• BIST 100

    13989,52%-0,14
  • DOLAR

    42,94% 0,04
  • EURO

    50,55% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6065,11% 1,38
  • Ç. ALTIN

    9945,44% 1,10

BBC, Türkiye gerçeğini dünyaya ilan etti

31 Mayıs 2020, Pazar 10:22
31 Mayıs 2020, Pazar 10:22
BBC, Türkiye gerçeğini dünyaya ilan etti
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

BBC, Türkiye gerçeğini dünyaya ilan etti

BBC muhabiri Orla Guerin'in kaleme aldığı 'Türkiye, Kovid-19'da kontrolü nasıl ele geçirdi' başlıklı yazıda, virüsün Türkiye'ye geç geldiği ancak kısa sürede ülkenin her köşesine yayıldığı ve bir ay içinde 81 ilin tamamının etkilendiği belirtildi. 

'Dünyanın en hızlı büyüyen salgınlarından biriydi. Çin veya İngiltere'den daha kötüydü. Ölü sayısının artacağı ve Türkiye'nin o zaman en çok etkilenen ülke olan İtalya'ya dönüşeceğinden korkuluyordu' denilen yazıda, 3 ay geçmesine hatta tam bir karantina uygulanmamasına rağmen bunun gerçekleşmediği vurgulandı. 

Ölü sayısının ilan edilenin iki katı olabileceğini öne süren doktorlar bulunduğu ancak yine de sonucun 83 milyonluk bir nüfusa oranla az olduğu kaydedilen yazıda, uzman görüşlerine de yer verildi. 

'AZ SAYIDA ÜLKE BAŞARILI OLDU, TÜRKİYE DE BU KATEGORİDE'

Kent Üniversitesi Viroloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Jeremy Rossman, 'Türkiye, açıkça çok daha büyük bir felaketin önüne geçti. Türkiye, test, takip, izolasyon ve hareket kısıtlamalarıyla salgına oldukça hızlı tepki veren ülkeler kategorisine giriyor. Bu, virüsün yayılmasını azaltma konusunda etkili olan ülkelerden oluşan oldukça küçük bir kulüp' dedi. 

Alınan önlemlerin sıralandığı yazıda, Fatih İlçesi Halk Sağlığı Müdürü Dr. Melek Nur Aslan, filyasyon çalışmalarından bahsetti.  Dr. Aslan, kızamık takibinde edinilmiş onlarca yıllık deneyim sayesinde virüsü görüldüğü ilk gün olan 11 Mart'ta takip etmeye başladıklarını belirterek, 'Planlar hazırdı. Onları raftan indirdik ve kullanmaya başladık' diye konuştu. 

'DÜNYAYA SUNACAĞI DERSLER VAR'

Yazıda filyasyon çalışmalarından gözlemlere de yer verildi. İfadelerine yer verilen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilci Vekili Dr. Irshad Shaikh, Türkiye'nin halk sağlığı konusunda dünyaya sunacağı dersler olduğunu belirtti. 

İlk başta endişeli olduklarını aktaran Shaikh, 'Günde 3 bin 500 pozitif vaka vardı. Ama işe yarayan şey, test yapma oldu. Ve sonuçlar için 5-6 gün beklemek zorunda kalmadılar' şeklinde konuştu. 

Karantina, izolasyon ve vaka izleme tedbirlerine de dikkat çekilen yazıda, Türkiye'nin hastalarda DSÖ'nün denemelerini geçici olarak askıya aldığı hidroksiklorokin ilacını kullandığının ancak bunun sonuçlarını değerlendirmek için erken olduğunun altı çizildi.

HASTANE ÖVÜLDÜ

BBC ekibine Dr. Şehit İlhan Varank Hastanesine giriş izni verildiği, 2 yıllık hastanenin oldukça gelişmiş olduğu, virüse karşı parlak ve geniş bir savaş alanı sunduğu vurgulandı.

Başhekim Nurettin Yiyit de röportajında, tedavide hidroksiklorokini erken aşamada kullanmanın anahtar olduğuna değinerek, 'Diğer ülkeler bu ilacı çok geç kullanır. Özellikle de ABD. Biz ise sadece başlangıçta kullanıyoruz. Bu ilaç konusunda hiçbir tereddütümüz yok. Etkili olduğuna inanıyoruz çünkü sonuç alıyoruz' dedi. 

Dr. Yiyit'in hastanenin ölüm oranının yüzde 1'in altında olması ve yoğun bakım ünitesindeki boş yataklardan gurur duyduğu ifade edildi. 

Yoğun bakımdan çıkan ve tabucu edilmek üzere olan bir hastanın da 'Bana çok iyi baktılar, aynen annemin kollarında olmak gibiydi' dediği aktarıldı. 

'ÜLKE, BİR BAŞARI HİKAYESİ OLARAK GÖRÜLÜYOR'

Türk Tabipler Birliği'nin Ankara'nın salgına verdiği tepkinin 'yetersiz' olduğunu savunduğu ancak DSÖ Türkiye Temsilci Vekili Irshad Shaikh'in, 'Bu genç bir salgın. Ama daha fazla insanın ağır hasta olmasını bekliyorduk. Bir şeyler yolunda gidiyor' dediği aktarıldı. 

Türkiye'nin genç nüfus ve yoğun bakım yataklarının sayısının çokluğu gibi unsurlar sayesinde Kovid-19'la mücadelede avantajlara sahip olduğu ifade edilerek, 'Ülke bir başarı hikayesi olarak görülüyor' denildi. Ayrıca salgın halen sürdüğü için çok dikkat edilmesi gerektiği de vurgulandı. 

Hakikatin bedeli: Gazze'de 275 Filistinli gazeteci şehit edildi

10 ülkeden siyonist rejime çağrı: Gazze'ye geçişler açılsın

Gazze'de soğuk can aldı: 3 şehit, ateşkes ihlalleri sürüyor

İzmir açıklarında 50 düzensiz göçmen yakalandı

Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam

Mersin'de “Ailede Namaz” konulu konferans

Malatya'da şofben gazı zehirlenmesi: 1 kişi ağır yaralandı

Afyonkarahisar’da iki ayrı hırsızlık olayının şüphelisi tutuklandı

Ankara-İstanbul hattında karla mücadele çalışmaları denetlendi

31 Aralık Çarşamba okulların tatil olduğu iller

AFAD: Yoğun kar yağışında 22 bin 813 personel görev aldı

Balkanlar’da ortak savunma hamlesi

Siirt'te gebe kadın karla mücadele ekiplerinin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı

Uçak seferlerine kar yağışı engeli

Türkiye enerji filosuna iki yeni sondaj gemisi kattı

Siirt'te yaralanan 7 yaşındaki çocuk karlı yollar aşılarak hastaneye ulaştırıldı

Doğu Akdeniz için soğuk hava uyarısı

Çin’in Tayvan çevresindeki tatbikatı ikinci gününde

Ağrı'da okullara kar tatili

Güney Kore'den yeni nükleer reaktör kararı

Nijerya'da 25 katlı binada yangın: 5 ölü, 12 yaralı

Bingöl’de kaygan yol kazaya neden oldu: 1 yaralı

Belçika'da iki tramvay çarpıştıı: 9 yaralı

İletişim Başkanı Duran: Türkiye-Somali ilişkileri yeni bir safhaya taşınıyor

Zonguldak'ta iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

ABD’den İran ve Venezuela’daki 10 kuruluş ve kişiye yaptırım

İletişim Başkanı Duran: Türkiye-Somali ilişkileri yeni bir safhaya taşınıyor

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: Enerji gibi temel ihtiyaçlarda devlet daha fazla sorumluluk üstlenmeli

Tayland: Kamboçya sınırına duvar inşa etmeyi planlıyoruz

Karayolları, yoğun kar ve buzlanmaya karşı tüm önlemleri aldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hakikatin bedeli: Gazze'de 275 Filistinli gazeteci şehit edildi

10 ülkeden siyonist rejime çağrı: Gazze'ye geçişler açılsın

Gazze'de soğuk can aldı: 3 şehit, ateşkes ihlalleri sürüyor

İzmir açıklarında 50 düzensiz göçmen yakalandı

Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam

Mersin'de “Ailede Namaz” konulu konferans

Malatya'da şofben gazı zehirlenmesi: 1 kişi ağır yaralandı