• BIST 100

    10359,14%0,27
  • DOLAR

    40,18% 0,24
  • EURO

    47,01% -0,03
  • GRAM ALTIN

    4330,64% 1,10
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Bankacılıkta yeni dönem başlıyor

21 Eylül 2020, Pazartesi 04:17
21 Eylül 2020, Pazartesi 04:17
Bankacılıkta yeni dönem başlıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bankacılıkta yeni dönem başlıyor

BDDK, bankalar tarafından yeni müşteri kazanımında ve müşteri kimliğinin doğrulanmasında kullanılabilecek uzaktan kimlik tespiti yöntemlerini belirlemek üzere 'Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine İlişkin Tebliğ Taslağı' hazırladı.

Buna göre gerçek kişilerin uzaktan kimlik tespiti, banka çalışanı ile kişinin; fiziksel olarak aynı ortamda bulunmasına gerek olmadan, çevrim içi olarak görüntülü görüşmesi ve birbiriyle iletişim kurması ile gerçekleşecek. Islak imza zorunluluğu kalkacak.

Yapılan görüntülü görüşmede olası riskler dikkate alınarak yeterli güvenlik ve gizlilik seviyesi oluşturulması zorunlu olacak. Görüntülü görüşme şifrelenmiş güvenli iletişim ile gerçekleştirilecek.

Uygulamanın hayata geçmesiyle bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve rahat erişim sağlanacak. Zamandan, maliyetten ve iş gücünden tasarruf edilmesi imkanı doğacak. Müşteri olma süreci en fazla 10 dakikalık bir sürede tamamlanabilecek. Bankalar açısından kağıt ve doküman kullanımının azaltılıp hizmet maliyetinin düşürülmesi sağlanacak. Müşteriler açısından ise esnek, yenilikçi ve açık fikirli müşteri deneyimi fırsatı oluşacak.

ÇALIŞMASININ 2021 YILINA KADAR TAMAMLANMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Görüntülü görüşme ile uzaktan kimlik tespiti yönteminin, Almanya, İspanya, Fransa ve Estonya’da etkili bir şekilde kullanıldığı biliniyor. Türkiye'de ise BDDK tarafından yürütülen düzenleme çalışmasının 2021 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor.

Türkiye'de tamamen dijital olarak uzaktan kimlik tespiti yapılabilmesinin önü 26 Haziran 2020 tarihinde 5411 sayılı Bankacılık Kanununda yapılan değişiklik ile açıldı. Söz konusu değişiklik kapsamında, bankalar ve müşterileri arasındaki ilişkilerin, uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle mesafeli olarak gerçekleştirilebilmesi ve müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkan veren yöntemler yoluyla kurulacak sözleşmeler ile düzenlenebilmesinin önü açıldı.

AA muhabirinin BDDK kaynaklarından edindiği bilgiye göre uçtan uca dijital ortamda gerçekleşecek kimlik tespiti işleminde kullanılabilecek kimlik belgeleri, bunların güvenlik öğeleri ve doğrulanması konusunda çalışmalar sürüyor.

Siyonist işgalciler Filistinlilere ait evleri yıkmaya devam ediyor

İran’dan nükleer mesaj

HÜDA PAR'dan silah bırakma sürecine ilişkin açıklama

Diyarbakır'da binanın sallandığı iddiası paniğe neden oldu

Konya'da feci kaza: 3 ölü, 3 yaralı

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 823'e yükseldi

Elazığ’da maddi hasarlı kaza

Pakistan'da muson yağışları sele yol açtı: 98 ölü

Otomobil ile işçi servisi çarpıştı: 12 yaralı

Tekirdağ'da orman yangını

Tayvan'dan tarihinin en büyük askeri tatbikatı

Doğu Çin Denizi’nde tehlikeli gerginlik

ABD'de göçmen krizi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sürecin hayırlara vesile olmasını diliyorum

Suriye'de askeri karargahta patlama

Çiftçilere 865 milyon liralık destekleme ödemesi yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüştü

Malatya'da 8 öğrenci LGS'de Türkiye birincisi oldu!

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Süresiz nafaka uygulaması kaldırılmalı

Eğitim-Bir Sen'den Filistin yararına kermes

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

İşgalciler Gazze şehrinde tahliye tehdidinde bulunuyor

Hareket halindeki araç alev alarak kullanılamaz hale geldi

Otomobilin çarptığı yaya yaralandı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından Finike ilçesine ziyaret

Şanlıurfa'da 24 kilogram skunk ele geçirildi: 2 şüpheli gözaltında

Çeşitli suçlardan araması bulunan 2 kişi tutuklandı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından Finike ilçesine ziyaret

Cizre’de TOKİ site sakinlerinden tepki: Sosyal donatı alanları hukuksuzca yıkıldı

AB nüfusu göç sayesinde 450 milyona ulaşarak rekor seviyeye ulaştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siyonist işgalciler Filistinlilere ait evleri yıkmaya devam ediyor

İran’dan nükleer mesaj

HÜDA PAR'dan silah bırakma sürecine ilişkin açıklama

Diyarbakır'da binanın sallandığı iddiası paniğe neden oldu

Konya'da feci kaza: 3 ölü, 3 yaralı

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 823'e yükseldi

Elazığ’da maddi hasarlı kaza