-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,45% 0,28
-
EURO
51,22% -0,04
-
GRAM ALTIN
6445,19% 3,19
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
BDDK'dan kredi kısıtlama kararına esneme getirildi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
BDDK'dan kredi kısıtlama kararına esneme getirildi
Geçtiğimiz hafta çok tartışılan konulardan birisi de şirketlerin kredi kullanımına getirilen kısıtlama olmuştu. Yapılan görüşmeler sonuç verdi, kısıtlamalara esneklik getirildi.
Döviz varlığı olan şirketlerin TL kredi kullanımına sınırlama getiren düzenleme esnetildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), elinde belirli bir orandan fazla döviz nakdi olan bağımsız denetime tabi şirketlerin bankalardan yeni TL kredi almasını engelleyen bir karar aldığını iki hafta önce duyurmuştu.
Şimdi ise şirketlerden talep ve piyasa şartları doğrultusunda şirketlerin TL kredi kullanımını nakdi yabancı para pozisyonuna göre düzenleyen karara dair bazı esnekliklere gitti.
Bağımsız denetime tabi işletmelerde yeminli mali müşavirler sürece dahil edildiBDDK'dan dün akşam yapılan açıklamaya göre, bağımsız denetime tabi işletmeler için yeminli mali müşavirlerin de sürece dahil edilmesine karar verilirken, doğrudan borçlanma sistemi, kurumsal kredi kartları ve tedarik finansmanı, TL kredi sınırlaması dışında bırakıldı.
Leasing ve faktoring işlemleri kredi sınırlamasına dahil edildiAçıklamaya göre leasing ve faktoring işlemleri ise kredi sınırlamasına dahil edilirken, şirketlerin yurt dışı bağlı ortaklık ve iştirakleri hesaplamadan muaf tutuldu.
Hem bankalar hem şirketler açısından uygulama kolaylaştıBDDK'den yapılan açıklamaya göre, söz konusu yeni karar, genel manada bir önceki karara göre hem bankalar hem şirketler açısından uygulamayı kolaylaştırıcı birtakım değişiklerin yanı sıra kararın etkinliğini artırıcı değişiklikler içeriyor.
Beyan ile kredi kullanımının önü açıldıÖnceki karara göre kredi başvurusu sırasında bilgi ve belge temin etme yükümlülüğü bulunan şirketlerin beyanları esas alınmak suretiyle kredi kullanmaları mümkün hale getirildi.
Şirketlerin belge yükü azaltıldıKredi kullanımı sonrasında ise bu beyanların doğruluğunu üçer aylık takvim dönemleri halinde bağımsız denetçi veya yeminli mali müşavirlerce onaylı olarak bankalara tevdi etmeleri gerektiği düzenlendi, böylelikle şirketlerin belge yükü azaltılmış oldu.
Esnetilmeyle birlikte şirketlerin bankalarla yaptıkları swap işlemleri yoluyla kararın etkinliğinin azaltılmasının önüne geçilmesi amaçlandı.
Yanlış ya da yanıltıcı beyanda bulunan şirketlere ceza
Reuters'in haberine göre yanlış ya da yanıltıcı beyanda bulunan şirketlere Türk Lirası cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılamayacağı ve 30 Haziran 2022 tarihinden itibaren bu şirketlere kullandıran TL cinsinden ticari nitelikli tüm nakdi kredilere yüzde 500 risk ağırlığı uygulanacağı kararlaştırıldı.
Belge tevdi etme süresi üçer aylık periyodlarla yapılacakŞirket kredileri için belge tevdi etme süresi üçer aylık takvim dönemleri olarak belirlendi.
Bakan Kurum: "Finansman yoksa dönüşüm olmaz, teknoloji yoksa hızlanma olmaz"
ABD Dışişleri Bakanı Rubio: Savaş haftalar içinde bitebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan WEF Başkanı Fink'i kabul etti
İran bağlantılı grup, FBI Direktörünün e-postalarını ve görüntülerini hackledi
Devrim Muhafızları Komutanı: Düşman şirketlerini terk edin!
Bakan Gürlek'ten cezaevi nakil araçlarının karıştığı kazaya ilişkin açıklama
Suudi Arabistan ve Ukrayna savunma işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştı
YÖK Başkanı Özvar Erzurum Teknik Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi'nin açılışını yaptı
Konya'da OSB yangını
Adıyaman’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı
İran'da nükleer reaktör için kullanılan ağır su tesisine saldırı
Gaziantep'te yağma ve tehdit olayıyla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı
Diyarbakır-Mardin yolunda toprak kayması
Erakçi: Siyonist-ABD saldırılarında İran'daki 600 okul zarar gördü
Elazığ’da toplu taşıma güzergâhlarında geçici değişiklik
Esenyurt’ta narkotik operasyonunda 102 kilo skunk ele geçirildi
Kadınlardan Mescid-i Aksa'nın kapalı kalmasına tepki
Batman Çayı taştı, Sürücü Akademisi'ni su bastı
HÜDA PAR'dan Şehid Ali Şükrü Bey’in kabrine ziyaret
Uluslararası Güncel Gelişmeler Forumu Mart Ayı Etkinlikleri gerçekleştirildi
Afyonkarahisar’da narkotik operasyonu: 4 kişi tutuklandı
Otomotiv sanayii derneği olağan genel kurulu
Bakan Güler, Katar heyetini kabul etti
İstanbul’da trafik güvenliğini tehlikeye atan sürücünün ehliyeti iptal edildi
Gaziantep Şehir Hastanesi'nde başhekimlik görevinde devir teslim gerçekleştirildi
Başakşehir’de cezaevi araçlarının karıştığı kazada 15 kişi yaralandı
Afyonkarahisar’da narkotik operasyonu: 2 kişi tutuklandı
İDEV okullarda Mescid-i Aksa bilinci için etkinlikler düzenliyor
Yiğit: Tarımsal üretimin devamı için çiftçi desteklenmelidir
Şırnak’ta düzenlenen operasyonda 18 kişi gözaltına alındı
Yükleniyor







