-
BIST 100
16165,75%1,32
-
DOLAR
44,20% 0,08
-
EURO
50,92% 0,12
-
GRAM ALTIN
7133,92% 0,35
-
Ç. ALTIN
11567,55% 0,27
Avrupa'nın en ucuz ülkesi Türkiye
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Avrupa'nın en ucuz ülkesi Türkiye
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçen yıla ilişkin hanehalkı nihai tüketim harcamalarına göre satınalma gücü paritesi sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, Türkiye’nin tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi 47 oldu. Bu değer, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 avro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 47 avro karşılığı Türk lirası ile satın alınabileceğini gösterdi.
Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk), 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) ve Birleşik Krallık kapsandı.
Ülkeler itibarıyla karşılaştırıldığında 37 ülke arasında tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 162 ile İsviçre, en düşük ülke ise 47 ile Türkiye oldu.
Türkiye’nin tüketim mal ve hizmetleri grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi alt gruplar itibarıyla incelendiğinde, kişisel ulaşım araçları endeksi 106 olarak gerçekleşti ve bu gruba ait fiyat düzeyinin AB ülkelerinin ortalamasının yüzde 6 üzerinde olduğu görüldü.
Diğer alt gruplar bazında ise tüketici elektroniği endeksi 99 oldu ve bu grupta Türkiye'nin fiyat düzeyinin diğer alt gruplara nispeten yüksek seyretti.
Buna karşılık lokanta ve oteller endeksi 51 olarak hesaplandı ve bu grupta fiyat düzeyinin diğer alt gruplara göre düşük olduğu gözlendi.
Türkiye giyim grubunda ise 45 endeks değeri ile karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında en düşük endekse sahip ülke oldu.
Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün gösteriyor. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre 'pahalı', 100’den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre 'ucuz' olarak ifade ediliyor.
Manisa’da uyuşturucu operasyonu: 22 şüpheli yakalandı
Türkiye-Kanada enerji iş birliği görüşmesi
Bayram öncesi şeker ve lokuma yoğun ilgi
Şanlıurfa’da bayramda toplu ulaşım ücretsiz olacak
79 ilde yasa dışı tütün operasyonu: 337 şüpheliye işlem
Malatya'da el emeği tatlılar bayrama hazırlanıyor
Ramazan Bayramı ulaşımı için ek otobüs seferleri
Almanya'da restoranda silahlı saldırı: 2 ölü
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Kanada Dışişleri Bakanı Anand ile görüştü
HÜDA PAR'dan mezhepçilik uyarısı: Bombalar Şii-Sünni ayrımı yapmıyor
İzmir’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 2,1 milyonu aştı
Bayramda aşırı şeker ve tatlı tüketimi diş sağlığını tehdit edebilir
Anadolu Aşiretler Federasyonu’ndan Halepçe Katliamı Mesajı: "Birlik olursak hiçbir güç yıkamaz"
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er’den Çanakkale Zaferi mesajı
İzmir’de kiralar 3 yılda yüzde 297 arttı
Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit'ten Çanakkale Zaferi mesajı
İzmir’de bayram hareketliliği umutları artırıyor
Batman'da Sakal-ı Şerif ziyareti yoğun ilgi gördü
Evinde asidi su zannedip içen adam öldü
Siirt’te çıkan yangın söndürüldü
Mersin’de tartışma kanlı bitti: 2 kişi hayatını kaybetti
Hukukçu Atlı: Velayet ve eğitim hakkının kısıtlanması anayasal zedelenmeye yol açar
Eskişehir’de 90 üreticiye 38 ton nohut tohumu dağıtıldı
Batman'da eğitim ve din hizmetlerine yönelik iki önemli proje hayata geçiriliyor
Batman'da plastik poşet denetimleri sürüyor
Batman Havalimanı şubat ayında 53 binin üzerinde yolcuya hizmet verdi
Elazığ’da kuaförlük kursiyerlerinden öğrencilere bayram öncesi anlamlı etkinlik
Umut Kervanı yüzlerce aileye bayram sevinci yaşattı
MTB Başkanı Özcan: Kayısıda en kritik dönem başladı
Şahinoğlu: Müslümanların tepkisizliği Mescid-i Aksa’nın kapatılmasına zemin hazırlıyor
Yükleniyor






