• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

Bölgede ilk kez uygulanan işlemle sağlığına kavuştu

04 Ekim 2022, Salı 13:05
04 Ekim 2022, Salı 13:05
Bölgede ilk kez uygulanan işlemle sağlığına kavuştu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bölgede ilk kez uygulanan işlemle sağlığına kavuştu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde daha önce yapılmayan endoskopik kistogastrostomi işlemi, Şanlıurfa’da ilk kez bir hasta üzerine başarılı bir şekilde uygulandı.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gastroenteroloji ünitesindeki doktorlar tarafından uygulanan yöntemle, pankreas kistik hastalıkları artık endoskopi ile ağrısız, cerrahisiz ve yatış olmadan stentle tedavi edilebilecek. Türkiye’de sayılı merkezlerde yapılabilen bu uygulama, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilk defa Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir hastaya başarıyla uygulandı.
Mide ile pankreas arasına mini hortumlar (stentler) takılarak cerrahisiz ve ağrısız bir yöntemle pankreastaki kistin boşaltıldığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Muhammed Bahaddin Durak, “Aşırı mide ağrısı şikayetiyle acile başvuran hastamızın tetkiklerinde pankreasta dev bir kist saptadık. Kistogastrostomi, pankreasın iltihaplanması durumunda midenin arkasındaki kısımda bazen içi sıvı dolu kistler oluşmakta, bu kistler hastalarda bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi şikayetlere neden olmaktadır. Bazıları enfekte olur ve vücuda yayılarak zarar verme riski oluşturur. Bu kistlerin alınması gerekmektedir. Daha önce bu cerrahi yöntemle yapılmaktaydı ama çok büyük hayati risk taşımaktaydı. Ekip arkadaşlarımızla birlikte değerlendirme yaparak bu hastamıza merkezimizde ilk defa endoskopik kistogastrostomi işlemi uygulama kararı aldık. Endoskopik aletle mideye girdikten sonra kistin içerisine iğne ile girerek kistin içinde bulunan 500-600 CC’lik sıvıyı boşalttık. Kistin tam olarak boşalması zaman aldığı içinde stent dediğimiz mide ile kistin arasına küçük hortumlar yerleştirdik. Bu süreç içerinde hastanın hastanede yatışı gerekmediği için kısa bir süre müşahede altında kaldıktan sonra taburcu ettik” dedi.
Bu uygulama hastanın günlük aktivitesinde bir kısıtlama oluşturmadığını ifade eden Dr. Durak, “İşlem sonrası yeme ve içmede kısıtlama olmuyor, kistin boşalma durumuna göre değerlendiriyor ve stenti çıkarıyoruz. Hasta hayatına devam ediyor. Herhangi bir ağrı sızı ya da şikayeti bulunmuyor. Bu uygulamanın deneyimli ekibimiz tarafından başarıyla gerçekleştirilebileceğini duyurmak istiyorum' ifadelerini kullandı.
[gallery ids=',46610,46611,46612,46613']

Libya, petrol nedeniyle parasının değerini yaklaşık yüzde 15 düşürdü

Siirt’te karla kaplı yollarda zamanla yarış: mahsur kalan aile ve yeni doğan bebek kurtarıldı

İstanbul'da yasak avlanan tekneye ceza

Yazar Yaman: Kadınla ilgili tek temiz düşünce var; İslam’dır

Batman'da acil hasta için kapanan yol açıldı

Şırnak'ta tünel içinde kaza: 1 ölü 8 yaralı

Suriye yönetimi ile YPG/SDG anlaşmaya vardı: SDG Fırat'ın doğusuna çekilecek, enerji kaynakları devletin kontrolüne geçti

Mikrofona Değil, Basın Özgürlüğüne Saldırı

AJet, 38 seferini iptal etti

Şili'de orman yangınları: 15 ölü

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşlar azaltılacak

Avrupa ülkelerinden "Grönland" için ortak bildiri

Meteorolojiden kuvvetli kar uyarısı

Rus ordusu, Ukrayna'daki enerji ve altyapı tesislerini vurdu

İran: ABD birliklerinin çekilmesi Irak'ın bağımsızlığının güçlendiğinin işaretidir

Güney Kore Hyunmoo-5 balistik füzesini konuşlandırdığını duyurdu

Kızılay, Gazze’de kışlık yardım ve sıcak yemek desteğini sürdürüyor

Fırtına Gazze Limanı’ndaki çadırları yerle bir etti

Şanlıurfa’da Davet ve Gençlik Hareketi temsilciliği açıldı

MEB Robot Yarışması Antalya’da yapılacak

STK'lardan "Kudüs ve Gazze" yürüyüşü

Şırnak için kar ve çığ uyarısı

TEİAŞ ekipleri kış şartlarında çalışmalarını sürdürüyor

Siirt’te karla mücadele seferberliği: 2 metrelik kar tünelleri aşıldı, köy yolları açıldı

Bitlis-Van yolunda minibüs devrildi: 4 yaralı

Ağrı’da çatılar çöktü, vatandaş kaldırıma hasret kaldı

Katar, Gazze Yürütme Kurulu'na temsilci atadı

Hatay'da feci kaza: 2 ölü, 3 yaralı

TBMM’de bu hafta emekli aylığı, trafik cezaları ve tezkere görüşülecek

Kokain operasyonuyla bağlantılı 7 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Libya, petrol nedeniyle parasının değerini yaklaşık yüzde 15 düşürdü

Siirt’te karla kaplı yollarda zamanla yarış: mahsur kalan aile ve yeni doğan bebek kurtarıldı

İstanbul'da yasak avlanan tekneye ceza

Yazar Yaman: Kadınla ilgili tek temiz düşünce var; İslam’dır

Batman'da acil hasta için kapanan yol açıldı

Şırnak'ta tünel içinde kaza: 1 ölü 8 yaralı

Suriye yönetimi ile YPG/SDG anlaşmaya vardı: SDG Fırat'ın doğusuna çekilecek, enerji kaynakları devletin kontrolüne geçti