-
BIST 100
16406,97%1,32
-
DOLAR
44,11% 0,08
-
EURO
51,02% -0,02
-
GRAM ALTIN
7337,76% 0,03
-
Ç. ALTIN
11798,29% -0,24
Ankara'da kazan kaynıyor! İYİ Parti 3. ittifak hazırlığında
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Ankara'da kazan kaynıyor! İYİ Parti 3. ittifak hazırlığında
Abdülkadir Selvi'nin köşe yazısından ilgili kısım şöyle;
2023 seçimlerine dönük çeşitli senaryolar tartışılıyor. Bunun başında da ittifaklar geliyor.
Siyaset, iki gösterge üzerinden şekilleniyor:
1- Yüzde 50 artı 1.
2- İttifaklar.
SAADET FAKTÖRÜ
AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu cumhur ittifakı, şimdiden pozisyonunu netleştirdiği için oraya dönük bir tartışma söz konusu değil.
Cumhur ittifakında tek merak edilen nokta, Saadet Partisi’nin pozisyonu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın SP Yüksek İstişare Kurulu üyesi Oğuzhan Asiltürk’ü ziyaretiyle birlikte Saadet Partisi’nin konumu önem kazandı. 2023 seçimlerinde Saadet Partisi’nin tercihi etkili olacak.
İYİ PARTİ VE HDP’NİN POZİSYONU
24 Haziran 2018 seçimleri ile 31 Mart yerel seçimlerinde ittifak yapmanın yararını gören millet ittifakında ise İYİ Parti ve HDP’nin konumu belirleyici olacak.
İTTİFAKA SEÇİMDE KARAR VERECEKLER
CHP ile HDP arasındaki yakınlaşma ve yeni kurulan partilerin üçüncü ittifak arayışları, gözlerin İYİ Parti’ye çevrilmesine neden oldu. Bunun üzerine İYİ Parti yöneticileri ile konuştum. İttifaklara seçim işbirliği olarak baktıklarını belirttiler. Seçim sürecine girildiğinde hangi yapı ile hangi işbirliği olumlu netice verir, ona göre karar vereceklerini belirtiyorlar. Seçimlere 2 yıl gibi bir süre varken, şimdiden kendilerini bağlamak istemiyorlar.
ÜÇÜNCÜ İTTİFAK
Meral Akşener’in liderliğinde 1991 seçimlerinde Erbakan, Türkeş ve Aykut Edibali’nin yaptığı Refah, MÇP ve IDP ittifakına benzer bir üçüncü ittifak kurulması yönünde bir arayış var. Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi ile Fatih Erbakan’ın Yeniden Refah Partisi’nin üçüncü ittifak seçeneğine sıcak baktıkları söyleniyor. Akşener şimdiye kadar bu seçeneğe kapısını tam kapatmadı ama güçlü bir şekilde yeşil ışık da yakmadı.
İYİ PARTİ: ‘MASADA HER TÜRLÜ SEÇENEK VAR’
İYİ Parti yöneticilerine bunu sorduğumda, “2023 seçimlerinde ne olacağını bugünden söylemek mümkün değil” yanıtını veriyorlar. Ama “Masada her türlü seçenek hazır” diye ekleme ihtiyacı hissediyorlar. İYİ Parti, hem millet ittifakı içinde elini güçlendirmek, hem de CHP’ye karşı alternatifsiz kalmamak için üçüncü ittifaka karşı kapıları kapatmıyor.
İBRE MİLLET İTTİFAKINDAN YANA
İYİ Parti’de bu aşamada ibre millet ittifakından yana görünüyor. İYİ Parti yöneticileri, “CHP ile işbirliğimizden şimdiye kadar bir sorun çıkmadı” diyorlar.
CUMHURBAŞKANI ADAYLARI
Millet ittifakını belirleyici bir faktör de Cumhurbaşkanı adayları olacak. Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş en iddialı üç isim.
Abdullah Gül ile Ali Babacan ise şimdilik denklem dışına çıkmış görünüyor. İmamoğlu ve Yavaş’ın bir dönem daha belediye başkanı olarak devam etmesi eğiliminde olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sürpriz bir ismi ortak aday olarak önerebileceği konuşuluyor.
Çok erken ama siyaset dışından bir isim konuşulmaya başlandı.
Hürriyet
TİHEK’te "İslamofobi ile mücadele" paneli düzenlendi
Malatyalılardan Kürecik NATO Radar Üssü ve Patriot tepkisi
İran, siyonist Şin Bet karargahına İHA'yla hedef aldı
Kırmızı bültenle aranan 13 kişi Gürcistan’da yakalandı
Çin’in en büyük siyasi toplantısı sona erdi
İran'ın 41. dalga operasyonu başladı: "Düşmanın her seviyedeki zulmüne tereddütsüz cevap verilecek"
Fitre sadece bir yardım değil, oruçtaki kusurları tamamlayan ibadettir
Konya’da kütüphanelerde masa rezervasyonu uygulaması
Diyarbakır'da otomobil yayaya çarptı
Merkez Bsı rezervleri 197,5 milyar dolara geriledi
İlaç fiyatlarında yeni kur düzenlemesi yürürlüğe girdi
Kenya’da sel felaketinin sebep olduğu can kaybı yükselmeye devam ediyor
Bakan Göktaş, BM KSK 70'inci oturumu kapsamında ikili görüşmelerde bulundu
Konya’da trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti
Elazığ Valiliği’nden at arabasıyla hasta taşınması iddiasına açıklama
Paris’te "Türkiye-NATO: Gelecek perspektifleri" konferansı düzenlendi
Ziraat mühendislerinden çiftçilere kritik uyarılar
Bursa'daki denetimlerde fiyat farkı ortaya çıktı
Aranan şahıs Kocaeli’de yakalandı
Rusya, Ukrayna’nın gaz boru hatlarını vurduğunu açıkladı
Batman'da berber ve kuaförler pazar günü açık olacak
Mersin Valisi Toros, Aydıncık’ta kamu görevlileriyle sahur programında buluştu
Anadolu Aşiretlerinden Federasyonundan Kürtler küresel güçlerin askeri olmayacak! açıklaması
Genç ilçesinden Gazze’ye 1 milyon 290 bin TL bağış toplandı
Mersin merkezli iki ayrı usulsüz ihale operasyonu: 23 gözaltı
İstiklal Marşı'nın kabulünün 105'inci yılında Mehmet Akif Ersoy Diyarbakır'da anıldı
Bingöl’de narkotik operasyonunda bir tutuklama
Millî Savunma Bakanlığında haftalık basın bilgilendirme toplantısı yapıldı
Mardin’de 3 kişilik aile cinayetinde iddianame kabul edildi
Firma temsilcileri: Yükselen akaryakıt ve maliyetler otobüs taşımacılığını zorluyor
Yükleniyor






