• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

ALO Fetva Hattı'na gelen ilginç sorular: Dolar artınca sevabım artar mı?

08 Ekim 2020, Perşembe 09:26
08 Ekim 2020, Perşembe 09:26
ALO Fetva Hattı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

ALO Fetva Hattı'na gelen ilginç sorular: Dolar artınca sevabım artar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yoğun talebe daha hızlı cevap verilebilmesi için 'Dini Danışma Hattı' yenilenerek, hem cep telefonlarından hem de sabit telefonlardan ulaşılabilir hale getirildi. 'Alo Fetva Hattı' olarak da bilinen 'Dini Danışma Hattı'nın yeni numarası ise '190' olarak belirlendi. Dini konularda sorular sorup, bilgi almak isteyenler bu numarayı aradıktan sonra bağlı bulundukları şehrin il müftülüğüne aktarılıyor. Antalya İl Müftülüğü'ne bağlananları ise burada görev yapan yaklaşık 20 vaiz karşılıyor. Kadınlara kadın vaiz, erkeklere ise erkek vaiz hizmet veriyor. Vaizler, gelen sorulara yanıtı kesin ise hemen cevap veriyor, araştırılması gereken bir konu ise her vaizin kendine özel hazırlanan defterine not edilerek, araştırılıp, daha sonra soran kişiye dönüş yapılarak bilgi veriliyor.

KORONAVİRÜS SORULARI ARTTI

Koronavirüsten önceki dönemde gelen soruların büyük kısmını aile içerisindeki maddi ve manevi ilişkiler oluştururken, koronavirüsle birlikte vatandaştan gelen sorular da bu yönde ağırlık kazandı. Kolonya ya da dezenfektanın abdest bozup bozmayacağından, cuma namazını koronavirüs nedeniyle kılamadığı için günah olup olmadığı gibi soranların sayısının arttığı kaydedildi.

Vaiz Saffet Sevim, vatandaştan günlük hayatta karşılaşılan helal- haram durumları ve mirasla ilgili soruların sıklıkla geldiğini ve bunları usulüne uygun şekilde cevaplandırdıklarını ifade etti. Eşler arasındaki sorunlarla ilgili soruların da geldiğini anlatan Sevim, eşlere genellikle birbirlerine karşı hoşgörülü olmaları gerektiği tavsiyesinde bulunduklarını söyledi.



‘KORONAVİRÜSTEN ÖLENLER YIKANIR MI?’

Vaiz Sevim, koronavirüse karşı korunmak için kullanılan kolonya ve dezenfektanların içerisinde alkol bulunması nedeniyle 'haram mı?' diye çok soru geldiğini söyledi. Tüketilen ve sarhoşluk veren alkolle bu alkolün karıştırılmaması gerektiğini kaydeden Sevim, kolonya ve dezenfektanın hijyen amaçlı kullanılmasının bir mahsuru olmadığını ifade etti. Koronavirüsten yakınlarının kaybedenlerin 'Koronavirüsten ölenler yıkanır mı?' şeklinde kendilerine sorduklarını da kaydeden Sevim, “Bu türden cenazeler alınan tedbirler eşliğinde uygun koşullarda yıkanır ve dini vecibelere göre defnedilir. Sadece şehitlerin cenazesi yıkanmaz' dedi.

NİŞANLIYKEN DİNİ NİKAH

Genç çiftlerden gelen sorularda genellikle nişan ve dini nikah üzerine durulduğunu anlatan Vaiz Sevim, “Nişanlıyken yapılan dini nikahla ilgili sorular geliyor. Bizim tavsiyemiz ve aslında yapılması gereken de nişan döneminde dini nikah yapmamak lazım. Nişan döneminde bir sorun çıkıp taraflar ayrılınca erkek dini nikahtan vazgeçmezse sorun oluyor. Bu yüzden önce resmi nikah sonra dini nikah olur' dedi.

'DOLARLA BAĞIŞ YAPTIM, DOLAR ARTINCA SEVABIM ARTAR MI?

Aylık 40 bin lira geliri olan bir vatandaşın babasının hastane masraflarını karşıladığını, bunun sadakadan sayılıp sayılmayacağını sorduğunu anlatan Vaiz Saffet Sevim, kızından olan torununun soyadının değişik olması nedeniyle torununa verdiği paranın fitreden sayılıp sayılmayacağının da sorulduğunu söyledi. Bugüne kadar sadakayla ilgili gelen en ilginç soruyu da anlatan Sevim, “Dolarla bağış yaptım dolar artınca sevabım artar mı?’ diye soran vatandaş oldu. Allah katında hiçbir şey zayi olmaz. Yaptığımız tüm hayırlar en az 10 katı sevap alır' dedi.

Manevi danışmanlık hizmeti veren Salih Bayındır ise koronavirüs döneminde aile içi ilişkilerde birtakım sorunların meydana geldiğini ve bunu dindeki bazı referans noktalarından yola çıkarak vatandaşı bilgilendirip, manevi danışmanlık yaptıklarını söyledi.

Antalya'da 4,3 büyüklüğünde deprem

Zonguldak’ta uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli tutuklandı

Yaya üst geçidinin merdivenlerine çarpan otomobil alev aldı: 4 yaralı

Eşsiz manzarasıyla sisler içinde İshak Paşa Sarayı

Muğla’da şap hastalığı tespit edilen 11 mahalle karantinaya alındı

Suriye: israil işgali bitmeden uzlaşma olmayacak

Başakşehir'de boykot nöbeti: İşgal destekçisi firmaların kapatılması talebi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Her şeyi madde üzerinde inşa ederseniz nesil madde bağımlısı olur

HÜDA PAR'dan "Madde Bağımlılığı" paneli: Gençlik risk altında, çözüm ortak mücadelede

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Madde Bağımlılığı" paneli gerçekleştirildi

Van'da 4,6 büyüklüğünde deprem

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

BM'den Benin'deki darbe girişimine kınama

Osmaniye'de yolcu otobüsü devrildi: 3 yaralı

Rusya Ukrayna'ya ait enerji tesisini bombaladı

Türkiye-Macaristan Ortak İstişare Mekanizması’nın ilk toplantısı yarın İstanbul’da yapılacak

Çin ve Rusya'dan ortak füze tatbikatı

Bingöl'de iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Define arandığı iddia edilen ve bir kişinin öldüğü mağara tüneli kapatıldı

Çin yeni bir internet uydu grubunu uzaya gönderdi

Benin yönetimi darbe girişiminin başarısızlığa uğratıldığını açıkladı

İzmir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

Yeni haftada hava durumu nasıl olacak?

Dünya Gıda Programı'ndan Kamerun için "açlık felaketi" uyarısı

Umut Kervanı, bu kış da Siverek’te yüzlerce minik yüreği ısıttı     

Donbass ve Ukrayna'daki 2 yerleşimde kontrol Rusya'ya geçti

Meksika'da polis karakoluna saldırı: 5 ölü, 4 yaralı

Batman’da bir evde çıkan yangın mahalleli tarafından söndürüldü

Hong Kong halkı sandık başına gitti

İşgal rejimi 3 yaşındaki bebeği katletti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya'da 4,3 büyüklüğünde deprem

Zonguldak’ta uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli tutuklandı

Yaya üst geçidinin merdivenlerine çarpan otomobil alev aldı: 4 yaralı

Eşsiz manzarasıyla sisler içinde İshak Paşa Sarayı

Muğla’da şap hastalığı tespit edilen 11 mahalle karantinaya alındı

Suriye: israil işgali bitmeden uzlaşma olmayacak

Başakşehir'de boykot nöbeti: İşgal destekçisi firmaların kapatılması talebi