur arası dengeli su tüketimi şart

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Uzman Diyetisyen Ertaş: Oruç vücudu yeniliyor

Malatya'da 109 mahalle yolunda karla mücadele çalışması sürüyor

Bakan Işıkhan: Engelli ve eski hükümlü istihdamına 232 milyon lira hibe desteği

Öğrencilerden Ramazana özel anlamlı video çalışması

28 Şubat mağduru Bedir: Karanlık zihniyet hep vardı ve hep var olacak

Diyarbakır’da kayıp engelli adam için arama çalışmaları 19’uncu gününde

Batman'da dağ keçileri sürü halinde görüntülendi