• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
Çalışanlar dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

Özel bir şirkette garson olarak çalışan genç, şube müdürünün 'ekmekleri büyük doğruyorsun, israf oluyor' sözüne öfkelenerek, 'çok biliyorsan gel sen yap' diyerek iş yerinden ayrıldı. İşveren, garson hakkında devamsızlık tutanağı tuttu. Garson, tazminat ödenmeden çıkarıldı. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan davacı garson, tüm resmi tatillerde dini bayramlarda da çalıştığını, fazla mesai yapmasına ve genel tatilde çalışmasına rağmen ücretlerin ödenmediğini, ayrıca yıllık izninin kullandırılmadığını ve izin alacağının da ödenmediğini öne sürdü. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, genel tatil alacağı ve fazla çalışma alacaklarını istedi.

Mahkemede ifade veren şirket sahibi ise, firmanın işletme müdürünün, öğle yemeğe esnasında adı geçen şahsa 'bu ekmekleri neden bu kadar fazla kesiyorsunuz? Yazık, israf oluyor' demesi üzerine, görev başında amiri olan şahsa 'çok biliyorsan sen yap diyerek' karşılık verdiğini ve tesisleri terk ettiğini iddia etti. Mahkeme, kıdem tazminatı talebinin reddine hükmetti. Kararı davacı garson temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Kararda; 'Somut uyuşmazlıkta dosyadaki bilgi ve belgelerden ve özellikle tanık anlatımlarından iş akdinin yazılı bir fesih tebliği olmaksızın işçi tarafından iş yerini terk suretiyle eylemli olarak sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Terk tarihi itibari ile hak edildiği halde ödenmemiş işçilik alacaklarının varlığı karşısında davacının terkinin bu sebebe dayandığı kabul edilerek kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir' denildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “İş yerlerinde çok sık çalışana müdür veya şefleri tarafından işin iyi yapılmadığı konusunda uyarılar gelir. Bazı durumlarda da çalışan kızarak sitemini ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ şeklinde dile getirir. Bu durumda işveren veya vekilleri çalışana ‘sen bize saygısızlık yapıyorsun. Sen bana bunu söylemezsin’ diyerek çalışanı işten çıkarabiliyor. Bu konulardan bir somut örnek ise yeni yaşandı. İş yeri vekili, çalışana ‘işi daha doğru yapmanı istiyoruz. Ekmekleri daha küçük kes. İsraf olur’ demesi üzerine çalışanda ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ diyor. Çalışan işten çıkartılıp tazminatı verilmiyor. Çalışanda soluğu mahkemede alıyor. Yargıtay ise, çalışanı haklı bularak tazminatlarını almasının hakkı olduğuna hükmediyor. Yani çalışanın ‘çok biliyorsan, sen yap’ sözü işveren açısından tazminatsız işten çıkarma sebebi değildir. Bu da somut bir olaydır” diye açıklık getirdi.

Gelecek yıl yapılacak COP31’in Türkiye’de düzenlenmesine karar verildi

Yangında mobil mescit kullanılamaz hale geldi

AB’den ABD’nin Ukrayna planına ilişkin ortak açıklama

Peygamber Sevdalıları Derneği tarafından "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Carney ile görüştü

ABD’de H5N5 kuş gribi kaynaklı ilk insan ölümü

Malatya'da bir evde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı

Arnavutluk’ta etkili olan yağışlar sele yol açtı: 1 ölü

Kineem Parkı’nda Tehlikeli Eğlence: Alev Yakıp Patlayıcı Madde Atıyorlar

Gaziantep'te 1 kilo 1155 gram uyuşturucu ele geçirildi: 1 tutuklama

BM: Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik artan şiddet ve can kayıpları derinden endişe verici

Belediye Başkanı Taşkın: Battalgazi'de hizmet süreci devam ediyor

Cizre Umut Kervanı'dan yetim ve muhtaç ailelere yardım

Mersin’de aile ve gençlik paneli düzenlendi

Merhamet Damlası Vakfı İstanbul’da faaliyetlerine başladı

Batman’da mobilya atölyesinin bodrum katında yangın paniği

İşgal rejimi, Lübnan'a yeni bir saldırı furyası başlattı

Güney Afrika'daki G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirisi kabul edildi

İspanya'da kömür madeninde meydana gelen göçükte 2 işçi hayatını kaybetti

Ukrayna'dan Rusya'ya saldırı: 2 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MIKTA üyesi ülkelerin liderleriyle bir araya geldi

Gaziantep Şehir Hastanesi'nde bölgenin ilk "uyanık kraniotomi" ameliyatı başarıyla yapıldı

Gaziantep'te silah ve mühimmat ele geçirildi: 1 tutuklama

Siyonist işgalciler, Gazze Şeridi'ni bombaladı: 10 şehit

Müftü Sucu: Gazzeli kardeşlerimize her zamankinden daha çok destek çıkmamız gerekir

Yetimler Vakfı Ankara'da onlarca yetim çocuğu giydirdi

İtalya: ABD'nin Ukrayna planı ağır ve asla kabul edilemeyecek maddeler içeriyor

Zelenskiy, barış görüşmelerine katılmak üzere bir heyet oluşturdu

Eski Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro cezaevine gönderildi

HAMAS, işgalin artan ihlallerine karşı ABD yönetiminin taahhütlerini hatırlattı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gelecek yıl yapılacak COP31’in Türkiye’de düzenlenmesine karar verildi

Yangında mobil mescit kullanılamaz hale geldi

AB’den ABD’nin Ukrayna planına ilişkin ortak açıklama

Peygamber Sevdalıları Derneği tarafından "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Carney ile görüştü

ABD’de H5N5 kuş gribi kaynaklı ilk insan ölümü

Malatya'da bir evde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı