• BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5943,69% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9579,44% -0,27

Altın fiyatlarını manipüle ettiler! Rakamlar bir anda değişti

29 Haziran 2021, Salı 09:19
29 Haziran 2021, Salı 09:19
Altın fiyatlarını manipüle ettiler! Rakamlar bir anda değişti
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Altın fiyatlarını manipüle ettiler! Rakamlar bir anda değişti

Yeni haftaya sakin başladı piyasalar, özellikle döviz tarafında, emtia fiyatlarında, borsada, küresel piyasaların tamamında bir yön arayışı var. Yani fiyatlar aşağı mı gidecek? Yukarı mı gidecek? Hangi faktörler etkileyecek? Bu tarafta ciddi bir belirsizlik var.

İki haftadır piyasalar FED’in manipülasyonu karşısında oldukça kafa karışıklığı yaşadı. FED başkanı ve FED üyeleri sürekli enflasyonun geçici olacağına dair açıklamalar yapmaya devam ediyor. Piyasalar buraya biraz daha dikkat çekiyor. İnanmak istiyor ama gelen rakamlarda enflasyon rakamlarının kalıcı olacağına işaret ediyor. Kuraklık var, hiperenflasyon var yani gıda enflasyonu piyasalarda ciddi tedirginliğe neden oluyor. Dolayısıyla dolar varlıkları üzerindeki belirsizlikler devam ediyor. Dolar endeksi 90-92 bandında yine sıkıştı. 92 bandının aşağısına sarktı. Piyasalarda ciddi bir manipülasyon algısı yaşanabilir. Bu manipülasyonlar da bütün dünyada merkez bankalarının açıklamaları, normalleşme, kısıtlamaların kalkması falan derken aslında insanlar bu yaz sezonunda bir iki aylık süreci biraz daha rehavet içerisinde geçirsin tarzında bir manipülasyon piyasası hazırlanıyor.

FED’in bu açıklamaları özellikle Amerika tarafından gelen verilerin son günlerde biraz daha olumlu gelmesi elini güçlendirdi. Ama FED aslında faizleri ne zaman artıracağıyla alakalı net açıklamaları yapmadığı gibi bu şahin tondaki söylemlerini Eylül’den önce yaptı ve şimdiden piyasaları manipüle etmeye başladı. Bundan sonra piyasalar FED’in söylemiyle baskılanmaya devam edecek. Dolar/TL kurundaki gidişat bizim için çok önemli. 8,70-8,80 TL aralığında dalgalanıyor. 8,80 lira seviyesi yukarı yönlü kırılırsa bizim risk. Kısa vadelide tekrar aşağı yönlü bir trend olması için 8,50 lira altında bir kapanış gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ama şu anda dar bant aralığına sıkışmış bir dolar kuru var. Tabii ki dolar kurunun aşağı veya yukarı yönlü hareketleri de ister istemez iç piyasalarda ekonomik verilere yansıyor.

Çünkü yurtiçi piyasalarda özellikle Merkez Bankası enflasyona ve faize odaklandı. Konut sektöründe herkes faizlerin düşmesini bekliyor ama yaz sezonunun gelmesi konut fiyatlarının tekrar yükselmesine neden oluyor. Yani faizlerin inmesi konut fiyatlarının yükselmesi aslında bu sektörün çok olumlu yönde etkilenmeyeceğine işaret ediyor. Dünya genelinde de öyle mesela; Avrupa’da eksi faizlerle ciddi anlamda krediler veriliyor. Ancak konut fiyatları zirve yani tepe noktalarında seyrediyor. Hem Amerika’da hem Avrupa’da bu şekilde. Balon piyasanın, bol likiditenin oluşması riskleri de beraberinde getiriyor. Dünya piyasaları şu anda birbirini takip etmeye devam ediyor. Hisse senedi ve bol likiditenin getirmiş olduğu büyük bir risk var. Balon patlarsa, ekonomilerde bu yaz çok sıcak geçebilir. Altın fiyatları 495-505 lira aralığına sıkıştı. Altının ons fiyatına baktığımızda 1760-1790 dolar aralığına sıkıştı.

Burada da bir yön arayışı olduğunu gözlemliyoruz. Altın fiyatlarında şu anda bir kırılma gözlemlemiyoruz. Gram altın/TL fiyatındaki bu dar bant aralığına vatandaşlarımıza genelde her düşüşü bir alım fırsatı olarak değerlendirmesini ifade ediyoruz. Yani 500 lira seviyesinin altına sarkmalar orta ve uzun vade yatırımcısına alım fırsatı vermeye devam edebilir. Kalıcı düşüşleri görmemiz için Eylül ayına odaklanmamız gerekiyor. Bakalım Eylül ayında FED nasıl bir mesaj verecek faiz artırımıyla ilgili. Buraları net bir şekilde görmeden yani Amerika’daki enflasyonu, dünyadaki hiperenflasyonu satış için bir karar vermemesi gerekiyor.

Emtia fiyatlarındaki bu baskılanma, FED’in yaratmış olduğu baskıyla birlikte her düşüşü bir alım fırsatı olarak değerlendirmek gerekiyor. Tabii ki 490 lira kritik destek seviyesi. Aşağı sarkarsa 488-483 buraları kısa vade için takip edeceğiz. Dolar kuru içerde güçlü durmaya devam ettikçe gram altın düşüşleri sınırlı kalıyor. Peki yükseliş için bu yıldaki trend bitti mi? Hayır. Bizim öngörümüz bitmediğine dair sinyaller gelmeye devam ediyor. 540-560 yıl içinde ve yıl sonuna kadar 580-600 liraya kadar bant aralığı görülmeden de bu yükselişlerin tamamen bittiğini söylemek için erken. Gümüşün gram fiyatı için de aynı. Gümüşün gram fiyatı 7,25-7,55 aralığında gün içinde değişiyor. Bugünlerde 7,30-7,40 lira aralığında. Bu 7,50 lira seviyesinin altına sarkmalarda orta ve uzun vade için yatırımcılarına bir alım fırsatı sunmaya devam ediyor.

Gümüşün ons fiyatı 26 dolar seviyesinden haftaya başladı. Gümüşün ons fiyatı 26 dolar seviyesinin altına sarkmalarda 25,50-25,75 dolar orta ve uzun vade için yatırımcılarına bir alım fırsatı vermeye devam edebilir. Burada önemli olan husus şu, bir iki haftalık süreç içinde yatırımcılar çok düşebilir çok yükselebilir düşüncesinden ziyade yatay seyrin korunacağını biraz daha alacaklarda-satacaklarda sabırla beklemeli. Piyasalarda ciddi bir belirsizlik ve endişe var. Jeopolitik listelere, enflasyon endişesine ve hiperenflasyon endişesine bakıyoruz. Gelen haber akışları, küresel ekonomilerdeki gidişat hiç iyi bir yere gitmediğimizin sinyallerini bize veriyor.

Kısa vadede yaşanabilecek geri çekilmelerde işte o günlerin hazırlığının yapılması gerekiyor. Vatandaşlarımıza şunu söyleyebiliriz; kısıtlamalar kalkıyor ve hayat yavaş yavaş normale dönüyor dünya genelinde ama yarın gelebilecek bir riske karşı da bu düşüşleri bir alım fırsatı olarak değerlendirmek gerekiyor. Önümüzdeki bir iki ayı vatandaşlarımız aslında gelecek büyük tufana karşı hazırlık yapması gerektiğini söyleyebilirim. 

Batı Şeria'da tarıma ağır darbe: Yahudi çeteler 3 binden fazla ağaca zarar verdi

Gazze için ABD, Katar, Mısır ve Türkiye cuma günü masada

Antalya’da yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Almanya’da 50 milyar euroluk silah alımı paketi Meclis’ten geçti

İzmir açıklarında 79 düzensiz göçmen yakalandı

Afyonkarahisar’da araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Zeytinburnu'nda bir bina kısmen çöktü: 3 araç kullanılamaz hale geldi

HÜDA PAR heyetinden Gökçeli (Talwarı) Köyü Derneğine ziyaret

AB’den Rusya’nın gölge filo tankerlerine yaptırım

Bingöl’de camiler çocuk sesleriyle şenlendi

Bingöl Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinden Filistin için anlamlı bağış

Kahramanmaraş’ta 1288 sentetik ecza hapı ele geçirildi

BMGK, Venezuela'nn talebi üzerine acil toplantı kararı aldı

Ramanlı: Bütçe açığı borçlanmayı, borçlanma faizi, faiz ise yoksulluğu büyütmektedir

Posta ve hızlı kargo taşımacılığında gümrük işlemlerine yeni düzenleme

Trump, Senegal ve Fildişi Sahili vatandaşlarının ABD'ye girişini yasakladı

Hakkında 90 yıl hapis cezası bulunan hükümlü İstanbul’da yakalandı

ABD’de özel bir jet piste çakıldı: 5 ölü

Rusya: Sözde barış güçleri, Rusya Silahlı Kuvvetleri için meşru hedef haline gelecek

Kurtulmuş’tan Güney Kore’ye Filistin çağrısı: Tarihin doğru tarafında yer alın

Konya-İstanbul YHT Hattı 11 yılda 13 milyon yolcuya hizmet verdi

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te basınla bir araya geldi

Peskov, Türkiye'nin Rusya'ya S-400 sistemlerini iade edeceği iddialarını yalanladı

OGM ülke genelinde orman denetimlerini sürdürüyor

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te çeşitli ziyaretlerde bulundu

Bakan Fidan, Gazze konulu toplantıya katılmak üzere ABD'ye gidiyor

Gaziantep'te haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 kişi yakalandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da su kuyusu açtı, ekmek ve sıcak yemek dağıttı

Adıyaman'da aranan 3 şahıs yakalandı

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batı Şeria'da tarıma ağır darbe: Yahudi çeteler 3 binden fazla ağaca zarar verdi

Gazze için ABD, Katar, Mısır ve Türkiye cuma günü masada

Antalya’da yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Almanya’da 50 milyar euroluk silah alımı paketi Meclis’ten geçti

İzmir açıklarında 79 düzensiz göçmen yakalandı

Afyonkarahisar’da araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Zeytinburnu'nda bir bina kısmen çöktü: 3 araç kullanılamaz hale geldi