-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,26% 0,01
-
EURO
51,26% -0,05
-
GRAM ALTIN
6404,70% -3,26
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Ahlat'taki mezar taşları, ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Ahlat'taki mezar taşları, ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor
Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı olma özelliğini taşıyan Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda, çalışmalar devam ediyor.
Bitlis'te, dünyanın en büyük tarihi Türk İslam mezarlığı özelliğini taşıyan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı'ndaki taşlar tarihe ışık tutuyor.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen kazıların devam ettiği Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda bugüne kadar 8 binin üzerinde mezar taşı tespit edilerek okundu. Birçoğu tarihi kitabe niteliğindeki mezar taşlarının boyutları ve işlemeleri birçok tarihçiye de konu oluyor.
İnce taş işlemeleriyle de dikkat çeken mezarlarda, Türklerin Orta Asya'da yaşadıkları dönemdeki kültürlerini yansıtan mezar taşlarında ejder, dilimli simetrik yaprak motifi olan palmet, kandil ve geometrik motifler yer alıyor.
'Bu taşlar bize Türk tarihini öğretiyor'Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, 'Bu taşlar bize Türk tarihini okumayı öğretiyor. Türk tarihinin sadece yazılı kaynaklardan okunamayacağını, taşlardan da okunabileceğini ortaya koyan eserlerdir.' dedi.
'Ahlat, Türk tarihinin dönüm noktalarından biri'Prof. Dr. Ceylan açıklamalarında, 'Türk tarihinin erken evreleri için en önemli merkezlerden biri hiç şüphesiz Ahlat’tır. Ahlat, Türk tarihinin dönüm noktalarından birini oluşturmaktadır. Biz Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar bütün coğrafyada Türk tarihinin erken dönem izleri ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Bu anlamda Moğolistan’dan başlayarak, Anadolu’ya kadar erken Türk izleri ile ilgili çalışmalarımızı tamamladık.' dedi.
'Ahlat bir elmastır'DHA'ya göre, kültür ve turizm açısından Ahlat'ın önemli bir merkez olma yolunda ilerlediğini de belirten Prof. Dr. Ceylan, 'Ahlat’ın bize en büyük katkısı tarihimize, vatanımıza ve coğrafyamızadır. Daha sonra bölgenin kalkınmasına hizmet etmesi. Bu anlamda turizm açısından tarih ve kültür turizmi açısından çok önemli bir katkısı olacağını düşünüyorum. Bunu işlemek lazım. Malum bir elmas toprak altından çıkınca tozludur. Tozlarının temizlenmesi lazım. Ahlat’ta böyle bir elmastır. Üzerindeki toprağı üflemek ve temizleyerek parıltısını hep birlikte görmek lazım.' diye konuştu.








Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
İran ordusu, işgal rejiminde yakıt ikmali yapan uçakların havalimanını hedef aldı
İDEV'den öğretmene 5816 zulmüne tepki: İfade özgürlüğü ayaklar altında
Bakan Memişoğlu'ndan geri ödeme kapsamına alınan ilaçlara ilişkin açıklama
İşgal rejimi, savaş uçaklarının İran tarafından hedef alındığını kabul etti
Diyarbakır’da yağış etkili oldu, cadde ve sokaklar sular altında kaldı
Yapıcıoğlu: ABD, bölge ülkelerini savaşa sürükleyip onları vekil güç olarak kullanmayı hedefliyor
İHA pilotu başvurularında yüzde 236 artış
İran'ın Natanz nükleer kompleksi saldırıya uğradı
Ağrı’da asırlık gelenek sürdürülüyor, tandırlar "Halise" için yandı
AİLEM uygulaması sayesinde 268 bin çağrıya çeviri desteği sağlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Nevruz" mesajı
Malatya'da otomobil takla attı: 4'ü çocuk 6 yaralı
İşgalin Lübnan'a saldırısında ölü sayısı 1021'e yükseldi
Suçüstü yakalanan hırsızlar çatıya kaçtı
İran'dan ABD'nin "petrol satışına izin" açıklamalarına yanıt
Erakçi: Japonya bizimle temasa geçerse Hürmüz'den gemilerinin geçişine izin verebiliriz
ABD'nin bombardıman uçakları İngiltere'den havalandı
Nepal genelinde Ramazan Bayramı neşe ve birlik içinde kutlandı
Kazakistan'da at eti tüketimi rekor seviyeye ulaştı
Pezeşkiyan'dan "Orta Doğu İslam Konseyi" önerisi
İngiltere, ABD'nin Hürmüzle ilgili saldırılar için üslerini kullanmasına izin verdi
Hatay'da aileler arası silahlı kavga: 3 ölü 22 yaralı
İtalya'da 5,2 büyüklüğünde bir deprem
ABD, arz endişeleri nedeniyle İran'ın deniz yoluyla petrol satışına 30 günlük bir süre tanıdı
Kudüs Gücü Komutanı General Kani'den açıklama
Köpek saldırısına uğrayan 3 yaşındaki çocuk yaralandı
Antalya'daki yangın faciasıyla ilgili bir kişi tutuklandı
Kırklareli'de bir iş yerinde soba patladı: 1 ölü, 2 yaralı
Nijerya'da Ramazan Bayramı dolayısıyla 92 mahkuma af kararı
Yükleniyor







