Tarih: 04.12.2025 11:10

Bayraktar: Rusya ile gaz alım kontratları bir yıl uzatılacak

Facebook Twitter Linked-in

Bayraktar, yıl sonunda süresi dolacak Rusya’dan doğal gaz alım kontratlarının bir yıl daha uzatılacağını duyurdu.

Türkiye’nin enerji arz güvenliğini korumak için hem geleneksel hem de yeni tedarik kaynaklarıyla çeşitliliği artırdığını vurgulayan Bayraktar, ABD’de enerji sektöründe yatırım yapmayı da değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye’nin Rusya ile toplamda yaklaşık 22 milyar metreküplük iki büyük doğal gaz kontratının süresi bu yıl bitiyor. Bakan Bayraktar, yabancı basına yaptığı açıklamada, “BOTAŞ kontrata son halini verdi. Gazprom’dan tedarik gelecek yıl da sürecek. Ancak kısa dönemli bir uzatıma odaklandık; bu da bir yıl anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

Son dönemde yapılan yüksek hacimli LNG anlaşmalarına değinen Bayraktar, Türkiye'nin önümüzdeki 10–15 yılda ABD’den yaklaşık 1500 LNG kargosu almasının beklendiğini hatırlattı. Bu durumun fiyat risklerini yönetme ihtiyacı doğurduğunu belirten Bayraktar, ABD’de çıkarım (upstream) alanında yatırım yapma seçeneğini değerlendirdiklerini söyledi.

TPAO’nun, Chevron ve Exxon gibi büyük ABD enerji şirketleriyle görüştüğünü açıklayan Bayraktar, “Gelecek ay bazı anlaşmalar görebilirsiniz.” dedi.

Türkiye'nin Sinop’ta kurmayı planladığı ikinci nükleer santralde, ABD’li Westinghouse ve Güney Koreli KEPCO’nun birlikte yer alabileceğini belirten Bayraktar, projeye yatırımcı davet edilmesinin de değerlendirildiğini aktardı. Bu yatırımcılardan birinin Birleşik Arap Emirlikleri’nden ENEC olabileceği ifade edildi.

İran ile temmuz ayında süresi dolacak uzun vadeli doğal gaz anlaşmasının yenilenmesi için görüşmelerin sürdüğünü belirten Bayraktar, özellikle İran üzerinden takas yöntemiyle gelen Türkmen gazının hacmini artırmanın gündemde olduğunu söyledi.

Türkiye, bu yıl Türkmenistan’dan 1,3 milyar metreküplük gaz alımı için anlaşma yapmıştı. EPDK verilerine göre yılın ilk dokuz ayında yaklaşık 0,5 milyar metreküp gaz Türkiye’ye ulaştı. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —