• BIST 100

    11002,94%0,77
  • DOLAR

    42,50% 0,02
  • EURO

    49,56% -0,05
  • GRAM ALTIN

    5789,32% 0,64
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Bakanlıktan kredi kartı aidatı açıklaması

21 Kasım 2020, Cumartesi 22:30
21 Kasım 2020, Cumartesi 22:30
Bakanlıktan kredi kartı aidatı açıklaması
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bakanlıktan kredi kartı aidatı açıklaması

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

'Son zamanlarda bazı sosyal medya hesapları üzerinden Bakanlığımız ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarının adları ya da logoları kullanılarak “Geçirdiğimiz pandemi dönemine istinaden bankaların kredi kartı aidat iade işlemleri başlamıştır. İadenizi almak için yukarıdaki linke tıklayın” şeklinde bazı paylaşımlar yapıldığı tespit edilmiştir.

Tüketicilerimizin kredi kartı bilgileri kullanılarak dolandırıcılığa maruz kalmamaları ve mağduriyet yaşamamaları amacıyla aşağıdaki bilgilendirmenin yapılmasında fayda görülmektedir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile kart çıkaran kuruluşların tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartını sunma zorunluluğu getirilmiştir. Söz konusu kanunun ilgili maddesine dayanılarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hazırlanan ve 7 Mart'ta yürürlüğe giren 'Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'in “Banka ve Kredi Kartı Ücretleri” başlıklı maddesi ile kart aidatlarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Söz konusu madde ile kart çıkaran kuruluşların “Yıllık üyelik ücreti tahsil etmedikleri bir kredi kartı türünü tüketicilerin kullanımına sunmak zorunda oldukları, kredi kartlarının özelliklerine göre yıllık olarak belirlenecek tutar kadar ücretlendirileceği, kartlardan alınan bu ücretlerin ancak tüketiciyi borçlandırıcı nitelikteki ilk kullanımı müteakip yıllık olarak alınabileceği, kesintisiz en az 180 gün hareket görmeyen kredi kartından bu kart hareketsiz kaldığı müddetçe yıllık üyelik ücreti alınamayacağı” gibi hususlar hüküm altına alınmıştır.

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIKLARINA KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI

Bu düzenleme gereği kredi kartlarından kart aidatı alınabilmekte olup, Bakanlığın ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarının adları ya da logoları kullanılarak kredi kartı aidatlarının iadesinin yapıldığını iddia eden sosyal medya hesaplarına itibar edilmemesi, vatandaşlarımızın bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olması gerekmektedir.

Kart aidatlarına ilişkin olarak alışveriş taahhüdüne bağlı ücret alınmaması ve söz konusu mevzuat hükümlerine aykırılık oluşturabilecek uygulamalarla karşılaşılması halinde öncelikle kart çıkaran kuruluşa başvurulması gerekmektedir.

Kart çıkaran kuruluş ile uyuşmazlığın çözülememesi durumunda ilgili Kanun kapsamında 10 bin 390 liranın altında olan uyuşmazlıklar için 'Tüketici Hakem Heyetleri'ne, bu tutarı aşan uyuşmazlıklar için de 'Tüketici Mahkemeleri'ne başvurulabilir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.'

Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yeni atama yapıldı

AGİT'in 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı sona erdi

112 acil sağlık çalışanları: Gereksiz çağrı ve ambulanslara yol verilmemesi hastaların hayatına mal olabiliyor

HÜDA PAR’dan pitbull saldırısına uğrayan aileye ziyaret

Hafta sonu üç sınav düzenlenecek

Veri Analizi Okulu dünyada ilkleri başardı

Vali Köşger: Çocuklarımızın huzur ve güven içinde olması için tüm gücümüzle çalışıyoruz

Uzmanlar uyarıyor: Hareketsizlik yalnızca fiziksel değil ruhsal dengeyi de bozar

Mersin’de 38 kilogram metamfetamin ele geçirildi

DMM'den "kuru fasulye krizi" iddiasına yalanlama

Adana'da 15 ambulansın teslim töreni gerçekleştirildi

Yıkılan Selahaddin Camii’nin enkazında cuma namazı kılındı

Almanya yeni askerlik yasasını onayladı

AKOM’dan İstanbul için hafta sonu soğuk hava ve sağanak uyarısı

İran'dan balistik füze denemesi

Tarihi Kürkçü Han'ın tek ustası: 51 yıldır mesleğini azimle sürdürüyor

Şehri Nuh Platformu’ndan üniversiteye sahip çıkma çağrısı

Malatya'da gıda güvenliği denetiminde 20 milyon TL'nin üzerinde ceza

Şanlıurfa Valiliğinden toplumsal huzur ve hoşgörü çağrısı

Sağlık Bakanı Memişoğlu Sinop’u ziyaret etti

Batman'da "Filistin Direnişi ve İnsanlık Onuru" programına yoğun ilgi

Mervan Bergusi’nin ailesi: Tutuklu lider işkence altında, durumu ağır

Malatya’da 1370 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Afyonkarahisar'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Malatya'da ticari taksi ile kamyonet çarpıştı: 2 yaralı

Mersin’de eğitim öğretim süreçlerine yönelik değerlendirme toplantısı yapıldı

Belde statüsü kazanan 5 yerleşimde 7 Haziran 2026’da seçim yapılacak

AB, X platformuna dijital yasalara uymadığı için 120 milyon euro ceza verdi

Adıyaman'da 12 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Azim olursa başarı gelir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yeni atama yapıldı

AGİT'in 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı sona erdi

112 acil sağlık çalışanları: Gereksiz çağrı ve ambulanslara yol verilmemesi hastaların hayatına mal olabiliyor

HÜDA PAR’dan pitbull saldırısına uğrayan aileye ziyaret

Hafta sonu üç sınav düzenlenecek

Veri Analizi Okulu dünyada ilkleri başardı

Vali Köşger: Çocuklarımızın huzur ve güven içinde olması için tüm gücümüzle çalışıyoruz