• BIST 100

    16709,28%-0,07
  • DOLAR

    43,63% 0,10
  • EURO

    51,97% 0,00
  • GRAM ALTIN

    7037,44% -1,12
  • Ç. ALTIN

    11686,79% 0,16

Bölgede ilk kez uygulanan işlemle sağlığına kavuştu

04 Ekim 2022, Salı 13:05
04 Ekim 2022, Salı 13:05
Bölgede ilk kez uygulanan işlemle sağlığına kavuştu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bölgede ilk kez uygulanan işlemle sağlığına kavuştu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde daha önce yapılmayan endoskopik kistogastrostomi işlemi, Şanlıurfa’da ilk kez bir hasta üzerine başarılı bir şekilde uygulandı.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gastroenteroloji ünitesindeki doktorlar tarafından uygulanan yöntemle, pankreas kistik hastalıkları artık endoskopi ile ağrısız, cerrahisiz ve yatış olmadan stentle tedavi edilebilecek. Türkiye’de sayılı merkezlerde yapılabilen bu uygulama, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilk defa Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir hastaya başarıyla uygulandı.
Mide ile pankreas arasına mini hortumlar (stentler) takılarak cerrahisiz ve ağrısız bir yöntemle pankreastaki kistin boşaltıldığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Muhammed Bahaddin Durak, “Aşırı mide ağrısı şikayetiyle acile başvuran hastamızın tetkiklerinde pankreasta dev bir kist saptadık. Kistogastrostomi, pankreasın iltihaplanması durumunda midenin arkasındaki kısımda bazen içi sıvı dolu kistler oluşmakta, bu kistler hastalarda bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi şikayetlere neden olmaktadır. Bazıları enfekte olur ve vücuda yayılarak zarar verme riski oluşturur. Bu kistlerin alınması gerekmektedir. Daha önce bu cerrahi yöntemle yapılmaktaydı ama çok büyük hayati risk taşımaktaydı. Ekip arkadaşlarımızla birlikte değerlendirme yaparak bu hastamıza merkezimizde ilk defa endoskopik kistogastrostomi işlemi uygulama kararı aldık. Endoskopik aletle mideye girdikten sonra kistin içerisine iğne ile girerek kistin içinde bulunan 500-600 CC’lik sıvıyı boşalttık. Kistin tam olarak boşalması zaman aldığı içinde stent dediğimiz mide ile kistin arasına küçük hortumlar yerleştirdik. Bu süreç içerinde hastanın hastanede yatışı gerekmediği için kısa bir süre müşahede altında kaldıktan sonra taburcu ettik” dedi.
Bu uygulama hastanın günlük aktivitesinde bir kısıtlama oluşturmadığını ifade eden Dr. Durak, “İşlem sonrası yeme ve içmede kısıtlama olmuyor, kistin boşalma durumuna göre değerlendiriyor ve stenti çıkarıyoruz. Hasta hayatına devam ediyor. Herhangi bir ağrı sızı ya da şikayeti bulunmuyor. Bu uygulamanın deneyimli ekibimiz tarafından başarıyla gerçekleştirilebileceğini duyurmak istiyorum' ifadelerini kullandı.
[gallery ids=',46610,46611,46612,46613']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Soykırım zanlısına Avrupa koridoru: İnsan hakları savunucuları nerede?

Ramazanda Mescid-i Aksa'ya abluka: Girişler sınırlandırılıyor

Gazze'de işgalcilerin saldırıları sürüyor: 5 şehit

Erzurum’da kar nedeniyle 3 ilçede okullar tatil edildi

Erzincan'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Küba’da petrol krizi

Kabinede görev değişimi Resmi Gazete'de

Bakan Fidan Pakistan Dışişleri Bakanı Ishaq Dar ile görüştü

Uşak’ta uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı

Şanlıurfa’da elektriğin yarısı kaçak kullanılıyor

Arnavutluk'ta hükümet karşıtı gösteri

Ankara’da İran İslam Devrimi’nin 47. yıl dönümü resepsiyonu düzenlendi

Ağrı ve Van'da eğitime kar tatili

Meksika'da kaçırılan madenciler ölü bulundu

Tarsus Umut Kervanı’ndan yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere yardım

Hatay’da motosiklet sürücüsüne akrobatik hareketten 77 bin lira ceza

Kolombiya'da şiddetli yağışlar sel ve heyelana yol açtı: 14 ölü

Libya’da ambulans helikopter askeri üsse düştü: Ölü sayısı 5'e yükseldi

AB'de iltica başvurularında yeni dönem 

Venezuela Meclis Başkanı Rodriguez: Ülkede yakın zamanda seçim planlanmıyor

DMM, "10 TL değerinde madeni para olduğu" iddialarını yalanladı

ABD ve Azerbaycan arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalandı

Otobanda yarışa ağır ceza: 14 sürücüye 407 bin TL’den fazla para cezası

Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

Bakan Bayraktar Avrupa İmar ve Kalkınma Bsı heyetini kabul etti

Yunanistan Başbakanı Miçotakis yarın Ankara'ya geliyor

ABD ile Ermenistan arasında İHA ve nükleer iş birliği anlaşması

Şanlıurfa’da bağımlılık, aile ve çiftçilerin sorunları masaya yatırıldı

İşlevsel donma yaşıyor olabilirsiniz!

Malatya'da hırsızlık şüphelileri yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Soykırım zanlısına Avrupa koridoru: İnsan hakları savunucuları nerede?

Ramazanda Mescid-i Aksa'ya abluka: Girişler sınırlandırılıyor

Gazze'de işgalcilerin saldırıları sürüyor: 5 şehit

Erzurum’da kar nedeniyle 3 ilçede okullar tatil edildi

Erzincan'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Küba’da petrol krizi

Kabinede görev değişimi Resmi Gazete'de