• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,44% -0,24
  • GRAM ALTIN

    5984,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    10051,88% 1,21

Atık yağdan üretilen biyodizel ile ekonomiye 600 milyon liralık katkı

18 Aralık 2021, Cumartesi 09:24
18 Aralık 2021, Cumartesi 09:24
Atık yağdan üretilen biyodizel ile ekonomiye 600 milyon liralık katkı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Atık yağdan üretilen biyodizel ile ekonomiye 600 milyon liralık katkı

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Türkiye’de her yıl 2 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyor. Bunlardan yaklaşık 350 bin ton atık yağ açığa çıkıyor. Bu atık yağların ise yaklaşık yüzde 10’u toplanabiliyor.

Bu yağlar tesislerde işlenip baz ve alkolle karıştırılarak biyodizel yakıta dönüştürülüyor. 2020 yılında tohum yağları ile birlikte 100 milyon litre biyodizel yakıt üretilerek ekonomiye yaklaşık 600 milyon lira katkı sağlandı. 2023’te 500 milyon litrelik biyodizel yakıt üretimi ile 3 milyar liralık tasarruf hedefleniyor.

AYDA 650 TON TOPLANIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylı atık yağ toplama tesisi olan Kolza Biyodizel de her ay 650 ton bitkisel atık yağı toplayıp biyodizele dönüştürüyor.

Kolza Biyodizel Müdür Yardımcısı Özdem Çağlı, atık yağların biyodizele dönüşüm sürecini anlattı.

Kapı kapı dolaşarak günde 700 ila 800 kilogram atık yağ topladıklarını belirten Çağlı, “Toplanan atık yağlar tesise geldikten sonra önce fiziksel ayrışma ile yabancı cisimlerden ayırıyoruz. Ne kadar ayrıştırılmış saf yağ olursa o kadar biyodizel elde ederiz. Şu an elde ettiğimiz yağın %95’inden biyodizel üretiyoruz. Fiziksel işlemlerden sonra kimyasal aşamalardan geçen atık yağlar asit çözülmesi ve yıkama işleminden sonra biyodizele dönüştürülüyor.” dedi.

EVLERDE BOŞA GİDİYOR

Atık yağ toplama çalışmalarının 81 ilde sürdüğünü belirten Özdem Çağlı, “Hanelerde ciddi atık yağ oranları var ancak bize ulaşan sadece %1’lik kısmı. Sebebi insanların zaten az yağ kullanıyorum nasıl toplayayım diye düşünmesi. Okul belediye ve derneklerde eğitimler veriyoruz işbirliği yapıyoruz. İnsanları atık yağların dökülmeyip biriktirilmesi için teşvik ediyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’den biyodizel ihraç edildiğine değinen Çağlı, “Biyodizelin ülkemize döviz girdisi var. Yurt dışına biyodizel satıyoruz ve Türkiye’ye oranla daha fazla ilgi görüyor. Türkiye ihracatçılar derneğinden ödül aldık. Ülkeye fayda ve değer sağlıyoruz. Her bir gram yağın vergisini veriyoruz” dedi.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINA BAYKUM

Firma olarak bitkisel atık yağ getirme kumbarası (BAYKUM) adında bir proje geliştirdiklerini belirten Çağlı, “Türkiye’nin dört bir yanına vatandaşların ulaşabileceği yerlere 200 kiloluk bir varil koyduk bu varile insanlar evde biriktirip şişeye koydukları yağları atıyor. Ancak bu kumbaraların vatandaşların görebileceği yerlerde olması gerekiyor çünkü akılda kalıcı olması önemli. Biz market, muhtarlık, belediye, okul gibi yerlere yerleştirdiğimiz kumbaralardan çok verim aldık. Pazar girişlerine tezgahlar kurarak teşvik etmek için hediyeler verdik. Türkiye genelinde 200 tane BAYKUM var. Amacımız daha fazla BAYKUM koymak ve insanların bilinçlenmesini sağlamak” diye konuştu.

Suudi Arabistan donanması Arap Denizi'nde konuşlandı

Türkiye'nin deniz stratejisi: Denizlerde kime karşı konuşlanıyor?

Ülkenin batı ve kuzeyi için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Guterres: israilin STK yasağı Gazze'de felaketi derinleştiriyor

Esed artıklarını finanse eden ve silahlandıran "gölge ağ" deşifre edildi

53 uluslararası kuruluştan uyarı: israilin son adımları Gazze ve Batı Şeria'da insani yardımı felç edecek

BM: israilin idam yasası uluslararası hukuka açık meydan okuma

Yahudi Çeteler Ramallah'ın kuzeyinde bir evi bastı

Gazze'de işgalci kurşunlarıyla 2 şehit

BUDO'nun bazı seferlerine hava muhalefeti

TMO mavi renkli haşhaş tohumunun satışına başladı

Siirt'te merkeze bağlı 14 köy yolu açıldı, hasta vatandaş hastaneye ulaştırıldı

Ters kelepçe takılan tesettürlü bayanların görüntüleri tepkilere yol açtı: İslami kimlik cezalandırılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan besilik hayvan ithalatı açıklaması

Malatya'da konteyner kentte yangın

Siyonist işgalciler Batı Şeria’da bir haftada 100 Filistinliyi alıkoydu

Bayrampaşa Belediyesi’ne ilişkin soruşturmada tutuklama kararı

Sinop'ta feci kaza: 2 ölü, 6 yaralı

Batman’da 4 bin 201 kilometrelik köy yolu ulaşıma açıldı

Afyonkarahisar’da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Gambiya açıklarında göçmen teknesi alabora oldu: 7 ölü, onlarca kayıp

Diyarbakır'da buzlanma nedeniyle onlarca araç yolda kaldı

Rusya Kinjal hipersonik füzeleri ile Ukrayna'daki askeri tesisleri vurdu

Rusya ile Ukrayna arasında barışın yolunu tıkayan nükleer santral krizi

Bakan Tunç’tan Fatih’te 2 aylık bebeğin ölümüyle ilgili açıklama

Adana Yüreğir’de Aralık ayı asayiş bilançosu açıklandı

ABD'den Çin'e Tayvan tepkisi

Siirt’te karla mücadele ekipleri acil vakalar için seferber oldu

Bakan Fidan, BAE'li ve Suudi bakanlarla görüştü

Meksika'da 6.5 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Suudi Arabistan donanması Arap Denizi'nde konuşlandı

Türkiye'nin deniz stratejisi: Denizlerde kime karşı konuşlanıyor?

Ülkenin batı ve kuzeyi için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Guterres: israilin STK yasağı Gazze'de felaketi derinleştiriyor

Esed artıklarını finanse eden ve silahlandıran "gölge ağ" deşifre edildi

53 uluslararası kuruluştan uyarı: israilin son adımları Gazze ve Batı Şeria'da insani yardımı felç edecek

BM: israilin idam yasası uluslararası hukuka açık meydan okuma