Tarih: 04.11.2025 14:16

Konya’nın son saraç ustası İhsan Digilli: Bu meslek kaybolmaya mahkûm

Facebook Twitter Linked-in

El emeğiyle yürüttüğü saraçlık mesleğini yarım asrı aşkın süredir sürdüren İhsan Digilli, Türkiye’de bu zanaatı yapan sayılı ustalardan biri. Çocuk yaşta saraçlıkla tanıştığını anlatan Digilli “ Ben sekiz yaşında başladım, hâlâ da yapmaktayım.” dedi.


İhsan Digilli, mesleğiyle ilgili olarak “Atların binici takımlarının imalatını yapıyoruz. Çeki takımları, araba takımları, bunların deriyle yapılan ürünlerini üretiyoruz. Ben sekiz yaşında başladım, hâlâ da yapmaktayım.” dedi.,

Mesleğin yok olma riski taşıdığına dikkati çeken Digilli “Bu meslek tükenmekte. Arkadan eleman yetişmiyor, gelen yok. Bu nedenle kaybolmaya mahkûm.” ifadelerini kullandı.

Usta, çalışmaları oğluyla birlikte sürdürdüklerini, eleman bulmakta güçlük çektiklerini belirtti “Oğlum var, bir de yetiştirdiğimiz elemanımız var. Ancak yeni gelen olmadığı için fazla eleman yetiştiremiyoruz.”

Sipariş süreçlerini de anlatan Digilli “Siparişleri genellikle bir hafta, on gün içinde yapar, teslim ederiz. Yoğunluk durumuna göre süre değişebiliyor.” dedi.

Konya’da geleneksel saraçlık mesleğini sürdüren sayılı ustalardan biri olan İhsan Digilli, çalışmalarıyla zanaatın yaşamasını sağlıyor. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —