• BIST 100

    14029,89%0,01
  • DOLAR

    42,95% 0,08
  • EURO

    50,53% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5965,27% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

Bakanlıktan kredi kartı aidatı açıklaması

21 Kasım 2020, Cumartesi 22:30
21 Kasım 2020, Cumartesi 22:30
Bakanlıktan kredi kartı aidatı açıklaması
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bakanlıktan kredi kartı aidatı açıklaması

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

'Son zamanlarda bazı sosyal medya hesapları üzerinden Bakanlığımız ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarının adları ya da logoları kullanılarak “Geçirdiğimiz pandemi dönemine istinaden bankaların kredi kartı aidat iade işlemleri başlamıştır. İadenizi almak için yukarıdaki linke tıklayın” şeklinde bazı paylaşımlar yapıldığı tespit edilmiştir.

Tüketicilerimizin kredi kartı bilgileri kullanılarak dolandırıcılığa maruz kalmamaları ve mağduriyet yaşamamaları amacıyla aşağıdaki bilgilendirmenin yapılmasında fayda görülmektedir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile kart çıkaran kuruluşların tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartını sunma zorunluluğu getirilmiştir. Söz konusu kanunun ilgili maddesine dayanılarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hazırlanan ve 7 Mart'ta yürürlüğe giren 'Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'in “Banka ve Kredi Kartı Ücretleri” başlıklı maddesi ile kart aidatlarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Söz konusu madde ile kart çıkaran kuruluşların “Yıllık üyelik ücreti tahsil etmedikleri bir kredi kartı türünü tüketicilerin kullanımına sunmak zorunda oldukları, kredi kartlarının özelliklerine göre yıllık olarak belirlenecek tutar kadar ücretlendirileceği, kartlardan alınan bu ücretlerin ancak tüketiciyi borçlandırıcı nitelikteki ilk kullanımı müteakip yıllık olarak alınabileceği, kesintisiz en az 180 gün hareket görmeyen kredi kartından bu kart hareketsiz kaldığı müddetçe yıllık üyelik ücreti alınamayacağı” gibi hususlar hüküm altına alınmıştır.

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIKLARINA KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI

Bu düzenleme gereği kredi kartlarından kart aidatı alınabilmekte olup, Bakanlığın ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarının adları ya da logoları kullanılarak kredi kartı aidatlarının iadesinin yapıldığını iddia eden sosyal medya hesaplarına itibar edilmemesi, vatandaşlarımızın bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olması gerekmektedir.

Kart aidatlarına ilişkin olarak alışveriş taahhüdüne bağlı ücret alınmaması ve söz konusu mevzuat hükümlerine aykırılık oluşturabilecek uygulamalarla karşılaşılması halinde öncelikle kart çıkaran kuruluşa başvurulması gerekmektedir.

Kart çıkaran kuruluş ile uyuşmazlığın çözülememesi durumunda ilgili Kanun kapsamında 10 bin 390 liranın altında olan uyuşmazlıklar için 'Tüketici Hakem Heyetleri'ne, bu tutarı aşan uyuşmazlıklar için de 'Tüketici Mahkemeleri'ne başvurulabilir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.'

Sınır Tanımayan Doktorlar: israil insani çalışmaları bilinçli şekilde hedef alıyor

Gazze'de çadır yangını: Anne ve çocuğu şehit oldu

Samsun’da motosiklet ve kuryelere trafiğe çıkma yasağı

İşgal zindanlarında bir Filistinli esir daha şehit edildi

Kırsal kalkınma desteklerinde yeni dönemde hibeler artırıldı

Bingöl’de kar yağışına rağmen hastalara sağlık hizmeti

Pakistan'da feci kaza: 14 ölü, 16 yaralı

AFAD'dan yoğun kar yağışına ilişkin açıklama

Kayıp Malezya uçağına ilişkin yeni gelişme

Tendürek Geçidi’nde ulaşım geçici olarak durdu

Finlandiya, Rusya’dan gelen gemiye el koydu

Batman’da kar nedeniyle garaj çöktü: Çok sayıda araç hasar aldı

Yoğun kar yağışı, soğuk hava ve buzlanma nedeniyle 2 Ocak 2026'da kar tatili olan iller

Bitlis’te çığın altında kalan tanker sürücüsü kurtarıldı

Yolu kapalı olan köyde rahatsızlana 72 yaşındaki hasta hastaneye ulaştırıldı

Bolu ve Bartın’da motosiklet, scooter, motokuryelere trafik yasağı

BM'den işgal rejiminin UNRWA kararına tepki

Kars-Ardahan yolu yoğun kar nedeniyle tır trafiğine kapatıldı

Gaziantep'te buzlanma nedeniyle motokuryelere 1 günlük trafik yasağı

Meteorolojiden üç bölge için çığ uyarısı

Bursa’da kar nedeniyle eğitime ara verildi

Hakkari’de kar kalınlığı 2 metreyi aştı

ABD’den Tayvan’a 328 milyon dolarlık silah satışı

Yenihal’de çatının çökme anı güvenlik kameralarına yansıdı

Nijerya'da silahlı saldırı: 9 ölü, çok sayıda yaralı

Tufanbeyli’de eğitime 1 gün ara verildi

Muğla Fethiye'de 3,5 büyüklüğünde deprem

Mersin'de Çukurova Havalimanı'nda 4,5 kilo esrar ele geçirildi

Kastamonu’da çığ tehlikesi uyarısı

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 271’e yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sınır Tanımayan Doktorlar: israil insani çalışmaları bilinçli şekilde hedef alıyor

Gazze'de çadır yangını: Anne ve çocuğu şehit oldu

Samsun’da motosiklet ve kuryelere trafiğe çıkma yasağı

İşgal zindanlarında bir Filistinli esir daha şehit edildi

Kırsal kalkınma desteklerinde yeni dönemde hibeler artırıldı

Bingöl’de kar yağışına rağmen hastalara sağlık hizmeti

Pakistan'da feci kaza: 14 ölü, 16 yaralı