• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Aşıda sona gelindi! En büyük korku...

16 Kasım 2020, Pazartesi 16:23
16 Kasım 2020, Pazartesi 16:23
Aşıda sona gelindi! En büyük korku...
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Aşıda sona gelindi! En büyük korku...

Kovid-19’a karşı aşı çalışmaları devam ederken, İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek’ten umut veren açıklamalar geldi.Alman firması Biontech ile Pfizer’ın ortak geliştirdiği “BNT162ö” adlı aşının yanı sıra, Amerika, İngiltere, Rusya ve Çin aşılarının denek çalışmalarının yapıldığı İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki ilk sonuçların umut verici olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tükek, “Aşı çalışmalarımız sona erdi.İlk sonuçlar açıklandığı üzere oldukça olumlu. Çalışmalar bu tempoda gider ve etkinlik sorunuyla karşılaşılmazsa bahar aylarında Kovid-19’un azalacağını görebiliriz. Ancak tüm aşıların aynı derecede etkin ve güvenli olması gerekir. Çünkü farklı aşılardan kullanmak zorunda kalacağız” dedi.

MUTASYON OLMAZSA 

Amerikan, Alman ve Çin aşılarının Ocak, Şubat döneminde Türkiye’ye de gelmiş olacağını dile getiren Prof.Dr.Tükek,“Yüzde 90 etkinlikli bir aşı toplumsal bağışıklanma anlamına gelir. Buradaki en büyük risk faktörü virüsün mutasyona  uğraması. Mutasyon en korktuğumuz olasılık.Şayet Kovid-19 mutasyona uğramazsa bir kez aşı olanlar, ömür boyu virüsten korunmuş olacak. Şayet virüs influenza gibi her yıl farklılık gösterir yani mutasyona uğrarsa, yeni çalışma ve aşı takvimi gerekecektir” diye konuştu.

Aşı karşıtlarının sosyal medya üzerinden bir takım komplo teorilerini öne sürdüklerini de dile getiren Prof.Dr.Tükek, şöyle konuştu: “Kızamık, boğmaca ve çocukluk aşıları dahil bütün aşılardaki süreç Kovid-19 aşı sürecindeki gibi işledi.Faz 3 gönüllü insan denemeleri sayesinde aşının etkin olup, olmadığı anlaşılıyor. Alman aşısı için soğuk zincir konusu tartışılıyor.

YETERKİ ÇIKSIN TÜRKİYE'YE GELSİN

Türkiye’de eksi 70, 80 derecede Kovid-19 aşısı muhafaza edecek depolama alanlarımız mevcut. Yetersiz olan kurumlara da gereken soğutucular alınır. Yeter ki aşı çıksın ve Türkiye’ye gelsin.” Türkiye’deki günlük yeni hasta sayısının yüzde 35’den fazlası İstanbul’da. Maalesef Kovid-19 hasta ve vaka sayılarında çok ciddi artış söz konusu. Nisan ayından çok daha kötü durumdayız.

Sokağa çıkma yasağına karşıyım ancak kafe ve toplu alanlardaki yoğunluğun mutlaka azaltılması gerekiyor. Açıkçası şu aşamadan sonra kısıtlama yapılmadıktan sonra hasta sayısını geriye döndürme şansımız yok.

Halen sosyal mesafe ve maske kuralına uymayan binlerce insan sokaklarda. Aylardır anlatmaktan, uyarmaktan dilimizde tüy bitti. İnsanlarımızda yeterli disiplin ve duyarlılığı göremedik.

BU GİDİŞAT DEVAM EDERSE...

Test pozitiflik oranımız Haziran ve Temmuz’da yüzde 5’e gerilemişti. Ancak Ağustos ve Eylül döneminde önce yüzde 12 ardından yüzde 15 olan pozitiflik oranı, şuan için yüzde 45’e yaklaşmış durumda.

Bu gidişat devam ederse boş yatak bulmakta sıkıntı yaşanır. Tek kurtuluş reçetesi aşı olacak. Aşıya erişene kadar tıpkı Nisan, Mayıs dönemindeki gibi çok disiplinli davranmalıyız.

Eldeki ilaçlar, bir yere kadar koruyucu ve etki sağlayıcı özelliğe sahip. Şuan için en etkin tedavi yöntemi olarak kortizon öne çıkmış durumda. Elimizde kullandığımız ilaçlar var ancak hiçbiri ölümcül seyredecek vakaları ortadan kaldırmıyor. Genetik faktörler mortalitede önemli.”

MİLLİYET

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Doç. Dr. Atasoyu: C vitamininin fazlası böbrek taşı riskini artırıyor

Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği’nden Doğunun Nabzı’na 11. Yıl Ziyareti

GASKİ’den su sayaçları için don uyarısı

Kalınlığı bir metreyi bulan karlı yollar açılarak kronik hastanın ilaçları ulaştırıldı

Mil-Diyanet Sen: Camiler ve Kur’an kursları genel bütçeden ısınmalıdır

İnsan Hakları Merkezi: israilin Gazze’de eğitim kurumlarına saldırısı 3-5 yıllık kayba yol açacak

Diyarbakır’da Uçak Krizi: Kış Şartları Uçuşları Vuruyor

Bakan Şimşek: Fitch kredi notu görünümünü pozitife çevirdi

Keçilerini kurtarmak isterken kayalıklarda mahsur kaldı

Şanlıurfa’da HÜDA PAR Gençlik Kolları'nda bayrak değişimi

Siirt’te kınalı keklik avının bedeli ağır oldu

Şanlıurfa’da soba gazı 5 kişiyi hastanelik etti

Balıkesir'de art arda 2 deprem

Şirvan’da yaralanan çocuk için zamanla yarış

Şanlıurfa sağlık yatırımlarıyla güçleniyor

Şanlıurfa’da siber dolandırıcılara operasyon: 3 tutuklama

Hastanesi'nde Minimal İnvaziv Jinekoloji Kongresi düzenlendi

Gaziantep'te Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Servisi hizmete açıldı

Gaziantep'te kaldırımlarda kar temizliği sürüyor

Şırnak'ta Çığ riski nedeniyle kapalı köy yolları için çalışma başlatıldı

İzmir merkezli operasyonda 654 kişi tutuklandı

Sakarya’da cezaevinde kavga: 21 hükümlü hastaneye sevk edildi

Bayğaralar organize suç örgütüne operasyon: 12 tutuklama

Silahlı yağma olayına karışan 6 şüpheli yakalandı

Yapay zeka tuzağında 24 kişi tutuklandı

Psikolog Alioğlu: Alkol ve madde bağımlılığı ciddi bir risk haline geldi

BM: Gazze'de ateşkese rağmen Filistinliler öldürülüyor

25 yıl süren sigara bağımlılığından kurtuldu

Kaya: Yapay zeka göç yönetiminde ciddi riskler barındırıyor

Felç riskiyle yüzleşti, geleceği kurtarıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Doç. Dr. Atasoyu: C vitamininin fazlası böbrek taşı riskini artırıyor

Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği’nden Doğunun Nabzı’na 11. Yıl Ziyareti

GASKİ’den su sayaçları için don uyarısı

Kalınlığı bir metreyi bulan karlı yollar açılarak kronik hastanın ilaçları ulaştırıldı

Mil-Diyanet Sen: Camiler ve Kur’an kursları genel bütçeden ısınmalıdır

İnsan Hakları Merkezi: israilin Gazze’de eğitim kurumlarına saldırısı 3-5 yıllık kayba yol açacak

Diyarbakır’da Uçak Krizi: Kış Şartları Uçuşları Vuruyor