• BIST 100

    14170,38%-0,41
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,33% 0,35
  • GRAM ALTIN

    6089,97% 1,98
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 1,12

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
Çalışanlar dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

Özel bir şirkette garson olarak çalışan genç, şube müdürünün 'ekmekleri büyük doğruyorsun, israf oluyor' sözüne öfkelenerek, 'çok biliyorsan gel sen yap' diyerek iş yerinden ayrıldı. İşveren, garson hakkında devamsızlık tutanağı tuttu. Garson, tazminat ödenmeden çıkarıldı. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan davacı garson, tüm resmi tatillerde dini bayramlarda da çalıştığını, fazla mesai yapmasına ve genel tatilde çalışmasına rağmen ücretlerin ödenmediğini, ayrıca yıllık izninin kullandırılmadığını ve izin alacağının da ödenmediğini öne sürdü. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, genel tatil alacağı ve fazla çalışma alacaklarını istedi.

Mahkemede ifade veren şirket sahibi ise, firmanın işletme müdürünün, öğle yemeğe esnasında adı geçen şahsa 'bu ekmekleri neden bu kadar fazla kesiyorsunuz? Yazık, israf oluyor' demesi üzerine, görev başında amiri olan şahsa 'çok biliyorsan sen yap diyerek' karşılık verdiğini ve tesisleri terk ettiğini iddia etti. Mahkeme, kıdem tazminatı talebinin reddine hükmetti. Kararı davacı garson temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Kararda; 'Somut uyuşmazlıkta dosyadaki bilgi ve belgelerden ve özellikle tanık anlatımlarından iş akdinin yazılı bir fesih tebliği olmaksızın işçi tarafından iş yerini terk suretiyle eylemli olarak sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Terk tarihi itibari ile hak edildiği halde ödenmemiş işçilik alacaklarının varlığı karşısında davacının terkinin bu sebebe dayandığı kabul edilerek kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir' denildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “İş yerlerinde çok sık çalışana müdür veya şefleri tarafından işin iyi yapılmadığı konusunda uyarılar gelir. Bazı durumlarda da çalışan kızarak sitemini ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ şeklinde dile getirir. Bu durumda işveren veya vekilleri çalışana ‘sen bize saygısızlık yapıyorsun. Sen bana bunu söylemezsin’ diyerek çalışanı işten çıkarabiliyor. Bu konulardan bir somut örnek ise yeni yaşandı. İş yeri vekili, çalışana ‘işi daha doğru yapmanı istiyoruz. Ekmekleri daha küçük kes. İsraf olur’ demesi üzerine çalışanda ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ diyor. Çalışan işten çıkartılıp tazminatı verilmiyor. Çalışanda soluğu mahkemede alıyor. Yargıtay ise, çalışanı haklı bularak tazminatlarını almasının hakkı olduğuna hükmediyor. Yani çalışanın ‘çok biliyorsan, sen yap’ sözü işveren açısından tazminatsız işten çıkarma sebebi değildir. Bu da somut bir olaydır” diye açıklık getirdi.

Batman'da toplu sünnet şöleni düzenlendi

Konya’da su ürünleri denetimleri sürüyor

Batman'da AMATEM'in ihalesi yapıldı

AFAD'ın 14'üncü derin kuyu sismometre istasyonu Batman'da kuruluyor

Malabadi Köprüsü yanında yeni mesire alanı açıldı

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, ÜNİDES programında konuştu

Batman Defterdarlığı'ndan yapılandırma uyarısı

AB, Rusya'ya yönelik yaptırımları 6 ay daha uzattı

Papua Yeni Gine'de 6.5 büyüklüğünde deprem

Şırnak'ta kaçakçılık, asayiş ve narkotik operasyonları: 159 gözaltı

Konya’da kargo kutusundan 100 adet ruhsatsız silah çıktı

Japonya, 15 yıl sonra dünyanın en büyük nükleer santralini yeniden açıyor

Burdur Gölü için 5 yılda yaklaşık 6 milyar liralık yatırım yapılacak

Avusturya’da ÖVP’nin Müslümanlara yönelik hakaretvari paylaşımına siyasetçilerden sert eleştiri

YÖK’ten lisans eğitiminde köklü değişiklik: Üniversite 3 yılda bitecek

Cami, gençlik ve umut: Anamur’da gönül buluşması

'Gençlik ve ailem' temalı 1. kısa film yarışması konuklarından Başkan Geçit'e ziyaret!

Witkoff: Görüşmeler verimliydi ama savaşı bitirecek adım atılmadı

Mersin’de iki belediyeye 3,7 milyon TL çevre cezası

Çocuklar için başlatılan Kur’an kursu inşaatı, 3 yıldır madde bağımlılarının mekanı

Aktarlarda tropikal kuru meyvelere yoğun ilgi

Gaziantep'te araması bulunan 2 kişi yakalandı

Mardin’de otomobil bariyerlere çarptı: 4 yaralı

Şanlıurfa ZMO’da seçim: Mehmet Süzen güven tazeledi

Bingöl’de 4 bin 968 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Yetimler Vakfı'ndan üç aylar mesajı

Diyarbakır’da ağır suçlardan aranan 110 kişi yakalandı

Bingöl Karlıova’da tamamlanan TOKİ konutları inceledi

Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonları: Çok sayıda kaçak ürün ele geçirildi

Cizre Dengbej evindeki duvarlarda bulunan çatlaklar tehlike saçıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da toplu sünnet şöleni düzenlendi

Konya’da su ürünleri denetimleri sürüyor

Batman'da AMATEM'in ihalesi yapıldı

AFAD'ın 14'üncü derin kuyu sismometre istasyonu Batman'da kuruluyor

Malabadi Köprüsü yanında yeni mesire alanı açıldı

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, ÜNİDES programında konuştu

Batman Defterdarlığı'ndan yapılandırma uyarısı