• BIST 100

    14146,33%-0,26
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,16% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5956,40% 0,03
  • Ç. ALTIN

    9601,11% -0,09

Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi

08 Ağustos 2021, Pazar 11:14
08 Ağustos 2021, Pazar 11:14
Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi

Bölgede ilk kez ekilmesine rağmen büyük rağbet gören ay çekirdeği çiftçilerin yeni ekmek kapısı olurken, yurt dışına ise kısa sürede pazarlanmaya başlandı.

Tavas ilçesine bağlı 780 nüfusa sahip Çalıköy Mahallesi çiftçileri 2011 yılında yapılan Yenidoğan Barajı'nın faaliyete geçmesi ile birlikte sulu tarıma yöneldi. Çeşitliliği arttırmak isteyen çiftçiler, mahallede ilk defa ay çekirdeği ekmeye karar verdi. Yeni geçim kaynağı olan ay çekirdek mahallede ilk defa ekilerek güzel bir verim alındı. Çiftçiler ilk defa ekilen ay çekirdeğinin diğer çekirdeklere göre daha büyük, aromasının kendisine özgü farklı olması ve talebinde artması sonucu ekiminin devamlılığına karar verdi. Nisan ayında ekildikten sonra Ağustos ayında hasadına başlanılacak olan ay çekirdeğinin, şimdiden yurt dışına pazarlaması gerçekleşirken, çiftçilerin ise yeni ekmek kapısı halinde geldi. Ay çekirdeğinin bakımının ise bir hayli zor olduğunu ve geceleri dahi çalıştıklarını belirten çiftçiler, hasattan sonra ürünleri istediği fiyata satmayı hedefliyor. Geçen sene tarlada 13 ile 14 TL arasında satılan çekirdeğin, bu sene ise 18 ile 19 TL arasında satılması hedefleniyor.

“Beyaz inci olarak tanıttığımız ay çekirdeğimiz”

Ay çekirdeğinin çok farklı olduğunu ve yeni ekilmesine rağmen talep gördüğünü belirten Ulvi Ozan, “Bu sene yeni çiftçiliğe başladım. Köyümüz Yenidoğan Barajı’nın sulama tarıma geçmesiyle beraber 2 yıldır çekirdek üretimine, sulu tarım üzerine mısır ve kabağa da başladı. Bu Tavas Çalköy Mahallesinin beyaz inci olarak tanıttığımız ay çekirdeğimizin aroması, kalite olarak tane de büyüklüğü çok iyi. Bizim ürettiğimiz ürünlerin kalite olarak birinci olduğunu düşünüyoruz. Arkadaşımın elinde gördüğünüz gibi tane büyük ve tadım olarak aroması çok büyük, bir verim var. Bunu pazarının iyi olmasını ve vatandaşın para kazanmasını temenni ediyorum. Şuanda bizim ürettiğimiz çekirdek ihracatlık. Bunun en kötüsü elek altı olarak tabir ettiğimiz çekirdek pazarda 25, kuruyemişçilerde ise 30-35 TL’ye kadar oluyor. geçen yıl 13-14 TL arası tarladan satış yaptık, bu sene beklentimiz 18-19 TL arasında. Gece gündüz insanlar uyumadan bunun peşinde. Geceleri damlaması ve yağmur yağdığında bakımı olsun 120 günlük sürede çiftçi düzgün bir şekilde uyuyamıyor” dedi.

“Çekirdeği yiyen kişi arkasından kesinlikle arayacak”

Diğer bölgelerin uzun süredir üretim yapmasına rağmen kendi ürünleri kadar rağbet görmediğini ve tadan kişilerin arasındaki farkı çok iyi anlayabileceğini belirten Erol Dinek, “Bu çekirdeğimizin özelliği Türkiye genelinde bu bölgeye ilk gelmiş olması. Bunu kalitesi, aroması, beyazlığı çok iyi. Başka illerde 10 ile 15 senedir yapılırken, bizim buraya ilk defa geldi. Bunu bir kere alıp yiyen kişi arkasından kesinlikle arayacak” dedi.

Muğla'da feci kaza: 13 yaralı

Gazze’de yarım kalan tıp hayalleri Türkiye’de yeniden filizlendi

Kocaeli’de kırsal alana İHA düştü

Bursa’da Mevlâna Haftası Anma Programı gerçekleştirildi

Adana'da 15 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

YÖK Başkanı Özvar: Yapay zeka alanındaki ihtiyaca doğru bir modelle cevap verdik

Ankara’da aranan bin 107 şüpheli yakalandı

TOBB: 2025’in ilk 11 ayında kurulan şirket sayısı yüzde 1,8 azaldı

Cizre’de yeni inşa edilen cami sahipsiz kaldı, madde kullanım alanına dönüştü

Büyüyen trafik sorununa çözüm bulmak yerine konserlere bütçe ayıran belediyeye tepki

Malatya'da zabıta ekipleri sahada: Yol güvenliği ve pazar denetimi

Çiftçilere tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

Ağrı’da iki mevsim bir arada, zirveler beyaz, şehir güneşli

Batman'da park halindeki otomobilde sürücü ölü bulundu

Siyonist rejimin engellerine rağmen 50 bin Müslüman Mescid-i Aksa'da saf tuttu

Otomobil piyasasında 2025 sevinci: Stoklar yüzde 98 tükendi

Afganistan ve Pakistan heyetinden HAKSİAD’a ziyaret

Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Cihan'dan "üç aylar" mesajı

Sosyal korumaya 4 trilyon 964 milyar 532 milyon TL harcandı

Tüketici Güven Endeksi aralıkta 83,5 oldu

Uzman Klinik Psikolog İlhan: Toplumda dijital zehirlenme mevcut ve bu zehirlenme devam ediyor

Siirt’te transit araç ile otomobil çarpıştı: İki sürücü yaralandı

Türkiye'de bir ilk: Kalbin içini kaplayan dev kitle başarıyla çıkarıldı

Çektiği fotoğraflarla, mazideki Bursa’nın izlerini bugüne taşıyor

Batman İl Müftüsü Durmuş: Üç Ayları bir ganimet bilerek değerlendirmeliyiz

Ağrı'da durdurulan bir tırda 163 kilo 900 gram eroin ele geçirildi

Molla Remzi Uçar’dan üç aylar mesajı: Dualarımızda Gazze’yi unutmayalım

Şanlıurfa’da 21 mahallede su kesintisi yaşanacak

Blue Origin şirketinde teknik hata: New Shepard fırlatması iptal

Yahudi çeteler Filistinli çocuğu araçla ezdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Muğla'da feci kaza: 13 yaralı

Gazze’de yarım kalan tıp hayalleri Türkiye’de yeniden filizlendi

Kocaeli’de kırsal alana İHA düştü

Bursa’da Mevlâna Haftası Anma Programı gerçekleştirildi

Adana'da 15 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

YÖK Başkanı Özvar: Yapay zeka alanındaki ihtiyaca doğru bir modelle cevap verdik

Ankara’da aranan bin 107 şüpheli yakalandı