• BIST 100

    10225,48%-1,28
  • DOLAR

    40,22% 0,13
  • EURO

    46,88% -0,35
  • GRAM ALTIN

    4329,44% -0,12
  • Ç. ALTIN

    6901,12% 0,03

Bankalarda yeni dönem! Mayısta başlıyor

26 Şubat 2021, Cuma 01:38
26 Şubat 2021, Cuma 01:38
Bankalarda yeni dönem! Mayısta başlıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bankalarda yeni dönem! Mayısta başlıyor

Bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler bankaların müşteri kazanma ve hizmet sunma şeklini de etkiledi. Pek çok ülkede uygulanan uzaktan kimlik tespiti ile dijital müşteri kazanımı, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını sebebiyle uygulanan sosyal mesafe ve dışarı çıkma kısıtlaması şartlarında daha da önem kazandı.

BDDK, söz konusu ihtiyaçları değerlendirerek hazırladığı bankalarca kullanılacak uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ve elektronik ortamda sözleşme ilişkisinin kurulmasına ilişkin düzenleme taslağına nihai halini verdi.

Gerçek kişilerin uzaktan kimlik tespiti, banka çalışanı ile kişinin; fiziksel olarak aynı ortamda bulunmasına gerek olmadan, çevrim içi olarak görüntülü görüşmesi ve birbiriyle iletişim kurması ile gerçekleşecek. Yapılan görüntülü görüşmede olası riskler dikkate alınarak yeterli güvenlik ve gizlilik seviyesi oluşturulması zorunlu olacak.

Görüntülü görüşme şifrelenmiş güvenli iletişim ile gerçekleştirilecek. Yapılacak görüntülü görüşmede engelli kişiler için gerekli eğitimleri almış en az bir müşteri temsilcisinin bulunması zorunlu olacak.

Uygulamanın hayata geçmesiyle bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve rahat erişim sağlanacak. Müşteri olma süreci en fazla 10 dakikalık bir sürede tamamlanabilecek. Bankalar açısından kağıt ve doküman kullanımının azaltılıp hizmet maliyetinin düşürülmesi sağlanacak.

UZAKTAN MÜŞTERİ KABULÜ BANKACILIK SEKTÖRÜNDE MİHENK TAŞI OLACAK

Türkiye'de tamamen dijital olarak uzaktan kimlik tespiti yapılabilmesinin önü 26 Haziran 2020 tarihinde 5411 sayılı Bankacılık Kanununda yapılan değişiklikle açıldı. Söz konusu değişiklik kapsamında, bankalar ve müşterileri arasındaki ilişkilerin, uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle mesafeli olarak gerçekleştirilebilmesi ve müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkan veren yöntemler yoluyla kurulacak sözleşmeler ile düzenlenebilmesinin önü açıldı.

Öte yandan, 24 Şubat 2021 tarihli ve 31405 sayılı Resmi Gazete’de yer alan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te gerçek kişilerde uzaktan kimlik tespiti yapılabilmesine ilişkin hükümler yer aldı. Söz konusu yönetmelik hükümleri 1 Mayıs 2021'de yürürlüğe girecek.

Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, BDDK'nın yürüttüğü düzenlemede sona gelindi. BDDK’nın hazırladığı düzenleme çalışmasının da Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından mayıs ayından itibaren uzaktan müşteri olma dönemi başlayacak. Düzenlemenin mayıs ayında hayata geçmesi ile ıslak imza gerekmeden dijital ortamda banka hesabı açılabilecek. Müşterinin uzaktan kimlik tespiti yapılarak banka şubesine gitmesine gerek kalmadan müşteri kaydı oluşturulabilecek. İlave olarak mevcut müşterilerin bankacılık işlemleri için yazılı şeklin yerine geçebilecek nitelikte sözleşme ilişkisi dijital ortamda kurulabilecek.

Uzaktan müşteri kabulünün bankaların yarınlara hazırlanmasında mihenk taşı olacağını söyleyen sektör temsilcileri, bankaların hizmet maliyetinin düşeceğini ve müşteri deneyiminin zenginleşeceğini dile getirdi.

Danimarka'dan ABD'nin AB'ye yönelik gümrük vergisi uygulamasına tepki

Yenidoğan sünneti enfeksiyonları önlüyor

Kocaeli'nde zincirleme kazada 5 kişi hayatını kaybetti

Trump, Moskova ve Kiev'e anlaşmazlığı çözmeleri için 50 gün süre verdi

Dışişlerinden Suriye'nin güneyindeki şiddet olaylarına ilişkin açıklama

Bursa’da geri dönüşüm fabrikasında yangın

İşgal rejimi, "tehdit" iddiasıyla Suriye tanklarını bombaladı

Motosikletle taksiye çarpan karı koca hayatını kaybetti

Gazze'de şehit sayısı 120 kişi artarak 58 bin 386'ya yükseldi

"253 Şehit 253 Portre" sergisi açıldı

Bakan Güler, İranlı mevkidaşıyla görüştü

Siirt’te 2025 Yılı 3. dönem il koordinasyon kurulu toplantısı yapıldı

Gazze'de direniş operasyonu sonucunda 3 işgal askeri öldü

Londra'daki uçak kazasında 4 kişi öldü

Gaziantep'te trafik kazası: Bir yaralı

Dicle Nehri’nde kaybolan gencin arama çalışmaları sürüyor

İSKİ'ye ait tesiste yangın

Cizre’de elektrik panosu yandı mahalle elektriksiz kaldı

Bakan Uraloğlu: Bu millet, tankların gücüne değil, imanının gücüne inandı!

Adıyaman'da maddi hasarlı ev yangını meydana geldi

Gaziantep'te LGS'de tam puan alan öğrenciler ödüllendirildi

Prof. Dr. Tarhan: Sosyal medya sosyal fobiyi destekliyor

Pakistan Âlimi Abdürrauf Muhammedi: Keşmir halkının İslâm ümmetine ihtiyacı var

Mardin ÖNDER: İmam Hatip okullarında başarı grafiği gün geçtikçe yükseliyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Milletimiz, karanlığa karşı imanla ayağa kalktı

Türkiye ve Umman, enerji alanında mutabakat zaptı imzaladı

MTB Başkanı Özcan: Canını hiçe sayan bir millete kimsenin gücü yetmez

Toplum, aile yapısındaki bozulmadan endişeli!

Bursa’da barajlar alarm veriyor: 50 günlük su kaldı

Batman'da hazır ambalajlı ürünlerde net miktar denetimi gerçekleştirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Danimarka'dan ABD'nin AB'ye yönelik gümrük vergisi uygulamasına tepki

Yenidoğan sünneti enfeksiyonları önlüyor

Kocaeli'nde zincirleme kazada 5 kişi hayatını kaybetti

Trump, Moskova ve Kiev'e anlaşmazlığı çözmeleri için 50 gün süre verdi

Dışişlerinden Suriye'nin güneyindeki şiddet olaylarına ilişkin açıklama

Bursa’da geri dönüşüm fabrikasında yangın

İşgal rejimi, "tehdit" iddiasıyla Suriye tanklarını bombaladı