• BIST 100

    16139,48%-2,69
  • DOLAR

    43,96% 0,05
  • EURO

    51,49% -0,88
  • GRAM ALTIN

    7590,72% 2,09
  • Ç. ALTIN

    12213,23% -2,50

Araç sahipleri dikkat... 81 ilde kurallar değişti! Tarihe karışıyor

14 Haziran 2021, Pazartesi 18:46
14 Haziran 2021, Pazartesi 18:46
Araç sahipleri dikkat... 81 ilde kurallar değişti! Tarihe karışıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Araç sahipleri dikkat... 81 ilde kurallar değişti! Tarihe karışıyor

Standart gelmesi ile mahkemelere başvurmaya bile gerek kalmayacak, mağdur olan taraf ne alacağını, sigorta şirketi de ne ödeyeceğini bilecek. Bu sayede son dönemde türeyen hasar aracılarına da gerek kalmayacak.

Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın ilgili yazısı şöyle; Trafik kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları ve yine kazada sakat kalan vatandaş; direk sigorta şirketine başvuracak, sigorta şirketi kamunun belirlediği standart tazminat yöntemine göre hesaplamayı yapıp, tazminatı hemen ödeyecek.

Aracıya vekâlet ver, aracı gitsin mahkemede dava açsın, dava iki-üç yıl sürsün, dava sonunda mahkemenin hükmettiği tazminatın yüzde 40-50'sini aracı cebe indirsin, kalanını mağdura versin dönemi böylece kapanmış oldu.

VATANDAŞIN KAFASI KARIŞTI 

Başka neler değişti? Trafik sigortasından ticari araçlar ve araç kiralama şirketlerine kar kaybı, gelir kaybı, kira kaybı, iş durması gibi tazminatlar ödenmeyecek. Sürücüler, küçük hasarlar için değer kaybı tazminatı talep edemeyecek.

Değer kaybı tazminatında aracın piyasa değeri, kullanılmışlık düzeyi, hasara uğrayan parçaları ile hasar tutarı dikkat alınacak. Trafikten çekilecek, hurdaya çıkmış araçlar sigortadan değer kaybı tazminatı alamayacak.

Gelelim asıl konuya. Yasanın çıkmaması için bazı kesimler, özellikle de hasar aracıları, trafik sigortasındaki değişikliklerin vatandaşın aleyhine olacağını, devletin vergi kaybına uğrayacağını, kamunun yargılama harç zararı oluşacağını öne sürerek, ciddi lobi faaliyeti yürüttüler, Meclis'te komisyonları ve komisyon üyelerini etkilemeye çalıştılar.

Yasa çıktı, ama şu oldu; vatandaşın kafası karıştı. Nereden mi biliyorum? Okuyuculardan gelen, 'sigortadan az mı tazminat ödenecek?', 'devlet gelir kaybına mı uğrayacak' benzeri sorulardan anlıyorum. Bu kesimler, bu iddialarını sosyal medya üzerinden benimle de paylaştılar.

KİMLER, NEDEN İTİRAZ EDİYOR? 

İddialar doğru mu diye sordum soruşturdum, hem sigortacılarla hem de hukukçularla konuştum. Anlatayım ki, artık bu trafik sigortası konusu kapansın.

İddia: Tazminatlar öz ödeneceğinden devlet vergi kaybına uğrayacak. 

Doğrusu: Trafik sigortasından ödenen vefat ve sakatlık tazminatlarında devlet bugüne kadar sigorta şirketi ya da vatandaştan herhangi bir vergi almadığı için gelir kaybı söz konusu değil. Böyle bir vergi hiç olmadı, olmayacakta.

İddia: Çıkan yasa nedeniyle mağdurlar daha düşük tazminat alacak. 

Doğrusu: Konu biraz teknik, basitleştirerek anlatayım. Trafik sigortasında vefat tazminatı sigorta genel şartlarına göre; kişinin yaşı, geliri, bakmakla yükümlü olduğu kişiler gibi birçok kritere göre hesaplanıp, çıkan tazminat geride kalanlara ödeniyor.

2015 yılından beri de belirli standart uygulanarak ödeniyordu. 2020'de Anayasa Mahkemesi tazminat hesaplamasının genel şartlarla düzenlenemeyeceğine, kanunla yapılması gerektiğine hükmetti.

Ancak tazminat hesaplama yöntemi ile ilgili bir karar vermedi. Şimdi o kanun çıktı. Dolayısıyla 2020'nin ortasına kadar tazminat nasıl ödeniyorsa şimdi yine aynı şekilde ödenecek. Ödenecek tazminatlarda herhangi bir düşüş olmayacak.

TAZMİNATLAR DÜŞECEK Mİ? 

İddia: Tazminatlar düşeceğinden mahkemelerin alacağı harçlar azalacak, kamu zararı oluşacak.

Doğrusu: Zaten yasanın amacı da bu; tazminatların yargıya gitmeden çözülmesi, yargının yükünün azaltılması, vatandaşların yıllarca yargı kararını beklemeden tazminatını alması. Zaten vatandaşı yargıya zorlayan hasar aracıları.

Ne yapıyorlardı? 'Dava açalım, üç-dört katı tazminat alırız' diyerek, vatandaşları kandırıp, ellerinden vekalet alıyorlardı. Sonra da sigorta şirketlerine dava açıyorlardı. Bu nedenle de 350 binden fazla tazminat dosyası mahkemelerde çözülüyor.

Sonra ne oluyor? Mahkeme tazminata hükmediyor, tazminatın yüzde 40-50'sini aracı komisyon adı altında cebe indiriyor, kalanı vatandaşa ödüyor.

Vatandaş aynı tazminatı hatta belki daha fazlasını, zamanında sigorta şirketinden alacağına; mahkeme nedeniyle 2-3 yıl sonra alabiliyor. Yani vatandaş, hasar aracıları nedeniyle mağdurdu. Yeni yasa ile mağduriyet bitmiş oldu.

Özetle, iddiaların hiçbir dayanağının olmadığını, yeni yasanın, devletin ve vatandaşın faydasına olduğunu, kimsenin mağdur olmayacağını öğrendim.

Elbette mağdur olan bir kesim var; onlar da işte bu hasar aracıları. Bu arada şunu da belirteyim, bir iki hafta içinde hasar aracılarının mağdur ettiği birçok okuyucu da mağduriyetlerini benimle paylaştı. Gerekirse gelecek yazılarımda bunlara da değinirim.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Yoğun kar yağışı nedeniyle Ordu'nun bazı ilçelerinde eğitime bir gün ara

Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem

Kıbrıs'ta Rum kesimindeki İngiliz üssü yine İHA'nın hedefi oldu

BOTAŞ'tan doğalgaz açıklaması

İran, füzelerde yeni tip patlayıcı savaş başlıkları kullandı

YKS başvurularında son gün bugün

Bedelli askerlikte zam oranı belli oldu

Panelvan ile minibüs çarpıştı: 3 yaralı

İspanya, ABD'ye üs izni vermedi

Güney Sudan'da silahlı saldırı: 169 ölü, 50 kişi yaralandı

HÜDA PAR Milletvekili Demir, Nusaybin’de teşkilatla buluştu

Bingöl’de İran’a yönelik saldırılara sert tepki: Orta Doğu’yu ateşe veren emperyal akıl bir kez daha devrede

Siyonist-ABD'nin İran'a saldırıları sürüyor

Gaziantep'te Nadir Hastalıklar Günü etkinliği düzenlendi

İzmir’de trafik denetimlerinde 29 bin 410 TL ceza

Gaziantep'te Kolay Kazanç ve Dijital Dolandırıcılık konferansı düzenlendi

İzmir'de freni boşalan vinç park halindeki araçları ezdi

QatarEnergy, LNG üretimini askıya aldı

İran'ın operasyonlarında 4 ABD askeri öldü

Öğrenciler Ramazanın maneviyatını okullarda yaşıyor

Uçak seferlerindeki iptaller 6 Mart’a kadar sürecek

Mersin’de hapis cezası bulunan 193 hükümlü yakalandı

Covid-19 pandemisinden bu yana havacılık sektöründe görülen en ağır şok

Diyarbakır’da kaçak silah operasyonu

Malatya'da kırsal mahallelerde yol çalışmaları sürüyor

İstanbul'da lisede bıçaklı saldırı: 2 öğretmen ve 1 öğrenci yaralandı

Diyarbakır’da 127 aranan şahıs yakalandı

YKS başvuruları için son gün

Diyarbakır’da çok sayıda kaçak malzeme ele geçirildi

Diyarbakır’da uyuşturucu operasyonu: 14 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yoğun kar yağışı nedeniyle Ordu'nun bazı ilçelerinde eğitime bir gün ara

Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem

Kıbrıs'ta Rum kesimindeki İngiliz üssü yine İHA'nın hedefi oldu

BOTAŞ'tan doğalgaz açıklaması

İran, füzelerde yeni tip patlayıcı savaş başlıkları kullandı

YKS başvurularında son gün bugün

Bedelli askerlikte zam oranı belli oldu