• BIST 100

    16287,81%0,58
  • DOLAR

    44,18% 0,15
  • EURO

    50,87% -0,08
  • GRAM ALTIN

    7265,53% 0,83
  • Ç. ALTIN

    11762,72% 0,00

BBC, Türkiye gerçeğini dünyaya ilan etti

31 Mayıs 2020, Pazar 10:22
31 Mayıs 2020, Pazar 10:22
BBC, Türkiye gerçeğini dünyaya ilan etti
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

BBC, Türkiye gerçeğini dünyaya ilan etti

BBC muhabiri Orla Guerin'in kaleme aldığı 'Türkiye, Kovid-19'da kontrolü nasıl ele geçirdi' başlıklı yazıda, virüsün Türkiye'ye geç geldiği ancak kısa sürede ülkenin her köşesine yayıldığı ve bir ay içinde 81 ilin tamamının etkilendiği belirtildi. 

'Dünyanın en hızlı büyüyen salgınlarından biriydi. Çin veya İngiltere'den daha kötüydü. Ölü sayısının artacağı ve Türkiye'nin o zaman en çok etkilenen ülke olan İtalya'ya dönüşeceğinden korkuluyordu' denilen yazıda, 3 ay geçmesine hatta tam bir karantina uygulanmamasına rağmen bunun gerçekleşmediği vurgulandı. 

Ölü sayısının ilan edilenin iki katı olabileceğini öne süren doktorlar bulunduğu ancak yine de sonucun 83 milyonluk bir nüfusa oranla az olduğu kaydedilen yazıda, uzman görüşlerine de yer verildi. 

'AZ SAYIDA ÜLKE BAŞARILI OLDU, TÜRKİYE DE BU KATEGORİDE'

Kent Üniversitesi Viroloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Jeremy Rossman, 'Türkiye, açıkça çok daha büyük bir felaketin önüne geçti. Türkiye, test, takip, izolasyon ve hareket kısıtlamalarıyla salgına oldukça hızlı tepki veren ülkeler kategorisine giriyor. Bu, virüsün yayılmasını azaltma konusunda etkili olan ülkelerden oluşan oldukça küçük bir kulüp' dedi. 

Alınan önlemlerin sıralandığı yazıda, Fatih İlçesi Halk Sağlığı Müdürü Dr. Melek Nur Aslan, filyasyon çalışmalarından bahsetti.  Dr. Aslan, kızamık takibinde edinilmiş onlarca yıllık deneyim sayesinde virüsü görüldüğü ilk gün olan 11 Mart'ta takip etmeye başladıklarını belirterek, 'Planlar hazırdı. Onları raftan indirdik ve kullanmaya başladık' diye konuştu. 

'DÜNYAYA SUNACAĞI DERSLER VAR'

Yazıda filyasyon çalışmalarından gözlemlere de yer verildi. İfadelerine yer verilen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilci Vekili Dr. Irshad Shaikh, Türkiye'nin halk sağlığı konusunda dünyaya sunacağı dersler olduğunu belirtti. 

İlk başta endişeli olduklarını aktaran Shaikh, 'Günde 3 bin 500 pozitif vaka vardı. Ama işe yarayan şey, test yapma oldu. Ve sonuçlar için 5-6 gün beklemek zorunda kalmadılar' şeklinde konuştu. 

Karantina, izolasyon ve vaka izleme tedbirlerine de dikkat çekilen yazıda, Türkiye'nin hastalarda DSÖ'nün denemelerini geçici olarak askıya aldığı hidroksiklorokin ilacını kullandığının ancak bunun sonuçlarını değerlendirmek için erken olduğunun altı çizildi.

HASTANE ÖVÜLDÜ

BBC ekibine Dr. Şehit İlhan Varank Hastanesine giriş izni verildiği, 2 yıllık hastanenin oldukça gelişmiş olduğu, virüse karşı parlak ve geniş bir savaş alanı sunduğu vurgulandı.

Başhekim Nurettin Yiyit de röportajında, tedavide hidroksiklorokini erken aşamada kullanmanın anahtar olduğuna değinerek, 'Diğer ülkeler bu ilacı çok geç kullanır. Özellikle de ABD. Biz ise sadece başlangıçta kullanıyoruz. Bu ilaç konusunda hiçbir tereddütümüz yok. Etkili olduğuna inanıyoruz çünkü sonuç alıyoruz' dedi. 

Dr. Yiyit'in hastanenin ölüm oranının yüzde 1'in altında olması ve yoğun bakım ünitesindeki boş yataklardan gurur duyduğu ifade edildi. 

Yoğun bakımdan çıkan ve tabucu edilmek üzere olan bir hastanın da 'Bana çok iyi baktılar, aynen annemin kollarında olmak gibiydi' dediği aktarıldı. 

'ÜLKE, BİR BAŞARI HİKAYESİ OLARAK GÖRÜLÜYOR'

Türk Tabipler Birliği'nin Ankara'nın salgına verdiği tepkinin 'yetersiz' olduğunu savunduğu ancak DSÖ Türkiye Temsilci Vekili Irshad Shaikh'in, 'Bu genç bir salgın. Ama daha fazla insanın ağır hasta olmasını bekliyorduk. Bir şeyler yolunda gidiyor' dediği aktarıldı. 

Türkiye'nin genç nüfus ve yoğun bakım yataklarının sayısının çokluğu gibi unsurlar sayesinde Kovid-19'la mücadelede avantajlara sahip olduğu ifade edilerek, 'Ülke bir başarı hikayesi olarak görülüyor' denildi. Ayrıca salgın halen sürdüğü için çok dikkat edilmesi gerektiği de vurgulandı. 

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Direnişten hedefli operasyon: ABD yakıt ikmal uçağı Irak'ta düşürüldü

Kudüslüler 13 gündür Mescid-i Aksa'nın kapılarının önünde namaz kılıyor

İran, siyonist rejim ve ABD üslerini füzelerle vurdu

Okullarda ikinci ara tatil bugün başlıyor

Bakan Çiftçi: Tokat'taki depremle ilgili şu ana kadar olumsuz ihbar yok

Tokat'ta 5,5 büyüklüğünde deprem

Bakan Bayraktar: Enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği hayati önemde

Paris’te Türkiye ve NATO ilişkilerini konu alan yuvarlak masa toplantısı düzenlendi

ABD'ye ait KC-135 yakıt ikmal uçağı Irak'ta düştü

DMM, THY ile ilgili iddiaları yalanladı

Antalya merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyonda 84 gözaltı

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde füze paniği

Balıkesir'de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Siyonistlere ait savaş uçakları Lübnan'da sivillerin yaşadığı binaları vurdu

Yunanistan Tahran Büyükelçiliğini Bakü'ye taşıyor

Ordu'da yasa dışı avlanan su ürünlerine el konuldu

Ramazan ayında siyonistlerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 136 şehit

Avrupa'da enerji fiyatlarında artış endişesi: Tavan fiyat ve kısıtlama kararı

TPAO’da Birlik Sofrası: Petrolspor ve Basın Bir Arada

Samsun'da zincirleme kaza: 7 yaralı

Gana ile Güney Kore arasında stratejik ortaklık adımı

Paşinyan: Ermenistan-Azerbaycan kalıcı barış anlaşması imzalanacak

İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: Kapalı kalmaya devam edecek

Rusya: Ukrayna'nın Donetsk'teki hastaneye İHA saldırısında 8 sağlık çalışanı öldü

Uluslararası Enerji Ajansı'ndan petrol kararı: 400 milyon varil petrol piyasaya sürülecek

Rus denizaltısı Kazan, tatbikat sırasında 300 km uzaklıktaki bir su üstü hedefini vurdu

İslam coğrafyasında değişmeyen gerçek: Savaşın kurbanı masum çocuklar ve siviller

Mersin'de tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 3 ölü, 11 yaralı

Pezeşkiyan'dan İran halkına "Kudüs Günü" çağrısı

CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi aşevinde skandal: Dağıtılan kavurmada at ve eşek eti çıktı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Direnişten hedefli operasyon: ABD yakıt ikmal uçağı Irak'ta düşürüldü

Kudüslüler 13 gündür Mescid-i Aksa'nın kapılarının önünde namaz kılıyor

İran, siyonist rejim ve ABD üslerini füzelerle vurdu

Okullarda ikinci ara tatil bugün başlıyor

Bakan Çiftçi: Tokat'taki depremle ilgili şu ana kadar olumsuz ihbar yok

Tokat'ta 5,5 büyüklüğünde deprem

Bakan Bayraktar: Enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği hayati önemde