• BIST 100

    15811,50%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,50% 2,32

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
Çalışanlar dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

Özel bir şirkette garson olarak çalışan genç, şube müdürünün 'ekmekleri büyük doğruyorsun, israf oluyor' sözüne öfkelenerek, 'çok biliyorsan gel sen yap' diyerek iş yerinden ayrıldı. İşveren, garson hakkında devamsızlık tutanağı tuttu. Garson, tazminat ödenmeden çıkarıldı. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan davacı garson, tüm resmi tatillerde dini bayramlarda da çalıştığını, fazla mesai yapmasına ve genel tatilde çalışmasına rağmen ücretlerin ödenmediğini, ayrıca yıllık izninin kullandırılmadığını ve izin alacağının da ödenmediğini öne sürdü. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, genel tatil alacağı ve fazla çalışma alacaklarını istedi.

Mahkemede ifade veren şirket sahibi ise, firmanın işletme müdürünün, öğle yemeğe esnasında adı geçen şahsa 'bu ekmekleri neden bu kadar fazla kesiyorsunuz? Yazık, israf oluyor' demesi üzerine, görev başında amiri olan şahsa 'çok biliyorsan sen yap diyerek' karşılık verdiğini ve tesisleri terk ettiğini iddia etti. Mahkeme, kıdem tazminatı talebinin reddine hükmetti. Kararı davacı garson temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Kararda; 'Somut uyuşmazlıkta dosyadaki bilgi ve belgelerden ve özellikle tanık anlatımlarından iş akdinin yazılı bir fesih tebliği olmaksızın işçi tarafından iş yerini terk suretiyle eylemli olarak sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Terk tarihi itibari ile hak edildiği halde ödenmemiş işçilik alacaklarının varlığı karşısında davacının terkinin bu sebebe dayandığı kabul edilerek kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir' denildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “İş yerlerinde çok sık çalışana müdür veya şefleri tarafından işin iyi yapılmadığı konusunda uyarılar gelir. Bazı durumlarda da çalışan kızarak sitemini ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ şeklinde dile getirir. Bu durumda işveren veya vekilleri çalışana ‘sen bize saygısızlık yapıyorsun. Sen bana bunu söylemezsin’ diyerek çalışanı işten çıkarabiliyor. Bu konulardan bir somut örnek ise yeni yaşandı. İş yeri vekili, çalışana ‘işi daha doğru yapmanı istiyoruz. Ekmekleri daha küçük kes. İsraf olur’ demesi üzerine çalışanda ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ diyor. Çalışan işten çıkartılıp tazminatı verilmiyor. Çalışanda soluğu mahkemede alıyor. Yargıtay ise, çalışanı haklı bularak tazminatlarını almasının hakkı olduğuna hükmediyor. Yani çalışanın ‘çok biliyorsan, sen yap’ sözü işveren açısından tazminatsız işten çıkarma sebebi değildir. Bu da somut bir olaydır” diye açıklık getirdi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Hafızlara belgeleri umrede takdim edildi

Yaya önceliğini hiçe sayan kamyon sürücüsüne işlem

Afganistan’da şiddetli kar ve yağmur felakete dönüştü: 61 can kaybı

HÜDA PAR GİK Üyesi Şahin: PKK/PYD Kürtlerin meşru temsilcisi değildir

HÜDA PAR Bursa İl Başkanı Aras’tan Bursa’daki su zamlarına tepki

Dünyaca Ünlü Yazar Manaf 2025 Yılı International Peace Prize Ödülü’nü Aldı

GİB’ten lüks yaşam paylaşımlarına yakın takip

Gazze’de soykırım sürüyor: Yakacak toplayan iki çocuk şehid edildi

İspanya’da etkili olan Ingrid Fırtınası ulaşımı felç etti

Gaziantep'te sokak hayvanları ve kuşlar için sokak aralarına yem bırakıldı

Bakan Kurum, COP31 Yüksek Düzey Şampiyonu’nu açıkladı

Türkiye’den Şili’de hayatını kaybedenler için taziye mesajı

Tarihçi Erdem: İbrahim Anlaşmaları işgali meşrulaştırma sürecidir

KDK’dan ücretli öğretmenler için emsal prim kararı

Mersin'de etkili olan fırtına gezi teknesini batırdı

Prof. Dr. Öztürkmen: Kar yağışı sadece görsel bir güzellik değil, doğanın rehabilitasyon sürecidir

Türkiye ile Libya arasında yeni iş birliği dönemi

Gaziantep fuar esnafı: Fuarlar kültürel etkileşime de katkı sunuyor

Gazze'de can kaybı 71 bin 654'e yükseldi

Uzay keşifleri etkinliği, üç kuşağı bir araya getirdi

Kış aylarında güvenli sürüş için dikkat edilmesi gerekenler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kürt kardeşlerimiz yeni Suriye’nin asli parçası oluyor

Mardin’in tarihi ilim mekanı Kasımiye Medresesi"nden kartpostallık görüntüler

Diyarbakır'da kaybolan kadını arama çalışmaları 3'üncü gününde

Rahatsızlanan avcı ambulans helikopter ile kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti

Gaziantep'te gümrük kaçağı cep telefonlarına el konuldu

Malatya'da şüpheli çocuk ölümü

Memur-Sen Mardin İl Temsilcisi Yılmaz: Emekli maaşı yoksulluk sınırının esas alındığı bir maaş olmalıdır

İşgal rejimi Kalkiliya ve El-Halil’de çok sayıda kişiyi alıkoydu

HÜDA PAR İl Başkanı Suiçer'den Elazığ depreminin yıldönümüne ilişkin mesaj

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hafızlara belgeleri umrede takdim edildi

Yaya önceliğini hiçe sayan kamyon sürücüsüne işlem

Afganistan’da şiddetli kar ve yağmur felakete dönüştü: 61 can kaybı

HÜDA PAR GİK Üyesi Şahin: PKK/PYD Kürtlerin meşru temsilcisi değildir

HÜDA PAR Bursa İl Başkanı Aras’tan Bursa’daki su zamlarına tepki

Dünyaca Ünlü Yazar Manaf 2025 Yılı International Peace Prize Ödülü’nü Aldı

GİB’ten lüks yaşam paylaşımlarına yakın takip