• BIST 100

    15519,96%0,34
  • DOLAR

    43,28% -0,01
  • EURO

    50,76% 0,27
  • GRAM ALTIN

    6715,33% -0,05
  • Ç. ALTIN

    10952,17% -0,62

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
Çalışanlar dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

Özel bir şirkette garson olarak çalışan genç, şube müdürünün 'ekmekleri büyük doğruyorsun, israf oluyor' sözüne öfkelenerek, 'çok biliyorsan gel sen yap' diyerek iş yerinden ayrıldı. İşveren, garson hakkında devamsızlık tutanağı tuttu. Garson, tazminat ödenmeden çıkarıldı. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan davacı garson, tüm resmi tatillerde dini bayramlarda da çalıştığını, fazla mesai yapmasına ve genel tatilde çalışmasına rağmen ücretlerin ödenmediğini, ayrıca yıllık izninin kullandırılmadığını ve izin alacağının da ödenmediğini öne sürdü. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, genel tatil alacağı ve fazla çalışma alacaklarını istedi.

Mahkemede ifade veren şirket sahibi ise, firmanın işletme müdürünün, öğle yemeğe esnasında adı geçen şahsa 'bu ekmekleri neden bu kadar fazla kesiyorsunuz? Yazık, israf oluyor' demesi üzerine, görev başında amiri olan şahsa 'çok biliyorsan sen yap diyerek' karşılık verdiğini ve tesisleri terk ettiğini iddia etti. Mahkeme, kıdem tazminatı talebinin reddine hükmetti. Kararı davacı garson temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Kararda; 'Somut uyuşmazlıkta dosyadaki bilgi ve belgelerden ve özellikle tanık anlatımlarından iş akdinin yazılı bir fesih tebliği olmaksızın işçi tarafından iş yerini terk suretiyle eylemli olarak sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Terk tarihi itibari ile hak edildiği halde ödenmemiş işçilik alacaklarının varlığı karşısında davacının terkinin bu sebebe dayandığı kabul edilerek kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir' denildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “İş yerlerinde çok sık çalışana müdür veya şefleri tarafından işin iyi yapılmadığı konusunda uyarılar gelir. Bazı durumlarda da çalışan kızarak sitemini ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ şeklinde dile getirir. Bu durumda işveren veya vekilleri çalışana ‘sen bize saygısızlık yapıyorsun. Sen bana bunu söylemezsin’ diyerek çalışanı işten çıkarabiliyor. Bu konulardan bir somut örnek ise yeni yaşandı. İş yeri vekili, çalışana ‘işi daha doğru yapmanı istiyoruz. Ekmekleri daha küçük kes. İsraf olur’ demesi üzerine çalışanda ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ diyor. Çalışan işten çıkartılıp tazminatı verilmiyor. Çalışanda soluğu mahkemede alıyor. Yargıtay ise, çalışanı haklı bularak tazminatlarını almasının hakkı olduğuna hükmediyor. Yani çalışanın ‘çok biliyorsan, sen yap’ sözü işveren açısından tazminatsız işten çıkarma sebebi değildir. Bu da somut bir olaydır” diye açıklık getirdi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa’da yoğun kar yağışı nedeniyle tır trafiğine kısıtlama getirildi

Japonya'da kaybolan helikopterin enkazı bulundu

Elazığ'da motokuryelerin trafiğe çıkması yasaklandı

Dışişleri Bakanı Fidan, Hollandalı mevkidaşı ile görüştü

İspanya'da demiryolu hattına giren trenle bir vinç çarpıştı: Çok sayıda yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pezeşkiyan ile görüştü

Meteorolojiden bazı bölgeler için kuvvetli kar yağışı uyarısı

Şırnak'ta 112 çağrı merkezi 2025 yılında 549 bin çağrı aldı

Torul-Tirebolu yolunun 2026 yatırım programından çıkarılması tepkiyle karşılandı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kumarın her türlüsü yasaklanmalı, reklamı durdurulmalı

Diyarbakır’da kayıp kadının son görüntüleri ortaya çıktı

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli kar yağışı uyarısı

Malatya'da 2026 yılının ilk il koordinasyon kurulu toplantısı yapıldı

İşgal altındaki toraklarda Filistinliler genel greve gitti

Kayıp Nimet Kılıç için bölgede arama çalışmaları devam ediyor

Bakan Tunç: Bebeğe yönelik şiddet vicdanları yaraladı

Gaziantep Havalimanı kar nedeniyle uçuşlara kapatıldı

Gaziantep’te kar nedeniyle bazı kurumlar bir gün tatil edildi

Gazze Yönetim Komitesi, Refah Sınır Kapısı’nın gelecek hafta iki yönlü açılacağını duyurdu

Batman Basın Derneği Başkanı Uyanık’tan Doğunun Nabzı’na 11. Yıl Ziyareti

Diyarbakır’da 4 gün süreyle toplantı ve gösterilere yasak

RTÜK'ten bir televizyon kanalı ve 2 dijital platforma ceza

Tunceli’de PKK propagandasından 4 şüpheli gözaltında

İstanbul Valiliği’nden kreş’te darp iddialarına ilişkin açıklama

İstanbul’da drone destekli trafik denetimi: 444 araca ceza

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İran İslamî Danışma Meclisi Başkanı Ghalibaf ile görüştü

Bakan Uraloğlu, Avrasya Üniversitesi’ndeki programa katıldı

Fransa’da “çocuksuz vagon” tartışması: Demiryollarına tepki yağıyor

Emekli Sandığı zam ve ek ödeme farkları yarın hesaplara yatacak

Bakan Tekin, üç ülkenin büyükelçilerini kabul etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da yoğun kar yağışı nedeniyle tır trafiğine kısıtlama getirildi

Japonya'da kaybolan helikopterin enkazı bulundu

Elazığ'da motokuryelerin trafiğe çıkması yasaklandı

Dışişleri Bakanı Fidan, Hollandalı mevkidaşı ile görüştü

İspanya'da demiryolu hattına giren trenle bir vinç çarpıştı: Çok sayıda yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pezeşkiyan ile görüştü

Meteorolojiden bazı bölgeler için kuvvetli kar yağışı uyarısı