• BIST 100

    16260,10%0,87
  • DOLAR

    44,33% 0,09
  • EURO

    51,52% 0,11
  • GRAM ALTIN

    6312,66% 0,57
  • Ç. ALTIN

    10757,95% 0,00

Altın ile ilgili kritik açıklama: Altındaki geri çekilme geçici

14 Kasım 2020, Cumartesi 19:55
14 Kasım 2020, Cumartesi 19:55
Altın ile ilgili kritik açıklama: Altındaki geri çekilme geçici
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Altın ile ilgili kritik açıklama: Altındaki geri çekilme geçici

1960 dolar seviyelerini gören ons fiyatı ve dolar kurundaki yükselişin etkisiyle 540 lirayı gören altın yaşanan gelişmelerle yönünü aşağı çevirdi. Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman sert düşüşler sonrası 465 liradan devam eden altının piyasaya etkisini değerlendirdi.

Altındaki alım satım hareketlerinin kuyumculara olumlu yansıdığını ancak önemli bir gelir sağlamadığını kaydeden Salih Özman, “Piyasada hareket olduğu zaman bizde de hareket oluyor. Yani hem düşüşte hem yükselişte vatandaşlar kendi pozisyonlarını koruyabilmek için ya az zarar etmek ya daha çok kar etmek için mağazalarımızı ziyaret ediyor. Ama önemli olan tabii ki bizde kalıcı alışverişler yapmak. Sezon itibariyle işlerimiz son derece durgun ama bizim için önemli olan kalıcı yatırımcı ya da tüketim maksadıyla altın alınması. Biz de kış sezonuna girdik malumunuz önce okul masrafları başladı. Şimdi yakacak masrafları derken kış sezonunda vatandaşlarımızın da harcamaları arttığı için çok öyle altının yüzüne bakan olmuyor işin doğrusunu söylemek gerekirse. Yani tüketim için kimse altın almıyor. Gram atın ve bozdurmalarda bizim cirolarımızı yükseltse bile işin doğrusu kayda değer bir gelir, kar bırakmıyor. Çünkü bunları herkes yatırım için alıyor zarar etmeyeceği ürünler diye satılıyor dolayısıyla bu hareketlerin bizim kuyumculuk sektörüne çok bir faydası yok” dedi.

Altın ve dolarda yaşanan düşüşlerin altında yatan nedenleri anlatan Başkan Özman, “Bugün baktığınızda yeni bir Türkiye’de yeni bir ekonomi yönetimi işin başına geldi. Hem Merkez Bankası hem bakan bu ikisinin yapacaklarını destekleyeceğini açıklayan bir de hükümetin başında Cumhurbaşkanımız var. Bunun da çok net ifadeleri ve bu iki kurumun arkasında durduğunu beyan etmesi, gerekli tedbirlerin acı da olsa alınacağını ifade etmesi ekonomiye olan güveni artırdı ve bu iyimser havayla birlikte döviz kurları da düştü. Altın için bambaşka bir durum var. Altın uluslararası piyasada ons değeri dolar üzerinden hesaplanıyor. Dolara göre de maliyet, Türk Lirası karşılığı belirleniyor. Şu anda dolar kurunda düşüş olduğu için altında da düşüş var. Yalnız altında ikinci bir düşüş sebebi de oldu. Genellikle dolar düştüğü zaman altında bir miktar yükseliş veyahut da sabit kalma söz konusuydu. Amerika’daki seçimler neticesinde Trump’ın seçimi kaybettiğinin belli olması, Biden’ın seçimi kazandığının garantilenmesiyle birlikte Biden’ın konuştukları önemsenmeye başladı. Müstakbel başkanda ‘Biz İran’la olan ilişkileri yumuşatacağız’ mealinde bir açıklama yaptı. İkinci olarak Çin’le olan ticaret savaşlarını biraz daha askıya alması ve o konuda iyimser tavırlar. Herkesle kavgalı bir ABD’den masada uzlaşabilecek bir ABD’ye dönünce tabi dünyadaki gerginlik ortadan kalktı ve altına olan talep azaldı” diye konuştu.

Altın yatırımından vazgeçilmemesi gerektiğine değinene Özman, “Bundan dolayı 'güvenli liman' dediğimiz altına en azından kısa süreliğine ihtiyaç kalmadı gibi gözüküyor. Acaba dünya normale mi dönüyor diye altın fiyatlarında bir miktar gevşeme oldu. Ama bu koronayla ilgili olumsuzluk devam ettiği sürece normal artık eski normal olmayacak bunu herkes söylüyor. Yeni normal dünkünden farklı olacağı için her zamankinden belki de daha fazla altına olan ihtiyaç artacak. Altına olan güven artacak. Kısa süreli bu söylemlerle bir düşüş ki yukarı doğru gidecektir. Altındaki geri çekilmenin de çok geçici olduğuna inanıyorum. Bir müddet sonra yine fiyatlar toparlanacaktır” şeklinde konuştu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Muğla’da 43 bin araç kontrol edildi, çok sayıda kişi sorgulandı

Nijerya'da patlama: 8 ölü, çok sayıda yaralı

Diyarbakır'da kamyonet ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

Malatya'da komşular arasında kavga: 1 yaralı

Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı

İtalya’da yargı reformu reddedildi: İsandıktan “Hayır” çıktı

Bakan Fidan Alman mevkidaşı Wadephul ile telefonda görüştü

Bosna Hersek'te AB'ye protesto: Kamyonlar kontak kapattı

Bakan Gürlek HSK üyeleri ve personeliyle bir araya geldi

Siyonist rejimin Lübnan'a saldırıları devam ediyor: 1039 şehit, 2 bin 876 yaralı

Bakan Ersoy Kuzey Makedonyalı mevkidaşı Ljutkov ile görüştü

Beytepe Koleji'nden eğitimde öncü adım

Balıkesir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Orta Doğu'da müzakere çıkmazı! Trump: Anlaştık İran: Görüşmedik israil: Trump savaşı 9 Nisan'da bitirecek

Ticaret Bakanlığı: "Bayat ekmek 6 liradan satılıyor" iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1 ölü

Büyük stratejik yanılgı: israilin İran planı duvara çarptı

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Mardin’de seyir halindeki öğrenci servisi alev aldı

Mersin’de güvenlik ve asayiş toplantısı yapıldı

Kolombiya'da askeri uçak düştü: 90 kişi hayatını kaybetti

Ramazan Bayramı tatilinde 31 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti

LGS başvuruları başladı

Ambulans uçak yenidoğan bebek için havalandı

Şırnak-Hakkâri kara yoluna çığ düştü

Mardin'de devrilen yolcu midibüsünde 13 kişi yaralandı

Şırnak'ta jandarmadan asayiş operasyonu: 67 gözaltı

Ağrı Dağı'nda kaybolan kadın dağcı için arama çalışması devam ediyor

Havalimanına iniş yapan uçak itfaiye aracına çarptı

Siirt’te kar ve heyelan nedeniyle yollar kapandı, mahsur kalanlar kurtarıldı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Muğla’da 43 bin araç kontrol edildi, çok sayıda kişi sorgulandı

Nijerya'da patlama: 8 ölü, çok sayıda yaralı

Diyarbakır'da kamyonet ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

Malatya'da komşular arasında kavga: 1 yaralı

Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı

İtalya’da yargı reformu reddedildi: İsandıktan “Hayır” çıktı

Bakan Fidan Alman mevkidaşı Wadephul ile telefonda görüştü