Türkiye'nin köklü aşiretlerinden biri olan Hevedanlılar (Hevêdî) aşireti, ilk kez Diyarbakır’da düzenlenen tanıtım toplantısıyla dernekleşme sürecini başlattı. Yoğun katılımla gerçekleşen programa, farklı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve aşiret mensupları katıldı.
Toplantı, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından, Hevedanlılar aşiretinin tarihini ve toplumsal yapısını anlatan slayt gösterimi sunuldu. Programda Hevedanlılar Dernek Başkanı Seyda Molla Musa Kılıç açılış ve selamlama konuşması gerçekleştirdi.
"Hevedanlılar bölgenin en köklü aşiretlerinden"
Tarihi kaynaklara göre Hevedanlılar’ın köklerinin Mervani Devleti’ne dayandığını ifade eden Kılıç, "Kardeşlik hukukuna ve evrensel insanlık değerlerine uygun şekilde birlik içinde olmak, geçmişten gelen sorunları nezaket ve hakkaniyet çerçevesinde çözmek, bilim, kültür ve eğitim alanlarında yetişen kişilerden faydalanarak topluma yararlı işler yapmak temel hedeflerimizdendir. Hevedan aşireti, bölgenin en köklü, örf, adet, gelenek ve göreneklerine bağlı topluluklarından biridir. Kültüründen ve tarihinden güç alan bu aşiret, bulunduğu coğrafyada her zaman saygı görmüş ve değer kazanmıştır. Tarihi kaynaklara göre 1071 Malazgirt zaferinde 10-15 bin asker Sultan Alparslana destek olarak gönderen Mervani devletinin belkemiğini oluşturan Hevedan (Hevêdî) aşireti, Türkiye'nin ve Orta Doğu'nun geniş bir coğrafyasında varlık gösteren büyük kürt aşiretlerinden biridir. Yaklaşık 3-4 milyon nüfusa sahip olan, Hevedanın asli vatanı ve merkezi olan Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde mezralar dışında 33 köyü, Mardin'de, Adıyaman'da, Malatya'da, Muş'ta, Ağrı'da, Van'da, Siirt'te, Bitlis'te ve diğer illerde Hevedanın köyleri bulunmaktadır." dedi.
"Birlik ve dayanışmamızı güçlendireceğiz"
Kurdukları dernek ile aşiret mensuplarının birlik ve beraberliğinin daha da güçlenmesini amaçladıklarını ifade eden Kılıç, "Bizler, aşiret mensubu akrabalar olarak sosyal medya ve diğer iletişim araçları sayesinde birbirimize daha kolay ulaşmayı, sıkıntılarımızda ve sevinçlerimizde bir arada olmayı, birlik ve beraberliğimizi güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu doğrultuda kararlılıkla çalışacak, geçmişimizin bize bıraktığı değerlere sahip çıkacağız." diye belirtti. (İLKHA)