• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Bu tır, Türkiye’ye bilim tohumları ekmeye devam ediyor

24 Ekim 2023, Salı 14:00
24 Ekim 2023, Salı 14:00
Bu tır, Türkiye’ye bilim tohumları ekmeye devam ediyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bu tır, Türkiye’ye bilim tohumları ekmeye devam ediyor

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından uzun bir süre eğitimden uzak kalan deprem bölgesindeki öğrencilerin imdadına Bilim Ateşböceği tırı yetişti. Depremde en büyük hasar alan illerden biri olan Adıyaman’daki çadır ve konteyner kentleri gezen tır sayesinde çocukların bilimsel deneylerin yanı sıra, yoga, resim, oyun ve danslarla çocukların stresten uzak vakit geçirmeleri sağlandı.
Türkiye tarihinin en büyük depremlerini art arda yaşayan ve 13 milyon insanın etkilendiği Güneydoğu depremleri, en çok da çocukları olumsuz etkiledi. Yüz binlerce çocuk, çadır ve konteyner kentlerde, yaklaşık 7 aylık süreyi eğitimden uzak geçirmek durumunda kaldı. “Eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla geçtiğimiz yıl Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile ilköğretim okulları için 'Bilim Ateşböceği Tırı' projesini başlatan IMCD, bu yıl depremzede çocuklara buluştu. Depremlerin ikinci haftasında hızla bölgeye ulaşan Bilim Ateşböceği tırı Eylül ayı sonuna kadar 7 - 14 yaş arasındaki çocuklara bilimi sevdirmek için çalıştı.
Dünyanın önde gelen özel kimyasallar ve bileşenleri distribütör şirketi olan IMCD’nin Cumhuriyetin 100. yılında eğitimde fırsat eşitliği için oluşturduğu Bilim Ateşböceği tırı, depremin ikinci haftasında bölgede en büyük hasarı alan illerden biri olan Adıyaman’daki çocuklar için yola çıktı. Tırda, 7 ay boyunca çocukların bilimsel deneylerin yanı sıra, yoga, resim, oyun ve danslarla stresten uzak vakit geçirmelerine destek olundu. Öte yandan, IMCD’nin geçtiğimiz yıl Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile başlattığı proje çerçevesinde bugüne kadar 2 bin çocuk bilimle tanıştı.

Depremzede çocukları bilimle buluşturduk
Bilim Ateşböceği tırını depremlerden en fazla etkilenen bölgelere götürmeyi uygun bulduklarını kaydeden IMCD Türkiye Genel Müdürü Aylin Zakuto, “Özellikle okulların kapalı olduğu dönemde çocukların eğitimden uzak kalmaması ve olabildiğince keyifli vakit geçirmesinin, deprem travmasını daha kolay atlatmalarına yardımcı olacağını düşündük. Yedi ay boyunca Adıyaman bölgesindeki çadır kentleri dolaşan Bilim Ateşböceği tırımız, çocuklarla deneyler yaparak öğrenmeyi eğlenceli hale getirmeye çalıştı. Ayrıca, yoga, resim, oyunlar ve dans gibi etkinliklerle çocukların stresle başa çıkmasına da destek oldu” dedi. Bilim Ateşböceği tırının, geçtiğimiz yıl Marmara ve Ege bölgelerindeki laboratuvarı olmayan öğrencilerle buluştuğunu kaydeden Zakuto, “Ancak depremle birlikte 2023 yılında odağımızı hızla Güneydoğu Anadolu’ya çevirdik. Çünkü bu bölgede ihtiyaç çok büyüktü” diye konuştu.

Gelecek hedef Karadeniz Bölgesi’ndeki okullar
Yola çıkış amaçlarını ‘Eğitimde gerçek anlamda fırsat eşitliği oluşturmak’ olarak özetleyen Zakuto, “IMCD olarak faaliyet gösterdiğimiz her ülkede ekonomik olduğu kadar toplumsal kalkınmaya katkı sağlamaya önem veriyoruz. Türkiye’de başlattığımız eğitim projesi ’Bilim Ateşböceği Tırı’ da önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Bize göre, her çocuk eğitim hayatını eşit şartlarda sürdürebilmeli. Bu felsefeden hareketle pandemide TEGV ile iş birliğine gittik ve imkanları kısıtlı olan çocukların dersleri takip etmelerini sağlamak üzere tablet bağışı yaptık. Geçtiğimiz yıl ise Bilim Ateşböceği Tırı projesine destek olarak, laboratuvarı olmayan köy okulları ve oradaki çocukları bilimle tanıştırmak için yola çıktık. Bu yıl depremler nedeniyle okullarından uzak kalan çocuklara 7 ay boyunca hizmet verdik. Bir sonraki adımda hedefimiz Karadeniz Bölgesi’ndeki okullar. Projemiz uzun soluklu olsun istiyoruz. Amacımız bilimi çocuklara daha fazla sevdirmek. Çünkü IMCD, bilimi temel alarak faaliyetlerini geliştiren bir şirket. Bu nedenle çocuklara bilimin laboratuvarlarda, tüplerin içinde değil günlük hayatımızın içinde olduğunu interaktif bir biçimde anlatmak istiyoruz. Bilim insanı olmanın birinci kuralının merak ve sorgulama olduğunu öğretirsek, geleceğin bilim insanlarının ilk tohumlarını da atmış oluruz” şeklinde konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Küba Devlet Başkanı, Hamanei suikastını kınadı

Trump: Saldırılarımız 4 haftaya kadar sürebilir

Umman, İran'ın gerilimin azaltılmasına ve diyaloğa açık olduğunu belirtti

Malatya'da görme engelliler iftarda buluştu

Siyonist-ABD saldırısında Tahran'daki bir hastane hedef alındı

1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verildi

Siyonistlere ait THAAD radar sistemi BAE'de imha edildi

Avrupa'nın iki yüzlülüğü: E3 ülkelerinden İran aleyhine ortak bildiri

Ağrı'nın Patnos ilçesinde çıkan yangın korkuttu

İran füzeleri siyonistlerin Beyt Şemeş bölgesine düştü: 9 ölü çok sayıda yaralı ve kayıp

TCMB Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlayacak

Erakçi: Savaşın zamanı ve nasıl sona ereceğini biz belirleyeceğiz

Finansal İstikrar Komitesinde jeopolitik gelişmeler ele alındı

Sakarya'da iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

ABD'de silahlı saldırı: 3 ölü, 14 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB Komisyonu Başkanı ile görüştü

DMM’den "Türkiye-İran sınır hattındaki 80 bin mayın temizlendi" iddiasına yalanlama

Siyonist işgalcilerin ateşkes ihlali devam ediyor: Gazze'de 2 şehit

Tahran'da gece hava saldırıları; TV yayınları kesintiye uğradı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Hamanei için taziye mesajı

Belçika, Rusya'ya ait petrol tankerine el koydu

Hindistan'da fabrikada patlama: 17 ölü, 18 yaralı

Mersin’de düzenlenen “Şehitler Sergisi” etkinliğine yoğun ilgi

Savaş meydanlarından siyasi karar merkezlerine: Ali Şemhani

Batman’da baraj gölüne gömülen araç 3 gün sonra bulundu

Bakan Memişoğlu: Kolorektal kanser tarama hedefi aşıldı

İran'ın misillemelerinde 3 ABD askeri öldü

Ordu'nun bazı ilçelerinde eğitime kar engeli

Bolivya'da düşen uçakta ölü sayısı 22'ye yükseldi

İran: Askeri kuvvetlerimiz bağımsız ve kısmen ayrı hareket ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Küba Devlet Başkanı, Hamanei suikastını kınadı

Trump: Saldırılarımız 4 haftaya kadar sürebilir

Umman, İran'ın gerilimin azaltılmasına ve diyaloğa açık olduğunu belirtti

Malatya'da görme engelliler iftarda buluştu

Siyonist-ABD saldırısında Tahran'daki bir hastane hedef alındı

1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verildi

Siyonistlere ait THAAD radar sistemi BAE'de imha edildi