• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

'Bu bayram, Ramazan Bayramı'ndan daha riskli'

25 Temmuz 2020, Cumartesi 13:25
25 Temmuz 2020, Cumartesi 13:25
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

'Bu bayram, Ramazan Bayramı'ndan daha riskli'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Twitter'daki hesabından, Kurban Bayramı'nda koronavirüs salgınına karşı alınması gereken önlemlere ilişkin açıklama yaptı. Prof. Dr. Özlü, Kurban Bayramı'nda riskleri azaltmak için vatandaşların uyarılması ve önerilerde bulunulması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Özlü, 'Toplu taşımada, hayvan nakilleri, turistlik tesisler, yol güzergahlarındaki tesisler, hayvan pazarları ve kesim yerlerinde sıkı denetimler yapılmalı ve cezai yaptırımlar uygulanmalı' dedi. 

'VEKALETLE KURBAN TEŞVİK EDİLMELİ'

Prof. Dr. Özlü, vatandaşların vekaletle kurban kesimine teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, 'Hayvan pazarı, kesim yerine gitmeden, insanların kurbanı kesilip, eti teslim edilmeli. Hayvan pazarları ve kesim yerlerinin sayısı artırılmalı, alanlar genişletilmeli; yeterli sayıda lavabo, sıvı sabun, kağıt havlu, el dezenfektanı olmalı. Buraların bakımı; girişte ateş ölçümü, semptom sorgulaması, alana göre içerideki kişi sayısının kontrolü, fiziki mesafenin korunması, maskesiz girilmemesi, hijyene uyulması için ilgili kişi ve kurumlar ile bunların görev, yetki ve sorumlulukları tanımlanıp ilan edilmeli' diye konuştu.

'BAYRAM NAMAZI AÇIK HAVADA KILINMALI'

Kurban kesim alanlarının sıkı şekilde denetlenmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Özlü, 'Denetimleri kimin ne sıklıkla, nasıl yapacağı ve cezai yaptırımların nasıl uygulanacağı netleştirilmeli. Mümkünse, bayram namazı açık havada kılınmalı, kişiler arası en az 1 metre mesafe olmalı, maskesiz gelinmemeli, giriş ve çıkışta kalabalıklaşma olmaması için uyarılar yapılmalı, namaz sonrası bayramlaşma, temas, tokalaşma olmamalı. Namaz öncesi cami, halılar, lavabo, abdest alma yerleri, tuvaletler ve çevre yüzeyleri temizlenip dezenfekte edilmeli, cemaat evinden seccadesini getirerek, onun üzerinde namaz kılmalı, müftülükler, din görevlileri, bu kuralları önceden cemaate duyurmalı' ifadesini kullandı.

'BU BAYRAM DAHA RİSKLİ'

Bayramlaşmanın tercihen telefonla, görüntülü arama ile yapılması önerisinde bulunan Prof. Dr. Özlü, 'Bayram ziyaretleri kısa tutulmalı, mümkünse açık havada yapılmalı, maske ve mesafe korunmalı, bu sırada el öpme, sarılma, temas ile yeme içme olmamalı, yemek davetleri yapılmamalı ve davetlere katılmamalı. Bayram, başka etkinliklere benzemez. Kurban ritüeli nedeniyle bu bayram, Ramazan Bayramı'ndan daha riskli. Ülkemizin her evinde yaşanan ve 83 milyonun katıldığı bir etkinlik söz konusu. Çok dikkatli ve hazırlıklı olmalıyız. Bu tedbirler riski ortadan kaldırmaz; ama azaltabilir' ifadelerini kullandı. 

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

UNICEF: Gazze'de çocuklar "ölümcül" koşullarda yaşıyor, eğitim ve sağlık sistemi çöktü

Malatya'da trafik kazası: 5 yaralı

Dağ keçilerinin doğal yaşamı kameralara yansıdı

Siyonist rejim ateşkesi hiçe sayıyor: Gazze'de hava ve topçu saldırıları sürüyor

Batman'da uyuşturucu suçundan aranan hükümlü yakalandı

Iraklı akademisyenlerden HAKSİAD’a ziyaret

Şanlıurfa’da ev kurşunlayan 2 şüpheli yakalandı

İşgal rejimi Batı Şeria ve Kudüs’te birçok Filistinliyi alıkoydu

İşgalciler Filistinli aileyi evini kendi elleriyle yıkmaya zorladı

Van’da defineciler suçüstü yakalandı

Avukat Taş: Uzayan davalar ve tutukluluk süreleri adaleti fiilen askıya alıyor

Van'da keklik avlayan kişiye 81 bin lira para cezası

Ticaret Bakanlığı: Servis ücretini menü fiyatına yansıtanlara izin verilmeyecek

Gazze'de sağlık sistemi çöktü: Binlerce hasta ve yaralı ölümle burun buruna

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı TOKİ projesindeki fahiş fiyatları Meclis'e taşıdı

ÖNDER Gaziantep Şube Başkanı Aksu: İyilik kanımızda var

Dünya’nın manyetik alanına dair ezber bozan bulgular

Çalışkan: Sigara bağımlılığı çoğu zaman 18 yaşından önce başlıyor

Batman'da MİT personeli gibi davranıp milyonluk dolandırıcılık yaptılar

Ocak ayında 72 bin 416 gıda denetimi yapıldı

Çanakkale’de uyuşturucu soruşturmasında 21 şüpheli yakalandı

Epstein’in işgal rejimine yardım ettiği ortaya çıktı

Göbeklitepe ve Taş Tepeler sergisi Berlin’de açılıyor

Gaziantep’te FETÖ hükümlüsü şahıs yakalandı

Yargı mensupları için “Etik Kurulu” kuruluyor

Ağrı’da yolcu otobüsü devrildi: 16 kişi yaralandı

Hatay merkezli 3 ilde suç örgütüne operasyon: 12 tutuklama

Gaziantep'te aranan 18 şüpheli yakalandı

Beyrut-Şam arasında "hükümlü nakli" anlaşması

Pişkin: Yapay zekâ meslekleri yok etmiyor yeniden şekillendiriyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


UNICEF: Gazze'de çocuklar "ölümcül" koşullarda yaşıyor, eğitim ve sağlık sistemi çöktü

Malatya'da trafik kazası: 5 yaralı

Dağ keçilerinin doğal yaşamı kameralara yansıdı

Siyonist rejim ateşkesi hiçe sayıyor: Gazze'de hava ve topçu saldırıları sürüyor

Batman'da uyuşturucu suçundan aranan hükümlü yakalandı

Iraklı akademisyenlerden HAKSİAD’a ziyaret

Şanlıurfa’da ev kurşunlayan 2 şüpheli yakalandı