-
BIST 100
15979,92%-0,90
-
DOLAR
44,36% 0,06
-
EURO
51,28% -0,06
-
GRAM ALTIN
6308,79% -1,78
-
Ç. ALTIN
10588,12% -3,32
Atık yağdan üretilen biyodizel ile ekonomiye 600 milyon liralık katkı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Atık yağdan üretilen biyodizel ile ekonomiye 600 milyon liralık katkı
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Türkiye’de her yıl 2 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyor. Bunlardan yaklaşık 350 bin ton atık yağ açığa çıkıyor. Bu atık yağların ise yaklaşık yüzde 10’u toplanabiliyor.
Bu yağlar tesislerde işlenip baz ve alkolle karıştırılarak biyodizel yakıta dönüştürülüyor. 2020 yılında tohum yağları ile birlikte 100 milyon litre biyodizel yakıt üretilerek ekonomiye yaklaşık 600 milyon lira katkı sağlandı. 2023’te 500 milyon litrelik biyodizel yakıt üretimi ile 3 milyar liralık tasarruf hedefleniyor.

AYDA 650 TON TOPLANIYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylı atık yağ toplama tesisi olan Kolza Biyodizel de her ay 650 ton bitkisel atık yağı toplayıp biyodizele dönüştürüyor.
Kolza Biyodizel Müdür Yardımcısı Özdem Çağlı, atık yağların biyodizele dönüşüm sürecini anlattı.
Kapı kapı dolaşarak günde 700 ila 800 kilogram atık yağ topladıklarını belirten Çağlı, “Toplanan atık yağlar tesise geldikten sonra önce fiziksel ayrışma ile yabancı cisimlerden ayırıyoruz. Ne kadar ayrıştırılmış saf yağ olursa o kadar biyodizel elde ederiz. Şu an elde ettiğimiz yağın %95’inden biyodizel üretiyoruz. Fiziksel işlemlerden sonra kimyasal aşamalardan geçen atık yağlar asit çözülmesi ve yıkama işleminden sonra biyodizele dönüştürülüyor.” dedi.
EVLERDE BOŞA GİDİYOR
Atık yağ toplama çalışmalarının 81 ilde sürdüğünü belirten Özdem Çağlı, “Hanelerde ciddi atık yağ oranları var ancak bize ulaşan sadece %1’lik kısmı. Sebebi insanların zaten az yağ kullanıyorum nasıl toplayayım diye düşünmesi. Okul belediye ve derneklerde eğitimler veriyoruz işbirliği yapıyoruz. İnsanları atık yağların dökülmeyip biriktirilmesi için teşvik ediyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’den biyodizel ihraç edildiğine değinen Çağlı, “Biyodizelin ülkemize döviz girdisi var. Yurt dışına biyodizel satıyoruz ve Türkiye’ye oranla daha fazla ilgi görüyor. Türkiye ihracatçılar derneğinden ödül aldık. Ülkeye fayda ve değer sağlıyoruz. Her bir gram yağın vergisini veriyoruz” dedi.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINA BAYKUM
Firma olarak bitkisel atık yağ getirme kumbarası (BAYKUM) adında bir proje geliştirdiklerini belirten Çağlı, “Türkiye’nin dört bir yanına vatandaşların ulaşabileceği yerlere 200 kiloluk bir varil koyduk bu varile insanlar evde biriktirip şişeye koydukları yağları atıyor. Ancak bu kumbaraların vatandaşların görebileceği yerlerde olması gerekiyor çünkü akılda kalıcı olması önemli. Biz market, muhtarlık, belediye, okul gibi yerlere yerleştirdiğimiz kumbaralardan çok verim aldık. Pazar girişlerine tezgahlar kurarak teşvik etmek için hediyeler verdik. Türkiye genelinde 200 tane BAYKUM var. Amacımız daha fazla BAYKUM koymak ve insanların bilinçlenmesini sağlamak” diye konuştu.
Katar’daki Türkiye misyon personelinin durumu
Rusya, Harkiv’deki Şevyakovka yerleşimini kontrol altına aldığını açıkladı
Malatya'da uyuşturucu operasyonunda 2 gözaltı
Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi kayıt süreci başladı
Merkez Bsı rezervleri 177,5 milyar dolara geriledi
Acar: Algı operasyonları ve yanlış kanun uygulamaları eğitimcileri tehdit ediyor
Alan değişikliğine bağlı yer değiştirme işlemleri için takvim belli oldu
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bükreş’te Romanya Senato Başkanı Abrudean ile görüştü
Mahra Melin Pınar ölüm yıl dönümünde anıldı
YDS/1 sınavı giriş belgeleri yayımlandı
Doğal şifa Bingöl balı: AB tescilli eşsiz lezzet dünyaya açılıyor
Diego Garcia: ABD'nin savaş üssü ve sömürge mirasının karanlık yüzü
Batman Havalimanı yaz tarifesine geçiyor: Uçuş sayısı artıyor
Niğde’de 'Bal Ormanı Projesi' büyüyor
Öğrenciler trafik polisi oldu
Bakan Gürlek cumhurbaşkanlığı hukuk politikaları kurulu toplantısına katıldı
81 ilde suç örgütü propagandasına operasyon: 358 gözaltı
Aydın'da Bizans dönemine kitap ele geçirildi
Baharın keyfini alerjisiz yaşayın: Uzmanlardan basit ama etkili öneriler
Almanya, ABD’nin tedarik zincirlerindeki zayıf noktalarını tespit ederek baskı kurmayı hedefliyor
İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 53,12 seviyesinde
Türk Akım ve Mavi Akım açıklaması: Türkiye, Ukrayna'yı etkileyebilir mi?
İran'dan yoğun füze misillemesi: Siyonist bölgelerde ölü ve yaralılar, Tel Aviv'de patlamalar
İhraç edilen ortopedi doktorları için adli süreç başladı
Yüzyılın Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in adını taşıyan uluslararası ödüle başvurular başladı
Konya savunma sanayisinde Türkiye üçüncüsü
Şırnak–Hakkari yolu çığ sonrası yeniden ulaşıma açıldı
Çüngüş HÜDA PAR İlçe Başkanı Güldoğdu: Sağtepe'nin altyapı ve eğitim sorunları giderilmeli
Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 267’ye yükseldi
Güney Lübnan'da çatışmalar şiddetlendi: Hizbullah operasyonlarını artırdı, işgalciler kayıp verdi
Yükleniyor







