• BIST 100

    15811,65%0,39
  • DOLAR

    43,97% 0,05
  • EURO

    51,27% 0,20
  • GRAM ALTIN

    7302,29% 0,63
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,00

Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı

09 Ekim 2022, Pazar 09:45
09 Ekim 2022, Pazar 09:45
Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı

Ülkemizde herhangi bir örneği bulunmayan Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi, Diyarbakır’da açıldı. Merkezde çocuk ergen psikiyatri uzmanlarının verdiği poliklinik hizmeti dışında diyetisyen ve çocuk gelişim uzmanları tarafından çeşitli atölyelerle destek sağlanmakta.
Elde edilen verilere göre, Türkiye’de 8-12 yaş aralığındaki her 100 çocuktan 15’inde bir psikiyatrik bozukluk olduğu görülmekte. Bunların dikkat eksikliği, kaygı bozukluğu ve depresyon kaynaklı olduğunun altını çizen Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesine bağlı semt polikliniğinde Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezinde görev yapan Çocuk Psikiyatri Uzmanı Eyaz Karay, çocukta inatçılık, uyku sorunları, ebeveyne yapışıklık veya ebeveyne karşı duyarsızlık gibi davranışlar söz konusu olduğunda ebeveynlerin çocuk ergen psikiyatri uzmanına başvurmaları gerektiğine dikkat çekti.
Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezinde teşhis konulan hastalara hem normal ilaç tedavisi hem de terapi uyguladıklarını söyleyen Karay, yaptıkları hizmetin ülkemizde devlet hastaneleri bünyesinde verilen bir hizmet olmadığını ifade etti.
Merkezde çocukların terapileri için farklı atölyelerin olduğuna değinen Karay, “Hastanemizde yemek atölyesi, spor atölyesi, oyun atölyesi, müzik atölyesi ve sinema atölyesi bulunmakta. Bu atölyelerde bizler tarafından görülüp değerlendirilen kaygı bozukluğu, depresyon ya da psikiyatri hastalıkları olan çocukları ilaç tedavisi dışında ek olarak bu atölyelere yönlendiriyoruz. Bireysel veya grup terapileri şeklinde bu atölyelerden faydalanmalarını ve ihtiyaç dışında da desteklenmelerini sağlamaları için onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.
“Çocukların yaşı küçüldükçe davranışlarında değişiklikler olduğu zaman mutlaka doktorlara başvurmaları gerekiyor” diye konuşan Karay, “Çünkü biz erişkinler yaşımız büyüdükçe kendimizi ifade etme şekli geliştiği için duygularımızı ve düşüncelerimizi ifade edebiliriz. Aileler bu noktalarda zaten çocuklarıyla vakit geçirdiklerinde, çocuklarında farklı duygular hissettiklerinde kliniğimize başvurmalıdır. Küçük yaş grubundaki çocukların ifade edici dilleri çok gelişmediği için daha çok davranışsal olarak kendilerini bize ifade etmeye çalışıyorlar. Yani çocukta inatçılık, uyku sorunları, ebeveyne yapışıklık veya ebeveyne karşı duyarsızlık gibi davranışlar söz konusu olursa mutlaka bir çocuk ergen psikiyatri uzmanına başvurmalarını öneriyoruz” ifadelerinde bulundu.
Ailelerin çocukları yargılamadan önce mutlaka dinlenilmesi gerektiğine vurgu yapan Karay, “Eğer aileler çocuklarını yargılarlarsa çocuk kendisine karşı ön yargıyı ailelerinde gördükleri zaman içe kapanmaya başlar. Bu da var olan sıkıntıların veya hastalıkların daha da şiddetlenmesine ve ertelenmesine yol açar. Böylelikle hastalığı daha da kronikleşir. Bundan dolayı çocukları yargılamadan sadece dinleyerek anlamaya çalışalım” şeklinde konuştu.
[gallery ids=',48310,48311,48312,48313,48314,48315,48316,48317']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İran: Savaşın devamına hazırız, hedeflerimize ulaşana kadar durmayacağız

Gaziantep'te hijyen kurallarına uymayan iki iş yeri kapatıldı

HAKSİAD Elazığ Şubesi’nden ETSO’ya ziyaret

İran’dan “Türkiye’ye füze atıldı” iddialarına yanıt

Döviz kurlarında son durum

Kapıkule’de 1 ton 413 kilo esrar ele geçirildi

Gaziosmanpaşa’da silah ticareti operasyonu

Bakan Göktaş'tan sosyal medya ve doğum izni açıklaması

Sosyal medyaya yaş sınırı ve e-Devlet şartı

Jeopolitik gerilim güvenli liman talebini artırdı

Ekonomiye ilişkin kanun teklifi komisyondan geçti

Marmara ve Kuzey Ege için sağanak uyarısı

ABD Senatosu Trump'ın savaş yetkisini sınırlamadı: Karar kontrolsüz savaş riskini artırdı

Naim Kasım: Siyonist rejim hiçbir taahhüdüne uymadı, sabrın da bir sınırı var

İşgalciler Gazze'de ateşkesi ihlal etmeyi sürdürüyor: 3 şehit

Axios: ABD ve israil, İran'da karışıklık çıkarmak için Kürt ayrılıkçı grupları destekliyor

Siyonist rejim Beyrut'a saldırdı, Hizbullah misilleme yaptı

Hakkari’de durdurulan tırda 15 kilo uyuşturucu yakalandı

Amasya merkezli dolandırıcılık operasyonunda 4 kişi yakalandı

Antalya’da son 2 haftada 3 bin 238 kişi yakalandı, 513 kişi tutuklandı

Hakkari’de 43 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi

Kocaeli’de uyuşturucu suçundan aranan hükümlü yakalandı

HSK'dan bazı davalar için ihtisas mahkemeleri kararı Resmi Gazete'de

Bakan Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adım atacağız

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Gazze, maskelerin düşmesine vesile olan bir milat oldu

Akaryakıtta eşel mobil sistemi Resmi Gazete’de yayımlandı

Bakan Fidan ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

İzmir'de aranan şahıslar yakalandı

Yetimler Vakfı Cizre'de Ramazan çalışmalarına devam ediyor

Yapıcıoğlu: Tüm insanlık bir araya gelip küresel vahşeti durdurmalı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran: Savaşın devamına hazırız, hedeflerimize ulaşana kadar durmayacağız

Gaziantep'te hijyen kurallarına uymayan iki iş yeri kapatıldı

HAKSİAD Elazığ Şubesi’nden ETSO’ya ziyaret

İran’dan “Türkiye’ye füze atıldı” iddialarına yanıt

Döviz kurlarında son durum

Kapıkule’de 1 ton 413 kilo esrar ele geçirildi

Gaziosmanpaşa’da silah ticareti operasyonu