-
BIST 100
17375,05%2,41
-
DOLAR
44,69% 0,20
-
EURO
52,23% -0,35
-
GRAM ALTIN
6782,36% -0,43
-
Ç. ALTIN
10958,40% 0,00
Altın alacaklara önemli uyarı: Acele etmeyin
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Altın alacaklara önemli uyarı: Acele etmeyin
Kovid-19 salgınıyla birlikte artan risk algısına paralel merkez bankalarının genişleyici politikaları ve hükümetlerin teşvik paketleri, altının ons fiyatını yukarı yönlü destekleyerek altında tarihi yüksek seviyelerin görülmesine neden oldu.
Mayıs ayına 1.686 dolardan başlayan altının ons fiyatı, 1.765 dolar seviyesin görmesinin ardından kazançlarını kısmen geri vererek geçen ayı yüzde 2,5 yükselişle 1.730 dolar seviyesinden tamamladı.
Gram altın da aynı dönemde 396,5 liraya çıkmasına rağmen dolar kurundaki gerilemeye paralel bu seviyelerde tutunamayarak 379,4 liradan kapattı. Gram altın böylece aylık bazda 2001'den bu yana ilk kez üst üste 6 ay değer kazandı.
'Altının ons fiyatında 1.700 dolar önemli destek'
AA Finans Analisti İslam Memiş, altın fiyatlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede küresel ekonominin normalleşme sürecine girmesiyle beraber altının ons fiyatı ve dolarda düşüşlerin başladığını, bu iki varlık grubundaki gerilemenin devam edebileceğini belirtti.
Teknik olarak altının ons fiyatında 1.700 dolar seviyesinin önemli destek olarak izleneceğini bildiren Memiş, devamında kademeli olarak 1.680, 1.650 ve 1.630 dolar seviyelerinin takip edileceğini kaydetti.
Memiş, küresel pay piyasalarında olası bir ikinci satış dalgasının gerçekleşmesi halinde, yatırımcıların ek teminat tamamlamak için tekrar altın satmak zorunda kalabileceğine de dikkati çekti.
Bu durumda, altının ons fiyatının 1.600 dolar seviyesinin altına sarkabileceğini ifade eden Memiş, düşüşlerin 1.520 dolar seviyesine kadar sürebileceğini dile getirdi.
'Altındaki yükselişler köpük'
Memiş, yılın ilk aylarında altının ons fiyatı ve dolar kurundaki yükselişle gram altının 2019'daki kazancının tamamını 2020'nin ilk 5 ayında kazandırdığını belirtti.
Bundan dolayı bu yükselişlerin köpük olduğunu söyleyen Memiş, çünkü 16 Mart'tan itibaren altının ons fiyatı 1.450 dolardan, altının gram fiyatı 299 lira seviyelerinden itibaren kar satışları ve düzeltme hareketleri gerçekleştirmeden soluksuz yükseldiğini vurguladı.
Memiş, mayıs ayı içinde 396 liraya yükselen altının gram fiyatının geçen hafta 367 liraya gerilediğini hatırlatarak, 'Altın almak isteyenlere kademeli alımlar tavsiye edebilirim. Kademeli düşüşlerde 370, 360, 350 ve 340 lira seviyelerini bekliyorum.' dedi.
Kovid-19 salgınının ortaya çıkardığı endişeyle birlikte dünya genelinde fiziki altına ulaşımın kısıtlanmasından dolayı altın bazlı yatırım fonlarına (ETF) yoğun ilginin gözlemlendiğine dikkati çeken Memiş, ETF alımlarında 19 yılın rekorunun kırıldığını ancak 2013'te ETF'lerde yaşanan satışlardan dolayı altının ons fiyatının yüzde 27 değer kaybettiğini dile getirdi.
Memiş, şunları kaydetti:
'Altın alımı için çok acele edilmemeli. Düğünlerin önemli bir kısmının sonbahar aylarına ötelendi. Dolayısıyla, düğün yapacakların veya altın yatırımı yapmayı düşünenlerin acele etmesini gerektiren bir durum yok. Kovid-19 salgını yatırımcı alışkanlıklarını değiştirdi. Yastık altı ve nakit tercihi geçen yıla kıyasla 7 puan yükselerek yüzde 24'e yükseldi. 2020'de tasarruf sahiplerinin yüzde 16'sı altın hesabını tercih ederek tasarruflarını arttı.'
Meteoroloji: İç kesimlerde sıcaklık hızla yükselecek
Gazze için umut yolculuğu: "Küresel Direniş Filosu" yola çıktı
Müzakerelerle ilgili ABD ve Pakistanlı yetkililerle telefon diplomasisi
Uyuşmazlıkların yarısından fazlası arabuluculukla çözüldü
DMM, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a atfedilen ifadeler asılsızdır
Malatya'da Mescid-i Aksa ve Filistinli esirlere yönelik idam kararlarına tepki için araç konvoyu
Lübnan Başbakanı Selam: Ülkenin güneyi yalnızlığa terk edilmeyecek
Isparta'da 21 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
Macaristan'da Victor Orban dönemi sona erdi
Malatya'da işçi servisi şarampole yuvarlandı: 2 ölü, 10 yaralı
Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı
Elazığ'da inşaatta iskele çöktü: 4 işçi yaralandı
Netanyahu Mossad başkanını değiştirdi
Macaristan'da genel seçimi Magyar önde götürüyor
Van'da kafes avcılığı yapan kişiye 86 bin lira ceza kesildi
Trump'ın tehdidine Kalibaf'tan yanıt: Savaşırsanız, savaşırız
Batman’da iki aracın çarpıştığı kazada maddi hasar oluştu
Müzakerelerden sonuç çıkmadı: Gözler Hürmüz Boğazı'nda
CHP Ankara İl Başkanı Erkol'un da aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklandı
Vahdet ve Kurtuluş Önderimiz Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem)
Nijerya'da pazar yerine hava saldırısı: 56 ölü, 14 yaralı
TŞOF heyetinin ziyaretinde trafik güvenliği ve APP plakalar ele alındı
Batman'da on binlerin katıldığı Mevlid-i Nebi programı için teşekkür mesajı
Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı
Lufthansa'da yeni grev dalgası: Yüzlerce uçuş iptal
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü
Siyonist rejim Lübnan'da 248 kadın ve 165 çocuğu katletti
Yapıcıoğlu: Netanyahu hakkında derhal yakalama kararı çıkarılmalıdır
Türkiye'ye Afrika sıcak hava dalgası geliyor
HAMAS Sözcüsü Kasım: Gazze’de aç bırakma politikası yeniden devrede
Yükleniyor







