• BIST 100

    15543,87%0,63
  • DOLAR

    43,26% 0,04
  • EURO

    50,49% 0,22
  • GRAM ALTIN

    6532,27% 0,56
  • Ç. ALTIN

    10520,81% 0,00

Bahar aylarında alerjik astıma dikkat

23 Mayıs 2023, Salı 10:10
23 Mayıs 2023, Salı 10:10
Bahar aylarında alerjik astıma dikkat
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bahar aylarında alerjik astıma dikkat

Saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinitin ve alerjik astımın özellikle bahar aylarında çocuklar başta olmak üzere birçok insanı etkisi altına aldığına dikkat çeken Gaziantep ANKA Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Karakan, alınacak basit önlemlerle alerjilerin etkilerini en aza indirmenin mümkün olduğunu söyledi.
Bahar mevsimiyle birlikte saman nezlesi ve alerjik astım şikayetlerinin arttığını dile getiren Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Karakan, alerjik rinitin ve çoğu zaman beraberinde görülen alerjik astımın kişilerin günlük hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyen sağlık sorunlarının başında geldiğini söyledi. Dr. Karakan, hastalık ve alınacak tedbirlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Alerjik rinit olarak da adlandırılan saman nezlesi, soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olur. Bunlar burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kaşıntılı gözler, hapşırma gibi şikayetleri içerebilir. Ancak soğuk algınlığının aksine saman nezlesine bir virüs neden olmaz. Saman nezlesi, vücudun zararlı (alerjen) olarak tanımladığı, zararsız bir dış veya iç mekan maddesine karşı alerjik bir tepkiden kaynaklanır. Saman nezlesi ve astım semptomlarını tetikleyebilen yaygın alerjenler arasında polen (çiçek tozları) ve toz akarları bulunur. Alerjik rinit ve astım kişilerin işte veya okulda ne kadar iyi performans gösterdiğini etkileyebilir ve genel olarak yaşamınızı etkileyebilir. Bu nedenle henüz şikayetleriniz artmadan; alerjenlere maruziyeti engelleyecek tedbirler ile başlanacak basit antialerjik tedavi ve astım tedavisi ile yaşam konforunuza ve sağlık kondisyonunuza olumlu katkı sağlayacaktır. Yani can sıkıcı semptomlara katlanmak zorunda değilsiniz. Tetikleyicilerden kaçınmak ve doğru tedavi almak bu durumda çok önem kazanmaktadır.”
Astımı, egzaması, ailesinde alerjisi olan, bebekken sigara dumanına maruz kalan, çoğu zaman alerjene maruz kalınan ortamda bulunan kişilerin risk altında olduğunu belirten Dr. Karakan, “Saman nezleniz ve alerjik astımınız varsa yapılacak en iyi şey, belirtilerinize neden olan alerjenlere maruz kalma oranınızı azaltmak ve uygun tedavi almaktır' diye konuştu.

Açık öğretim okullarında birinci dönem sınav sonuçları açıklandı

Konya’da öğrenci ve sürücülere trafik güvenliği eğitimi

Bingöl’de Yamaç Barajı’nda su tutulmaya başlandı

Katarakt tedavisinde erken tanı hayat kalitesini yükseltiyor

Konya’da trafiği rahatlatacak akılı kavşak dönemi

Siirt’te kar yağışı sonrası tuzlama ve buzlanmaya karşı çalışmalar sürüyor

Gazze'de 7 aylık bebek donarak hayatını kaybetti

Şanlıurfa’da sünger imalathanesinde yangın

Batman'da freni boşalan tanker, park halindeki araçlara çarptı

Van’da yoğun kar yağışı etkisini sürdürüyor

Trump'tan Avrupa'ya açık aşağılama: "Patron benim" fotoğrafı

Şanlıurfa’da 13 bin 790 sosyal konut için kura heyecanı

Günaydın: Maneviyatın eksik olduğu yerde kaos ve belirsizlik oluşur

Irak: DAİŞ unsurlarının sınıra herhangi bir yaklaşımı ateşle karşılanacak

Bitlis’te evler kara gömüldü

Beylikdüzü’nde uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli yakalandı

İstanbul’da uyuşturucu soruşturması: 4 gözaltı

Yurt dışı üretici fiyatları yıllık yüzde 32,46 arttı

BİGEP ile mevsimlik tarım işçisi çocukların eğitime dönüşü sağlandı

“Barış Konseyi”ne aday gösterilen ülkelerin listesi yayımlandı

Ensarullah, 9 casusu idama mahkum etti

Diyarbakır’da yoğun kar yağışı sırasında acil hastalara müdahale edildi

Türkiye'de 2025'te 1 milyon 688 bin 910 konut satıldı

Kolombiya'da silahlı gruplar arasındaki çatışmalarda en az 26 kişi öldü

e-Devlet’ten kesinti uyarısı: Hizmetlerde aksama yaşanabilir

Gaziantep'te aralık ayında 6 binin üzerinde konut satıldı

Gaziantep'te hijyen kurallarına uymayan 3 fırın kapatıldı

Yerlikaya: Sınır hattındaki tüm hareketlilik anbean takip ediliyor

Gazze'de açlık alarmı: "Felaket düzeyi" kapıda

Tarım girdi fiyatları yıllık yüzde 34,24 arttı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Açık öğretim okullarında birinci dönem sınav sonuçları açıklandı

Konya’da öğrenci ve sürücülere trafik güvenliği eğitimi

Bingöl’de Yamaç Barajı’nda su tutulmaya başlandı

Katarakt tedavisinde erken tanı hayat kalitesini yükseltiyor

Konya’da trafiği rahatlatacak akılı kavşak dönemi

Siirt’te kar yağışı sonrası tuzlama ve buzlanmaya karşı çalışmalar sürüyor

Gazze'de 7 aylık bebek donarak hayatını kaybetti