• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Asla tekrar ısıtmamanız gereken 9 yiyecek

30 Temmuz 2022, Cumartesi 12:38
30 Temmuz 2022, Cumartesi 12:38
Asla tekrar ısıtmamanız gereken 9 yiyecek
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Asla tekrar ısıtmamanız gereken 9 yiyecek

İsrafı önlemek için birçok insanın kalan yemekleri daha sonra ısıtmak için saklar. Ancak bu davranış, bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Tekrar ısıtıldığında zararlı olan birçok yiyecek grubu varır.

Bazı yemekler hazırlandıktan hemen sonra yenmelidir. Tekrar ısıtmak için buzdolabında veya derin dondurucuda saklamak sağlığınıza zarar verebilir. Değişen lezzetlerine ek olarak, besinlerini kaybederler ve bazı durumlarda zehirli hale gelebilirler.

Artan yiyecekleri daha sonra tüketmek üzere buzdolabında saklamak mantıklı olabilir. Ancak, bu alışkanlık bazı durumlarda tehlikelidir. Isıtıldığında vücut için tehlikeli olabilecek yiyecekler vardır.

İşte karın ağrısı, sindirim raahtsızlıkları ve hatta gıda zehirlenmesinden kaçınmak için tekrar ısıtılmaması gereken 9 yiyecek.

Patates

Haşlanmış, püre yapılmış veya kızartılmış patatesi tekrar ısıtmanız önerilmez. Bu sebze besleyici özelliklerini kaybeder ve sindirimi bozabilir. Ayrıca patatesler buzdolabında saklanmazsa botulizme neden olabilecek bakterileri barındırabilir.

Yumurta

Yumurta protein açısından zengin bir besindir ve birçok farklı besin içerir. Ancak bir yumurtayı ikinci kez yüksek sıcaklıkta ısıtmak, yumurtaların bileşimini değiştirir ve vücut tarafından emilmelerini engeller. Bu nedenle sindirim yavaş ve zor olur ve karın ide ağrısı oluşur.

Mantar

Lif ve vitamin bakımından zengin olan mantarlar uygun şekilde saklanmadığında zarar görebilecek proteinler içerir. Bu nedenle, birkaç saat boyunca oda sıcaklığında kalan mantarları yeniden ısıtmak sindirim rahatsızlığına neden olabilir.

Pirinç

Pirinç, risk altındaki yiyeceklerden biridir. Bu gıda, Bacillus Cereus olarak bilinen bakterilerle kontamine olabilir. Bunlar ısıya dayanıklı değildir. Pirinç ayrıca oda sıcaklığında saklandığında toksik maddeler üretebilir. Bu nedenle pirinç pişirildikten hemen sonra yenmezse tehlikeli olabilir.

Kereviz

Kereviz, sağlık için çok iyi olan lif ve antioksidanlar açısından zengin bir sebzedir. Ancak bu gıda ısıtıldığında nitritlere dönüşen nitratlar içerir. Bunlar vücut için tehlikeli olabilecek bileşiklerdir.

Ispanak

Vitaminler, antioksidanlar, demir, magnezyum ve lif açısından zengin olan ıspanak, vücuda birçok farklı fayda sağlayan bir sebzedir. Ancak, bu koyu yeşil yapraklı sebze oda sıcaklığında saklandığında nitritlere dönüşebilen yüksek miktarda nitrat içerir. Nitritlerin kandaki methemoglobin seviyesinde artışa neden olması, cilt ve mukoza zarlarında renk değişikliğine neden olması ve nadir durumlarda ölüme neden olması muhtemeldir.

Tavuk

Artan kızarmış tavuğu bir sonraki öğün için saklamak mantıklıdır. Ancak kalan tavukla soğuk bir sandviç hazırlamak, ikinci kez tekrar ısıtmaktan daha iyidir. Tavuklar sindirilemez hale gelme, şişkinlik, mide ağrılarına ve zehirlenmelere neden olma riski nedeniyle tekrar ısıtılmamalıdır.

Kırmızı pancar

Kırmızı pancar, salatalarda çiğ olarak veya yemeklerde pişirilerek yenebilir. Ancak kereviz ve ıspanak gibi pancar da nitrat içerir. Bu nedenle, pişmiş bir pancarı yeniden ısıtmak, yemeklerimizde toksik bileşiklerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Deniz ürünleri

Deniz ürünleri olabildiğince tazeyken yenilmelidir. Deniz ürünlerinin fırında veya mikrodalgada tekrar ısıtılması önerilmez. Deniz ürünleri hızla bozulabilir ve gıda zehirlenmesine yol açabilir.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Hatay’da uyuşturucuyla mücadelede 93 tutuklama

Bakan Kurum: 500 bin sosyal konut için kura süreci sürüyor

Hudut hattında 5 bin 842 gram uyuşturucu ele geçirildi

Batman'da yol kontrollerinde silah ve mühimmat ele geçirildi

Batman'da depo satışı: 3–4 bin liralık kıyafetler 250 TL'ye satılıyor

Kar eridi, bozuk yollar gün yüzüne çıktı

Kayıp Nimet Kılıç’ı arama çalışmaları 11’inci gününde

Millî Eğitim dergisinin 2026 kış sayısı yayımlandı

Hamanei: Amerikalılar bilsin ki saldırı olursa bu kez savaş bölgesel olacak

İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan 15 kişinin öldüğü Antalya ve Burdur kazalarıyla ilgili açıklama

TBMM Genel Kurulu trafik cezalarına ilişkin teklifi görüşecek

Denizli’de trafikte tehlikeli motosiklet sürücüsüne ceza

Habib-i Neccar Camii yeniden ibadete açıldı

Antalya Valiliğinden otobüs kazasına ilişkin açıklama

Antalya’daki otobüs kazasıyla ilgili adli soruşturma başlatıldı

Kırklareli Valiliğinden kuvvetli kar yağışı uyarısı

Burdur'da trafik kazası: 7 ölü, 5 yaralı

Karaman’da aileler sabah namazında buluştu

Diyarbakır’da EYP’li saldırı girişimiyle ilgili 3 şüpheli yakalandı

Airfryer zararlı mıdır? Mutfağın popüler aleti tehlikeli olabilir mi?

Bursa'da silah operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı

Düzce, Zonguldak ve Bartın için kuvvetli yağış uyarısı

Antalya'da yolcu otobüsü kazası: 8 ölü, 26 yaralı

Uzmanlardan çocuklarda oyun bağımlılığı uyarısı

Refah Sınır Kapısı, "deneme" amaçlı açıldı

Ticaret Bakanlığı ekipleri 1,3 milyon adet uyuşturucu hap ele geçirdi

BM Genel Sekreteri, Etiyopya'nın Tigray bölgesinde gerginliğin tırmanmasına karşı uyardı

Ramazan ayının müjdecisi Beraat gecesi yarın idrak edilecek   

Şırnak’ta 142 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Dışişleri Bakanlığından Kongo’daki maden faciasına taziye

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hatay’da uyuşturucuyla mücadelede 93 tutuklama

Bakan Kurum: 500 bin sosyal konut için kura süreci sürüyor

Hudut hattında 5 bin 842 gram uyuşturucu ele geçirildi

Batman'da yol kontrollerinde silah ve mühimmat ele geçirildi

Batman'da depo satışı: 3–4 bin liralık kıyafetler 250 TL'ye satılıyor

Kar eridi, bozuk yollar gün yüzüne çıktı

Kayıp Nimet Kılıç’ı arama çalışmaları 11’inci gününde