• BIST 100

    16818,24%0,34
  • DOLAR

    43,95% 0,17
  • EURO

    51,88% -0,04
  • GRAM ALTIN

    7314,42% -0,23
  • Ç. ALTIN

    11816,39% 0,06

Bor karbür üretimi Türkiye'de stratejik sektörlere kazandıracak

22 Mart 2023, Çarşamba 09:28
22 Mart 2023, Çarşamba 09:28
Bor karbür üretimi Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bor karbür üretimi Türkiye'de stratejik sektörlere kazandıracak

Bandırma'da kurulan üretim tesisinin ardından, maddenin Türkiye ekonomiye olan getirileri, girilecek pazarın büyüklüğü, katma değerli kazancı dile getirilmeye başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle Eti Maden ve SSTEK şirketlerinin ortaklığında 'Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi' açıldı.

'Bor karbürün sektörlerdeki pazarı 60 milyar dolar'

Eti Maden Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer, bor karbürün sektörlerdeki pazarının 60 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin böyle büyük bir pazara açıldığını dile getirdi.

'120-150 dolarlık bor cevheri 1.100-1.200 dolara çıkıyor'

Bandırma'daki tesislerde bor cevherini borik aside (etkisi az, beyaz, sedef görünümde bir madde, asit borik) çevirdiklerini aktaran Keleşer, şöyle konuştu.

Bandırma'mız bizim normal, klasik borik asit dediğimiz ürünleri de ürettiğimiz bir yer. Bu tesislerde görmüş olduğunuz tonu 120-150 dolar olan bor cevherini borik aside çeviriyoruz. Katma değerini bire yedi, bire sekizlere getiriyoruz ve 1.100-1.200 dolarlara çıkıyoruz.

Ürün işlenerek değeri bire 7, bire 300 kat artırılıyor

Tesiste, borik asidi petrokok (ısıl değeri yüksek, katı yakıt) ve grafitle (bir karbon minareli) karıştırarak bor karbür tozu elde edeceklerini aktaran Keleşer, şunları kaydetti:

Bu bor karbür tozundan da zırh, roket nozulu (kimyasal reaksiyon sonrası açığa çıkan yüksek sıcaklıktaki gazların atılmasının sağlandığı yer), kumlama nozulu (basınçlı hava ile kum püskürtme işleminde kumlama hortumunun ucuna takılan ve aşındırıcı granülün istenilen şekilde ve miktarda püskürtülmesini sağlayan kum püskürtme memesi), yenilenebilir enerjilerde kullanılan malzemeler yapılıyor. Burada da tonu 35-45 bin dolara gelmiş bir üründen bahsediyoruz. Yani tonu 120-150 dolardan 1.000-1.200 dolara, 35-45 bin dolara gelen bir üründen bahsediyoruz. Değerini bire 7, bire 300 kat artırmış oluyoruz.

Türkiye büyük bir pazara girdi

Keleşer, bor karbür tesisinde yılda 1.000 ton üretim gerçekleştireceklerine işaret ederek, değerlendirmesinde bulundu.

Bu 1.000 tonluk üretim ile zırh, kumlama nozulu, roket nozulu, takım tezgah ucu yapılacak. Dünyada yaklaşık bu pazarın 60 milyar dolar olduğunu düşünün ve biz o sektöre girmiş olacağız. Dünyanın klasik bor ürünleri 4 milyon ton, iki milyar dolarlık bir pazar. 2022 yılında Eti Maden bu pazardan 2,674 milyon ton bor satışı yaparak yaklaşık 1,321 milyar dolar aldı, toplamda 2 milyar dolardan. Yüzde 63 pazar payına sahip olduk ama bu taraftan bor karbürün sektörlerdeki pazarı 60 milyar dolar. Artık Türkiye'miz böyle bir pazara açılıyor. Biz halihazırda bor karbür üreteceğiz, bor karbür son ürünleri yurt dışı firmalarının üretimiyle gerçekleşecek veya bizim firmalarımız, Türk firmalarımız.

'Bor seramik pazarına doğru bir yönelim var'

Keleşer, bor seramik pazarına doğru bir yönelimleri olduğuna da değinerek, Türkiye'de 2023 yılında, Cumhuriyetin 100'üncü yılında ilk defa bordan bir değer zincirini tamamlanacağına vurgu yaparak şöyle devam etti:

Mesela şöyle düşünün, takım tezgahı ucu 1,25 gram, 1,5 dolar. Tona çevirdiğimizde tonu 1,2 milyon dolar. Yani onu 120-150 dolardan 1.000-1.200 dolara, bor karbür tozu olduğunda da 35-45 bin dolarlara, burada görmüş olduğunuz takım tezgahı ucunda 1,2 milyon dolara geliyorsunuz. Roket nozulu yapıyorsunuz, 241 gram, 1.000 dolar, tonu 4,1 milyon dolara geliyor. Bilmem anlatabiliyor muyum yapmak istediğimizi? Bizim o 2 milyar dolarlık bor klasik pazarından daha yüksek katma değerli, uç ürünlü bor seramik pazarına doğru bir yönlenmemiz var. Çok değerli bizim için. Türkiye'de 2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında ilk defa bordan bir değer zincirini tamamlayacağız. Cevher bizde, borik asit bizde, bor karbür tozu bizde ve zırh da yapacağız.

'Savunma sanayisi ve uzay havacılıkta katkı sunacak'

Bor karbür üretiminin özellikle savunma sanayisi ve uzay havacılıkta ülkeye sunacağı katkıya ilişkin de Keleşer, şu ifadelerini kullandı.

Bu bahsetmiş olduğumuz ürünlerin yüzde 100'e kadarı bor karbür. Bor karbür borik asitten, o da bor cevherinden yapılıyor. Dünyanın en kaliteli, en iyi bor cevheri bizde. Bahsettiğimiz ürünleri en kaliteli, en iyi yapmak isteyenlerin Türkiye'nin borunu kullanması gerekiyor. Yani bundan faydalanmamamız mümkün mü? O yüzden heyecanlı bir proje.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İzmir’de 145 bin metrekarelik alan orman sınırından çıkarıldı

Bingöl’e 33 yeni hekim atandı

Bingöl Tarım ve Orman Müdürlüğünden ceviz üreticilerine aşı kalemi uyarısı

Akdeniz’de fırtına ve zirai don alarmı

Yalova’da abartı egzoz kullanan sürücülere cezai işlem

Karlıova’da 35 köy yolu ulaşıma kapandı

Siirt’te hasta almaya giden ambulans kar nedeniyle yolda mahsur kaldı

190 Fetva Hattı Ramazan boyunca günde 20 bine yakın soruyu cevaplıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstihdam artışını desteklemeye kararlıyız

Bingöl Umut Kervanı’ndan Ramazan dolayısıyla yardım çağrısı

Diyarbakırlı öğrencilerden Gazze için anlamlı yardım

Eğitimci Taş: Ramazan ayını ibadet ve arınma fırsatına dönüştürelim

Kulp'ta şubat ayının son günlerinde kar yağışı etkili oldu

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit mahalle sakinleriyle bir araya geldi

Bakan Fidan, Pakistan, Afganistan, Katar ve Suudi Arabistanlı mevkidaşlarıyla görüştü

Bakan Gürlek’ten bahis ve sanal kumarla mücadele genelgesi

Tarımsal destekleme ödemeleri bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

Dr. Kuzukıran'dan gebelik sürecindeki anne adaylarına oruç önerisi

Mersin İl Müftüsü Topal: Ramazan bir arınma ve diriliş mektebidir

Gaziantep'te çeşitli suçlardan aranan 21 kişi yakalandı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: Bir kişi tutuklandı

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde kar yağışı

Batman'da 200 kiloluk ağırlık sonrası kopan tendon ameliyatla onarıldı

Okumak insanı nasıl etkiliyor?

Çok sayıda bölgede kuvvetli yağış ve kar bekleniyor

Fransa Yetim Eli'nden Etiyopya'da gıda yardımı

Mardin’de kazada ağır yaralanan kişi 20 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

Yetimler Vakfı Gazze'de iftar sofralarını boş bırakmıyor

Hizmet ihracatı desteklerinde yeni dönem başladı

Diyarbakır Ergani Devlet Hastanesi’nde göz anjiyo cihazı hizmete girdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir’de 145 bin metrekarelik alan orman sınırından çıkarıldı

Bingöl’e 33 yeni hekim atandı

Bingöl Tarım ve Orman Müdürlüğünden ceviz üreticilerine aşı kalemi uyarısı

Akdeniz’de fırtına ve zirai don alarmı

Yalova’da abartı egzoz kullanan sürücülere cezai işlem

Karlıova’da 35 köy yolu ulaşıma kapandı

Siirt’te hasta almaya giden ambulans kar nedeniyle yolda mahsur kaldı