• BIST 100

    15949,16%-1,08
  • DOLAR

    43,97% 0,06
  • EURO

    51,06% -0,70
  • GRAM ALTIN

    7318,05% -2,88
  • Ç. ALTIN

    11883,93% -2,69

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
Çalışanlar dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

Özel bir şirkette garson olarak çalışan genç, şube müdürünün 'ekmekleri büyük doğruyorsun, israf oluyor' sözüne öfkelenerek, 'çok biliyorsan gel sen yap' diyerek iş yerinden ayrıldı. İşveren, garson hakkında devamsızlık tutanağı tuttu. Garson, tazminat ödenmeden çıkarıldı. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan davacı garson, tüm resmi tatillerde dini bayramlarda da çalıştığını, fazla mesai yapmasına ve genel tatilde çalışmasına rağmen ücretlerin ödenmediğini, ayrıca yıllık izninin kullandırılmadığını ve izin alacağının da ödenmediğini öne sürdü. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, genel tatil alacağı ve fazla çalışma alacaklarını istedi.

Mahkemede ifade veren şirket sahibi ise, firmanın işletme müdürünün, öğle yemeğe esnasında adı geçen şahsa 'bu ekmekleri neden bu kadar fazla kesiyorsunuz? Yazık, israf oluyor' demesi üzerine, görev başında amiri olan şahsa 'çok biliyorsan sen yap diyerek' karşılık verdiğini ve tesisleri terk ettiğini iddia etti. Mahkeme, kıdem tazminatı talebinin reddine hükmetti. Kararı davacı garson temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Kararda; 'Somut uyuşmazlıkta dosyadaki bilgi ve belgelerden ve özellikle tanık anlatımlarından iş akdinin yazılı bir fesih tebliği olmaksızın işçi tarafından iş yerini terk suretiyle eylemli olarak sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Terk tarihi itibari ile hak edildiği halde ödenmemiş işçilik alacaklarının varlığı karşısında davacının terkinin bu sebebe dayandığı kabul edilerek kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir' denildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “İş yerlerinde çok sık çalışana müdür veya şefleri tarafından işin iyi yapılmadığı konusunda uyarılar gelir. Bazı durumlarda da çalışan kızarak sitemini ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ şeklinde dile getirir. Bu durumda işveren veya vekilleri çalışana ‘sen bize saygısızlık yapıyorsun. Sen bana bunu söylemezsin’ diyerek çalışanı işten çıkarabiliyor. Bu konulardan bir somut örnek ise yeni yaşandı. İş yeri vekili, çalışana ‘işi daha doğru yapmanı istiyoruz. Ekmekleri daha küçük kes. İsraf olur’ demesi üzerine çalışanda ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ diyor. Çalışan işten çıkartılıp tazminatı verilmiyor. Çalışanda soluğu mahkemede alıyor. Yargıtay ise, çalışanı haklı bularak tazminatlarını almasının hakkı olduğuna hükmediyor. Yani çalışanın ‘çok biliyorsan, sen yap’ sözü işveren açısından tazminatsız işten çıkarma sebebi değildir. Bu da somut bir olaydır” diye açıklık getirdi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İran'a saldırı sonrası Erbil uçakları Şerafettin Elçi Havalimanı'na iniş yapıyor

Irak dünyanın ikinci büyük petrol sahasında üretimi durdurdu

Özbek hükümetin baskısıyla Türkiye'de 6 çocuklu aile dağılmanın eşiğinde

Rusya Savunma Bakanlığı: İki yerleşim daha ele geçirildi

İran’da Uzmanlar Meclisi binasına işgalci siyonist ve ABD saldırısı

Lavrov: İran'ın nükleer silah geliştirdiğine dair kanıt yok

HÜDA PAR Milletvekili Demir: İran’a yönelik saldırılar İslam coğrafyasına yapılmıştır

İmam Hatip öğrencilerinden uluslararası başarı

Batman'da apartman yangını paniğe neden oldu

Belediye Başkanı Taşkın: 2026 yılı içinde üstyapı çalışmalarına ciddi kaynak ayrılacak

Yazar Erdim: Aile içi iletişime önem verilip ekran bağımlılığından uzak durulmalı

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den, soykırıma katılan çifte vatandaşlara ilişkin Bakan Fidan’a soru önergesi

Gaziantep Valisi Çeber: Hayırların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamak için Bakkal Kart uygulamasını başlattık

İzmir’de Tahtalı Barajı’nda doluluk yüzde 40’a dayandı

Söylemez: Öğretmene yönelen şiddet toplumsal çürümenin göstergesidir

Uzmandan önemli uyarı: Masada çalışanlarda tenisçi dirseği riski

24 yıl 11 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Milli Eğitim Müdürü Ciğer: Teknoloji bağımlılığına karşı erken yaşta farkındalık şart

Umman'daki limana bir İHA düştü

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi: Sınıfta kan olmaz! Artık yeter!

Gaziantep’te Kutsal Emanetler ziyarete açıldı

Osmanlı'nın Zimem Defteri geleneği Malatya'da sürdürülüyor

Gaziantep’in ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla arttı

Konya’da uyuşturucu operasyonu: 21 tutuklama

Demir: "Bu olayın altında 12 yıllık zorunlu eğitim var"

Enkaz ayrıştırma projesi Türkiye'de ilk Malatya'da uygulanıyor

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan İçişleri Bakanı Çiftçi'ye 'hayırlı olsun' ziyareti

Battalgazi'de Derme Deresi çevresinde temizlik ve yıkama çalışması

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran’a yönelik hava harekâtı bölgedeki gerilimi artırdı

Karadeniz'de 4,3 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran'a saldırı sonrası Erbil uçakları Şerafettin Elçi Havalimanı'na iniş yapıyor

Irak dünyanın ikinci büyük petrol sahasında üretimi durdurdu

Özbek hükümetin baskısıyla Türkiye'de 6 çocuklu aile dağılmanın eşiğinde

Rusya Savunma Bakanlığı: İki yerleşim daha ele geçirildi

İran’da Uzmanlar Meclisi binasına işgalci siyonist ve ABD saldırısı

Lavrov: İran'ın nükleer silah geliştirdiğine dair kanıt yok

HÜDA PAR Milletvekili Demir: İran’a yönelik saldırılar İslam coğrafyasına yapılmıştır