• BIST 100

    14077,13%0,34
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,52% -0,09
  • GRAM ALTIN

    6049,88% 1,42
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

Altın yatırımcıları dikkat: “Seçim belirsizliği piyasayı çok etkiler”

23 Mayıs 2023, Salı 19:10
23 Mayıs 2023, Salı 19:10
Altın yatırımcıları dikkat: “Seçim belirsizliği piyasayı çok etkiler”
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Altın yatırımcıları dikkat: “Seçim belirsizliği piyasayı çok etkiler”

Vatandaşın ‘güvenli’ yatırım aracı olarak gördüğü altın piyasası, seçimle birlikte güncel fiyatlarındaki son durum yakından takip ediliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesinde yatırımcılara dikkat çeken Diyarbakır Sarraflar ve Kuyumcular Odası (DİKO) Başkanı Mehmet Yüksel uyarılarda bulundu.
Türkiye hafta sonunda yeniden sandık başına gidecek. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ardından piyasaların nasıl şekilleneceği merak konusu olurken DİKO Başkanı Mehmet Yüksel’den dikkat çeken altın uyarısı geldi. Seçim haftasında piyasanın belirsizlik içerisinde olduğunu söyleyen Yüksel, vatandaşa altın yatırımının uzun vadede güzel kazançlar sağlayacağını açıkladı.

“Seçimin 2. tura kalmasıyla belirsizlik yüzde 25’e indi”
Seçim sürecinde aynı gün içerisinde altının ani hareketlerle yükselip inmesini belirsizliğe bağladığını ifade eden Yüksel, “Türkiye’deki seçimin ne olacağı altın fiyatlarının ne yönlü hareket edeceğini belirler. Hepimizin bildiği gibi altın sürekli piyasada satılan hem yatırım amacıyla hem süs anlamında sürekli vatandaşlarımızın talebi var. Son zamanlarda gündemdeki seçimden önceki belirsizliğin altın piyasasına çok etkisi oldu. Dönem dönem aynı gün içerisinde bakıyorduk ki farklı yükseliş ve düşüşler gerçekleşti. Şu an itibariyle baktığımız zaman altın piyasası normalleşmeye doğru gidiyor. Yüzde 50’lik belirsizliğin oluşma nedeni hükümetin değişip değişmeyeceğine bağlıydı. Bu belirsizlikler piyasaya bayağı sıkıntı oluşturuyordu. Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. tura kalmasıyla piyasadaki belirsizlik yüzde 25’e indi” dedi.
28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra herhangi bir değişikliğin söz konusu olmamasıyla birlikte altında da fiyat değişikliğinin olmayacağını belirten Yüksel, “Vatandaşın aslında yatırımı sürekli altına yöneliktir. Bu doğru bir karardır. Altın yıllardır hiçbir zaman değerini kaybetmeyen ve kazanç sağlayan bir yatırım aracıdır. 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra tahminimiz herhangi bir değişikliğin olmayacağı yönündedir. Altının değeri normalde de bu fiyatlarda olması gerekiyor. Bir zaman durgun olan altın, seçim dolayısıyla aniden yükselişe geçti. Vatandaşımız altında düşüş olur diye elden çıkarma korkusuna girmesin. Seçim öncesi olan belirsizlik netleşti diyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

“Aşırı düşüş olmayacak”
Seçimden sonra güvenilir ortamın olup olmayacağı yönündeki belirsizliğin altını çok kötü etkileyebileceğine dikkat çeken Yüksel, şunları kaydetti:
“Altının gramını hesapladığımız zaman bin 500 TL’nin üzerinde olması gerekiyordu. Yani biraz geride kalmıştı. Vatandaşlarımıza boşuna demiyoruz uzun süre için kesinlikle altına yatırım yapılmalıdır. Gram altın bahsettiğimiz seviyelerde gidip gelir. Yani aşırı bir düşüş olmayacaktır. Ama bir ihtimalle hükümet değişikliğe giderse altın sıkıntılı yerlere gidebilir. Güvenilir ortamın oluşup oluşmayacağı yönündeki belirsizlik altını çok etkiler.”

Afgan yönetimi, 2025'te 19 bin hektardan fazla uyuşturucu tarlasını imha etti

​2026’da ÖTV muafiyetli otomobil limiti yükseldi

Engelli ve eski hükümlülere yönelik hibe destekleri artırıldı

Pakistan ve Hindistan mahkûm ve nükleer tesis listelerini karşılıklı olarak paylaştı

Batman Umut Kervanı'ndan mağdur ailelere ev eşyası ve gıda desteği

​ Hafta sonu hava nasıl olacak?

HAMAS lideri Aruri ve Kassam komutanlarının şehadetinin üzerinden 2 yıl geçti

HÜDA PAR’dan gıyabi cenaze namazı çağrısı

​ Ticaret Bakanlığı’ndan yerli üretimi korumaya yönelik kapsamlı ithalat düzenlemeleri

Bingöl’de hayvancılıkta dijital dönüşüm: Aşılama ve küpeleme artık tabletle yapılacak

Eski rejimin gölgesi: Esed'in generalleri yeni Suriye'yi hedef alıyor

BESO Başkanı Çiftçi: Esnaf için e-Arşiv Fatura 2027'ye ertelendi

Bingöl'de Afrikalı öğrenciler kar sevinci yaşadı

Cuma hutbesinde iman ve tefekkür vurgusu

​ Akaryakıta yeni yıl zammı yansıdı: Benzin, motorin ve LPG fiyatları güncellendi

2026 yılı İthalat Rejimi Resmî Gazete’de yayımlandı

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

Altın yeni yılın ilk işlem gününde yükselişte

Kırmızı bültenle aranan 40 suçlu 9 ülkeden Türkiye'ye getirildi

HAMAS'tan Kassam komutanları için gıyabi cenaze namazı kılınması çağrısı

Meteorolojiden kuvvetli rüzgâr, don ve çığ uyarısı

Enflasyon verileri pazartesi açıklanıyor: Zam oranları netleşecek

2025'te işgal zindanlarında 32 Filistinli esir şehit edildi

Siyasi hesaplar için ikiyüzlü izin: İşgalciler Gazze'ye "çift kullanımlı" malzeme sokuyor

Aksa Tufanı neden "rutin tatbikat" sanıldı?

Sınır Tanımayan Doktorlar: israil insani çalışmaları bilinçli şekilde hedef alıyor

Gazze'de çadır yangını: Anne ve çocuğu şehit oldu

Samsun’da motosiklet ve kuryelere trafiğe çıkma yasağı

İşgal zindanlarında bir Filistinli esir daha şehit edildi

Kırsal kalkınma desteklerinde yeni dönemde hibeler artırıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Afgan yönetimi, 2025'te 19 bin hektardan fazla uyuşturucu tarlasını imha etti

​2026’da ÖTV muafiyetli otomobil limiti yükseldi

Engelli ve eski hükümlülere yönelik hibe destekleri artırıldı

Pakistan ve Hindistan mahkûm ve nükleer tesis listelerini karşılıklı olarak paylaştı

Batman Umut Kervanı'ndan mağdur ailelere ev eşyası ve gıda desteği

​ Hafta sonu hava nasıl olacak?

HAMAS lideri Aruri ve Kassam komutanlarının şehadetinin üzerinden 2 yıl geçti