• BIST 100

    15543,87%0,63
  • DOLAR

    43,26% -0,03
  • EURO

    50,40% 0,42
  • GRAM ALTIN

    6498,60% 1,95
  • Ç. ALTIN

    10520,81% 1,03

Batman'da 'yetişmez' denildi! Üreticiler sıraya girdi

19 Aralık 2020, Cumartesi 15:25
19 Aralık 2020, Cumartesi 15:25
Batman
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Batman'da 'yetişmez' denildi! Üreticiler sıraya girdi

GAP İdaresi Başkanlığı'nın desteğiyle 400 bin TL'lik projeyle Batman'ın 5 ilçesindeki 14 bölgede lavanta ekimi yapıldı. Beşiri ilçesi İkiköprü beldesinde çiftçi Yekdal Duman'ın ektiği lavantalar, Antalya'daki bir firma aracılığıyla Hollanda'ya ihraç edildi.

Batman Valisi Hulusi Şahin, çok sayıda üreticinin lavanta yetiştiriciliğe yöneldiğini belirterek, lavanta ekim alanlarını genişleteceklerini söyledi. Vali Şahin, 'Batman çiftçisi artık katma değeri yüksek ürünlere yöneliyor. Bu ürünlerden biri de fıstık yetiştiriciliğidir. Batman ovasında fıstık alanımız 60 bin dekarı buldu. Kıraç alanların çoğu fıstık yetiştiriciliğine dönüştü. Şimdi de çiftçimizi lavanta bitkisiyle buluşturduk. İlçelerimizin de dahil olduğu 14 yerde deneme amaçlı ektiğimiz lavantada başarılı sonuç aldık. Önce bu ürüne karşı ön yargısı olan bazı üreticilerimiz vardı. Şimdi çok sayıda üreticimiz bu ürünü ekmenin hazırlığında. Çiftçimiz gülerse, herkes gülecek' dedi.

'ONLARCA ÇİFTÇİ MÜRACAATTA BULUNDU'

Yurt dışına yapılan ilk ihracatın ardından onlarca çiftçinin lavanta ekimi için müracaatta bulunduğunu belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş de 'İkiköprü beldesinde 4 dekarlık alanına deneme amaçlı lavanta bitkisi ekimi yapan çiftçi Yekdal Duman, 10 bin TL'lik kazanç elde edince diğer çiftçiler de bu ürün için müracaatta bulundu. Son zamanlarda Batman çiftçisinin katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi sevindirici bir gelişme. Vali Hulusi Şahin, geçen yıl Ziraat Odası, Batman Üniversitesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden oluşan 6 kişilik heyeti, lavanta bitkisi ekimi için Isparta’ya gönderdi' diye konuştu.

'HOLLANDA’YA GÖNDERDİĞİMİZ LAVANTA BEĞENİLDİ'

Beşiri ilçesinin İkiköprü beldesinde 4 dekarlık alanda yetiştirdiği lavantanın Hollanda'da beğenildiğini söyleyen üretici Yekdal Duman, 'Vali Hulusi Şahin ve Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş'in önerisiyle ilk kez ektiğimiz lavanta bitkisi ürününde başarılı olduk. İkinci ürün döneminde de tarladan 1400 lavanta bitkisi topladık. Antalya'da bir firma aracılığıyla Hollanda'ya gönderdiğimiz lavanta beğenildi ve ilk etapta 10 bin TL'lik bir kazanç elde ettik. Daha önce arpa, buğday, mercimek ve nohut gibi ürünler ekiyorduk. Şimdi de lavantaya yöneldik. İyi ki bu ürünle tanıştık. Önümüzdeki yıl daha fazla lavanta ekmeyi planlıyoruz. Ayrıca Batman-Siirt karayoluna yakın olan lavanta bahçemizi turizm amaçlı da kullanmak istiyoruz' ifadelerini kullandı.

autocad lisans

İzmir açıklarında 24 düzensiz göçmen kurtarıldı

Batman Medya Gazetesi 24. Yılını kutluyor

BM: Gazze'de 1,1 milyon kişi yeterli barınaktan yoksun

Çerkeş Çiçek Balı coğrafi işaret tescili aldı

Rusya: Zaporijya ve Donetsk'te 2 yerleşim birimini ele geçirdik 

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde cumhurbaşkanı seçimi sonuçlandı

Türkiye ve Özbekistan yarın Ankara’da ortak toplantılarda buluşacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir ve beraber Suriye'nin vazgeçilmez olduğu inancındayız. Suriye Suriyelilerindir

Gazze'de virüsle bağlantılı ölümler kaydedildi

Gazze'de can kaybı 71 bin 550'ye yükseldi

Camide çocuklara değerler eğitimi

Pakistan'da 5,8 büyüklüğünde deprem: Bir ölü onlarca ev hasar gördü

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 144 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Konya’da 4 milyon TL değerinde kaçak tekstil ürünleri ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden biri yaptık

Konya’da tarihi eser operasyonu: 13 şüpheli gözaltına alındı

Konya’nın acil sağlık filosu yeni araçlarla güçlendi

Malatya'da 53 mahalle yolu ulaşıma açıldı

Meram Belediyesi sözleşmeli personel alım süreci başladı

İran, protestolarda 3 bin 700 polisin yaralandığını açıkladı

Danimarka Grönland'a asker gönderiyor

Pakistan'daki AVM yangınında ölü sayısı 21'e yükseldi

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

500 milyon TL'lik Batman Sera OSB’nin lansmanı yapıldı

Uludağ'da mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı

Umut Kervanı’ndan Van Muradiye’de ihtiyaç sahiplerine yardım

Battalgazi'de kar mesaisi: 104 mahallede çalışmalar sürüyor

Dr. Sılay: Kış aylarında soğuk değil, kapalı alanlar hasta ediyor

Isparta’da narkotik denetimleri: 46 şüpheli yakalandı

Çini nternet uydusunu uzaya gönderdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında 24 düzensiz göçmen kurtarıldı

Batman Medya Gazetesi 24. Yılını kutluyor

BM: Gazze'de 1,1 milyon kişi yeterli barınaktan yoksun

Çerkeş Çiçek Balı coğrafi işaret tescili aldı

Rusya: Zaporijya ve Donetsk'te 2 yerleşim birimini ele geçirdik 

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde cumhurbaşkanı seçimi sonuçlandı

Türkiye ve Özbekistan yarın Ankara’da ortak toplantılarda buluşacak