• BIST 100

    16139,48%-2,69
  • DOLAR

    43,96% 0,05
  • EURO

    51,49% -0,88
  • GRAM ALTIN

    7590,72% 2,09
  • Ç. ALTIN

    12213,23% -2,50

Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi

08 Ağustos 2021, Pazar 11:14
08 Ağustos 2021, Pazar 11:14
Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bölgede ilk defa üretilen ay çekirdeğine yoğun ilgi

Bölgede ilk kez ekilmesine rağmen büyük rağbet gören ay çekirdeği çiftçilerin yeni ekmek kapısı olurken, yurt dışına ise kısa sürede pazarlanmaya başlandı.

Tavas ilçesine bağlı 780 nüfusa sahip Çalıköy Mahallesi çiftçileri 2011 yılında yapılan Yenidoğan Barajı'nın faaliyete geçmesi ile birlikte sulu tarıma yöneldi. Çeşitliliği arttırmak isteyen çiftçiler, mahallede ilk defa ay çekirdeği ekmeye karar verdi. Yeni geçim kaynağı olan ay çekirdek mahallede ilk defa ekilerek güzel bir verim alındı. Çiftçiler ilk defa ekilen ay çekirdeğinin diğer çekirdeklere göre daha büyük, aromasının kendisine özgü farklı olması ve talebinde artması sonucu ekiminin devamlılığına karar verdi. Nisan ayında ekildikten sonra Ağustos ayında hasadına başlanılacak olan ay çekirdeğinin, şimdiden yurt dışına pazarlaması gerçekleşirken, çiftçilerin ise yeni ekmek kapısı halinde geldi. Ay çekirdeğinin bakımının ise bir hayli zor olduğunu ve geceleri dahi çalıştıklarını belirten çiftçiler, hasattan sonra ürünleri istediği fiyata satmayı hedefliyor. Geçen sene tarlada 13 ile 14 TL arasında satılan çekirdeğin, bu sene ise 18 ile 19 TL arasında satılması hedefleniyor.

“Beyaz inci olarak tanıttığımız ay çekirdeğimiz”

Ay çekirdeğinin çok farklı olduğunu ve yeni ekilmesine rağmen talep gördüğünü belirten Ulvi Ozan, “Bu sene yeni çiftçiliğe başladım. Köyümüz Yenidoğan Barajı’nın sulama tarıma geçmesiyle beraber 2 yıldır çekirdek üretimine, sulu tarım üzerine mısır ve kabağa da başladı. Bu Tavas Çalköy Mahallesinin beyaz inci olarak tanıttığımız ay çekirdeğimizin aroması, kalite olarak tane de büyüklüğü çok iyi. Bizim ürettiğimiz ürünlerin kalite olarak birinci olduğunu düşünüyoruz. Arkadaşımın elinde gördüğünüz gibi tane büyük ve tadım olarak aroması çok büyük, bir verim var. Bunu pazarının iyi olmasını ve vatandaşın para kazanmasını temenni ediyorum. Şuanda bizim ürettiğimiz çekirdek ihracatlık. Bunun en kötüsü elek altı olarak tabir ettiğimiz çekirdek pazarda 25, kuruyemişçilerde ise 30-35 TL’ye kadar oluyor. geçen yıl 13-14 TL arası tarladan satış yaptık, bu sene beklentimiz 18-19 TL arasında. Gece gündüz insanlar uyumadan bunun peşinde. Geceleri damlaması ve yağmur yağdığında bakımı olsun 120 günlük sürede çiftçi düzgün bir şekilde uyuyamıyor” dedi.

“Çekirdeği yiyen kişi arkasından kesinlikle arayacak”

Diğer bölgelerin uzun süredir üretim yapmasına rağmen kendi ürünleri kadar rağbet görmediğini ve tadan kişilerin arasındaki farkı çok iyi anlayabileceğini belirten Erol Dinek, “Bu çekirdeğimizin özelliği Türkiye genelinde bu bölgeye ilk gelmiş olması. Bunu kalitesi, aroması, beyazlığı çok iyi. Başka illerde 10 ile 15 senedir yapılırken, bizim buraya ilk defa geldi. Bunu bir kere alıp yiyen kişi arkasından kesinlikle arayacak” dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

ABD Büyükelçiliği'nden çarpıcı itiraf: Amerikalıları tahliye edebilecek durumda değiliz

Yetimler Vakfı'ndan Mardin'de yetimlere gıda yardımı

Şubat ayı enflasyon rakamları açıklandı: Yıllık yüzde 31,53, aylık ise yüzde 2,96

Motorine 6,69 lira zam

Körfez’deki saldırılara ilişkin Mossad iddiası

‘İncirlik’ soruşturmasında 5 kişi adli kontrolle serbest

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonu: Bir şüpheli tutuklandı

Brent petrol 79,41 dolardan işlem görüyor

Endonezya'da 6,1 büyüklüğünde deprem

İstanbul’da organize suç örgütü operasyonu: 5 gözaltı

Gaziantep'te işyerlerini kurşunlayan 9 şüpheli yakalandı

Kudüs'te işgal genişliyor: Bir ayda 20 yeni yerleşim projesi

Dezenformasyon bülteni yayımlandı: 200’üncü sayıda 12 iddia yalanlandı

Hizbullah işgal altındaki toprakları roketlerle vurdu: 1000 işgalci tahliye edildi

Kocaeli’de 4 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

FETÖ operasyonunda 22 gözaltı kararı

Hizbullah’tan Golan’daki Nafah Üssü’ne roketli saldırı açıklaması

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

İmalat sanayine “İstihdamı koruma” desteği

Altın yükselişini sürdürüyor

İETT otobüsü ile servis minibüsü çapıştı

Bolu Belediye Başkanı Özcan görevden uzaklaştırıldı

Meteoroloji'den, yağış, çığ ve sis uyarısı

Minab'da 165 kız öğrencinin katledildiği kasıtlı saldırının perde arkası

İşgalciler Lübnan'a saldırılarını sürdürüyor: Sınırdaki 59 köye tahliye emri

Devrim Muhafızları: Dubai'de 40 ABD askeri öldürüldü

HAMAS'tan Lübnan'a saldırıya tepki: Sorumlu siyonist rejim

ABD'den 14 ülkedeki vatandaşlarına "hemen ayrılın" çağrısı

ABD'nin Riyad Büyükelçiliğine İHA saldırısı: Trump'tan tehdit

Kastamonu’da trafik denetimlerinde 20 araca ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD Büyükelçiliği'nden çarpıcı itiraf: Amerikalıları tahliye edebilecek durumda değiliz

Yetimler Vakfı'ndan Mardin'de yetimlere gıda yardımı

Şubat ayı enflasyon rakamları açıklandı: Yıllık yüzde 31,53, aylık ise yüzde 2,96

Motorine 6,69 lira zam

Körfez’deki saldırılara ilişkin Mossad iddiası

‘İncirlik’ soruşturmasında 5 kişi adli kontrolle serbest

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonu: Bir şüpheli tutuklandı