• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

'Bu bayram, Ramazan Bayramı'ndan daha riskli'

25 Temmuz 2020, Cumartesi 13:25
25 Temmuz 2020, Cumartesi 13:25
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

'Bu bayram, Ramazan Bayramı'ndan daha riskli'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Twitter'daki hesabından, Kurban Bayramı'nda koronavirüs salgınına karşı alınması gereken önlemlere ilişkin açıklama yaptı. Prof. Dr. Özlü, Kurban Bayramı'nda riskleri azaltmak için vatandaşların uyarılması ve önerilerde bulunulması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Özlü, 'Toplu taşımada, hayvan nakilleri, turistlik tesisler, yol güzergahlarındaki tesisler, hayvan pazarları ve kesim yerlerinde sıkı denetimler yapılmalı ve cezai yaptırımlar uygulanmalı' dedi. 

'VEKALETLE KURBAN TEŞVİK EDİLMELİ'

Prof. Dr. Özlü, vatandaşların vekaletle kurban kesimine teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, 'Hayvan pazarı, kesim yerine gitmeden, insanların kurbanı kesilip, eti teslim edilmeli. Hayvan pazarları ve kesim yerlerinin sayısı artırılmalı, alanlar genişletilmeli; yeterli sayıda lavabo, sıvı sabun, kağıt havlu, el dezenfektanı olmalı. Buraların bakımı; girişte ateş ölçümü, semptom sorgulaması, alana göre içerideki kişi sayısının kontrolü, fiziki mesafenin korunması, maskesiz girilmemesi, hijyene uyulması için ilgili kişi ve kurumlar ile bunların görev, yetki ve sorumlulukları tanımlanıp ilan edilmeli' diye konuştu.

'BAYRAM NAMAZI AÇIK HAVADA KILINMALI'

Kurban kesim alanlarının sıkı şekilde denetlenmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Özlü, 'Denetimleri kimin ne sıklıkla, nasıl yapacağı ve cezai yaptırımların nasıl uygulanacağı netleştirilmeli. Mümkünse, bayram namazı açık havada kılınmalı, kişiler arası en az 1 metre mesafe olmalı, maskesiz gelinmemeli, giriş ve çıkışta kalabalıklaşma olmaması için uyarılar yapılmalı, namaz sonrası bayramlaşma, temas, tokalaşma olmamalı. Namaz öncesi cami, halılar, lavabo, abdest alma yerleri, tuvaletler ve çevre yüzeyleri temizlenip dezenfekte edilmeli, cemaat evinden seccadesini getirerek, onun üzerinde namaz kılmalı, müftülükler, din görevlileri, bu kuralları önceden cemaate duyurmalı' ifadesini kullandı.

'BU BAYRAM DAHA RİSKLİ'

Bayramlaşmanın tercihen telefonla, görüntülü arama ile yapılması önerisinde bulunan Prof. Dr. Özlü, 'Bayram ziyaretleri kısa tutulmalı, mümkünse açık havada yapılmalı, maske ve mesafe korunmalı, bu sırada el öpme, sarılma, temas ile yeme içme olmamalı, yemek davetleri yapılmamalı ve davetlere katılmamalı. Bayram, başka etkinliklere benzemez. Kurban ritüeli nedeniyle bu bayram, Ramazan Bayramı'ndan daha riskli. Ülkemizin her evinde yaşanan ve 83 milyonun katıldığı bir etkinlik söz konusu. Çok dikkatli ve hazırlıklı olmalıyız. Bu tedbirler riski ortadan kaldırmaz; ama azaltabilir' ifadelerini kullandı. 

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Endonezya'da toprak kayması: 7 ölü, 82 kayıp

Suriye'de ateşkes 15 gün uzatıldı

Rusya'dan Ukrayna'nın farklı bölgelerine hava saldırısı

ABD'den Kanada’ya yüzde 100 gümrük vergisi tehdidi

Muğla'da zincirleme trafik kazası: 4 yaralı

Diyarbakır'da parkta kafe yangını

MİT Başkanı Kalın HAMAS müzakere heyeti ile görüştü

ABD'de bir apartmanda yangın. 1 ölü, 14 yaralı

ABD-Rusya-Ukrayna görüşmelerinde yeni toplantılar gelecek hafta

ABD'de ICE protestoları şiddetleniyor

Rusya: Ukrayna ordusu, Donbas'ı terk etmeli

2026 Alan Sıralaması’nda Türkiye üniversitelerinin küresel yükselişi sürüyor

Tokat'ta uyuşturucu ve silah operasyonu: 14 gözaltı

Bilim Kafe’de uzayın sırları üç kuşakla birlikte keşfedildi

Palandöken: Esnafa özel enerji tarifesi olmadan enflasyonla mücadele olmaz

Grönland'dan Trump’a egemenlik tepkisi

Nordik-Baltık Sekizlisi, Rusya'nın Ukrayna'daki enerji altyapısına saldırılarını kınadı

Malatya'da 176 mahallede 4 bin 71 kilometre yol ulaşıma açıldı

e-YDS 2026/1 İngilizce sonuçları açıklandı

Samsun'da zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı

ABD’de yoğun kar yağışı, buz fırtınaları ve dondurucu soğuk alarmı

Hafızlara belgeleri umrede takdim edildi

Yaya önceliğini hiçe sayan kamyon sürücüsüne işlem

Afganistan’da şiddetli kar ve yağmur felakete dönüştü: 61 can kaybı

HÜDA PAR GİK Üyesi Şahin: PKK/PYD Kürtlerin meşru temsilcisi değildir

HÜDA PAR Bursa İl Başkanı Aras’tan Bursa’daki su zamlarına tepki

Dünyaca Ünlü Yazar Manaf 2025 Yılı International Peace Prize Ödülü’nü Aldı

GİB’ten lüks yaşam paylaşımlarına yakın takip

Gazze’de soykırım sürüyor: Yakacak toplayan iki çocuk şehid edildi

İspanya’da etkili olan Ingrid Fırtınası ulaşımı felç etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Endonezya'da toprak kayması: 7 ölü, 82 kayıp

Suriye'de ateşkes 15 gün uzatıldı

Rusya'dan Ukrayna'nın farklı bölgelerine hava saldırısı

ABD'den Kanada’ya yüzde 100 gümrük vergisi tehdidi

Muğla'da zincirleme trafik kazası: 4 yaralı

Diyarbakır'da parkta kafe yangını

MİT Başkanı Kalın HAMAS müzakere heyeti ile görüştü