reklam
reklam
DOLAR 32,3432 % 0.18
EURO 35,1286 % -0.17
STERLIN 41,0568 % -0.21
FRANG 36,4327 % 0.18
ALTIN 2.237,97 % -0,25
BITCOIN 2.123.733 -6.318

Cep telefonundan internete girenler dikkat!

Bayramda mobil interneti tasarruflu kullanmak için yapılması gerekenler var. Tatilde bazı basit önlemlerle paket limitinin aşılması önlenebilir. İşte tüyolar…

Yayınlanma Tarihi : Google News
Cep telefonundan internete girenler dikkat!

Uzun bayram tatili için çoğunluk tatil beldelerine akın etti. Bayramlaşma ve sosyal medya paylaşımları için mobil internetin en çok kullanılacağı dönemlerden birindeyiz.

Mobil interneti tasarruflu kullanmak ve paketleri aşmamak için dikkat edilmesi gerekenler var. Özellikle çocuklarıyla tatile gidenlerin alması gereken önlemler bulunuyor.

SMS İLE UYARI 

Öncelikle ihtiyacınıza göre konuşma dakikası ve internet kullanımı sunan paket seçimi yaptığınızdan emin olun. Tarifeniz güçlü olsun. Paket aşımında kullanılacak internetin tarifenizden daha pahalıya mal olacağını unutmayın.

Fatura aşımı riskine karşı üç operatörden de üst limit için uyarı tutarı belirleyebilirsiniz. Turkcell’de Fatura Kontrol Limiti özelliği var. İstediğiniz tutarda uyarı vermesini sağlıyor.

Vodafone’da da faturanızda limit aşımını engellemek için Yanımda İnternet Fatura Ayarları sayfasından üst limit uyarı tutarı belirleyebiliyorsunuz.

Türk Telekom’da ise Fatura Üst Sınırı servisine üye olarak belirlediğiniz fatura limitlerinde kısa mesajla bilgilendirilebilirsiniz. Bunlar ücretsiz olarak verilen hizmetler.

Wİ-Fİ AĞI BULUN 

Cep telefonu faturalarında en yüksek ücret internet paketleri için ödeniyor. Paketinizi aşmadan internetten yararlanmak istiyorsanız ortak Wi-Fi noktalarından faydalanın. Ancak bu ağların güvenli olduğundan emin olun.

Fotoğrafları, videoları, şarkıları Wi-Fi ağının olduğu noktalarda indirin. Görüntülü konuşmalarınızı, uygulama güncellemelerini bu ağlarda yapmaya çalışın. Ancak bankacılık işlemlerini asla ortak Wi-Fi noktalarından yapmamanız gerektiğini unutmayın.

Plajda güneşlenirken siz ya da çocuğunuz oyun oynamak isteyebilir. Bazı oyunlar çok fazla reklam gösteriyor. Bu oyun için Wi-Fi olmayan ortamlarda interneti kapat seçeneğini seçerseniz oyunları reklamsız olarak da oynayabilirsiniz

Çevrimiçi oynanması gerekmeyen oyunları telefonunuzu uçak moduna alarak oynayabilirsiniz. Bu aynı zamanda pilinizin de daha uzun süre dayanmasını sağlar.

En sık kullanılan iletişim uygulamalarından olan WhatsApp ve diğer uygulamalarda size gönderilen fotolara bakar bakmaz telefonunuza inmesine engel olabilirsiniz. Ayarlara girerek otomatik indirmeyi engelleyebilirsiniz. Böylece açmak istemediğiniz fotoğraflar için internet paketiniz boşuna harcanmaz.

OTOMATİĞİ KAPATIN 

Cep telefonunuzda az kullandığınız ama interneti arka planda tüketen uygulamalar olabilir. Bunları ayarlar kısmına giderek arka plan verilerini kısıtla seçeneğini seçerek kapatabilirsiniz.

Sosyal medya uygulamaları videoları otomatik oynatıyor. Bu kotanızı hızlı tüketir. Otomatik video oynatmayı kapatmanızda fayda var. Ayrıca videoları düşük çözünürlükte izlerseniz paketten daha az gider.

Konum özelliğini ve bluetooth’u kullanmadığınız zamanlarda kapatın. Boş yere internet kullanmasın. YouTube, Spotify, Netflix gibi servisler yüksek veri tüketir.

Müziğinizi 4.5G’yle dinlemek yerine kablosuz ağların olduğu yerlerde telefonunuza indirip öyle dinleyebilirsiniz. İzlemek istediğiniz videoları da Wi-Fi’dan indirin. Sesli veri yani podcast’lar internet kotasını daha az tüketir.

Tatil beldelerinde Google Haritalar ve Yandex gibi yol bulmamızı gerektirecek uygulamaları daha fazla kullanırız. Bu uygulamalar çok veri tüketir. Kullanacağınız rotayı içine alan aralığı gösteren haritaları cep telefonunuza indirin. Çevrimdışı kullanın.

GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMAYA DİKKAT! 

Bayramlaşmak için aile üyeleri veya arkadaşlarınızla video konferans yapabilirsiniz. Zoom’un internet kotanızdan daha az yemesini sağlamak için küçük önlemler alabilirsiniz.

Gerekmedikçe kamerayı açmayın. Ekran paylaşımını kısa tutmaya çalışın. Sadece konuştuğunuzda mikrofonunuzu açın. Görüşmelerde görüntü kalitesini olabildiğince düşük tutun.

Bir Wi-Fi ağına bağlı olmadığınız zamanlarda mobil internetiniz üzerinden yaptığınız sesli ya da görüntülü WhatsApp görüşmeleri kotanızın düşmanı olabilir. Kullanılan veri miktarını azaltmak için WhatsApp ayarlara girerek ‘düşük veri kullanım’ ayarını aktif hale getirin. Görüntülü görüşme uygulamalarını kullanırken sabit durun, çok hareket etmeyin. Ayrıca yoğun saatlerde görüşme yapmamaya özen gösterin.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
    32,3366 32,3432 % 0.18
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
    35,1176 35,1286 % -0.17
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
    41,0428 41,0568 % -0.21
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    36,4162 36,4327 % 0.18
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    23,8172 23,8291 % -0.19
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    3.580,15 3.659,07 % -0,25
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    2.237,59 2.237,97 % -0,25
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM
    2.123.733 -6.318

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış