Tarih: 28.08.2025 14:38

Singapur'da elektronik sigaraya kırbaç cezası

Facebook Twitter Linked-in

Yeni düzenlemeler kapsamında daha yüksek para cezaları, uzun hapis cezaları ve hatta kırbaçlama cezaları uygulanacak. Yabancılar ise sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalacak.

Singapur, 2018 yılında elektronik sigarayı yasaklayan ilk ülkelerden biri olmasına rağmen, son aylarda özellikle etomidate adlı anestezik maddeyle karıştırılmış “Kpods” olarak bilinen ürünlerin kullanımında artış görüldü. Temmuz ayında el konulan 100 elektronik sigaradan üçte birinde bu madde tespit edildi.

Sağlık Bakanı Ong Ye Kung, elektronik sigaraların “ciddi madde bağımlılığı için bir kapı” haline geldiğini belirterek sert önlemlerin zorunlu olduğunu vurguladı. Yeni düzenlemeler 1 Eylül’de yürürlüğe girecek.

Buna göre normal elektronik sigara kullananlar 500 Singapur Doları’ndan başlayan para cezaları ve rehabilitasyon programlarıyla karşılaşacak. Etomidate katkılı e-sigara bulunduranlara ise 20 yıla kadar hapis ve 15 kırbaç cezası verilebilecek. Yabancı çalışanlar, aynı cezalara ek olarak oturma ve çalışma izinlerinin iptali ile sınır dışı edilme riskiyle karşılaşacak.

Singapur hükümeti aynı zamanda geniş çaplı bir halk sağlığı kampanyası başlatarak otobüslerde, trenlerde ve kamusal alanlarda “vaping karşıtı” bilgilendirme reklamları yayımlıyor. Üniversitelerde atık kutuları yerleştirilirken, tren istasyonları, parklar ve sınır kapılarında sıkı denetimler yürütülüyor.

Yetkililer, bu adımların yeni yasal düzenlemeler yapılana kadar geçici önlem niteliği taşıdığını belirtiyor. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —