-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
BDDK'dan kredi kısıtlama kararına esneme getirildi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
BDDK'dan kredi kısıtlama kararına esneme getirildi
Geçtiğimiz hafta çok tartışılan konulardan birisi de şirketlerin kredi kullanımına getirilen kısıtlama olmuştu. Yapılan görüşmeler sonuç verdi, kısıtlamalara esneklik getirildi.
Döviz varlığı olan şirketlerin TL kredi kullanımına sınırlama getiren düzenleme esnetildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), elinde belirli bir orandan fazla döviz nakdi olan bağımsız denetime tabi şirketlerin bankalardan yeni TL kredi almasını engelleyen bir karar aldığını iki hafta önce duyurmuştu.
Şimdi ise şirketlerden talep ve piyasa şartları doğrultusunda şirketlerin TL kredi kullanımını nakdi yabancı para pozisyonuna göre düzenleyen karara dair bazı esnekliklere gitti.
Bağımsız denetime tabi işletmelerde yeminli mali müşavirler sürece dahil edildiBDDK'dan dün akşam yapılan açıklamaya göre, bağımsız denetime tabi işletmeler için yeminli mali müşavirlerin de sürece dahil edilmesine karar verilirken, doğrudan borçlanma sistemi, kurumsal kredi kartları ve tedarik finansmanı, TL kredi sınırlaması dışında bırakıldı.
Leasing ve faktoring işlemleri kredi sınırlamasına dahil edildiAçıklamaya göre leasing ve faktoring işlemleri ise kredi sınırlamasına dahil edilirken, şirketlerin yurt dışı bağlı ortaklık ve iştirakleri hesaplamadan muaf tutuldu.
Hem bankalar hem şirketler açısından uygulama kolaylaştıBDDK'den yapılan açıklamaya göre, söz konusu yeni karar, genel manada bir önceki karara göre hem bankalar hem şirketler açısından uygulamayı kolaylaştırıcı birtakım değişiklerin yanı sıra kararın etkinliğini artırıcı değişiklikler içeriyor.
Beyan ile kredi kullanımının önü açıldıÖnceki karara göre kredi başvurusu sırasında bilgi ve belge temin etme yükümlülüğü bulunan şirketlerin beyanları esas alınmak suretiyle kredi kullanmaları mümkün hale getirildi.
Şirketlerin belge yükü azaltıldıKredi kullanımı sonrasında ise bu beyanların doğruluğunu üçer aylık takvim dönemleri halinde bağımsız denetçi veya yeminli mali müşavirlerce onaylı olarak bankalara tevdi etmeleri gerektiği düzenlendi, böylelikle şirketlerin belge yükü azaltılmış oldu.
Esnetilmeyle birlikte şirketlerin bankalarla yaptıkları swap işlemleri yoluyla kararın etkinliğinin azaltılmasının önüne geçilmesi amaçlandı.
Yanlış ya da yanıltıcı beyanda bulunan şirketlere ceza
Reuters'in haberine göre yanlış ya da yanıltıcı beyanda bulunan şirketlere Türk Lirası cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılamayacağı ve 30 Haziran 2022 tarihinden itibaren bu şirketlere kullandıran TL cinsinden ticari nitelikli tüm nakdi kredilere yüzde 500 risk ağırlığı uygulanacağı kararlaştırıldı.
Belge tevdi etme süresi üçer aylık periyodlarla yapılacakŞirket kredileri için belge tevdi etme süresi üçer aylık takvim dönemleri olarak belirlendi.
Konya’da siyer sergisi yoğun ilgi gördü
Adıyaman'da iş yerinden bakır ve hurda hırsızlığı yapan 4 kişi tutuklandı
Gaziantep Umut Kervanı sosyal marketi dualarla hizmete açıldı
ABD Büyükelçiliği önünde Filistin’e destek: Mescid-i Aksa’nın kapatılması kabul edilemez
Umut Kervan'ından bayram öncesi ihtiyaç sahiplerine gıda ve kıyafet yardımı
Konya'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Batman'da bayram öncesi otobüslerde emniyet kemeri denetimi
Adana’da 1,2 milyon fidan toprakla buluşturuldu
İran’dan BAE’ye liman ve üs uyarısı
Şanlıurfa’da yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık giyim yardımı
Kuran kursu öğrencilerinden ihtiyaç sahibi ailelere ramazan kolisi
Adana merkezli bahis operasyonu: 24 şüpheli tutuklandı
İstanbul’da kuyumcudan altın çalınması olayına ilişkin 5 şüpheli tutuklandı
Gaziantep'te haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 şüpheli yakalandı
Pazar günü sandıklar kuruluyor: Fransa’daki belediye seçimleri siyasi barometre olacak
Meteoroloji, Siirt için kuvvetli sağanak uyarısı yaptı
Gaziantep'te araması bulunan bir şahıs yakalandı
Komutan Musevi: İran Füzelerinin Hedefe İsabet Oranı Kat kat arttı
11 ilde yatırım dolandırıcılığı operasyonu: 13 şüpheli yakalandı
Ezgi Apartmanı davasında firari sanık Muğla’da yakalandı
Pir-i fani Fethi Bilici: 10 yaşından bu yana oruçlarımı aksatmadım
Millî Eğitim Akademisi sözleşmeli personel alımı sonuçları açıklandı
İran, ABD ve siyonist rejime karşı gösterdiği destek için Çin’e teşekkür etti
Siirt Valisi Kızılkaya’dan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Konya semalarında leylek göçü
Epstein skandalı büyümeye devam ediyor: New York Sanat Akademisi bağışları geri vermek zorunda kaldı
İranlı Komutan Şikari: ABD bölgeden çekilmeli
İran’da “ABD‑işgal rejimi bağlantılı” üç hücreye operasyon
Muğla’da Ramazanda gıda denetimi devam ediyor
Bayrama sayılı günler kala şeker alışverişi çarşı pazarı canlandırdı
Yükleniyor






