-
BIST 100
16066,64%0,70
-
DOLAR
44,20% 0,08
-
EURO
50,92% 0,11
-
GRAM ALTIN
7110,09% 0,02
-
Ç. ALTIN
11507,24% -0,23
Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil
Özel bir şirkette garson olarak çalışan genç, şube müdürünün 'ekmekleri büyük doğruyorsun, israf oluyor' sözüne öfkelenerek, 'çok biliyorsan gel sen yap' diyerek iş yerinden ayrıldı. İşveren, garson hakkında devamsızlık tutanağı tuttu. Garson, tazminat ödenmeden çıkarıldı. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan davacı garson, tüm resmi tatillerde dini bayramlarda da çalıştığını, fazla mesai yapmasına ve genel tatilde çalışmasına rağmen ücretlerin ödenmediğini, ayrıca yıllık izninin kullandırılmadığını ve izin alacağının da ödenmediğini öne sürdü. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, genel tatil alacağı ve fazla çalışma alacaklarını istedi.
Mahkemede ifade veren şirket sahibi ise, firmanın işletme müdürünün, öğle yemeğe esnasında adı geçen şahsa 'bu ekmekleri neden bu kadar fazla kesiyorsunuz? Yazık, israf oluyor' demesi üzerine, görev başında amiri olan şahsa 'çok biliyorsan sen yap diyerek' karşılık verdiğini ve tesisleri terk ettiğini iddia etti. Mahkeme, kıdem tazminatı talebinin reddine hükmetti. Kararı davacı garson temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Kararda; 'Somut uyuşmazlıkta dosyadaki bilgi ve belgelerden ve özellikle tanık anlatımlarından iş akdinin yazılı bir fesih tebliği olmaksızın işçi tarafından iş yerini terk suretiyle eylemli olarak sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Terk tarihi itibari ile hak edildiği halde ödenmemiş işçilik alacaklarının varlığı karşısında davacının terkinin bu sebebe dayandığı kabul edilerek kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir' denildi.
Konuyla ilgili bilgi veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “İş yerlerinde çok sık çalışana müdür veya şefleri tarafından işin iyi yapılmadığı konusunda uyarılar gelir. Bazı durumlarda da çalışan kızarak sitemini ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ şeklinde dile getirir. Bu durumda işveren veya vekilleri çalışana ‘sen bize saygısızlık yapıyorsun. Sen bana bunu söylemezsin’ diyerek çalışanı işten çıkarabiliyor. Bu konulardan bir somut örnek ise yeni yaşandı. İş yeri vekili, çalışana ‘işi daha doğru yapmanı istiyoruz. Ekmekleri daha küçük kes. İsraf olur’ demesi üzerine çalışanda ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ diyor. Çalışan işten çıkartılıp tazminatı verilmiyor. Çalışanda soluğu mahkemede alıyor. Yargıtay ise, çalışanı haklı bularak tazminatlarını almasının hakkı olduğuna hükmediyor. Yani çalışanın ‘çok biliyorsan, sen yap’ sözü işveren açısından tazminatsız işten çıkarma sebebi değildir. Bu da somut bir olaydır” diye açıklık getirdi.
Elazığ’da kuaförlük kursiyerlerinden öğrencilere bayram öncesi anlamlı etkinlik
Umut Kervanı yüzlerce aileye bayram sevinci yaşattı
MTB Başkanı Özcan: Kayısıda en kritik dönem başladı
Şahinoğlu: Müslümanların tepkisizliği Mescid-i Aksa’nın kapatılmasına zemin hazırlıyor
Adana’da bağırtlak kuşlarını yasa dışı avlayan kişiye ceza
Körfez'deki saldırılarla ilgili son gelişmeler
Sinop’ta 2025’te 19 milyon TL tutarında tüketici uyuşmazlığı karara bağlandı
Malatya'da bayram öncesi cami ve mezarlıklar temizleniyor
Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit, belediye meclis üyeleriyle iftarında buluştu
Ortadoğu’da çatışmaların son durumu
Arakçi’den beklenen açıklama: "Hürmüz Boğazını sadece düşmanlara karşı kapalı tutuyoruz"
Adana’da uyuşturucu operasyonu
Mersin’de Kadir Gecesi dualarla ihya edildi
Trump ”savaş yakında bitecek” dedi
Bugün İran’ın dünya istikbarıyla savaşının 18. Günü
Müftü Yardımcısı Aktan: Bayramı tatil değil, manevi fırsat olarak değerlendirelim
Şanlıurfa’da Kadir Gecesi dualarla ihya edildi
İşgalin gölgesinde petrol 100 doları aştı: Afrika'da kazananlar sahnede
Çocuk edebiyatı öğretmen kongresi İstanbul’da düzenlenecek
Doğu’da kış etkisini sürdürüyor: 50 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapalı
Avrupa'dan Trump'a Hürmüz resti: Bizim savaşımız değil
Berber esnafından tıraşlarınızı "Son güne bırakmayın" uyarısı
Balistik füzenin parçaları BAE’de bir kişinin ölümüne yol açtı
Rize’de uyuşturucu operasyonu: 13 tutuklama
Eczacılar: İlaç fiyatlama politikaları OECD ülkeleri baz alınarak belirlenmeli
İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 45,96 seviyesine
İzmit’te kumar denetimi: İşyeri mühürlendi
Siyonist işgalciler Yusuf Türbesi'ni işgal etti, provokasyonlar sıradanlaştı
İl il bayram namazı saatleri
Batman'da aranan 42 hükümlü yakalandı
Yükleniyor






