• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Altın paniği kaybettirdi!

05 Eylül 2020, Cumartesi 08:31
05 Eylül 2020, Cumartesi 08:31
Altın paniği kaybettirdi!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Altın paniği kaybettirdi!

Dünya piyasalarında pandemi sürecine altın fiyatları damga vurdu. Bu seneye 1.559 dolar seviyesinden başlayan ons, yaklaşık yüzde 35 primle ağustosta 2.075 doları gördü. Ardından gelen kâr satışlarının ardından ons, 1.950 doların altına çekildi. Gram altın da aynı süreçte 298 TL'den 515 TL'ye kadar çıktı. 'Ons'la beraber gerileyen gram, haftayı 460 TL'nin hemen üzerinde tamamladı. Salgının getirdiği belirsizliklerle birlikte, başta ABD Merkez Bankası (FED) olmak üzere küresel çapta trilyonlarca dolarlık parasal genişlemeye gidilmesi, altını destekleyen en önemli etkendi. Covid-19 salgınının tedavisine yönelik gelişmeler, dünya ekonomilerinden gelen pozitif sinyaller ve jeopolitik risklerin görece yatışması, fiyatları son dönemde baskılayan başlıca unsurlar oldu.

470 TONA YAKLAŞTI

Yerli yatırımcı eğilimlerine bakıldığında; altın hesaplarının büyüklüğü yıl başında 250 ton civarında bulunuyordu. Bugün 470 tona yaklaştı, yani 215 milyar TL'lik bir değere ulaştı. Bu parasal büyüklüğün yarısı, altın fiyatlarının yükselmesinden kaynaklandı. Ancak son dönemde altın alım satımındaki vergi, vatandaşı bankalardan serbest piyasaya yöneltti. Böylece fiziki altın ithalatı da ciddi miktarda arttı. Senenin ilk sekiz ayında fiziki altın ithalatı, yüzde 120 artışla 16 milyar dolara tırmandı. Bunun yaklaşık 8,7 milyar doları, altındaki hareketin hızlandığı haziran, temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşti. Düşük faiz ortamı ve aşırı talep neticesinde, döviz çıkışıyla alınan bu altınların çoğu, fiziki olduğu için yastıkaltı birikimlere katıldı. Talep karşısında Darphane de arzı artırdı. Geçtiğimiz yaz, aylık 400 bin adetlerde olan çeyrek altın basımı, bu yaz 800 bin adetleri geçti. Bugün yastıkaltındaki altının değerinin, yaklaşık 200 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

BEKLENTİLER DÜZELDİ, RİSK İŞTAHI ARTTI

Salgının ilk safhasının ardından ABD, Çin ve Avro Bölgesi'nde beklentilerden iyi gelen makro ekonomik veriler ve yukarı yönlü revize edilen beklentiler, yatırımcı güvenini yeniden iyileştirmeye başladı. Böylece 'güvenli liman altın' eğilimi bir miktar güç kaybetti ve risk iştahında artış yaşandı.

PANİKLE ALANLAR KAYBETTİ

Ağustos başında reel faiz getirilerinin düşük olması, ABD-Çin gerilimi ve bol likidite gibi etkenler, altın fiyatlarını rekor seviyeye yükseltti. Ancak en tepeden altın alanlar bugün zarar yazdı. Analist İslam Memiş 'Rusya ve ABD'nin aşı konusundaki açıklamaları, altın fiyatlarında gerilemeye sebep oldu. Dünya Sağlık Örgütünden onaylanmış bir aşı haberi gelmesi hâlinde düşüş hızlanabilir. Ağustos ayının ilk haftasında altının gram fiyatı, Kapalıçarşı’da 515 liraya kadar yükseldi. Vatandaşların panik alımlar yaptığını gördük. İki haftada 7 milyar dolarlık (yaklaşık 50 milyar TL) panik alımı yapan vatandaşlar zarar etti. Agresif dalgalanmalarda yatırımcılar soğukkanlı olmalı. Hareketlerin normalleşmesini beklemeli. Düşük faiz ortamı, bol likidite, jeopolitik riskler devam ettikçe altına talep sürebilir' diye konuştu.

 Türkiye Gazetesi

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İran, Bahreyn'de ABD'ye ait üs ve hedefleri vurdu

Yapıcıoğlu: Erbakan Hoca Antisiyonist ve Antiemperyalist bir perspektife sahipti

Kassam Tugayları: ABD-israil saldırıları yalnızca İran’a değil tüm İslam dünyasına yöneliktir

Memur-Sen Malatya'dan 28 Şubat mesajı: Vesayetle tam hesaplaşma şart

İşgalci ABD-siyonist rejim saldırısında ilkokul hedef alındı: 85 çocuk şehit edildi

BM Güvenlik Konseyi Orta Doğu'daki gelişmeleri ele almak üzere acil toplanacak

Memur-Sen: İran’a yönelik saldırı insanlık dışı bir zorbalık

Yapıcıoğlu: İslam ülkeleri dayanışma içinde hareket etmeli

BM: Orta Doğu'da askeri tırmanış endişe verici, taraflar derhal müzakere masasına dönmeli

HÜDA PAR'dan 28 Şubat açıklaması: Darbe dönemine ait tüm fişlemeler temizlenmeli

Bingöl'de feci kaza: 2 ölü, 3 yaralı

ABD, Lübnan'daki vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısı yaptı

Mil-Diyanet Sen: İslam ülkeleri müşterek hareket etmeli

Çin: İran'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde büyük iyileştirme: Asansörler ve acil servis yenileniyor

Siirt’te karla mücadele sürüyor: Kapanan köy yolları açılıyor

Battalgazi Belediyesi'nden 28 Şubat'a tanıklık eden fotoğraf sergisi

İletişim Başkanı Duran: Gerilimin tırmanması kabul edilemez, barış için diyalog şart

Dışişleri Bakanlığı: Tarafları saldırılara bir an önce son vermeye davet ediyoruz

İran, Katar'daki ABD'ye ait erken uyarı radarını imha etti

Diyarbakır'da sağanak sonrası yol ve kaldırım çöktü

Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu: 28 Şubat İslami kimliği hedef alan ABD ve israil destekli bir darbe hareketiydi

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: Bölgedeki tüm Müslüman ülkeler sorumluluklarını yerine getirmeli

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: Ramazan ayı paylaşma, dayanışma ve kardeşlik ayıdır

Mardin Yeşilay Şube Başkanı Akdağ: Aile kurumunun korunması bağımlılıkla mücadelede hayati önem taşır

Konya Beyşehir Gölü’nde sıkı denetim

Konya Umut Kervanı’ndan Ramazan vesilesiyle ihtiyaç sahiplerine yardım

siyonist rejimin erken uyarı radarı imha edildi

İçişleri Bakan Yardımcısı Turan: Yine savaş, yine sivil katliamı…

DMM: Türkiye’nin İran’a saldırılara destek verdiği iddiası asılsız

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran, Bahreyn'de ABD'ye ait üs ve hedefleri vurdu

Yapıcıoğlu: Erbakan Hoca Antisiyonist ve Antiemperyalist bir perspektife sahipti

Kassam Tugayları: ABD-israil saldırıları yalnızca İran’a değil tüm İslam dünyasına yöneliktir

Memur-Sen Malatya'dan 28 Şubat mesajı: Vesayetle tam hesaplaşma şart

İşgalci ABD-siyonist rejim saldırısında ilkokul hedef alındı: 85 çocuk şehit edildi

BM Güvenlik Konseyi Orta Doğu'daki gelişmeleri ele almak üzere acil toplanacak

Memur-Sen: İran’a yönelik saldırı insanlık dışı bir zorbalık