• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi

08 Ağustos 2021, Pazar 11:14
08 Ağustos 2021, Pazar 11:14
Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi

Bölgede ilk kez ekilmesine rağmen büyük rağbet gören ay çekirdeği çiftçilerin yeni ekmek kapısı olurken, yurt dışına ise kısa sürede pazarlanmaya başlandı.

Tavas ilçesine bağlı 780 nüfusa sahip Çalıköy Mahallesi çiftçileri 2011 yılında yapılan Yenidoğan Barajı'nın faaliyete geçmesi ile birlikte sulu tarıma yöneldi. Çeşitliliği arttırmak isteyen çiftçiler, mahallede ilk defa ay çekirdeği ekmeye karar verdi. Yeni geçim kaynağı olan ay çekirdek mahallede ilk defa ekilerek güzel bir verim alındı. Çiftçiler ilk defa ekilen ay çekirdeğinin diğer çekirdeklere göre daha büyük, aromasının kendisine özgü farklı olması ve talebinde artması sonucu ekiminin devamlılığına karar verdi. Nisan ayında ekildikten sonra Ağustos ayında hasadına başlanılacak olan ay çekirdeğinin, şimdiden yurt dışına pazarlaması gerçekleşirken, çiftçilerin ise yeni ekmek kapısı halinde geldi. Ay çekirdeğinin bakımının ise bir hayli zor olduğunu ve geceleri dahi çalıştıklarını belirten çiftçiler, hasattan sonra ürünleri istediği fiyata satmayı hedefliyor. Geçen sene tarlada 13 ile 14 TL arasında satılan çekirdeğin, bu sene ise 18 ile 19 TL arasında satılması hedefleniyor.

“Beyaz inci olarak tanıttığımız ay çekirdeğimiz”

Ay çekirdeğinin çok farklı olduğunu ve yeni ekilmesine rağmen talep gördüğünü belirten Ulvi Ozan, “Bu sene yeni çiftçiliğe başladım. Köyümüz Yenidoğan Barajı’nın sulama tarıma geçmesiyle beraber 2 yıldır çekirdek üretimine, sulu tarım üzerine mısır ve kabağa da başladı. Bu Tavas Çalköy Mahallesinin beyaz inci olarak tanıttığımız ay çekirdeğimizin aroması, kalite olarak tane de büyüklüğü çok iyi. Bizim ürettiğimiz ürünlerin kalite olarak birinci olduğunu düşünüyoruz. Arkadaşımın elinde gördüğünüz gibi tane büyük ve tadım olarak aroması çok büyük, bir verim var. Bunu pazarının iyi olmasını ve vatandaşın para kazanmasını temenni ediyorum. Şuanda bizim ürettiğimiz çekirdek ihracatlık. Bunun en kötüsü elek altı olarak tabir ettiğimiz çekirdek pazarda 25, kuruyemişçilerde ise 30-35 TL’ye kadar oluyor. geçen yıl 13-14 TL arası tarladan satış yaptık, bu sene beklentimiz 18-19 TL arasında. Gece gündüz insanlar uyumadan bunun peşinde. Geceleri damlaması ve yağmur yağdığında bakımı olsun 120 günlük sürede çiftçi düzgün bir şekilde uyuyamıyor” dedi.

“Çekirdeği yiyen kişi arkasından kesinlikle arayacak”

Diğer bölgelerin uzun süredir üretim yapmasına rağmen kendi ürünleri kadar rağbet görmediğini ve tadan kişilerin arasındaki farkı çok iyi anlayabileceğini belirten Erol Dinek, “Bu çekirdeğimizin özelliği Türkiye genelinde bu bölgeye ilk gelmiş olması. Bunu kalitesi, aroması, beyazlığı çok iyi. Başka illerde 10 ile 15 senedir yapılırken, bizim buraya ilk defa geldi. Bunu bir kere alıp yiyen kişi arkasından kesinlikle arayacak” dedi.

İşgalciler, El Halil'de bir Filistinliyi şehit etti

Arjantin’deki büyük yangınların işgalci siyonistlerin çıkardığı iddiası

Uzman uyardı: Migren ilaçla ağırlaşabilir

Maduro'dan oğluna mesaj: İyiyiz, ben bir savaşçıyım!

23 yıl 5 ay hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı

EPDK 43 şirkete lisans verdi

İstanbul’da zehir tacirlerine operasyon

Grönland’daki tüm siyasi partilerden ABD’ye ortak tepki

ABD, Suriye’de DAİŞ hedeflerini vurduğunu duyurdu

Pakistan'da düğün evinde tüp patlaması: 6 ölü 9 yaralı

Altın fiyatlarında yükseliş sürüyor

Trump, Venezuela petrolünü gasp eden kararnameyi imzaladı

Instagram’da büyük veri sızıntısı: 17,5 milyon kullanıcının bilgileri ifşa oldu

Yarıyıl tatili cuma günü başlıyor

İş sağlığı ve güvenliğinde yenilikçi yaklaşımlar ele alındı

İNOSAM Başkanı Gürkan Avcı: Emekliler cezalandırılıyor

Manisa’da sabaha karşı art arda depremler

Siyonist Yahudiler Filistinlilere ait 200 küçükbaş hayvanı çaldı

Meteoroloji'den denizlerde fırtına uyarısı

Yemen’de Ensarullah Hareketine karşı Yüksek Askeri Komite kuruldu

Yeni dolandırıcılık yöntemi: Mobil oyunlara dikkat!

Aralık 2025, Türkiye'de son 30 yılın en sıcak ayı oldu

HAKSİAD Ankara Şubesi açıldı

Fas'ta 1386 kişi kraliyet affından yararlandı

Fırtına nedeniyle bazı feribot seferleri iptal edildi

68 il için sarı kodlu uyarı: Kuvvetli yağış, fırtına ve çığ riski

Doğu Türkistan'da gazeteci olmak: Zulmü görüyor ama duyuramıyorlar

İstanbul'da şiddetli yağmur ve rüzgâr etkili oldu

Arjantin'de orman yangınları kontrol altına alınamıyor: Binlerce hektar alan küle döndü

ABD'de polise tepki olarak düzenlenen gösterilerde onlarca gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalciler, El Halil'de bir Filistinliyi şehit etti

Arjantin’deki büyük yangınların işgalci siyonistlerin çıkardığı iddiası

Uzman uyardı: Migren ilaçla ağırlaşabilir

Maduro'dan oğluna mesaj: İyiyiz, ben bir savaşçıyım!

23 yıl 5 ay hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı

EPDK 43 şirkete lisans verdi

İstanbul’da zehir tacirlerine operasyon