• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Batman'da 'yetişmez' denildi! Üreticiler sıraya girdi

19 Aralık 2020, Cumartesi 15:25
19 Aralık 2020, Cumartesi 15:25
Batman
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Batman'da 'yetişmez' denildi! Üreticiler sıraya girdi

GAP İdaresi Başkanlığı'nın desteğiyle 400 bin TL'lik projeyle Batman'ın 5 ilçesindeki 14 bölgede lavanta ekimi yapıldı. Beşiri ilçesi İkiköprü beldesinde çiftçi Yekdal Duman'ın ektiği lavantalar, Antalya'daki bir firma aracılığıyla Hollanda'ya ihraç edildi.

Batman Valisi Hulusi Şahin, çok sayıda üreticinin lavanta yetiştiriciliğe yöneldiğini belirterek, lavanta ekim alanlarını genişleteceklerini söyledi. Vali Şahin, 'Batman çiftçisi artık katma değeri yüksek ürünlere yöneliyor. Bu ürünlerden biri de fıstık yetiştiriciliğidir. Batman ovasında fıstık alanımız 60 bin dekarı buldu. Kıraç alanların çoğu fıstık yetiştiriciliğine dönüştü. Şimdi de çiftçimizi lavanta bitkisiyle buluşturduk. İlçelerimizin de dahil olduğu 14 yerde deneme amaçlı ektiğimiz lavantada başarılı sonuç aldık. Önce bu ürüne karşı ön yargısı olan bazı üreticilerimiz vardı. Şimdi çok sayıda üreticimiz bu ürünü ekmenin hazırlığında. Çiftçimiz gülerse, herkes gülecek' dedi.

'ONLARCA ÇİFTÇİ MÜRACAATTA BULUNDU'

Yurt dışına yapılan ilk ihracatın ardından onlarca çiftçinin lavanta ekimi için müracaatta bulunduğunu belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş de 'İkiköprü beldesinde 4 dekarlık alanına deneme amaçlı lavanta bitkisi ekimi yapan çiftçi Yekdal Duman, 10 bin TL'lik kazanç elde edince diğer çiftçiler de bu ürün için müracaatta bulundu. Son zamanlarda Batman çiftçisinin katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi sevindirici bir gelişme. Vali Hulusi Şahin, geçen yıl Ziraat Odası, Batman Üniversitesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden oluşan 6 kişilik heyeti, lavanta bitkisi ekimi için Isparta’ya gönderdi' diye konuştu.

'HOLLANDA’YA GÖNDERDİĞİMİZ LAVANTA BEĞENİLDİ'

Beşiri ilçesinin İkiköprü beldesinde 4 dekarlık alanda yetiştirdiği lavantanın Hollanda'da beğenildiğini söyleyen üretici Yekdal Duman, 'Vali Hulusi Şahin ve Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş'in önerisiyle ilk kez ektiğimiz lavanta bitkisi ürününde başarılı olduk. İkinci ürün döneminde de tarladan 1400 lavanta bitkisi topladık. Antalya'da bir firma aracılığıyla Hollanda'ya gönderdiğimiz lavanta beğenildi ve ilk etapta 10 bin TL'lik bir kazanç elde ettik. Daha önce arpa, buğday, mercimek ve nohut gibi ürünler ekiyorduk. Şimdi de lavantaya yöneldik. İyi ki bu ürünle tanıştık. Önümüzdeki yıl daha fazla lavanta ekmeyi planlıyoruz. Ayrıca Batman-Siirt karayoluna yakın olan lavanta bahçemizi turizm amaçlı da kullanmak istiyoruz' ifadelerini kullandı.

autocad lisans

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

ABD-Rusya-Ukrayna görüşmelerinde yeni toplantılar gelecek hafta

ABD'de ICE protestoları şiddetleniyor

Rusya: Ukrayna ordusu, Donbas'ı terk etmeli

2026 Alan Sıralaması’nda Türkiye üniversitelerinin küresel yükselişi sürüyor

Tokat'ta uyuşturucu ve silah operasyonu: 14 gözaltı

Bilim Kafe’de uzayın sırları üç kuşakla birlikte keşfedildi

Palandöken: Esnafa özel enerji tarifesi olmadan enflasyonla mücadele olmaz

Grönland'dan Trump’a egemenlik tepkisi

Nordik-Baltık Sekizlisi, Rusya'nın Ukrayna'daki enerji altyapısına saldırılarını kınadı

Malatya'da 176 mahallede 4 bin 71 kilometre yol ulaşıma açıldı

e-YDS 2026/1 İngilizce sonuçları açıklandı

Samsun'da zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı

ABD’de yoğun kar yağışı, buz fırtınaları ve dondurucu soğuk alarmı

Hafızlara belgeleri umrede takdim edildi

Yaya önceliğini hiçe sayan kamyon sürücüsüne işlem

Afganistan’da şiddetli kar ve yağmur felakete dönüştü: 61 can kaybı

HÜDA PAR GİK Üyesi Şahin: PKK/PYD Kürtlerin meşru temsilcisi değildir

HÜDA PAR Bursa İl Başkanı Aras’tan Bursa’daki su zamlarına tepki

Dünyaca Ünlü Yazar Manaf 2025 Yılı International Peace Prize Ödülü’nü Aldı

GİB’ten lüks yaşam paylaşımlarına yakın takip

Gazze’de soykırım sürüyor: Yakacak toplayan iki çocuk şehid edildi

İspanya’da etkili olan Ingrid Fırtınası ulaşımı felç etti

Gaziantep'te sokak hayvanları ve kuşlar için sokak aralarına yem bırakıldı

Bakan Kurum, COP31 Yüksek Düzey Şampiyonu’nu açıkladı

Türkiye’den Şili’de hayatını kaybedenler için taziye mesajı

Tarihçi Erdem: İbrahim Anlaşmaları işgali meşrulaştırma sürecidir

KDK’dan ücretli öğretmenler için emsal prim kararı

Mersin'de etkili olan fırtına gezi teknesini batırdı

Prof. Dr. Öztürkmen: Kar yağışı sadece görsel bir güzellik değil, doğanın rehabilitasyon sürecidir

Türkiye ile Libya arasında yeni iş birliği dönemi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD-Rusya-Ukrayna görüşmelerinde yeni toplantılar gelecek hafta

ABD'de ICE protestoları şiddetleniyor

Rusya: Ukrayna ordusu, Donbas'ı terk etmeli

2026 Alan Sıralaması’nda Türkiye üniversitelerinin küresel yükselişi sürüyor

Tokat'ta uyuşturucu ve silah operasyonu: 14 gözaltı

Bilim Kafe’de uzayın sırları üç kuşakla birlikte keşfedildi

Palandöken: Esnafa özel enerji tarifesi olmadan enflasyonla mücadele olmaz