• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı

09 Ekim 2022, Pazar 09:45
09 Ekim 2022, Pazar 09:45
Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı

Ülkemizde herhangi bir örneği bulunmayan Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi, Diyarbakır’da açıldı. Merkezde çocuk ergen psikiyatri uzmanlarının verdiği poliklinik hizmeti dışında diyetisyen ve çocuk gelişim uzmanları tarafından çeşitli atölyelerle destek sağlanmakta.
Elde edilen verilere göre, Türkiye’de 8-12 yaş aralığındaki her 100 çocuktan 15’inde bir psikiyatrik bozukluk olduğu görülmekte. Bunların dikkat eksikliği, kaygı bozukluğu ve depresyon kaynaklı olduğunun altını çizen Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesine bağlı semt polikliniğinde Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezinde görev yapan Çocuk Psikiyatri Uzmanı Eyaz Karay, çocukta inatçılık, uyku sorunları, ebeveyne yapışıklık veya ebeveyne karşı duyarsızlık gibi davranışlar söz konusu olduğunda ebeveynlerin çocuk ergen psikiyatri uzmanına başvurmaları gerektiğine dikkat çekti.
Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezinde teşhis konulan hastalara hem normal ilaç tedavisi hem de terapi uyguladıklarını söyleyen Karay, yaptıkları hizmetin ülkemizde devlet hastaneleri bünyesinde verilen bir hizmet olmadığını ifade etti.
Merkezde çocukların terapileri için farklı atölyelerin olduğuna değinen Karay, “Hastanemizde yemek atölyesi, spor atölyesi, oyun atölyesi, müzik atölyesi ve sinema atölyesi bulunmakta. Bu atölyelerde bizler tarafından görülüp değerlendirilen kaygı bozukluğu, depresyon ya da psikiyatri hastalıkları olan çocukları ilaç tedavisi dışında ek olarak bu atölyelere yönlendiriyoruz. Bireysel veya grup terapileri şeklinde bu atölyelerden faydalanmalarını ve ihtiyaç dışında da desteklenmelerini sağlamaları için onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.
“Çocukların yaşı küçüldükçe davranışlarında değişiklikler olduğu zaman mutlaka doktorlara başvurmaları gerekiyor” diye konuşan Karay, “Çünkü biz erişkinler yaşımız büyüdükçe kendimizi ifade etme şekli geliştiği için duygularımızı ve düşüncelerimizi ifade edebiliriz. Aileler bu noktalarda zaten çocuklarıyla vakit geçirdiklerinde, çocuklarında farklı duygular hissettiklerinde kliniğimize başvurmalıdır. Küçük yaş grubundaki çocukların ifade edici dilleri çok gelişmediği için daha çok davranışsal olarak kendilerini bize ifade etmeye çalışıyorlar. Yani çocukta inatçılık, uyku sorunları, ebeveyne yapışıklık veya ebeveyne karşı duyarsızlık gibi davranışlar söz konusu olursa mutlaka bir çocuk ergen psikiyatri uzmanına başvurmalarını öneriyoruz” ifadelerinde bulundu.
Ailelerin çocukları yargılamadan önce mutlaka dinlenilmesi gerektiğine vurgu yapan Karay, “Eğer aileler çocuklarını yargılarlarsa çocuk kendisine karşı ön yargıyı ailelerinde gördükleri zaman içe kapanmaya başlar. Bu da var olan sıkıntıların veya hastalıkların daha da şiddetlenmesine ve ertelenmesine yol açar. Böylelikle hastalığı daha da kronikleşir. Bundan dolayı çocukları yargılamadan sadece dinleyerek anlamaya çalışalım” şeklinde konuştu.
[gallery ids=',48310,48311,48312,48313,48314,48315,48316,48317']

Sivas’ta kış şartlarında yaban hayvanlarına yem bırakıldı

Arap Birliği'nden Somaliland tepkisi: Uluslararası barış ve güvenliği tehdit ediyor

Kırşehir’de olumsuz hava koşullarına karşı tedbirler alındı

UNRWA: Gazze Şeridi'nde şiddetli sağanak ve fırtına daha fazla umutsuzluk ve ölüm anlamına geliyor

Gazzeli Rim için balonlar gökyüzüne bırakıldı

Ankara-Niğde Otoyolu’na uluslararası ödül

Konya İl Halk Kütüphanesi geçici süreyle hizmete ara veriyor

Konya’da otomobil bisikletliye çarptı: 1 kişi hayatını kaybetti

Konya merkezde mevsimin ilk karı yağdı

Sinop’ta kaçak avlanan 625 kalkan balığına el konuldu

Ağrı'da kar yağışı nedeniyle il genelinde eğitime 1 gün ara verildi

Siyonist işgalciler Gazze'de ateşkese uymuyor: 80 günde 969 ihlal

ABD’de iki helikopter havada çarpıştı

Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat denetimlerini sürdürüyor

Avrupa'nın en aktif yanardağı Etna yeniden faaliyete geçti

Mardin'de olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bir gün ara verildi

Suriye'de yeni para birimi dönemi başladı 

Vali Atilla Toros, Mersin Uluslararası Limanı’nda incelemelerde bulundu

Mega gemilerin yeni rotası Mersin Limanı oldu

Mersin'de abart eksoz ve tehlikeli sürüşlere geçit verilmedi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Batman Çayı 4. Etap Islah Çalışmalarını inceledi

DMM, “THY uçağının misilleme endişesiyle Libya’ya inmekten vazgeçtiği” iddiaları yalanlandı

Cide-Bartın yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı

Bingöl'de otomobil şarampole devrildi: 4 yaralı

Trump ve Putin'den Ukrayna görüşmesi

Muş’ta kar ve buzlanma nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Umut Kervanı’ndan Van'da kar yağışında yolda kalan sürücülere sıcak ikram

Siyonist işgalin soykırım belgesi “Hind Rajab’ın Sesi” filmi Ankara’da izleyiciyle buluştu

Batman'da 51 gündür öksürük şikâyeti olan çocuk hasta Marmara Üniversitesi’ne sevk edildi

HAMAS temsilcilerinden Ebu Ali: Aksâ Tufanı yalnızca bir askeri hamle değil, ümmetin dirilişinin başlangıcıdır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sivas’ta kış şartlarında yaban hayvanlarına yem bırakıldı

Arap Birliği'nden Somaliland tepkisi: Uluslararası barış ve güvenliği tehdit ediyor

Kırşehir’de olumsuz hava koşullarına karşı tedbirler alındı

UNRWA: Gazze Şeridi'nde şiddetli sağanak ve fırtına daha fazla umutsuzluk ve ölüm anlamına geliyor

Gazzeli Rim için balonlar gökyüzüne bırakıldı

Ankara-Niğde Otoyolu’na uluslararası ödül

Konya İl Halk Kütüphanesi geçici süreyle hizmete ara veriyor