• BIST 100

    14029,89%0,01
  • DOLAR

    42,95% 0,08
  • EURO

    50,53% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5965,27% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

AKİB, 1,25 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatı yaptı

17 Ocak 2022, Pazartesi 22:07
17 Ocak 2022, Pazartesi 22:07
AKİB, 1,25 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatı yaptı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

AKİB, 1,25 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatı yaptı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, 2021 yılında Türkiye’nin 3,08 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatının yüzde 41’ini gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Başkan Sin, AKİB olarak gerçekleştirdikleri 1,25 milyar dolarlık bu ihracat ile sektörün liderliğini açık ara sürdürdüklerini kaydetti.

Küresel ölçekte navlun fiyatlarındaki artışlar ve konteyner bulamama sorunları nedeniyle yakın lokasyonların ön plana çıktığı süreçte, Türkiye’nin üretim gücünü ve coğrafi konumunu birleştirerek yaş meyve sebze ihracatında Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa ve Orta Doğu pazarlarında ciddi avantajlar yakaladığını belirten Başkan Nejdat Sin, “2021 yılında ülkemizin yaş meyve sebze ihracatı geçen yıla göre yüzde 13 artışla 3 milyar 82 milyon dolara ulaştı. Toplam 5 milyon 26 bin ton ürüne uluslararası pazarlarda değer kazandıran sektörümüzü, bereketli toprakları ve zengin tarımsal ürün çeşitliliğine sahip Çukurova illerimiz sırtladı. En fazla yaş meyve sebze ihraç eden illerimizin başında 673,3 milyon dolar değer ile Mersin yer aldı. Hatay, 482,2 milyon dolar değer ile üçüncü ve Adana 126,4 milyon dolar değer ile yedinci sırada geldi. Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında en önemli ürün grubunu oluşturan narenciyede de 2021 yılındaki toplam 934,8 milyon dolarlık dış satımın yüzde 68’ini AKİB olarak biz gerçekleştirdik” diye konuştu.

Dünya genelinde son iki yıldır insanlığın en önemli sorunu haline gelen Covid-19 pandemisinin tüm ülkeler için gıda üretimini daha stratejik hale getirdiğini, tarım ve gıda sektöründe elde edilen ürünlerin sağlıklı, güvenilir, izlenebilir, verimli ve sürdürülebilir kılınmasının temel hedef olduğunu belirten Başkan Sin, “Salgın sonrasında kurgulanan yeni dünya düzeninde küresel arenada rekabet üstünlüğü elde etmenin yolu güvenli, kaliteli, sürdürülebilir, çevre dostu ve yenilikçi ürünlerden geçiyor. Yakın gelecekteki satın almalarda tarladan sofraya gelinceye kadar yetiştirilen meyve ve sebzenin, diğer tarımsal ürünlerin izlenebilirliğinin ve tüm sürecin şeffaf bir şekilde ortaya konulması zorunlu hale gelecek. Ortaya çıkan bu konjonktürde üretim kanadında atılacak dönüşüm adımlarıyla birlikte lojistik altyapısının da eş zamanlı güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda bitki zararlılarıyla mücadelede zirai ilaç kullanımını büyük ölçüde azaltacak metotları, eylem planlarını ve bilinçlendirme faaliyetlerini etkin bir şekilde yürütmemiz gerekiyor. Ayrıca navlun maliyetlerinin katlanarak arttığı süreçte, Avrupa başta olmak üzere hedef pazarlarımızdan Çin, Türki Cumhuriyetler ve Güney Asya pazarlarına daha uygun maliyetlerle ve hızlı şekilde yaş meyve sebze ihraç etmek için demir yolunu daha etkin kullanabilmeliyiz. Bunun için de iklimlendirilmiş terminallerin bir an önce kurulması gerekmektedir.” diye konuştu.

EN FAZLA İHRACAT RUSYA'YA

2021 yılındaki Türkiye geneli sektör ihracatını ürün gruplarına göre değerlendiren Başkan Sin, “Geçen yıl en çok ihraç ettiğimiz ürünler, mandarin, domates ve limon oldu. Mandarinde yüzde 4 artışla 453,6 milyon dolarlık, domateste yüzde 16 artışla 363,2 milyon dolarlık, limonda yüzde 7 artışla 293,3 milyon dolarlık ihracat değerlerine ulaştık. Bu dönemde ihracat hacminde en fazla artışları patates, çilek, elma, kestane ve kabakta elde ettik” dedi.

Türk yaş meyve sebze sektörünün ihraç pazarlarının yüzde 48’ini Bağımsız Devletler Topluluğu, yüzde 31’ini Avrupa Birliği ve yüzde 12’sini Orta Doğu ülkelerinin oluşturduğunu kaydeden Başkan Sin, şunları söyledi:

“2021 yılında en fazla yaş meyve sebze ihraç ettiğimiz ülke yüzde 7 artış ve 1,01 milyar dolar değer ile Rusya Federasyonu oldu. Sektör ihracatımızın yüzde 33’sini oluşturan Rusya’nın ardından yüzde 15 artış ve 287,8 milyon dolar değer ile Almanya ikinci, yüzde 14 artış ve 234,7 milyon dolar değer ile Irak üçüncü sırada yer aldı. Söz konusu yılda ihracat performansında en yüksek artışları Hindistan, Libya, Suriye, Beyaz Rusya pazarlarında yakaladık.”

Kayıp Malezya uçağına ilişkin yeni gelişme

Tendürek Geçidi’nde ulaşım geçici olarak durdu

Finlandiya, Rusya’dan gelen gemiye el koydu

Batman’da kar nedeniyle garaj çöktü: Çok sayıda araç hasar aldı

Yoğun kar yağışı, soğuk hava ve buzlanma nedeniyle 2 Ocak 2026'da kar tatili olan iller

Bitlis’te çığın altında kalan tanker sürücüsü kurtarıldı

Yolu kapalı olan köyde rahatsızlana 72 yaşındaki hasta hastaneye ulaştırıldı

Bolu ve Bartın’da motosiklet, scooter, motokuryelere trafik yasağı

BM'den işgal rejiminin UNRWA kararına tepki

Kars-Ardahan yolu yoğun kar nedeniyle tır trafiğine kapatıldı

Gaziantep'te buzlanma nedeniyle motokuryelere 1 günlük trafik yasağı

Meteorolojiden üç bölge için çığ uyarısı

Bursa’da kar nedeniyle eğitime ara verildi

Hakkari’de kar kalınlığı 2 metreyi aştı

ABD’den Tayvan’a 328 milyon dolarlık silah satışı

Yenihal’de çatının çökme anı güvenlik kameralarına yansıdı

Nijerya'da silahlı saldırı: 9 ölü, çok sayıda yaralı

Tufanbeyli’de eğitime 1 gün ara verildi

Muğla Fethiye'de 3,5 büyüklüğünde deprem

Mersin'de Çukurova Havalimanı'nda 4,5 kilo esrar ele geçirildi

Kastamonu’da çığ tehlikesi uyarısı

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 271’e yükseldi

Diyarbakır'da eğitime kar engeli

Batman’da karla mücadelede 105 ton tuz kullanıldı

Mardin’de eğitime bir gün daha ara verildi

Malatya'da açılan yollar, yoğun kar yağışı nedeniyle tekrar kapanıyor

İtalya'da yılbaşı kutlamalarında bir kişi öldü, 283 kişi yaralandı

Batman'da uçak seferleri iptal edildi

Erzurum ve Kars'ta kuvvetli kar yağışı bekleniyor

Ankara’da yeni yılın ilk gününde kar manzaraları

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kayıp Malezya uçağına ilişkin yeni gelişme

Tendürek Geçidi’nde ulaşım geçici olarak durdu

Finlandiya, Rusya’dan gelen gemiye el koydu

Batman’da kar nedeniyle garaj çöktü: Çok sayıda araç hasar aldı

Yoğun kar yağışı, soğuk hava ve buzlanma nedeniyle 2 Ocak 2026'da kar tatili olan iller

Bitlis’te çığın altında kalan tanker sürücüsü kurtarıldı

Yolu kapalı olan köyde rahatsızlana 72 yaşındaki hasta hastaneye ulaştırıldı