• BIST 100

    16709,28%-0,07
  • DOLAR

    43,63% 0,10
  • EURO

    51,97% 0,00
  • GRAM ALTIN

    7037,44% -1,12
  • Ç. ALTIN

    11686,79% 0,16

Atık yağdan üretilen biyodizel ile ekonomiye 600 milyon liralık katkı

18 Aralık 2021, Cumartesi 09:24
18 Aralık 2021, Cumartesi 09:24
Atık yağdan üretilen biyodizel ile ekonomiye 600 milyon liralık katkı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Atık yağdan üretilen biyodizel ile ekonomiye 600 milyon liralık katkı

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Türkiye’de her yıl 2 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyor. Bunlardan yaklaşık 350 bin ton atık yağ açığa çıkıyor. Bu atık yağların ise yaklaşık yüzde 10’u toplanabiliyor.

Bu yağlar tesislerde işlenip baz ve alkolle karıştırılarak biyodizel yakıta dönüştürülüyor. 2020 yılında tohum yağları ile birlikte 100 milyon litre biyodizel yakıt üretilerek ekonomiye yaklaşık 600 milyon lira katkı sağlandı. 2023’te 500 milyon litrelik biyodizel yakıt üretimi ile 3 milyar liralık tasarruf hedefleniyor.

AYDA 650 TON TOPLANIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylı atık yağ toplama tesisi olan Kolza Biyodizel de her ay 650 ton bitkisel atık yağı toplayıp biyodizele dönüştürüyor.

Kolza Biyodizel Müdür Yardımcısı Özdem Çağlı, atık yağların biyodizele dönüşüm sürecini anlattı.

Kapı kapı dolaşarak günde 700 ila 800 kilogram atık yağ topladıklarını belirten Çağlı, “Toplanan atık yağlar tesise geldikten sonra önce fiziksel ayrışma ile yabancı cisimlerden ayırıyoruz. Ne kadar ayrıştırılmış saf yağ olursa o kadar biyodizel elde ederiz. Şu an elde ettiğimiz yağın %95’inden biyodizel üretiyoruz. Fiziksel işlemlerden sonra kimyasal aşamalardan geçen atık yağlar asit çözülmesi ve yıkama işleminden sonra biyodizele dönüştürülüyor.” dedi.

EVLERDE BOŞA GİDİYOR

Atık yağ toplama çalışmalarının 81 ilde sürdüğünü belirten Özdem Çağlı, “Hanelerde ciddi atık yağ oranları var ancak bize ulaşan sadece %1’lik kısmı. Sebebi insanların zaten az yağ kullanıyorum nasıl toplayayım diye düşünmesi. Okul belediye ve derneklerde eğitimler veriyoruz işbirliği yapıyoruz. İnsanları atık yağların dökülmeyip biriktirilmesi için teşvik ediyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’den biyodizel ihraç edildiğine değinen Çağlı, “Biyodizelin ülkemize döviz girdisi var. Yurt dışına biyodizel satıyoruz ve Türkiye’ye oranla daha fazla ilgi görüyor. Türkiye ihracatçılar derneğinden ödül aldık. Ülkeye fayda ve değer sağlıyoruz. Her bir gram yağın vergisini veriyoruz” dedi.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINA BAYKUM

Firma olarak bitkisel atık yağ getirme kumbarası (BAYKUM) adında bir proje geliştirdiklerini belirten Çağlı, “Türkiye’nin dört bir yanına vatandaşların ulaşabileceği yerlere 200 kiloluk bir varil koyduk bu varile insanlar evde biriktirip şişeye koydukları yağları atıyor. Ancak bu kumbaraların vatandaşların görebileceği yerlerde olması gerekiyor çünkü akılda kalıcı olması önemli. Biz market, muhtarlık, belediye, okul gibi yerlere yerleştirdiğimiz kumbaralardan çok verim aldık. Pazar girişlerine tezgahlar kurarak teşvik etmek için hediyeler verdik. Türkiye genelinde 200 tane BAYKUM var. Amacımız daha fazla BAYKUM koymak ve insanların bilinçlenmesini sağlamak” diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Otobanda yarışa ağır ceza: 14 sürücüye 407 bin TL’den fazla para cezası

Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

Bakan Bayraktar Avrupa İmar ve Kalkınma Bsı heyetini kabul etti

Yunanistan Başbakanı Miçotakis yarın Ankara'ya geliyor

ABD ile Ermenistan arasında İHA ve nükleer iş birliği anlaşması

Şanlıurfa’da bağımlılık, aile ve çiftçilerin sorunları masaya yatırıldı

İşlevsel donma yaşıyor olabilirsiniz!

Malatya'da hırsızlık şüphelileri yakalandı

Ekmek almaya giderken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti

Portekiz'de gençlerin yüzde 85'i aktif şekilde yapay zeka kullanıyor

Kurtulmuş, Kırgız Meclis Başkanı Uulu ile ortak basın toplantısı düzenledi

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: Süresiz nafaka zulmüne son verilmelidir

Bakan Yumaklı: Atığı kaynakta engellemek israfla mücadelenin temelidir

Isparta’da okul çevrelerinde kapsamlı güvenlik denetimi

Somali'de yolcu uçağı Hint Okyanusu'na acil iniş yaptı

HÜDA PAR’dan Yüreğir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ziyaret

HAKSİAD Avrupa temaslarını İtalya’da sürdürdü

Mısır ve İran Dışişleri Bakanları, nükleer görüşmeleri ele aldı

Sevil: Ramazan ayı rahmet, bereket ve arınma mevsimidir

Karayolları Genel Müdürü Gülşen Özbekistan Ulaştırma Bakanı ile görüştü

Irak-Suriye ortak operasyonunda yüzbinlerce adet uyuşturucu hap ele geçirildi

Doğuda 3 ilde kuvvetli kar yağışı bekleniyor

Meteorolojiden kar ve fırtına uyarısı

Şahinbey, Türkiye’nin en büyük ikinci ilçesi oldu

Siirt'te DİKA Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı yapıldı

Psikiyatrist Atlı: Bağımlılık toplumun tüm kesimlerini etkileyen ciddi bir psiko-sosyal sorun haline geldi

İran'da Hamanei, 2 bini aşkın mahkumu affetti

Gaziantep’te hırsızlık suçundan aranan hükümlü yakalandı

Bakan Bolat: Türkmenistan ile ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkaracağız

Battalgazi Belediyesi Çınar Park Sosyal Tesisleri yenileniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Otobanda yarışa ağır ceza: 14 sürücüye 407 bin TL’den fazla para cezası

Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

Bakan Bayraktar Avrupa İmar ve Kalkınma Bsı heyetini kabul etti

Yunanistan Başbakanı Miçotakis yarın Ankara'ya geliyor

ABD ile Ermenistan arasında İHA ve nükleer iş birliği anlaşması

Şanlıurfa’da bağımlılık, aile ve çiftçilerin sorunları masaya yatırıldı

İşlevsel donma yaşıyor olabilirsiniz!