• BIST 100

    16666,50%-0,06
  • DOLAR

    43,84% 0,20
  • EURO

    51,59% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7083,96% 0,67
  • Ç. ALTIN

    11736,34% 0,55

Çocuk romatolojisi Medical Point Gaziantep’te

07 Ekim 2022, Cuma 16:00
07 Ekim 2022, Cuma 16:00
Çocuk romatolojisi Medical Point Gaziantep’te
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çocuk romatolojisi Medical Point Gaziantep’te

Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk yan dal branşlarından olan ve hizmetleriyle öne çıkan Çocuk Romatolojisi Kliniği Gaziantep ve bölge halkına şifa dağıtıyor.
Çocuk Romatolojisi Kliniği’nde ailevi Akdeniz ateşi, juvenil idiyopatik artrit, PFAPA,vaskülit, gibi romatizma hastalıklarının tanı, tedavi ve izlemi yapılıyor. Hastanenin Çocuk Romatolojisi Uzmanı Gülçin Otar Yener, hastalık ile ilgili verdiği bilgide, ülkede en sık görülen hastalıkların ailevi Akdeniz ateşi, periyodik ateş-aftöz stomatit-farenjit ve servikal lenfadenit (PFAPA) ve juvenil idyopatik artrit olduğunu belirtti. Yine romatizmal hastalıkların içinde olan otoinflamatuar hastalıklar, sistemik lupus eritematosus, Henoch Schönlein purpurası, poliarteritis nodosa ve Takayasu arteritinin çocuklarda görülen diğer romatizmal hastalıklar olduğunun altını çizdi. Bu hastalıklarda tanı konulmasında gecikme, tedavi ve izlemdeki yetersizlikler ve yanlış tedavilerin kalıcı eklem bozuklukları, böbrek yetersizliği, körlük, yaşam kalitesinde bozulma ve ölüme neden olduğunu belirtti.Bu sorunların hem aileye ve erişkin hayatta çocuğa manevi yük hem de devlete ciddi maddi yüke yol açtığını belirten Uzm. Dr. Gülçin Otar Yener, bu hastalıkların dikkatli ve sürekli tedavi edilmediğinde kalıcı ve sakatlık bırakıcı eklem değişikliklerine yol açabildiği konusunda uyarıda bulundu.
Çocukluk çağı romatizmal hastalıkları hakkında açıklama yapan Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Romatolojisi Uzmanı Gülçin Otar Yener sözlerine şöyle devam etti.
’’Ailesel akdeniz Ateşi; çocukluk çağında başlayan tekrarlayan, birbirine benzeyen, nedeni bulunamayan, yüksek ateşe eşlik eden karın ağrısı ve/veya göğüs ağrısı ve/veya eklem ağrısı ve şişlik atakları olur. Atak sıklıkları aylık periyodlar halinde olur. Atak sırasında bakılan kanda CRP gibi iltihap belirteçlerinde belirgin yükseklik olur. Bu ataklar 3-4 günde düzelir. Genetik bir hastalık olup ailede benzer öyküde kişiler olabilir. Jüvenil idiyopatik artrit; çocukluk çağında görülen kronik romatizma hastalığıdır. 6 haftayı aşan nedeni bilinmeyen, eklemden şişlik, ağrı, hareket kısıtlılığı ile birlikte özellikle sabahları yataktan kalkmada güçlük, topallama şeklinde görülür. Ayrıca bel ağrısı, topuk ağrısı ve gözde üveit gibi bulgular da olabilir. Sistemik tipinde ise eklem şişliği yanı sıra beraberinde uzamış yüksek ateşle birlikte eşlik eden gövdedeki döküntü, kalp zarında sıvı toplanmasıyla birlikte görülebilir. Periyodik ateş-aftöz stomatit-farenjit ve servikal lenfadenit (PFAPA) Ateş 2-8 hafta aralıklarıyla olup eşlik eden boğazda kriptik tonsillit, ağız içinde aft şeklinde yaralar, boyunda lenf bezlerinin şişmesi şeklindedir.Ateş olmadığı dönemde şikayet olmaz. Ateş döneminde CRP gibi iltihap belirteçlerinde yükseklik olur. Büyüme ağrısı; 3-8 yaşları arasında çocukta akşama doğru aktivite sonrası bacaklarda ağrılar ortaya çıkabilir. Eklemde şişlik yoktur. Çocuğun ateş, deri döküntüsü, gece terlemesi, halsizlik gibi yakınmaları yoktur. Akşam bacaklarını ovunca veya basit bir ağrı kesiciyle geçer. Uykudan uyandıracak kadar şiddetli değildir. Ancak öncesinde mutlaka sistemik muayene, görüntüleme ve kan tetkikleri ile duruma göre değerlendirilmeli diğer nedenler mutlaka ekarte edilmelidir’’ dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

AB: Rusya'ya yeni yaptırımlar yolda

ABD'nin "Barış Kurulu" Gazze çözümü konusunda endişelerle karşı karşıya

Arjantin'de Milei karşıtı gösteri: Binlerce kişi çalışma reformu yasa tasarısını protesto etti

Lavrov ile Arakçi'den telefonda görüşmesi

Trump, nisanın başında Çin'i ziyaret edecek

İşgal bakanı Ramazan ayının ilk Cuma günü Mescid-i Aksa avlusuna baskın düzenledi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya güçlü bir dönüşüm süreci yaşıyor

ASKİ’ye ceza sonrası uzmanlardan kritik uyarı: Ankara’nın içme suyu risk altına girmemeli

Bakan Kurum Gaziantep’te 13 bin 890 konut için kura çekimine katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya, çevre ve iklim meselesinde ciddi sınamaların eşiğinde bulunuyor

Adana’da baraj doluluk oranı yüzde 93,69’a ulaştı

Erzurum’da "Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi" açıldı

Rusya Ankara'ya yeni büyükelçi atadı

El Salvador'da 6.6 ton kokain ele geçirildi

Adana’da 20 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

İşgalciler Ramazan ayında Gazze'ye saldırılarını sürdürüyor

Antalya'da midibüs devrildi: 7 yaralı

Yolcu otobüsü Baykal Gölü'ne düştü: 7 ölü

Deniz ulaşımına fırtına engeli

Gaziantep’te trafikte ters yönde seyreden sürücülere ceza

Niğde’de uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Bakan Kacır Malatya'da sanayi projelerinin açılışına katıldı

Ramazanın bereketi fırınlardaki pide kuyruklarına da yansıyor

Dinç: Kadın hastalıkları ve doğum bölümlerinde tamamen kadın personel görevlendirilmeli

Bursa’da sosyal konut heyecanı: 17 bin hak sahibi belli oluyor

Mardin’de park halindeki otomobilde yangın çıktı

ByteDance’in yeni AI modeli sinema sektöründe alarm zillerini çaldı

Bakan Tekin: Okullarda değerler eğitimi güçlenerek sürecek

Batman'da ruhsatsız silah taşıyan 3 kişi tutuklandı

KVKK'dan 6 sosyal medya platformuna yönelik inceleme

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


AB: Rusya'ya yeni yaptırımlar yolda

ABD'nin "Barış Kurulu" Gazze çözümü konusunda endişelerle karşı karşıya

Arjantin'de Milei karşıtı gösteri: Binlerce kişi çalışma reformu yasa tasarısını protesto etti

Lavrov ile Arakçi'den telefonda görüşmesi

Trump, nisanın başında Çin'i ziyaret edecek

İşgal bakanı Ramazan ayının ilk Cuma günü Mescid-i Aksa avlusuna baskın düzenledi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya güçlü bir dönüşüm süreci yaşıyor