• BIST 100

    14181,03%1,08
  • DOLAR

    43,02% 0,17
  • EURO

    50,46% -0,21
  • GRAM ALTIN

    6079,12% 1,91
  • Ç. ALTIN

    10049,51% 1,21

Albayrak açıkladı: Karadeniz'deki doğalgazın çıkarılma maliyeti ne olacak?

26 Ağustos 2020, Çarşamba 09:10
26 Ağustos 2020, Çarşamba 09:10
Albayrak açıkladı: Karadeniz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Albayrak açıkladı: Karadeniz'deki doğalgazın çıkarılma maliyeti ne olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Albayrak'ın açıklamalarından satır başları:

Bulunan kuyunun yanında iki katman daha var. Yüzde 30'luk bir pazarlık avantajı sağlayacağız. 

(Doğalgaz ne zaman çıkarılacak) TPAO bugünkü kapasitesiytle bu gazı oradan çıkararak onu işleyecek en hızlı sürede 2013 olarak belirttik. TPAO en hızlı şekilde çıkaracak yapıya sahip. 2023 hedefi gerçekçi bir süredir. Akdeniz'e göre daha yumuşak bir zemin çıktı. Çok düşük maliyetle çıkarılacak. Türkiye TAPO bu sahayı kendi işletip kendi çıkaracak.

5-6 MİLYAR DOLARA ÇIKARILACAK

Karadeniz Ereğlisi'ne gelen kesim alt yapı itibariyle de çok iyi bir zeminde çıktı. Burada söylenene 5-6 milyar dolarlık yatırımlar falan... Çok daha az maliyetle çıkaracağız. Bu yatırım için bütçe ve imkanlara da sahibiz. Finansmandır farklı desteklerdir bunlar farklı. TPAO doğal gazı çıkaracak kendi sistemine sahiptir. Bu konuşulan rakamların daha az maliyetinde, çok daha kaliteli bir şekilde, ağırlıklı kendi mühendislerimiz kendi imkanlarımızla çıkaracağız.

FATURALARA NE ZAMAN YANSIYACAK?

Türkiye'nin döviz fazlası vereceği bir dönem başlıyor. Enerji kısmında meyvelerini almaya başladık. Kur saldırılarına karşı da Türkiye'yi güçlendirecek.Karadeniz'deki keşif  Merkez Bankası'na yeni bir döviz rezervi eklemiştir

Bir büyük sürpriz önümüzdeki yıllarda madencilik alanında da gelecek. Bu biraz daha uzun soluklu, tohumlarını ektik, ondan da çınarlar çıkacak.

Kesinlikle doğalgaz keşfi faturalara yansıyacak. Aynı zamanda sanayicimizin kullandığı elektrik faturalarına da yansıyacak. 2023'ten önce yansıması için çalışıyoruz. Belki 2023'ten önce de müjdelerle gelebiliriz.

Çıkaracağımız bu doğalgazı elektrik üretiminde de kullanılarak, daha ucuz elektrik sağlayabileceğiz.

Doğalgaz ve elektrik faturalarına indirim olarak yansıyacak. Bunu 2023'e yetiştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

DENİZ DATALARI BÜYÜK POTANSİYELİ GÖSTERİYOR

Fatih'ten gelen güzel haberleri yarın Akdeniz'de Yavuz'dan duymamamız için neden yok. Ülkenin deniz dataları büyük potansiyeli gösteriyor.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ SONDAJ ÇALIŞMALARI

Doğu Akdeniz'de sondaj çalışması yapılması gerektiğini gündeme getirdiği 2015 yılındaki bir güvenlik toplantısında kendisine 'Doğu Akdeniz'de ne işimiz var' diye itiraz edildiğine işaret eden Albayrak, 'İsim isim hepsi saklı. Bölgede aktif ve etkin rol oynamamız gerektiğini söyledik. Genelkurmay ekibiyle süreçleri başlattık, toplantılar yaptık. Toplantılarda devamlı itiraz modunda olan bir yapı. Biz gerekli cevabı usulünce verdik. O toplantıdan kısa süre sonra yakalandıkları gün, 15 Temmuz'da merdivenlere dizildikleri meşhur poz var ya, bir tanesi oradaydı.' diye konuştu. 

Albayrak, Doğu Akdeniz gerginliği ile ilgili de 'Türkiye egemenlik haklarından taviz veremez. Bu 83 milyonun zenginliği, hakkı. Karadeniz'de nasılsa Akdeniz'de de böyle.' ifadelerini kullandı.

ABD Başkan adayı Joe Biden'in Türkiye'ye ilişkin ifadelerine de değinen Albayrak, 'Bu söyleyen kişi eski dönemde başkan yardımcısı. O dönemde nasıl bir siyaset gütmüş, bir de şimdi 'başkan olursam' diye söylediklerine de bakacağız. Toplum görüyor bunu zaten. Ama esas ikinci bölüm önemli. Sizi olağan şüpheli kılığında verdiğiniz reaksiyon ne? Bunun muhatabı ben değilim ki muhalefet, sensin. Ağzını açıp hangi cümleyi kuruyorsun. Kurduğun cümle '7 ay önce mi, 3 ay sonra mı?' Manaya gel manaya. O zarfın içeriği ne? Bu adam seni itham ediyor, hangi üslupla buna cevap veriyorsun, cevap yok.' dedi. 

'HIZLI KOŞMAYA BAŞLIYORUZ'

Albayrak, Türkiye'nin çok hızlı koşarak diğer ülkelerle arasındaki mesafeyi kapatacağını belirterek, 'Ayağımızdaki ağırlıkları, prangaları atıyoruz artık, koşmaya başlıyoruz. Artık bize söylenenlere bakmıyoruz, hızlıca bu arayı kapatmamız lazım. Bir saniye kaybetme lüksümüz yok. Onun için 6 senede çıkaramayız daha hızlı çıkaracağız bu gazı. Bu yatırımları daha hızlı yapacağız. Yapacak çok iş var.' değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomide milli bağımsızlığın bir bedeli olduğuna işaret eden Albayrak, 'Ekonomide 10 yıllardır gelen dışarıya bağlı olan bir model var, bu modeli kırmamız lazım. Türkiye artık bu modellerden çıkıyor. Bunun tabi ki sancıları, bedelleri var. Avrupa'nın bir ülkesinin bakanı 'Doğu Akdeniz'e girme şunları yapalım' diyor. Bunların hepsi çok zorlu bir mücadeleyi anlatıyor. Ben bir batı ülkesinde muhatabım tarafından, bu enerji politikalarından bir tanesiyle ilgili bu adımı atmamam yönünde birebir, sözlü, imalı tehdit edilmiş bir bakanım. Böyle birşey yok, ülkenin ekonomik bağımsızlığı. Korktuk mu yok, bedel ödedik mi öderiz ama neticelerini topluyoruz artık. Her yıl on milyarlarca dolarımı dışarı veriyorum. Büyük projelerimizden bir tanesinin arifesinde oldu. Biz de usulümüzce ona gerekli cevabı verdik.' değerlendirmesinde bulundu.   

Albayrak, ülkenin ekonomik model dönüşümünde özel sektörün yetişemediği alanlarda kamunun da destek vereceğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu son süreç gerek TPAO ve gerek BOTAŞ'ı farklı bir lige çıkaracak. Önümüzdeki yakın süreçte bu keşiflerin gelişmesiyle birlikte gerek TPAO, gerek BOTAŞ'ın bilançoları önce yurt içi, sonra yurt dışı olabilir, halka arz sürecinin de önünü açacak. Türkiye ve dünyanın en büyük, en değerli şirketleri olabilecek bilançoya kavuşarak bunun da önünü açacak. Bunların da altyapısını hazırlayacağız. Halk arz olacak, şirketlere ortak olacak vatandaşlarımız. Yurt dışı yabancı yatırımcılar daha büyük ilgi gösterecek. Aramacılık ve sondajcılık noktasında TPAO lisansları ve varlıklarıyla zaten bir yola giriyor. Gaz noktasında BOTAŞ bölgenin en büyük dağıtım ve iletim altyapısı. Şimdi bu iki firmamızı bölgesel pazarlarda önemli oyuncu olacak lige taşıyacak. Bu iki firmamız dünya çapında bir THY, belki THY'den daha büyük olabilecek kapasiteye sahip. Bunlar Türkiye'nin markaları. Bunlarla ilgili güzel haberleri yakında duyacağız inşallah.'

 

'ADIMLARI ATMAKTAN ÇEKİNMEYECEĞİZ'

Doğu Akdeniz'deki yeni sondaj çalışmalarına yönelik soru üzerine de Albayrak, 'Karadeniz'de çok büyük potansiyelimiz var. Çok daha güzel haberler artarak devam edecek. Akdeniz de en az Karadeniz kadar ümitli olmamız gereken bir havza. Şu anda Oruç Reis, sismiklerini yürütüyor. Ama hali hazırda Yavuz Gemisi, Selçuklu kuyusunda sondajına devam ediyor. Sonrasında kazacağı başka kuyularımız da var. Dolayısıyla, bugün Fatih'ten duyduğumuz güzel haberleri yarın inşallah Yavuz'dan Akdeniz'den de duymamamız için hiçbir neden yok. Elimizdeki datalar, Türkiye'nin deniz kaynaklarının çok büyük potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Akdeniz'de tüm bakanlıklarımız seferler, tüm Türkiye kenetlenmiş durumda oradaki haklarımıza sahip çıkma noktasında. İnşallah Akdeniz de tüm Türkiye'ye güzel haberler getirecek. Ama Yavuz olur, ama Kanuni olur. Paramız, hazinemiz, bütçemiz elverdiği ölçüde, dördüncü gemi ve diğer yatırımlar noktasında adımları atmaktan çekinmeyeceğiz.' diye konuştu.

Reyting kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik yaklaşımına yönelik soru üzerine ise Albayrak, 2008 finansal krizi sonrasında dünyada reyting şirketlerinin kredibilitesinin çok ağır hasar aldığını belirtti.  

Bakan Albayrak, Giresun'daki sel felaketinin ardından verilen desteklerin sorulması üzerine de 'Şimdi esnaflarımızla ilgili de TESKOMB noktasında bir çalışma yürüttük. Oradaki esnaflarımıza da uygun maliyetli bir paket, finansal destek açıklayacağız.' dedi.

Adanalılardan Ebu Ubeyde’nin ardından “Gazze’den binlercesi çıkacak” vurgusu

​ İran’dan Trump’ın “Müdahale” açıklamasına sert yanıt

Direnişinin şehid liderleri için gıyabi cenaze namazı

Rus birlikleri bir hafta içinde dokuz yerleşim yerinin kontrolünü ele geçirdi

Eczacılar: İlaç temininde sorunlar sürüyor

Malatya'da cinayet zanlısı tutuklandı

Dünya genelinde yılbaşı kutlamaları yine kan ve faciayla sonuçlandı: Onlarca ölü, yüzlerce yaralı

​ Merkez Bsı rezervleri 193,9 milyar dolara yükseldi

​Gazze’de evsizlerin çadırları sular içine gömüldü ve bir kız bebek daha soğuktan şehit oldu

Batman OSB – Beşiri yolunda feci kaza: 1 kişi hayatını kaybetti

Kenya'da yapım aşamasındaki 16 katlı bir bina çöktü: Kayıplar var

Belediye Başkanı Geçit: Yeşil yaşam evleri, Yeşilyurt'un geleceğine değer katıyor

Karda damdan düşüp kolu kırılan kişi, paletli araçla hastaneye ulaştırıldı

İLİTAM sınavına katılacak adaylar: Bu şartlarda sınav yapılmamalı

Cizre'de Ebu Ubeyde için gıyabi cenaze namazı kılındı

Direniş, bomba yüklü motosikletle düzenlenmek istenen suikast girişimini engelledi

Adana’da Ebu Ubeyde için gıyabi cenaze namazı kılındı

Mardin’de Ebu Ubeyde için gıyabi cenaze namazı kılındı

Karayollarında 58 binin üzerinde trafik levhası kaldırıldı

Mardin Artuklu Üniversitesine yeni Fakülte kuruluyor

Yetimler Vakfı'ndan Gazze'de kışın ortasında umut sofraları

Yapay zekâ, sağlıkta erken tanının yolunu açıyor

​ İşgal savaş uçaklarından Lübnan’ın güneyine yoğun hava saldırıları

Batman'da Ebu Ubeyde ve Gazze şehitleri için gıyabi cenaze namazı kılındı

İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 18,77

Ağrı'da yolu kardan kapanan köydeki hastaya paletli ambulansla ulaşıldı

Suudi destekli güçler, Hadramevt'te ilerliyor: Çatışmalar başladı

Diyarbakır’da çöp konteynerleri taştı, vatandaşlar tepkili

Bingöl’de besilik erkek sığır destekleme başvuruları başladı

HAMAS'tan net mesaj: Direnişi hedef alan hiçbir güç Gazze'ye giremez

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adanalılardan Ebu Ubeyde’nin ardından “Gazze’den binlercesi çıkacak” vurgusu

​ İran’dan Trump’ın “Müdahale” açıklamasına sert yanıt

Direnişinin şehid liderleri için gıyabi cenaze namazı

Rus birlikleri bir hafta içinde dokuz yerleşim yerinin kontrolünü ele geçirdi

Eczacılar: İlaç temininde sorunlar sürüyor

Malatya'da cinayet zanlısı tutuklandı

Dünya genelinde yılbaşı kutlamaları yine kan ve faciayla sonuçlandı: Onlarca ölü, yüzlerce yaralı