• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5891,77% 0,61
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Çavuşoğlu'ndan 70 ülkeye mektup: Fırsatı değerlendirmeliyiz!

14 Mayıs 2020, Perşembe 18:52
14 Mayıs 2020, Perşembe 18:52
Çavuşoğlu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çavuşoğlu'ndan 70 ülkeye mektup: Fırsatı değerlendirmeliyiz!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) video konferans ile düzenlediği DEİK Talks programı kapsamında açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, salgın döneminde 133 ülkenin Türkiye’den tıbbi malzeme talebinde bulunduğunu belirterek 80 ülkeye yardımda bulunulduğunu söyledi. Çavuşoğlu, salgın döneminde ülkemizden 133 ülke tıbbi malzeme talebinde bulundu. Bugün BM’de 193 ülke var. Dünyadaki ülkelerin 3’te ikisinden fazla Türkiye’den tıbbi malzeme talebinde bulundu. Bu rakam ülkemize olan güvenin göstergesidir. Bunlardan 80’ine yardımcı olduk. Bu zor dönemde sergilediğimiz fedakarlık ve dayanışma güçlü ve güvenilir Türkiye algısını güçlendirdi. Ülkemiz aleyhine ön yargılar vardı ancak ilk defa pozitif bir atmosfer oluşturuldu. Yurt dışındaki vatandaşlarımıza olumsuz algının azaldığını görüyoruz” dedi.
Açıklamalarında serbest ticaretin önemine değinen Çavuşoğlu, “Ekonomimizin dış ticaret ağırlıklı olması sebebiyle serbest ticaretin kesintisiz sürdürülmesi çok önemli. Ticaretin serbestleştirilmesi ve kolaylaştırılmasını öngören kural temelli çok taraflı ticaret sistemine Türkiye olarak desteğimiz sürdürüyoruz. Uluslararası ticaret ve tedarik zincirlerinin gereksiz yere engellenmemesi ve kargo trafiğinin sürdürülmesi çaba sarf ediyoruz. BM, G20, İslam İşbirliği Teşkilatı, MIKTA, Türk Konseyi ve Uluslararası Koordinasyon Grubu gibi çok taraflı platformlarda bu yönde kararlar alınmasına öncülük ettik” diye konuştu.

“70 ülkeye turizm mektubu gönderildi”

Türkiye’nin turizm faaliyetlerine öne çıkması Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak çalışmalar yaptıklarını anlatan Çavuşoğlu, “Türkiye’nin mevcut koşullarda turizmden en fazla payı alabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanımız ile beraber yoğun çaba sarf ediyoruz. Turizm Bakanımız 70’e yakın ülkeye mektup gönderdi. Bu mektubu birlikte hazırladık. Bir yandan da muhataplarımızla görüşüyoruz. Turizm Bakanımız bugün Alman muhatabıyla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ben daha önce Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bugün de Finlandiya Dışişleri Bakanı ile bu konuyu ele aldık. Bizimle işbirliğine sıcak bir ülke olduğunu söyleyebilirim. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile en kısa süre içinde görüntülü bir görüşme gerçekleştireceğiz. Bize en çok turist gönderen ülkelerin Turizm ve Dışişleri Bakanları ile görüşeceğiz. Kısa süre önce tüm büyükelçi ve başkonsoloslarımızla grup grup video konferans yoluyla görüşme gerçekleştirdik. Yurt dışında Türk yatırımlarının desteklenmesi noktasında çalışmalarını yoğunlaştırmalarını istedik” ifadelerini kullandı.

“Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat için çabalarımızı sürdüreceğiz”

Salgın sonrası oluşabilecek durumlara yönelik değerlendirme yapan Çavuşoğlu, “Korona virüs sonrasında ihracatta, yatırımda, projelerde ve diğer konularda nasıl fırsatlar çıkabilir konusunda da çalışmalar yapmalarını istedik. Bu raporlar geldiği zaman sizlerle paylaşacağız. Bu bunalımdan çıkış için Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği güncellemesini sağlamak daha gerekli hale geldi. Krizden çıkışla vizesiz seyahatten turizmin canlandırılmasına, hizmetler sektörünün istihdam oluşturmasına duyulan ihtiyaç artacaktır. Bu anlamda Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

“Fırsatları değerlendirmeliyiz”

Korona virüs sonrası dönemin eskisiyle aynı olmayacağının altını çizen Çavuşoğlu, “Bu yeni dünyaya kendimizi adapte etmemiz lazım. Ekonomik ticari ilişkilerde değişiklikler kaçınılmaz. Farklı yeni bir normalden bahsediyoruz. Son yıllarda iş gücü maliyetlerindeki artışlar, ABD-Çin ticaret savaşları gibi faktörler küresel tedarik zincirleri üzerinde baskı oluşturuyordu. Krize tüm dünya bu şartlarda girdi. Tedarik zincirlerinde bölgesel yerel süreçlerin önemi artacak. Bu özellikle üretim süreçlerinin iç içe geçtiği ve küresel entegrasyonun yoğun olduğu otomotiv, kimya, uçak sanayi vb. sektörlerde hissedilecek. Salgın süreci üretimin belirli yerlerde yoğunlaşmasının ciddi riskler barındırdığını gösterdi. Herkes bir çeşitliliğe gidiyor. Devletlerin ve çok uluslu şirketlerin alternatif lokasyon arayışlarını artırmaları bekleniyor. Türkiye’nin yakın coğrafyalardaki yeni tedarik incirlerine daha fazla entegre olması öncelikli olarak benimsenmelidir. Güçlü olduğumuz sektörlerde Türkiye’ye daha fazla yatırım yapması ihtimali yüksek. Fırsatları değerlendirmeliyiz. Çin’e yönelik yaklaşımların üretim sektöründe, İtalya, İspanya ve Fransa’nın ağır darbenin turizm sektöründe açtığı yeni alanları değerlendirmeliyiz. Bunlar elimizde olmayan gelişmeler dolayısıyla bunları olumlu anlamda değerlendirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Kastamonu’da silah kaçakçılığı operasyonu: 8 gözaltı

Ukrayna, ABD ve Avrupa'dan temsilciler tekrar bir araya geldi

Yoldan çıkan otomobil ağaca çarptı: 3 yaralı

BM Genel Kurulu'nda Gazze tasarısı kabul edildi

Trabzon, Rize, Artvin ve Ardahan için kuvvetli yağış uyarısı

Rusya: Ukrayna'da 8 yerleşim yeri ele geçirildi

Dışişleri Bakanlığından Ukrayna'daki gemi saldırısına ilişkin açıklama

Büyükşehir Belediye Başkanı Er, üniversite öğrencileri ile bir araya geldi

Kastamonu açıklarında 4.1, Mersin açıklarında 4.2 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da kar ve tipi nedeniyle bazı yollar ulaşıma kapandı

Tayland'da parlamento feshedildi, erken seçim süreci başladı

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 1 tutuklama

Bakan Bolat: ABD ile ticari ilişkileri kapsamlı şekilde ele aldık

Kilis'te trafik kazası: 3 yaralı

Bakan Işıkhan: Gelir, istihdam ve makroekonomik denge gözetilecek

Bakan Tekin açıkladı: Meslek liselerine ilgi artıyor

Rusya, Ukrayna'nın Odessa Limanı'nda yük gemisini vurdu

Putin ve Pezeşkiyan Aşkabat'ta görüştü

KGB'den devlet başkanlığına uzanan bir siyasi yaşam: Haydar Aliyev

İtalya'da işçiler hükümeti protesto için grevde

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan’dan toplu taşıma zammına tepki

ABD'de doğal gaz hattında patlama: 6 yaralı

"Gelecek nesillerimizi inancımızın değerleriyle yetiştirmenin güzelliğini yaşıyoruz"

Ağrı'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 4 kişi tutuklandı

Rusya dondurulmuş varlıklar nedeniyle Euroclear'a dava açtı

İngiltere, HDK komutanlarına yaptırım uyguladı

Siirt'te beklenen kar yağışı başladı

Gazze’de şehitler için veda programı

Ankara’da toplu taşımaya yüzde 35 zam

Asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kastamonu’da silah kaçakçılığı operasyonu: 8 gözaltı

Ukrayna, ABD ve Avrupa'dan temsilciler tekrar bir araya geldi

Yoldan çıkan otomobil ağaca çarptı: 3 yaralı

BM Genel Kurulu'nda Gazze tasarısı kabul edildi

Trabzon, Rize, Artvin ve Ardahan için kuvvetli yağış uyarısı

Rusya: Ukrayna'da 8 yerleşim yeri ele geçirildi

Dışişleri Bakanlığından Ukrayna'daki gemi saldırısına ilişkin açıklama