• BIST 100

    10857,17%-0,28
  • DOLAR

    42,46% 0,13
  • EURO

    49,18% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5670,59% 0,64
  • Ç. ALTIN

    9257,74% 0,00

Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi

08 Ağustos 2021, Pazar 11:14
08 Ağustos 2021, Pazar 11:14
Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi

Bölgede ilk kez ekilmesine rağmen büyük rağbet gören ay çekirdeği çiftçilerin yeni ekmek kapısı olurken, yurt dışına ise kısa sürede pazarlanmaya başlandı.

Tavas ilçesine bağlı 780 nüfusa sahip Çalıköy Mahallesi çiftçileri 2011 yılında yapılan Yenidoğan Barajı'nın faaliyete geçmesi ile birlikte sulu tarıma yöneldi. Çeşitliliği arttırmak isteyen çiftçiler, mahallede ilk defa ay çekirdeği ekmeye karar verdi. Yeni geçim kaynağı olan ay çekirdek mahallede ilk defa ekilerek güzel bir verim alındı. Çiftçiler ilk defa ekilen ay çekirdeğinin diğer çekirdeklere göre daha büyük, aromasının kendisine özgü farklı olması ve talebinde artması sonucu ekiminin devamlılığına karar verdi. Nisan ayında ekildikten sonra Ağustos ayında hasadına başlanılacak olan ay çekirdeğinin, şimdiden yurt dışına pazarlaması gerçekleşirken, çiftçilerin ise yeni ekmek kapısı halinde geldi. Ay çekirdeğinin bakımının ise bir hayli zor olduğunu ve geceleri dahi çalıştıklarını belirten çiftçiler, hasattan sonra ürünleri istediği fiyata satmayı hedefliyor. Geçen sene tarlada 13 ile 14 TL arasında satılan çekirdeğin, bu sene ise 18 ile 19 TL arasında satılması hedefleniyor.

“Beyaz inci olarak tanıttığımız ay çekirdeğimiz”

Ay çekirdeğinin çok farklı olduğunu ve yeni ekilmesine rağmen talep gördüğünü belirten Ulvi Ozan, “Bu sene yeni çiftçiliğe başladım. Köyümüz Yenidoğan Barajı’nın sulama tarıma geçmesiyle beraber 2 yıldır çekirdek üretimine, sulu tarım üzerine mısır ve kabağa da başladı. Bu Tavas Çalköy Mahallesinin beyaz inci olarak tanıttığımız ay çekirdeğimizin aroması, kalite olarak tane de büyüklüğü çok iyi. Bizim ürettiğimiz ürünlerin kalite olarak birinci olduğunu düşünüyoruz. Arkadaşımın elinde gördüğünüz gibi tane büyük ve tadım olarak aroması çok büyük, bir verim var. Bunu pazarının iyi olmasını ve vatandaşın para kazanmasını temenni ediyorum. Şuanda bizim ürettiğimiz çekirdek ihracatlık. Bunun en kötüsü elek altı olarak tabir ettiğimiz çekirdek pazarda 25, kuruyemişçilerde ise 30-35 TL’ye kadar oluyor. geçen yıl 13-14 TL arası tarladan satış yaptık, bu sene beklentimiz 18-19 TL arasında. Gece gündüz insanlar uyumadan bunun peşinde. Geceleri damlaması ve yağmur yağdığında bakımı olsun 120 günlük sürede çiftçi düzgün bir şekilde uyuyamıyor” dedi.

“Çekirdeği yiyen kişi arkasından kesinlikle arayacak”

Diğer bölgelerin uzun süredir üretim yapmasına rağmen kendi ürünleri kadar rağbet görmediğini ve tadan kişilerin arasındaki farkı çok iyi anlayabileceğini belirten Erol Dinek, “Bu çekirdeğimizin özelliği Türkiye genelinde bu bölgeye ilk gelmiş olması. Bunu kalitesi, aroması, beyazlığı çok iyi. Başka illerde 10 ile 15 senedir yapılırken, bizim buraya ilk defa geldi. Bunu bir kere alıp yiyen kişi arkasından kesinlikle arayacak” dedi.

Öğretmen araçtan indi, otomobil çocukla birlikte uçuruma yuvarlandı

Sivas’ta göçük altında kalan madenciyi arama çalışmaları 10. günde

Bursa'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Bingöl’de 2 otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Gazze’de acının ve çaresizliğin fotoğrafı

ChatGPT’de güncelleme: Metin ve ses artık aynı sohbette kullanılabiliyor

TUS 2. dönem ek yerleştirme sonuçları açıklandı

İşgal rejimi Batı Şeria’da geniş çaplı saldırı başlattı

Edirne ve Kırklareli’nde düzensiz göçmen operasyonu: 17 kişi yakalandı

Araştırma: Evrenin yüzde 27’sini oluşturan karanlık maddenin ilk işareti tespit edilmiş olabilir

Adana’da DAİŞ operasyonu: 12 gözaltı

İngiltere’de 2 bin 400’e yakın mülteci ve insan kaçakçılığı mağduru çocuk, bakım altındayken kayboldu

Şanlıurfa’da 54 kavşağa UPS sistemi kuruldu

İstanbul’da 355 kilo sentetik uyuşturucu ele geçirildi

Brent petrol 62,04 dolardan işlem görüyor

Altında bir yılda yüzde 100 artış: Talep yatırıma kaydı

Bursa'da sosyal medyadaki hız ihlali üzerine tespit edilen sürücü yakalandı

Ensarullah Hareketi’nden Hizbullah’a taziye mesajı

Batmanlı öğrenciden Gazze'ye anlamlı destek

31 asker hastalanınca 5.5 milyar sterlinlik Ajax Programı yeniden durduruldu

Batman'da hafif ticari taksi ile cip çarpıştı: 2 yaralı

İstanbul’da DAİŞ operasyon: 14 şüpheli yakalandı

Altın güne yükselişle başladı

Amasra’da inşaat temelinde çökme: 70 kişi tahliye edildi

Hakkâri ve Ağrı’da 1 tonun üzerinde uyuşturucu ele geçirildi

Gazze’de çile bitmiyor, halk zor durumda

Sahte altın operasyonuna 5 gözaltı

Hal Kanunu’nun yılbaşında Meclis’e sunulması bekleniyor

Kocaeli merkezli 11 ilde “Bungalov Dolandırıcılığı” operasyonu: 23 tutuklama

Milli Eğitim Bakanı Tekin’den dikkat çeken ara tatil açıklaması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Öğretmen araçtan indi, otomobil çocukla birlikte uçuruma yuvarlandı

Sivas’ta göçük altında kalan madenciyi arama çalışmaları 10. günde

Bursa'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Bingöl’de 2 otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Gazze’de acının ve çaresizliğin fotoğrafı

ChatGPT’de güncelleme: Metin ve ses artık aynı sohbette kullanılabiliyor

TUS 2. dönem ek yerleştirme sonuçları açıklandı