• BIST 100

    16650,05%2,42
  • DOLAR

    43,42% 0,06
  • EURO

    51,83% -0,07
  • GRAM ALTIN

    7254,47% -3,21
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 5,74

Aşıda sona gelindi! En büyük korku...

16 Kasım 2020, Pazartesi 16:23
16 Kasım 2020, Pazartesi 16:23
Aşıda sona gelindi! En büyük korku...
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Aşıda sona gelindi! En büyük korku...

Kovid-19’a karşı aşı çalışmaları devam ederken, İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek’ten umut veren açıklamalar geldi.Alman firması Biontech ile Pfizer’ın ortak geliştirdiği “BNT162ö” adlı aşının yanı sıra, Amerika, İngiltere, Rusya ve Çin aşılarının denek çalışmalarının yapıldığı İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki ilk sonuçların umut verici olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tükek, “Aşı çalışmalarımız sona erdi.İlk sonuçlar açıklandığı üzere oldukça olumlu. Çalışmalar bu tempoda gider ve etkinlik sorunuyla karşılaşılmazsa bahar aylarında Kovid-19’un azalacağını görebiliriz. Ancak tüm aşıların aynı derecede etkin ve güvenli olması gerekir. Çünkü farklı aşılardan kullanmak zorunda kalacağız” dedi.

MUTASYON OLMAZSA 

Amerikan, Alman ve Çin aşılarının Ocak, Şubat döneminde Türkiye’ye de gelmiş olacağını dile getiren Prof.Dr.Tükek,“Yüzde 90 etkinlikli bir aşı toplumsal bağışıklanma anlamına gelir. Buradaki en büyük risk faktörü virüsün mutasyona  uğraması. Mutasyon en korktuğumuz olasılık.Şayet Kovid-19 mutasyona uğramazsa bir kez aşı olanlar, ömür boyu virüsten korunmuş olacak. Şayet virüs influenza gibi her yıl farklılık gösterir yani mutasyona uğrarsa, yeni çalışma ve aşı takvimi gerekecektir” diye konuştu.

Aşı karşıtlarının sosyal medya üzerinden bir takım komplo teorilerini öne sürdüklerini de dile getiren Prof.Dr.Tükek, şöyle konuştu: “Kızamık, boğmaca ve çocukluk aşıları dahil bütün aşılardaki süreç Kovid-19 aşı sürecindeki gibi işledi.Faz 3 gönüllü insan denemeleri sayesinde aşının etkin olup, olmadığı anlaşılıyor. Alman aşısı için soğuk zincir konusu tartışılıyor.

YETERKİ ÇIKSIN TÜRKİYE'YE GELSİN

Türkiye’de eksi 70, 80 derecede Kovid-19 aşısı muhafaza edecek depolama alanlarımız mevcut. Yetersiz olan kurumlara da gereken soğutucular alınır. Yeter ki aşı çıksın ve Türkiye’ye gelsin.” Türkiye’deki günlük yeni hasta sayısının yüzde 35’den fazlası İstanbul’da. Maalesef Kovid-19 hasta ve vaka sayılarında çok ciddi artış söz konusu. Nisan ayından çok daha kötü durumdayız.

Sokağa çıkma yasağına karşıyım ancak kafe ve toplu alanlardaki yoğunluğun mutlaka azaltılması gerekiyor. Açıkçası şu aşamadan sonra kısıtlama yapılmadıktan sonra hasta sayısını geriye döndürme şansımız yok.

Halen sosyal mesafe ve maske kuralına uymayan binlerce insan sokaklarda. Aylardır anlatmaktan, uyarmaktan dilimizde tüy bitti. İnsanlarımızda yeterli disiplin ve duyarlılığı göremedik.

BU GİDİŞAT DEVAM EDERSE...

Test pozitiflik oranımız Haziran ve Temmuz’da yüzde 5’e gerilemişti. Ancak Ağustos ve Eylül döneminde önce yüzde 12 ardından yüzde 15 olan pozitiflik oranı, şuan için yüzde 45’e yaklaşmış durumda.

Bu gidişat devam ederse boş yatak bulmakta sıkıntı yaşanır. Tek kurtuluş reçetesi aşı olacak. Aşıya erişene kadar tıpkı Nisan, Mayıs dönemindeki gibi çok disiplinli davranmalıyız.

Eldeki ilaçlar, bir yere kadar koruyucu ve etki sağlayıcı özelliğe sahip. Şuan için en etkin tedavi yöntemi olarak kortizon öne çıkmış durumda. Elimizde kullandığımız ilaçlar var ancak hiçbiri ölümcül seyredecek vakaları ortadan kaldırmıyor. Genetik faktörler mortalitede önemli.”

MİLLİYET

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Afyonkarahisar merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli yakalandı

ABD: Ukrayna'da 1 haftalık ateşkes ilan edildi

Gaziantep'te servis minibüs devrildi: 10 yaralı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi Türkiye'ye geliyor

Açık Öğretim Okullarında 2’nci dönem kayıt ve sınav takvimi güncellendi

Siyonist işgalciler Gazze'de sivilleri hedef aldı: 2 şehit, çok sayıda yaralı

Portekiz’de Kristin Fırtınası nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

İngiltere Başbakanı Starmer Çin'de

Gaziantep'te halk sağlığını hiçe sayan işletmeye 3 gün kapatma cezası

Nijerya’da protestolara polis müdahale etti: 3 ölü, 17 yaralı

Han Yunus'ta işgal saldırısında 2 kişi şehit oldu

Batman Gazetesi 64. Yayın Yılını Kutluyor

AB'den İran'a yeni yaptırım kararı

İran, protestolarda ölenlerin ismini açıklayacak

Malatya'da aranan 3 hükümlü yakalandı

Ağrı'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Umut Kervanı Genel Başkan Yardımcısı Elibüyük'ten Van'da yoğun mesai

HÜDA PAR Şırnak'ta "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli düzenleyecek

Cezaevi nakil aracı devrildi: 19 yaralı

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden KKTC’ye Ramazan yardımı

HÜDA PAR'dan Bingöl'de zor zamanlar yaşayan hayvan sahiplerine  ziyaret

HÜDA PAR'dan Kovancılar Esnaf Odası Başkanı Özdoğan’a hayırlı olsun ziyareti

Çiftçi: Bağımlılık bir bataklıktır, ciddi halk sağlığı problemidir

45. İl Müftüleri İstişare Toplantısı sonuç bildirgesi yayımlandı

Milletvekili Babacan'dan Avrupa Konseyi'nde Gazze vurgusu: Bu, sistematik bir zulüm politikasıdır

Gaziantep'te 55 litre sıvı metamfetamin ele geçirildi: 3 tutuklama

80 yaşındaki berber Arkın'dan 64 yıllık meslek hayatı ile ilgili önemli tavsiyeler

Fizyoterapist Çelik: Kış aylarında düzenli egzersiz hayati önem taşıyor

Batman'da Ocak ayında 272 gıda işletmesi denetlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Afyonkarahisar merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli yakalandı

ABD: Ukrayna'da 1 haftalık ateşkes ilan edildi

Gaziantep'te servis minibüs devrildi: 10 yaralı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi Türkiye'ye geliyor

Açık Öğretim Okullarında 2’nci dönem kayıt ve sınav takvimi güncellendi

Siyonist işgalciler Gazze'de sivilleri hedef aldı: 2 şehit, çok sayıda yaralı

Portekiz’de Kristin Fırtınası nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti