-
BIST 100
16193,56%0,17
-
DOLAR
44,08% 0,06
-
EURO
51,07% -0,25
-
GRAM ALTIN
7337,11% -0,24
-
Ç. ALTIN
11826,62% -0,32
Bu dalga daha tehlikeli
19 Nisan 2021, Pazartesi 10:30
19 Nisan 2021, Pazartesi 10:30
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Bu dalga daha tehlikeli
Vaka sayısının 63 bini bulduğu, ağır hasta sayısının ise 3 bin 240'a ulaştığı bir dönemde yoğun bakımlardan da ciddi alarm geldi. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, artık çok daha genç yaşta hastaların kaybedilmeye başlandığını belirterek şunları söyledi:
“Birinci dalgada adeta bir seferberlik hali vardı ve vaka sayıları zirvede 13 bin 300'lerdeydi. Yoğun bakımlara yansıması da 1980 hasta oldu. İkinci yukarıya gidişte, vaka sayısı 33 bin 500, yoğun bakımlara yansıması ise 5 bin 970'lerde olmuştu. Biz tam kapanmaya gitmeden, müthiş bir sağlık altyapısının yanında üstyapı diyebileceğimiz yoğun bakım ekiplerinin inanılmaz özverili mücadelesi ile bunun da üstünden gelmiştik ve ağır hasta sayılarımız 500'lere kadar inmişti. Fakat şimdi durum farklı. Yukarıya doğru gidiyoruz. Son 15 gündür kırmızı alarm çanlarının çaldığı açık.
ŞİMDİ MUTASYONA UĞRAMIŞ HALİ VAR
Şimdiki gidişte karşımızda mutasyona uğramış bir virüs var, toplumda hızlı yayılabiliyor ve dokuları biraz daha fazla tahrip ediyor. Çok daha genç hastalarımız var. Aşılamanın da faydasıyla (65 yaş üstünü aşılamayı başardık), artık yoğun bakımlarda ortalama 78 gibi yaşlardan şu an 60'lara 59'lara geri geldik. Bu çok önemli bir detay. Çünkü artık 38 yaşında da hastamız var, 45 yaşında da hastamız var. Bunlar da dokuları daha tahrip olmuş bir şekilde geliyorlar yoğun bakımlarımıza.
Şu anda ağır hasta sayısında 3 bin 200'lerdeyiz. Son 6 haftadır her gün artıyor. Yoğun bakım gereksinimi de artıyor hızla. Sağlık çalışanları için çok zor bir dönem. 10 tane yoğun bakımınız var, hepsini COVID yoğun bakım yapamazsınız. Örneğin trafik kazası, beyin kanaması, ciddi kalp krizi geçirdiklerinde yoğun bakıma ihtiyaçları oluyor.
SEFERBERLİK GİBİ OLMALI
Herkes artık bir adım geri çekilmeli. Nisan başından beridir çok ciddi uyarılarda bulunuyoruz. Hala 62-63 binlerde vaka sayısı. Aşağı düştüğünü göremedik. Onu görsek de yoğun bakımlardaki vakalar 1 hafta 10 gün daha artmaya devam edecek. Biz yoğun bakımcılar olarak çok tedirginiz. Durum gerçekten ciddi. Bu yüzden herkesin bir adım geri çekilmesini istiyoruz. Bu da şu anlama geliyor. Seferberlik hali gibi durumun ciddiyetini anlayıp gönülden bu seferberliğe katkı vermek gerek.
ÖZELLER DAHA FAZLA DESTEK OLMALI
Bazı özel hastanelerin daha fazla destek vermesi lazım. Burada konu para konusu değil. Sağlıkla kar-zarar hesabı olamaz. Pandemi dönemindeyiz. Acil müdahalede, yoğun bakımda para, rakam, bunların düşünülmemesi lazım.”
'BU HAFTA YOĞUN BAKIMLARDAN ÇOK ENDİŞELİYİM'
Biz freni yaptık ama bu fren yeterli mi değil mi, önümüzdeki hafta cumartesi-pazar ortaya çıkacak. Ama bu bir hafta nasıl geçecek, ben yoğun bakımlar adına bunu düşünüyorum, endişe duyuyorum. Düşünsenize bir yoğun bakımda mesela ayda ortalama 100 vefat yaşarken, bir bakıyorsunuz 300-400’lere çıkıyor. Bu hastalara 20-30 gün emek vermiş yoğun bakımcının içinden bir parça kopar. Hele de hastalar daha gençse, etkisi daha yıkıcı oluyor. Çocuklara dahi yöneldi bu virüs, silah değiştiriyor. Aşı demek, bilim demek. Mutlaka aşıya ulaşmamız gerekiyor. Bizim şu anda zaman kazanmaya ihtiyacımız var. Herkesin olayın farkına varıp, sağlık sistemine yardımcı olmasını istiyoruz. İstanbul’da şu anda doluluk oranlarımız gerçekten en üst seviyede.
Diyarbakır'da otomobil takla attı: Bir yaralı
İzmir’de çöpe atılan APP plakalar dikkat çekti
İngiltere, Epstein'ın arkadaşının ABD elçisi olarak atanmasına ilişkin belgeleri yayınladı
Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Siirt'te fitrelik buğday geleneği sürüyor
Trump, İran'a saldırıların yakında bitebileceğini iddia etti
İran, savaş sürecinde rekor petrol ihracatı yaptı
Çin Savunma Bakanlığı, İran'a yönelik saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu
Romanya, ABD birliklerinin topraklarında geçici olarak konuşlandırılmasına onay verdi
Devrim Muhafızları: El Udeyri Üssü'ne yönelik saldırımızda 100 ABD personeli yaralandı
Avrupa Yetim Eli Gazze'de binlerce kişiye ulaşmaya devam ediyor
Cadde üzerindeki çukur tepki topladı: Vatandaş çözüm bekliyor
Batman girişinde tır devrildi: 1 kişi yaralandı
HÜDA PAR Elazığ Kadın Kollarından Gazze’de 1000 kişilik iftar
Van’da iki grup arasında bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 3 yaralı!
Hafriyat kaldırma çalışması 4 binayı etkiledi: Bina sakinlerinden "mağduriyetimiz giderilsin" talebi
Sözleşmeli öğretmen ek atama sonuçları açıklandı
HÜDA PAR: İran’a yönelik saldırlar bölgesel felaketin habercisi
İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı’nda ABD-siyonist rejime ait iki gemi füzelerle vuruldu
Batman'da fırın ve lokantalara sıkı takip
İstanbul’da "Yüzyılın Konut Projesi" için hak sahipleri bayram sonrası belirlenecek
Minik yürekler ilk seccadeleriyle namazla tanıştı
Sason Balı'nın AB tescili için toplantı gerçekleştirildi
İspanya, Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çekti
Müftü Durmuş: İtikaf sünnetini ihya etmek büyük önem taşıyor
Pervari’de heyelan nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandı
Malatya'da YKS adaylarına ücretsiz ve nitelikli eğitim sağlıyor
Bakan Gürlek: Mahkeme salonları siyaset arenası değildir, şov yapılamaz
İzmir’de 1 ton 346 kilogram skunk ele geçirildi
Bakan Fidan, Polonyalı mevkidaşı Sikorski ile görüştü
Yükleniyor






