Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng başkanlığındaki Çin heyetinin, 12-13 Mayıs'ta Güney Kore'de ABD tarafı ile ekonomi ve ticarete ilişkin istişareler yürüteceği bildirildi.
Tarafların geçen yıl karşılıklı gümrük tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimi ve diğer ekonomik anlaşmazlıkların çözümü için yürüttüğü müzakerelerin yeni turu, Trump'ın 14-15 Mayıs'ta Çin'e yapmayı planladığı ziyaretin hemen öncesinde yapılacak.
Trump'ın daha önce 31 Mart-2 Nisan'da yapılacağı bildirilen Çin ziyareti, İran'daki savaşla ilgilenmek üzere ülkesinde bulunması gerektiği gerekçesiyle 14-15 Mayıs'a ertelenmişti.
ABD Hazine Bakanı Bessent de sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, Başkan Trump’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Pekin’de yapacağı ziyaret öncesinde Japonya ve Güney Kore’de bir dizi görüşme yapmak üzere yola çıkacağını duyurdu.
12 Mayıs’ta Tokyo’da Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae, Maliye Bakanı Satsuki Katayama ve diğer hükümet ile özel temsilcileriyle ABD-Japonya ekonomik ilişkilerine ilişkin görüşmeler gerçekleştireceğini belirten Bessent, 13 Mayıs’ta ise Seul’de Çin'in ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı ile bir görüşme yapacağını ardından Trump ile Şi arasındaki Liderler Zirvesi için Pekin’e geçeceğini ifade etti.
Bessent, "Ekonomik güvenlik ulusal güvenliktir ve Başkan Trump’ın 'Önce Amerika Ekonomik Gündemi'ni ilerletmek üzere çalışırken verimli bir dizi görüşme gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum." ifadelerini kullandı.
ABD ile Çin arasındaki ilişkiler, Trump'ın ikinci iktidar döneminde bir tarafta Washington yönetiminin tarife artışları ve teknoloji alanındaki kısıtlamaları ile diğer tarafta Çin'in küresel tedarikin büyük bölümünü karşıladığı nadir toprak elementlerinin kontrolüne yönelik attığı adımlarla genişleyen bir dizi anlaşmazlıkta düğümlenmişti.
İki ülke heyetleri, müzakereler yürütmek üzere geçen yıl mayısta İsviçre'nin Cenevre kentinde, haziranda İngiltere'nin başkenti Londra'da, temmuzda İsveç'in başkenti Stockholm'de, eylülde İspanya'nın başkenti Madrid'de, ekimde Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da ve bu yıl martta Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelmişti.
Müzakerelerde karşılıklı tarife artışlarını 90 günlük periyotlarla iki kez askıya alan taraflar, beşinci tur müzakerelerin sonunda ekonomik anlaşmazlıkların çözümüne dair geçici bir mutabakat çerçevesi üzerinde uzlaşmaya vardıklarını duyurmuştu. (İLKHA)