DOLAR 32,3139 % 0.19
EURO 35,0759 % -0.17
STERLIN 40,8778 % -0.36
FRANG 35,6748 % -0.11
ALTIN 2.277,70 % 0,01
BITCOIN 2.290.409 1.291

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

Beyaz eşya satışlarında artış sürüyor

Beyaz eşya satışları 2021 yılının ilk 3 ayında artmaya devam etti. Satışlar ocak-mart ayları arasında 2020 yılının aynı dönemine oranla yüzde 29 oranında arttı.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Beyaz eşya satışlarında artış sürüyor

TÜRKBESD’in çevrimiçi düzenlediği toplantıda, sektörün ilk çeyrek verileri açıklandı.

Toplantıda dünya ve Türkiye’deki ekonomik görünüm hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Can Dinçer, dünya büyüme tahminlerinde yapılan revizeleri anımsattı.

Dinçer, Türkiye için yapılan büyüme tahminlerine işaret ederek, Eylül 2020’den itibaren enflasyonda gözlemlenen artışın etkilerine de değindi.

Dinçer, Türkiye beyaz eşya sektörünün yılda 4,5 milyar dolar civarında ihracat yapan ve yaklaşık 4 milyar dolar dış ticaret fazlası veren lokomotif bir sektör olduğunu vurgulayarak, TÜRKBESD’e üye firmaların 2020 yılında 22 milyon adet beyaz eşya ihracatı gerçekleştirmeyi başardığını hatırlattı.

“PANDEMİ SONRASI ÜLKEMİZ AÇISINDAN YENİ FIRSATLAR DOĞABİLİR”

Dinçer, beyaz eşya satışlarının 2021 yılının ilk 3 ayında artmaya devam ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“TÜRKBESD’e üye firmaların 6 ana üründe toplam beyaz eşya satışları Ocak-Mart ayları arasında 2020 yılının aynı dönemine oranla yüzde 29 oranında arttı. Yılın ilk çeyreğinde sektörümüz açısından memnuniyet verici sonuçlar elde ettik. Özellikle Türkiye’deki satışlarımızda çok başarılı bir ivme söz konusu.

Ocak-Mart arasında geçen yıl aynı döneme göre satışlarımız yüzde 40, ihracatımız da aynı dönemde yüzde 26 arttı. İç satış ve ihracat olmak üzere 6 ana ürün grubundaki toplam satışlarımız bir önceki yıla göre yüzde 29 artışla 8 milyon 521 bin 513 adet olarak gerçekleşti.

Türkiye, Avrupa’nın bir numaralı beyaz eşya üreticisi. Pandemi sonrası ülkemiz açısından yeni fırsatlar doğabilir. Güçlü Ar-Ge’si ve yan sanayi, nitelikli iş gücü ile ülkemizi dünya beyaz eşya üretiminin teknoloji üssü haline getirebiliriz.”

TÜRKBESD üyesi firmaların mart ayındaki iç satışlarında da büyüme trendinin devam ettiğini bildiren Dinçer, geçen yıl aynı döneme kıyasla Mart ayında iç satışlarda yüzde 26, ihracatta yüzde 42, üretimde yüzde 43 artış yaşandığını aktardı.

“BEYAZ EŞYA FİYATLARI ARTACAK”

Sektördeki maliyet artışlarından bahseden Dinçer, üreticiler üzerinde zam yapma baskısı yarattığını, gelecek süreçte ürün fiyatlarına yansıyacak olan artışın talebin öne çekilmesi için faydalı olacağını dile getirerek, “Ürün fiyatlarımızın önümüzdeki dönemde artacağını söylemem gerek. Kısa dönemde bu tüketici için bir fırsat diye düşünüyorum” dedi.

Salgın döneminde üretimin hiç durmadan 3 vardiya devam ettiğini bildiren Dinçer, beyaz eşyadaki yan sanayi ile birlikte bu atılımların yapıldığını, başarıda yan sanayinin önemli yeri olduğunu dile getirdi.

Tedarik zinciri ve lojistik operasyonların süreç içinde bütün sıkıntılara rağmen durmadan devam ettiğine dikkati çeken Dinçer, “Sahadaki tüm mağazalarımız ve servislerimizle, hijyen kuralları çerçevesinde müşterilerimize hizmet sunduk. Bu etkenler, bu dönemleri başarılı geçirmemizi sağladı” değerlendirmesinde bulundu.

“PARİS ANLAŞMASI’NIN STRATEJİK ÖNCELİK OLARAK BELİRLENMESİ ÖNEM TAŞIYOR”

Dinçer, “Sona eren kısa çalışma ödeneği desteğinin sektörümüz içinde pozitif olduğunu düşünüyorduk ama destek şu an kesildi. Yasağın kalmasıyla da, bir çok sektörün ne kadar hasar aldığını görüp, işsizlik rakamlarının ne kadar değiştiğini yakından takip edeceğiz. Şu an beyaz eşya sanayi üretiminin güçlü devam etmesi bizim için sevindirici bir gelişme” dedi.

Türkiye beyaz eşya sektörünün küresel rekabet gücünü koruyabilmek ve ihracat seviyesini daha da yukarılara taşıyabilmek adına atılması gereken adımlar olduğuna işaret eden Dinçer, “Paris Anlaşması’nın stratejik öncelik olarak belirlenmesi önem taşıyor. Çin başta olmak üzere ülkeler karbon nötr olma hedeflerini açıklıyor.

ABD’nin Paris Anlaşması’nı tekrar gündemine aldığını, AB’nin ticaret politikalarında Paris Anlaşması’na uyumu bir ön şart olarak konumlandırdığını biliyoruz. Paris Anlaşması’nın onaylanması ülkemizin ihracat rekabetçiliğinin devamı açısından önemli olacaktır” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖRÜMÜZÜN DE HIZLI BİR ŞEKİLDE DİJİTALLEŞMESİ GEREKİYOR”

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Semir Kuseyri, toplantıdaki konuşmasında sektörün ihtiyaçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dijitalleşmenin önemine dikkati çeken Kuseyri, dijitalleşmenin önemine işaret ederek, şunları söyledi:

“Covid-19 ile dijitalleşme olağanüstü şekilde hızlandı. Uluslararası rekabet gücümüzü korumak adına sektörümüzün de hızlı bir şekilde dijitalleşmesi gerekiyor. Üretim süreçlerinin dijitalleştiği, robotik teknolojiler, Nesnelerin İnterneti, veri analitiği, yapay zekâ, bulut teknolojiler ve siber güvenlik konularının kritik hale geldiği bir dönüşüm süreci içerisindeyiz.

Sektör olarak Avrupa’nın otomasyon seviyesi en yüksek üretim tesislerine sahibiz. Dijitalleşmeyi tüm ekosistemimize yaymak ve dijital dönüşümün gerektirdiği iş gücü dönüşümünü gerçekleştirmek en önemli önceliklerimiz arasında yer alıyor. Devletimizin dijitalleşme ve Ar-Ge alanında sağlayacağı teşvikler sektörümüzü küresel ölçekte daha da ileriye taşımak adına çok kıymetli olacaktır.”

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
    32,3094 32,3139 % 0.19
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
    35,0480 35,0759 % -0.17
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
    40,8421 40,8778 % -0.36
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    35,6563 35,6748 % -0.11
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    23,7578 23,7657 % -0.05
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    3.643,75 3.724,03 % 0,01
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    2.277,34 2.277,70 % 0,01
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM
    2.290.409 1.291

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış