• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi

08 Ağustos 2021, Pazar 11:14
08 Ağustos 2021, Pazar 11:14
Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi

Bölgede ilk kez ekilmesine rağmen büyük rağbet gören ay çekirdeği çiftçilerin yeni ekmek kapısı olurken, yurt dışına ise kısa sürede pazarlanmaya başlandı.

Tavas ilçesine bağlı 780 nüfusa sahip Çalıköy Mahallesi çiftçileri 2011 yılında yapılan Yenidoğan Barajı'nın faaliyete geçmesi ile birlikte sulu tarıma yöneldi. Çeşitliliği arttırmak isteyen çiftçiler, mahallede ilk defa ay çekirdeği ekmeye karar verdi. Yeni geçim kaynağı olan ay çekirdek mahallede ilk defa ekilerek güzel bir verim alındı. Çiftçiler ilk defa ekilen ay çekirdeğinin diğer çekirdeklere göre daha büyük, aromasının kendisine özgü farklı olması ve talebinde artması sonucu ekiminin devamlılığına karar verdi. Nisan ayında ekildikten sonra Ağustos ayında hasadına başlanılacak olan ay çekirdeğinin, şimdiden yurt dışına pazarlaması gerçekleşirken, çiftçilerin ise yeni ekmek kapısı halinde geldi. Ay çekirdeğinin bakımının ise bir hayli zor olduğunu ve geceleri dahi çalıştıklarını belirten çiftçiler, hasattan sonra ürünleri istediği fiyata satmayı hedefliyor. Geçen sene tarlada 13 ile 14 TL arasında satılan çekirdeğin, bu sene ise 18 ile 19 TL arasında satılması hedefleniyor.

“Beyaz inci olarak tanıttığımız ay çekirdeğimiz”

Ay çekirdeğinin çok farklı olduğunu ve yeni ekilmesine rağmen talep gördüğünü belirten Ulvi Ozan, “Bu sene yeni çiftçiliğe başladım. Köyümüz Yenidoğan Barajı’nın sulama tarıma geçmesiyle beraber 2 yıldır çekirdek üretimine, sulu tarım üzerine mısır ve kabağa da başladı. Bu Tavas Çalköy Mahallesinin beyaz inci olarak tanıttığımız ay çekirdeğimizin aroması, kalite olarak tane de büyüklüğü çok iyi. Bizim ürettiğimiz ürünlerin kalite olarak birinci olduğunu düşünüyoruz. Arkadaşımın elinde gördüğünüz gibi tane büyük ve tadım olarak aroması çok büyük, bir verim var. Bunu pazarının iyi olmasını ve vatandaşın para kazanmasını temenni ediyorum. Şuanda bizim ürettiğimiz çekirdek ihracatlık. Bunun en kötüsü elek altı olarak tabir ettiğimiz çekirdek pazarda 25, kuruyemişçilerde ise 30-35 TL’ye kadar oluyor. geçen yıl 13-14 TL arası tarladan satış yaptık, bu sene beklentimiz 18-19 TL arasında. Gece gündüz insanlar uyumadan bunun peşinde. Geceleri damlaması ve yağmur yağdığında bakımı olsun 120 günlük sürede çiftçi düzgün bir şekilde uyuyamıyor” dedi.

“Çekirdeği yiyen kişi arkasından kesinlikle arayacak”

Diğer bölgelerin uzun süredir üretim yapmasına rağmen kendi ürünleri kadar rağbet görmediğini ve tadan kişilerin arasındaki farkı çok iyi anlayabileceğini belirten Erol Dinek, “Bu çekirdeğimizin özelliği Türkiye genelinde bu bölgeye ilk gelmiş olması. Bunu kalitesi, aroması, beyazlığı çok iyi. Başka illerde 10 ile 15 senedir yapılırken, bizim buraya ilk defa geldi. Bunu bir kere alıp yiyen kişi arkasından kesinlikle arayacak” dedi.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

ABD'den siyonist rejime yeni silah satışı: ABD yönetimi “acil durum” yetkisiyle onayladı

Rusya füze ve İHA'lar ile Ukrayna'yı vurdu: 7 ölü

Erdemci: Siyonist işgal ve ABD destekli saldırılarda en büyük bedeli çocuklar ödüyor

Gaziantep'te 179 tarihi sikke ele geçirildi: 1 gözaltı

Çanakkale açıklarında 39 düzensiz göçmen yakalandı

Pakistan'da bombalı saldırı: 2 ölü, 31 yaralı

Hatay'da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 1 gözaltı

Gazprom: Avrupa'da kışa hazırlık için depolanan gaz tükendi

İran, Basra Körfezi’nde ABD’ye ait petrol tankerini vurdu

Siyonist işgalcilerin Lübnan'a saldırılarında şehit sayısı 294'e yükseldi

Ters dönen araçta burnu dahi kanamadan kurtuldu

Mersin'de Gazze’de devam eden siyonist vahşete ve bölgede tırmanan gerilime tepki

Gaziantep'te araçtan kavga için inen 3 şahsa 540 bin lira ceza

Kenya'da sel felaketi: 23 ölü

Şırnak'ta lapa lapa kar yağdı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: ABD, sivillerin su kaynağını vurdu

Antalya’da Peygamber Sevdalıları’ndan İran’a yönelik saldırılara tepki

Ordu'da feci kaza: 2 ölü, 2 yaralı

Polonya'dan hava sahası kısıtlaması kararı

Siirt Müftülüğü 2026 İUP Personel Listesini açıkladı

Çocuklarda katkı maddesi tehlikesi ve obezite riski: E120 ve MSG bağımlılık yapıyor

Büyükşehir Belediyesi Malatyalıları ilahi konseri ile buluşturdu

Malatya'da torbacı operasyonu: 5 gözaltı

Umut Kervanından Suriye’ye şefkat köprüsü, yardım tırı Ağrı’dan yola çıktı

Pezeşkiyan’dan sert mesaj: Ülkemizi savunmak için ölene kadar direneceğiz

APP plaka cezalarına erteleme: Son tarih 1 Nisan

Isparta’da kumar operasyonu: 16 kişiye para cezası

Akademisyenler uyardı: Dijital kumar gençleri tehdit ediyor

İnternet kullanımını kontrol etmenin 3 yolu: Bağ kur, sınır koy, rutin değiştir

Mardin'de kamyonet ile traktör çarpıştı: 3 yaralı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD'den siyonist rejime yeni silah satışı: ABD yönetimi “acil durum” yetkisiyle onayladı

Rusya füze ve İHA'lar ile Ukrayna'yı vurdu: 7 ölü

Erdemci: Siyonist işgal ve ABD destekli saldırılarda en büyük bedeli çocuklar ödüyor

Gaziantep'te 179 tarihi sikke ele geçirildi: 1 gözaltı

Çanakkale açıklarında 39 düzensiz göçmen yakalandı

Pakistan'da bombalı saldırı: 2 ölü, 31 yaralı

Hatay'da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 1 gözaltı