• BIST 100

    16179,19%-0,50
  • DOLAR

    44,35% 0,10
  • EURO

    51,46% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6266,34% -0,17
  • Ç. ALTIN

    10757,95% 0,00

Aşının etkisi ile normale dönecek! Tarih belli oldu

30 Aralık 2020, Çarşamba 00:36
30 Aralık 2020, Çarşamba 00:36
Aşının etkisi ile normale dönecek! Tarih belli oldu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Aşının etkisi ile normale dönecek! Tarih belli oldu

Kavcıoğlu'nun o yazısı;

2020 yılında neler yaşandığını hem Türkiye hem de dünya için değerlendirmeden önce, Türkiye dahil bütün dünyada 2020 yılına Kovid-19 salgınının damga vurduğunu görüyoruz. Şu ana kadar bu salgına 80 milyon insan yani dünya nüfusunun %1’i yakalandı. Yaklaşık 1,8 milyon kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de ise 19 bin insanımızı bu salgından dolayı kaybettik. Bunun yanında dünyanın az gelişmiş bölgelerinden sağlıklı alınamayan bilgileri de dikkate aldığımızda, bilinen sayının çok üzerinde insanın bu Kovid-19 salgınından etkilendiğini söyleyebiliriz.

Bu salgının etkisiyle veya ondan bağımsız diğer yaşananlara baktığımızda, dünya için çok da iyi bir yılın geçmediği kesin. Öncelikli olarak ülkemiz açısından değerlendirecek olursak;

Ülkelerin pandemi salgını karşısında sağlık sistemleri ön plana çıktı. Gelişmiş birçok ülke bu konuda sıkıntı yaşarken Türkiye, son 18 yılda özellikle şehir hastaneleri yatırımlarıyla yaptığı büyük atılımların yararını bu kovit-19 salgınında fazlasıyla yaşadı.

Milli savunma alanında mart ayında Bahar Kalkanı harekâtı ile haziran ayında da Pençe-Kaplan operasyonuyla sınır dışında teröristlere karşı önemli başarılar elde edildi. Sınır ötesi operasyonlarda 30 yıldır işgal altında olan Karabağ, Azerbaycanlı kardeşlerimize hem sahada hem de masada verdiğimiz destekle Ermeni işgalinden kurtarıldı. Yine Libyalı kardeşlerimizin askeri yardım çağrısına verilen olumlu cevap ile Türk askeri 100 yıl sonra tekrar Libya topraklarına ulaştı.

Bunların yanında yıllardır ibadete kapalı olan Ayasofya Camii ibadete açıldı. Yerli arabamız olan TOGG’un tanıtımı yapıldı. Karadeniz’de doğalgaz rezervleri bulundu. Ayrıca, mobil telefon alanında iddialı iki uluslararası mobil telefon şirketi Oppo ve Samsung Türkiye’de üretime başlıyor.

Kovid-19 salgınından sonra belki de Türkiye’nin en çok sıkıntı yaşadığı konular olan ABD ile S-400 krizi ve Doğu Akdeniz’deki hak arayışı, önümüzdeki yılda da önemli konuların başında yer alacak. Özellikle Fransa ve Yunanistan’ın kışkırtması altındaki AB’nin Doğu Akdeniz’deki tavrı mart ayında tekrar gündeme gelecek.

Dünya açısından ise, özellikle virüs salgınına karşı aşı çalışmaları, ABD ve Çin’deki olası gelişmeler, artan jeopolitik riskler, küresel ticaretteki daralma ve bu daralmanın gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere tüm ülkelere olumsuz yansıması gibi başlıklar öne çıkıyor.

Özellikle gelişmekte olan ekonomilerde Kovid-19 salgını için yapılan harcamalardan kaynaklanan küresel borç gittikçe büyüyor. Toplam borç, 2020’de 15 trilyon dolar arttı ve yıl sonuna kadar küresel GSYİH’nın %365’ine ulaşması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler, dünyanın son elli yıldır en kötü gıda krizinin eşiğine gelindiğini belirtiyor. Pandeminin altüst ettiği küresel gıda tedarik zinciri nedeniyle, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla insanın Kovid-19 kaynaklı yetersiz beslenme ve buna bağlı hastalıklardan öleceği tahmin ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin “Yüzyılın Anlaşması” olarak adlandırdığı plan kapsamında Kudüs’ün İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak kabul edileceğini açıkladı. Plana başta Müslüman halklar ve ülkeler olmak üzere çok sayıda ülke ve kuruluş tepki gösterdi.

ABD’de Trump’ın seçimi kaybedip, yerine Biden’ın başkan seçilmesi ile hem dünya hem de Türkiye’de 2021 yılında daha olumlu gelişmeler yaşanabilir. Özellikle Çin ve ABD’nin Tayvan, Kuzey Kore, İran gibi ülkelerle ilişkileri için. Yine Trump’ın zamanında terk edilen anlaşmalar ve uluslararası örgütlere karşı yaklaşımı, 2021 yılını dünya açısından şekillendirecek önemli gelişmeler olacaktır.

İngiltere’nin AB’den ayrılmasını düzenleyen Brexit sonrası ticaret anlaşmasının tamamlanması, AB için 2021 yılına olumlu yansıyacak diğer olayların başında geliyor.

Her şeyden önce aşının da etkisiyle 2021 yılının ikinci yarısında dünya ekonomisinin normale dönmesi bekleniyor. Küresel ticaretin yeniden hareketlenmesi, insanların seyahat etmeye başlamasıyla birlikte turizmin canlanması, yapısal reformlarla risk primindeki pozitif gelişmeler ve kriz sonrası sağlam alt yapısı açısından Türkiye, yabancı sermayenin 2021 yılında tercih ettiği bir ülke olacaktır.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bingöl’de bayram boyunca 32 trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı

Anayasa Mahkemesinde başkanvekilliği devir teslim töreni gerçekleştirildi

HAKSİAD Genç Şube Başkanı Çiftçi: Gençlerin en büyük sorunu finans ve tecrübe eksikliği

Nevruz kutlamalarında 170 kişi gözaltına alındı

Şanlıurfa’da sel mağduru aileye destek

Eğitim-Bir-Sen’den Ramazan Avuşmak açıklaması: Süreci yakından takip ediyoruz

Şanlıurfa’da okul kantinlerine sıkı denetim

Gaziantep'te öğrenciler siber dolandırıcılığa karşı bilinçlendirildi

İstanbul’da FETÖ Operasyonunda 25 şüpheli gözaltında

Batman'da yarın sular kesilecek

Şanlıurfa’da sağanak yağış Balıklıgöl’ü çamura buladı

Siyonist işgalciler Filistinlileri araçla ezmeye çalıştı: 5 Yaralı

Adıyaman'da aranması bulunan 42 şahıs gözaltına alındı

Peygamber Sevdalıları Mevlid-i Nebi etkinlik takvimini açıkladı

İran'ın misilleme operasyonlarında 4 bin 829 siyonist yaralandı

MEB’den okullarda finansal okuryazarlık dersi uygulaması

Orta Doğu’daki gerilim akaryakıt fiyatlarını uçurdu

Yahudi çeteler Filistinli aileye ait evi ateşe verdi

Minik yüreklerden Gazze'ye anlamlı bağış

Dezenformasyon bülteni yayımlandı: 5 iddiaya açıklık getirildi

Çin'den, vatandaşlarına işgal altındaki toprakları "terk edin" uyarısı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün toplanıyor

ABD-İran arasında ara buluculuk çabaları

Ticaret Bakanlığı’ndan yabancı plakalı taşıt işlemlerinde yeni dönem

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın fiyatları dibi gördü mü?

Meteorolojiden kuvvetli yağış, rüzgâr ve çığ tehlikesi uyarısı

"Çamaşırhane yangını" dediler, USS Gerald R. Ford aylarca sürecek bakıma alındı

HAMAS: Yerleşimcilerin saldırıları açık savaşa dönüştü

İran'dan geniş çaplı misilleme: Eilat, Dimona ve Tel Aviv'de patlamalar

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl’de bayram boyunca 32 trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı

Anayasa Mahkemesinde başkanvekilliği devir teslim töreni gerçekleştirildi

HAKSİAD Genç Şube Başkanı Çiftçi: Gençlerin en büyük sorunu finans ve tecrübe eksikliği

Nevruz kutlamalarında 170 kişi gözaltına alındı

Şanlıurfa’da sel mağduru aileye destek

Eğitim-Bir-Sen’den Ramazan Avuşmak açıklaması: Süreci yakından takip ediyoruz

Şanlıurfa’da okul kantinlerine sıkı denetim