-
BIST 100
15656,43%-2,87
-
DOLAR
44,32% 0,07
-
EURO
50,97% -0,63
-
GRAM ALTIN
6083,76% -5,03
-
Ç. ALTIN
10402,16% -6,75
Ar-Ge harcamalarında artış
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Ar-Ge harcamalarında artış
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayinin ve teknolojinin gelişmesinde önemli bir faktör olan Ar-Ge harcamaları son 5 yılda düzenli olarak arttı.
2015 yılında 20.6 milyar lira olan olan Ar-Ge harcamaları 2019'a gelindiğinde 2.2 katına çıkarak 45 milyar 953 milyon 961 bin liraya ulaştı. Böylece son 5 yıldaki toplam Ar-Ge harcamaları kümülatif 159 milyar 599 milyon 342 bin lira olarak hesaplandı.
ASLAN PAYI PERSONELE
Bu dönemde Ar-Ge harcamalarının alt dağılımına bakıldığında personel harcamalarına toplamda 81,1 milyar lira ayrıldığı görüldü. Bu tutar, anılan dönemdeki toplam Ar-Ge harcamasının yaklaşık yüzde 50'sine karşılık geldi.
Aynı dönemde Ar-Ge yatırımlarına 16,6 milyar lira, diğer cari Ar-Ge harcamalarına ise 61,9 milyar lira harcandı.
2015-2019 döneminde mali ve mali olmayan şirketlerin Ar-Ge Mersin escort harcamaları 10,3 milyar liradan 29,5 milyar liraya çıktı. Bu şirketlerin söz konusu dönemde toplam Ar-Ge harcamaları 93,4 milyar lira olarak hesaplandı. Kar amacı olmayan kuruluşların da dahil edildiği genel devlet harcamaları, söz konusu dönemde 2,1 milyar liradan 3 milyar liraya ulaşırken, toplam harcama tutarı 13,9 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Yükseköğretim kurumları ise bu dönemde Ar-Ge'ye toplamda 52,2 milyar Mecidiyeköy escort lira harcadı.
Toplam Ar-Ge personeli sayısı 5 yıllık dönemde 224 bin 284'ten 305 bin 811'e yükseldi. Tam zaman eşdeğeri (TZE) cinsinden personel sayısı ise 122 bin 228'den 182 bin 847'ye çıktı. Bunların 114 bin 931'i mali ve mali olmayan şirketlerde, 59 bin 31'i Maltepe escort yükseköğretimde, 8 bin 886'sı genel devlette istihdam edildi.
İran'dan ABD'ye "Basra Körfezi'ne mayın döşeriz" tehdidi
Siirt’te ambulans devrildi: Bir yaralı
Kurtalan’da gece yarısı ev yangını
40 meslek için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi
İstanbul Havalimanı, Avrupa’da haftanın en yoğun havalimanı oldu
Muğla’da aranan şüphelilere operasyon: 38 tutuklama
Gaziantep'te 119 aranan şahıs yakalandı
Dünya Meteoroloji Örgütü: Dünya iklimi giderek daha dengesiz bir hal alıyor
Hong Kong polisi artık cihaz şifresi talep edebilecek : Şifre vermeyenlere hapis cezası
Rekabet Kurulu, Haribo hakkında soruşturma başlattı
Rusya, ABD ve siyonist rejimin nükleer tesislere saldırısı tehlikeli olduğuna dair uyarıda bulundu
Konya’da silahlı kavga: Bir yaralı
İran, füzeye İspanya Başbakanı'nın resmini yapıştırdı
İstanbul'da baraj doluluk oranı yüzde 50'yi aştı
Küba ve Amerika arasında savaş iddiası
İran, Hürmüz Boğazı'yla ilgili ilkesini açıkladı
Küba'da elektrik krizi: İkinci çöküşün ardından kısmi toparlanma
Heyelan nedeniyle kapanan yol açıldı
Adıyaman İl Özel İdaresi 20 kamyon şoförü alacak
Şırnak'ta karla kapanan köy yolları temizleniyor
Sosyal medyada çakarlı araç paylaşımı yapan kişiye cezai işlem
İşgalci siyonistler, Güney Lübnan'da bir köprüyü daha yıktı
Yapay zekâ ile müzik dolandırıcılığı: Milyonlarca dolarlık vurgun
Martta kar sürprizi: 3 ilde 103 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor
Londra'da Yahudi kuruluşuna ait 4 ambulans yakıldı
Lityum pil teknolojisinde önemli atılım: Menzili iki katına çıkarabilir
Washington Post: israil, İran'a saldırılarını savaş sona erse de sürdürecek
Şubat ayında uyuşturucu ve bahis operasyonlarında 6 bin 121 şüpheliye işlem
Ankara’da uyuşturucu operasyonu: 28 tutuklama
Sınır hattındaki demiryolu yeniden açılıyor
Yükleniyor







