• BIST 100

    11072,12%1,59
  • DOLAR

    42,44% -0,13
  • EURO

    49,42% 0,20
  • GRAM ALTIN

    5794,55% 0,55
  • Ç. ALTIN

    9327,10% 0,02

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
Çalışanlar dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

Özel bir şirkette garson olarak çalışan genç, şube müdürünün 'ekmekleri büyük doğruyorsun, israf oluyor' sözüne öfkelenerek, 'çok biliyorsan gel sen yap' diyerek iş yerinden ayrıldı. İşveren, garson hakkında devamsızlık tutanağı tuttu. Garson, tazminat ödenmeden çıkarıldı. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan davacı garson, tüm resmi tatillerde dini bayramlarda da çalıştığını, fazla mesai yapmasına ve genel tatilde çalışmasına rağmen ücretlerin ödenmediğini, ayrıca yıllık izninin kullandırılmadığını ve izin alacağının da ödenmediğini öne sürdü. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, genel tatil alacağı ve fazla çalışma alacaklarını istedi.

Mahkemede ifade veren şirket sahibi ise, firmanın işletme müdürünün, öğle yemeğe esnasında adı geçen şahsa 'bu ekmekleri neden bu kadar fazla kesiyorsunuz? Yazık, israf oluyor' demesi üzerine, görev başında amiri olan şahsa 'çok biliyorsan sen yap diyerek' karşılık verdiğini ve tesisleri terk ettiğini iddia etti. Mahkeme, kıdem tazminatı talebinin reddine hükmetti. Kararı davacı garson temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Kararda; 'Somut uyuşmazlıkta dosyadaki bilgi ve belgelerden ve özellikle tanık anlatımlarından iş akdinin yazılı bir fesih tebliği olmaksızın işçi tarafından iş yerini terk suretiyle eylemli olarak sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Terk tarihi itibari ile hak edildiği halde ödenmemiş işçilik alacaklarının varlığı karşısında davacının terkinin bu sebebe dayandığı kabul edilerek kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir' denildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “İş yerlerinde çok sık çalışana müdür veya şefleri tarafından işin iyi yapılmadığı konusunda uyarılar gelir. Bazı durumlarda da çalışan kızarak sitemini ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ şeklinde dile getirir. Bu durumda işveren veya vekilleri çalışana ‘sen bize saygısızlık yapıyorsun. Sen bana bunu söylemezsin’ diyerek çalışanı işten çıkarabiliyor. Bu konulardan bir somut örnek ise yeni yaşandı. İş yeri vekili, çalışana ‘işi daha doğru yapmanı istiyoruz. Ekmekleri daha küçük kes. İsraf olur’ demesi üzerine çalışanda ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ diyor. Çalışan işten çıkartılıp tazminatı verilmiyor. Çalışanda soluğu mahkemede alıyor. Yargıtay ise, çalışanı haklı bularak tazminatlarını almasının hakkı olduğuna hükmediyor. Yani çalışanın ‘çok biliyorsan, sen yap’ sözü işveren açısından tazminatsız işten çıkarma sebebi değildir. Bu da somut bir olaydır” diye açıklık getirdi.

Yapay zekâ hain bir arkadaştan daha da tehlikeli olabilir!

ADGİAD'tan HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığı'na ziyaret 

Ağrı merkeze bağlı köylerde ve yüksek kesimlerde kar yağışı başladı

Bakan Tunç, hakim ve savcı adaylarına cübbelerini teslim etti

Adana’da bir haftada 459 aranan şahıs yakalandı

Siirt’te böbrek taşı alarmı: Uzmanlardan hayati uyarı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Bakan Yumaklı: Tarım sektörü dönemsel kayıpları hızla telafi edebilecek güçtedir

Malatya'da esnaf arasında silahlı kavga: 3 yaralı

Adıyaman'da bin adet tabanca ele geçirildi

Diyarbakır'da Hazreti Nesibe Hatun'un örnek hayatı anlatıldı

Nijer uluslararası piyasada uranyum satmaya başladı

Şanlıurfa’da kaçak elektrik denetimleri sıklaştırıldı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Uyuşturucuyla etkin, kararlı ve sürdürülebilir mücadele şart

Adana'da trafik denetimi: 10 bin 746 sürücüye işlem uygulandı

Bursa’da kaybolan alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Gaziantep'te kasım ayında 796 aranan şahıs yakalandı

Ağrı'nın unutulan şeker pancarı tarifleri yeniden yorumlandı

Malatya’da öğrenciler satranç turnuvasında kıyasıya yarıştı

HAKSİAD, Marmara bölgesi toplantısını Bursa'da yaptı

Coupang’dan 34 milyona yakın müşteriyi etkileyen veri sızıntısı

Diyarbakır'da sonbahar renkleri şehri süsledi

Migrenin kökeni aydınlanıyor: NÖROM’dan bağırsak–beyin eksenini gösteren çarpıcı bulgular

Ankara'da 2 kardeşe saldıran pitbull sahibi gözaltına alındı

Gaziantep OSB'de 50 yataklı hastane hizmete başladı

Vali Kızılkaya, Kasım ayı asayiş ve güvenlik verilerini açıkladı

Hasta yakını olarak zorluk yaşadı, hastalar için sandalye bağışladı

Hafif ticari araç kanala düştü: Sürücü yaralı kurtarıldı

Marmara Denizi’nde hayalet ağ tehdidine karşı kapsamlı araştırma başlatıldı

Gaziantep'te araması bulunan cinayet zanlısı yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yapay zekâ hain bir arkadaştan daha da tehlikeli olabilir!

ADGİAD'tan HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığı'na ziyaret 

Ağrı merkeze bağlı köylerde ve yüksek kesimlerde kar yağışı başladı

Bakan Tunç, hakim ve savcı adaylarına cübbelerini teslim etti

Adana’da bir haftada 459 aranan şahıs yakalandı

Siirt’te böbrek taşı alarmı: Uzmanlardan hayati uyarı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı