• BIST 100

    16540,13%1,74
  • DOLAR

    43,42% 0,06
  • EURO

    51,99% 0,23
  • GRAM ALTIN

    7698,43% 2,61
  • Ç. ALTIN

    12721,40% 4,70

Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Böceklerden koronavirüs bulaşır mı?

28 Mayıs 2020, Perşembe 22:17
28 Mayıs 2020, Perşembe 22:17
Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Böceklerden koronavirüs bulaşır mı?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Böceklerden koronavirüs bulaşır mı?

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay, son dönemlerde tartışma konusu olan sivrisinek ve karasineklerin korona virüs bulaştırabileceği iddialarına yönelik açıklama yaptı. Prof. Dr. Okyay, bulaşıcı hastalıklarla ilgili her zaman enfeksiyon zincirinden bahsettiklerini hatırlatarak, “Bu enfeksiyon etkeni taşıyan bir kaynak, bu bir insan, hayvan ya da herhangi bir ölü bir yüzey, eşya da olabilir. Buradan etkenin alınma yolu, bulaşma yolu, bu hastalığa açık olan kişi, yani bu hastalık açısından sağlıklı, buna duyarlı olan kişi” diye konuştu.

DSÖ MÜMKÜN OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Enfeksiyonların bulaşma yollarına değinen Okyay, kan ile bulaş, zoonatik hastalıklar, hayvanlarla bulaş, gıdalarla bulaş, su ile bulaş gibi birçok seçenek olduğunu belirterek, “Ama Covid-19’a özel biz şunu biliyoruz. Covid-19 esasen damlacık enfeksiyonuyla bulaşıyor. Bir de özellikle enfekte olan yüzeylerden başta elimiz olmak üzere elimizle yine aynı şekilde solunum yolumuza, gözümüz, burnumuz ya da mukozalarımıza, ağzımıza taşınmasıyla oluyor. O yüzden sivrisinekler ve evdeki sinekler çok konuşuldu ama DSÖ çok açık bir şekilde bugüne kadar böyle bir bulaşmanın mümkün olmadığını, gösterilmediğini, asıl bulaşma yolunun damlacık enfeksiyonu ve bu kirli yüzeylerden temas şeklinde olduğunu bir kez daha söyledi” şeklinde konuştu.

Karasinekler ile ilgili çok yakın bir zamanda önemli bir dergide yayınlanan çalışmayı anımsatan Okyay, “Aslında dışkıda bu virüsün RNA’sı dediğimiz bazı genetik materyalin izleri saptanmıştı. O yüzden özellikle karasinekler bazı dışkılara konuyor ve oradan bizlere ulaşabilir mi diye hep tartışıldı. Ama bilinen şey şu; zaten böyle bir bulaş yolu yok, damlacık enfeksiyonu değil bu yol. Bu bahsedilen yayında da belirtildiği gibi aslında dışkıda kalan canlı virüs değil, sadece orada virüsün bir parçası. Aslında canlı virüs bile olsa birçok şey bulaşmayı çok etkiliyor. Canlı virüsün miktarı, hastalığa açık olan kişinin direnci gibi birçok şey etkileyebiliyor. O yüzden pek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

ÖZEL BİR ŞEY YAPMAK GEREKMİYOR

Bununla ilgili Covid-19’a özel bir şey yapmak gerekmediğini vurgulayan Okyay, “Ama tabii bizim bütün yaz boyunca sivrisinekler, karasinekler ve diğer özellikle böceklerle ilgili başta bariyer dediğimiz, yani onlarla aramıza bir bariyer çekme, cibinlik gibi, evlerin penceresindeki teller gibi uygulamaları öncelikle yapmak durumundayız. Bu bariyer önlemlerinin olamadığı durumlarda özellikle açık alanda olanlardaysa, yaz dönemi de olsa uzun kollu, ince, serin tutabilecek, ama sineklerin bize ulaşmasını engelleyebilecek uzun pantolonlar, uzun kollu kıyafetler, gerekirse eldivenler, botlar gibi, doğa yürüyüşleri için bunlar söylenebilir. Bu tip önlemlerin alınması gerekiyor. Çok gerekmedikçe üzerimize sıkılan böcek ve bunları öldürücüler ya da evlerimizdeki öldürücüleri hem kendi sağlığımız hem de çevre sağlığı açısından çok kullanmamalıyız” dedi.

Sivrisinekler ve karasineklerle Covid-19’un bulaştığının şu ana kadar gösterilmediğinin altını çizen Okyay, “Covid-19 ile ilgili ana korunma unsurumuz her zaman söylediğimiz gibi damlacık enfeksiyonuna yönelik önlemlerdir. Bunun için mutlaka gerekli olan el hijyenini sağlamalıyız, el yıkama ve el antiseptiği uygulama gibi. Sosyal mesafemizi korumaya çalışmalıyız ve de mutlaka maske takmalıyız” uyarısında bulundu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Avrupa Üniversiteleri 2026 Sıralaması’nda Türkiye’den 23 üniversite ilk 500’de

Gaziantep'te "Gençliğe Değer Ara Dönem Kampı" tamamlandı

Merkez Bsı rezervlerinde yeni rekor: 215,6 milyar dolar

Çakalın kış mücadelesi fotokapanlara yansıdı

Danimarka Başbakanı: NATO ve ABD arasında Grönland konusunda bir anlaşma olmadı

Trafik güvenliğini tehlikeye atan sürücüye ceza

Türkiye ile Portekiz arasında savunma görüşmesi

İletişim Başkanı Duran: Uyuşturucu, terörden daha zararlı boyutlara ulaştı

Tunceli’de 11 kasaba tarife üstü satıştan idari yaptırım

Afganistan, ilk ulusal kanser tedavi hastanesini hizmete açtı

TÜBİTAK 2204-A'da bölgenin yıldızı Batman oldu

Altındaki rekor artış mobilya sektörünü durma noktasına getirdi

Şanlıurfa’da güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı

Balıklıgöl Devlet Hastanesi’nde akşam mesai dışı poliklinik hizmeti başladı

Güney Afrika'da tır ve minibüs çarpıştı: 11 ölü

Doğu Akdeniz için kuvvetli yağış uyarısı

Malatya'da Anadolu Mirası Operasyonu: Çok sayıda tarihi eser ele geçirildi

TBMM Başkanı Kurtulmuş: BM Güvenlik Konseyi iflas etmiştir

Şanlıurfa genelinde sabah saatlerinde sis etkili oldu

"Yeni Kabil" projesi: Afgan hükümetinden kent kaosuna karşı büyük hamle

Diyarbakır’da 8 gündür kayıp olan kadını arama çalışmaları devam ediyor

Türkiye ile Özbekistan arasında ulaştırmada yeni iş birliği adımı

Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi'nde kurslara yoğun ilgi

Av. Çetin Acu: “Bir IBAN vermek 10–12 yıl hapisle hayatınızı altüst edebilir”

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Barrack’ı kabul etti

Almanya, 2020'den bu yana ilk kez nüfus azalması kaydetti

Prof. Dr. Doğan: Mardin’de son 34 yılın en etkili kar yağışı gerçekleşti

Tayland'da askeri uçak düştü: 2 ölü

MSB: Son bir haftada 4 PKK’lı teslim oldu

Psikolog Özçelik: Empati eksikliğinin temel sebebi oyun ve ebeveyn tutumu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Avrupa Üniversiteleri 2026 Sıralaması’nda Türkiye’den 23 üniversite ilk 500’de

Gaziantep'te "Gençliğe Değer Ara Dönem Kampı" tamamlandı

Merkez Bsı rezervlerinde yeni rekor: 215,6 milyar dolar

Çakalın kış mücadelesi fotokapanlara yansıdı

Danimarka Başbakanı: NATO ve ABD arasında Grönland konusunda bir anlaşma olmadı

Trafik güvenliğini tehlikeye atan sürücüye ceza

Türkiye ile Portekiz arasında savunma görüşmesi