• BIST 100

    14146,33%-0,26
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,16% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5956,40% 0,03
  • Ç. ALTIN

    9601,11% -0,09

Altın paniği kaybettirdi!

05 Eylül 2020, Cumartesi 08:31
05 Eylül 2020, Cumartesi 08:31
Altın paniği kaybettirdi!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Altın paniği kaybettirdi!

Dünya piyasalarında pandemi sürecine altın fiyatları damga vurdu. Bu seneye 1.559 dolar seviyesinden başlayan ons, yaklaşık yüzde 35 primle ağustosta 2.075 doları gördü. Ardından gelen kâr satışlarının ardından ons, 1.950 doların altına çekildi. Gram altın da aynı süreçte 298 TL'den 515 TL'ye kadar çıktı. 'Ons'la beraber gerileyen gram, haftayı 460 TL'nin hemen üzerinde tamamladı. Salgının getirdiği belirsizliklerle birlikte, başta ABD Merkez Bankası (FED) olmak üzere küresel çapta trilyonlarca dolarlık parasal genişlemeye gidilmesi, altını destekleyen en önemli etkendi. Covid-19 salgınının tedavisine yönelik gelişmeler, dünya ekonomilerinden gelen pozitif sinyaller ve jeopolitik risklerin görece yatışması, fiyatları son dönemde baskılayan başlıca unsurlar oldu.

470 TONA YAKLAŞTI

Yerli yatırımcı eğilimlerine bakıldığında; altın hesaplarının büyüklüğü yıl başında 250 ton civarında bulunuyordu. Bugün 470 tona yaklaştı, yani 215 milyar TL'lik bir değere ulaştı. Bu parasal büyüklüğün yarısı, altın fiyatlarının yükselmesinden kaynaklandı. Ancak son dönemde altın alım satımındaki vergi, vatandaşı bankalardan serbest piyasaya yöneltti. Böylece fiziki altın ithalatı da ciddi miktarda arttı. Senenin ilk sekiz ayında fiziki altın ithalatı, yüzde 120 artışla 16 milyar dolara tırmandı. Bunun yaklaşık 8,7 milyar doları, altındaki hareketin hızlandığı haziran, temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşti. Düşük faiz ortamı ve aşırı talep neticesinde, döviz çıkışıyla alınan bu altınların çoğu, fiziki olduğu için yastıkaltı birikimlere katıldı. Talep karşısında Darphane de arzı artırdı. Geçtiğimiz yaz, aylık 400 bin adetlerde olan çeyrek altın basımı, bu yaz 800 bin adetleri geçti. Bugün yastıkaltındaki altının değerinin, yaklaşık 200 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

BEKLENTİLER DÜZELDİ, RİSK İŞTAHI ARTTI

Salgının ilk safhasının ardından ABD, Çin ve Avro Bölgesi'nde beklentilerden iyi gelen makro ekonomik veriler ve yukarı yönlü revize edilen beklentiler, yatırımcı güvenini yeniden iyileştirmeye başladı. Böylece 'güvenli liman altın' eğilimi bir miktar güç kaybetti ve risk iştahında artış yaşandı.

PANİKLE ALANLAR KAYBETTİ

Ağustos başında reel faiz getirilerinin düşük olması, ABD-Çin gerilimi ve bol likidite gibi etkenler, altın fiyatlarını rekor seviyeye yükseltti. Ancak en tepeden altın alanlar bugün zarar yazdı. Analist İslam Memiş 'Rusya ve ABD'nin aşı konusundaki açıklamaları, altın fiyatlarında gerilemeye sebep oldu. Dünya Sağlık Örgütünden onaylanmış bir aşı haberi gelmesi hâlinde düşüş hızlanabilir. Ağustos ayının ilk haftasında altının gram fiyatı, Kapalıçarşı’da 515 liraya kadar yükseldi. Vatandaşların panik alımlar yaptığını gördük. İki haftada 7 milyar dolarlık (yaklaşık 50 milyar TL) panik alımı yapan vatandaşlar zarar etti. Agresif dalgalanmalarda yatırımcılar soğukkanlı olmalı. Hareketlerin normalleşmesini beklemeli. Düşük faiz ortamı, bol likidite, jeopolitik riskler devam ettikçe altına talep sürebilir' diye konuştu.

 Türkiye Gazetesi

Gazze Şeridi’nde tıbbi tahliye bekleyen 1000 hasta şehit oldu

Türkiye’den Filistin ekonomisine yeni destek

Adalet Bakanı Tunç: Bin hâkim ve savcı yardımcısı alınacak

İran'da Mossad ajanı idam edildi

​ EPDK 2026 lisans bedellerini açıkladı: Enerji piyasalarında yeni tarifeler

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Prof. Dr. Zelka: Her yıl yaklaşık 1,5 milyar ton gıda israf ediliyor

​Mübarek üç aylar yarın başlıyor

HAMAS: Ateşkes açıkça çiğneniyor

Görme kaybına karşı yeni nesil teknoloji: MagnoVision

İhlal durumunda uygulanacak idari para cezaları belirlendi

Perakende ticarette ihlallere milyonluk cezalar: Yeni tutarlar açıklandı

İngiltere'de "Filistin İttifakı"ndan protesto baskısına sert tepki

Yıldızlararası kuyruklu yıldız 3I/ATLAS Dünya’nın yakınından geçti

Siyonist işgalciler Ramallah yakınlarında saldırdı: Filistinli genç ağır yaralandı

İzmir'de 99 düzensiz göçmen yakalandı

6 ilde organize suç örgütlerine operasyon: 61 şüpheli yakalandı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı

ABD Adalet Bakanlığı, Epstein dosyalarının yeni bölümünü açıkladı

Afrika Birliği'nden Sudan mesajı: Hızlı Destek Güçleri'ne uyarı

Ahmed eş-Şara, yaptırımların kaldırılmasının ardından Suriyelilere Kasyun Dağı'ndan seslendi

Rubio: Gazze'de ateşkes anlaşmasının ikinci ve üçüncü aşamaları 3 yılı aşabilir

ABD, Suriye'de DAİŞ hedeflerine saldırdı

Gazze'de ateşkese rağmen katliam: 5 şehit, 5 yaralı

Hindistan, Pakistan'a giden suyu kesti

Muğla açıklarında 3.6 büyüklüğünde deprem

Siirt’te zorlu kış şartlarında yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı

Yapıcıoğlu: Memleketin her meselesinde ilkeli duruşumuzu koruyor, uygulanabilir çözümler üretiyoruz

Kayseri'de trafik kazası: 4 yaralı

HÜDA PAR Kadın Kolları Başkanı Yarar: Aileyi hedef alan anlayışlara karşı kararlılıkla mücadele edeceğiz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze Şeridi’nde tıbbi tahliye bekleyen 1000 hasta şehit oldu

Türkiye’den Filistin ekonomisine yeni destek

Adalet Bakanı Tunç: Bin hâkim ve savcı yardımcısı alınacak

İran'da Mossad ajanı idam edildi

​ EPDK 2026 lisans bedellerini açıkladı: Enerji piyasalarında yeni tarifeler

Şanlıurfa’da baba-oğul sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Prof. Dr. Zelka: Her yıl yaklaşık 1,5 milyar ton gıda israf ediliyor