• BIST 100

    14167,13%-0,44
  • DOLAR

    42,82% 0,03
  • EURO

    50,54% 0,58
  • GRAM ALTIN

    6174,47% 1,07
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 0,00

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
03 Ağustos 2020, Pazartesi 09:24
Çalışanlar dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çalışanlar dikkat! 'Çok biliyorsan, sen yap’ işten çıkarma sebebi değil

Özel bir şirkette garson olarak çalışan genç, şube müdürünün 'ekmekleri büyük doğruyorsun, israf oluyor' sözüne öfkelenerek, 'çok biliyorsan gel sen yap' diyerek iş yerinden ayrıldı. İşveren, garson hakkında devamsızlık tutanağı tuttu. Garson, tazminat ödenmeden çıkarıldı. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan davacı garson, tüm resmi tatillerde dini bayramlarda da çalıştığını, fazla mesai yapmasına ve genel tatilde çalışmasına rağmen ücretlerin ödenmediğini, ayrıca yıllık izninin kullandırılmadığını ve izin alacağının da ödenmediğini öne sürdü. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, genel tatil alacağı ve fazla çalışma alacaklarını istedi.

Mahkemede ifade veren şirket sahibi ise, firmanın işletme müdürünün, öğle yemeğe esnasında adı geçen şahsa 'bu ekmekleri neden bu kadar fazla kesiyorsunuz? Yazık, israf oluyor' demesi üzerine, görev başında amiri olan şahsa 'çok biliyorsan sen yap diyerek' karşılık verdiğini ve tesisleri terk ettiğini iddia etti. Mahkeme, kıdem tazminatı talebinin reddine hükmetti. Kararı davacı garson temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Kararda; 'Somut uyuşmazlıkta dosyadaki bilgi ve belgelerden ve özellikle tanık anlatımlarından iş akdinin yazılı bir fesih tebliği olmaksızın işçi tarafından iş yerini terk suretiyle eylemli olarak sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Terk tarihi itibari ile hak edildiği halde ödenmemiş işçilik alacaklarının varlığı karşısında davacının terkinin bu sebebe dayandığı kabul edilerek kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir' denildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “İş yerlerinde çok sık çalışana müdür veya şefleri tarafından işin iyi yapılmadığı konusunda uyarılar gelir. Bazı durumlarda da çalışan kızarak sitemini ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ şeklinde dile getirir. Bu durumda işveren veya vekilleri çalışana ‘sen bize saygısızlık yapıyorsun. Sen bana bunu söylemezsin’ diyerek çalışanı işten çıkarabiliyor. Bu konulardan bir somut örnek ise yeni yaşandı. İş yeri vekili, çalışana ‘işi daha doğru yapmanı istiyoruz. Ekmekleri daha küçük kes. İsraf olur’ demesi üzerine çalışanda ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ diyor. Çalışan işten çıkartılıp tazminatı verilmiyor. Çalışanda soluğu mahkemede alıyor. Yargıtay ise, çalışanı haklı bularak tazminatlarını almasının hakkı olduğuna hükmediyor. Yani çalışanın ‘çok biliyorsan, sen yap’ sözü işveren açısından tazminatsız işten çıkarma sebebi değildir. Bu da somut bir olaydır” diye açıklık getirdi.

Halep'te çatışmalar durdu, şehirde sükûnet sağlandı

Gazze'de işgalci saldırıları sürüyor: 2 şehit

Rusya ile Venezuela'dan Karayipler görüşmesi

Zelenskiy: Savaşı sona erdirmek için barış planı mevcut

Rusya: Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin, Rusya ile ABD arasındaki diyaloğu baltalamaya çalışıyor

İzmir açıklarında düzensiz göçmen hareketliliği

ABD, Karayipler'deki deniz üssünü yeniden faaliyete geçirdi

BM: Gazze'ye insani yardımların girişine getirilen engellemeler kaldırılmalı

Kasten öldürme suçundan 10 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Malatya'da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Belarus, Rus Oreşnik füze sistemlerini konuşlandırıyor

Küçük Muhammed kumbarasındaki parayı Gazze'ye bağışladı

İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan yeni yıl tedbirleri toplantısı

Danimarka’dan ABD'ye Grönland tepkisi

Ateşkesi ihlal eden işgal rejimi Gazze'ye yardımların girişini engelliyor

İran'dan balistik füze tatbikatı

THY, Erivan'a direkt seferlere başlıyor

Afyonkarahisar’da yapılan denetimde 6 araca 62 bin lira ceza kesildi

Libya tezkeresi Meclis'te kabul edildi

Batman'da iki ayrı yangın: 1 can kaybı

Malatya'da müstakil evde korkutan yangın

Diyarbakır-Şanlıurfa yolunda feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı

Batman OSB yolunda trafik kazası:  4 yaralı

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat’tan Coca-Cola'nın sözde yatırımına tepki

Türkiye ile Azerbaycan arasında 12. Dönem KEK Protokolü imzalandı

Çin'den AB'nin ek gümrük vergisi kararına misilleme

Çekya'nın yeni nükleer reaktör inşasına AB soruşturması

Bolu’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Şeyh Muhammed Dejdal Camii'nin ibadete açılmaması bağımlıların iştahını kabartıyor

Gönüllüler bir araya geldi Güçlükonak'ta köy okulunda 2 bin kitaplık kütüphane açıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Halep'te çatışmalar durdu, şehirde sükûnet sağlandı

Gazze'de işgalci saldırıları sürüyor: 2 şehit

Rusya ile Venezuela'dan Karayipler görüşmesi

Zelenskiy: Savaşı sona erdirmek için barış planı mevcut

Rusya: Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin, Rusya ile ABD arasındaki diyaloğu baltalamaya çalışıyor

İzmir açıklarında düzensiz göçmen hareketliliği

ABD, Karayipler'deki deniz üssünü yeniden faaliyete geçirdi