• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı

09 Ekim 2022, Pazar 09:45
09 Ekim 2022, Pazar 09:45
Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çocukta inatçılık, yapışıklık ve duyarsızlık gören ebeveynler psikiyatri uzmanına başvurmalı

Ülkemizde herhangi bir örneği bulunmayan Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi, Diyarbakır’da açıldı. Merkezde çocuk ergen psikiyatri uzmanlarının verdiği poliklinik hizmeti dışında diyetisyen ve çocuk gelişim uzmanları tarafından çeşitli atölyelerle destek sağlanmakta.
Elde edilen verilere göre, Türkiye’de 8-12 yaş aralığındaki her 100 çocuktan 15’inde bir psikiyatrik bozukluk olduğu görülmekte. Bunların dikkat eksikliği, kaygı bozukluğu ve depresyon kaynaklı olduğunun altını çizen Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesine bağlı semt polikliniğinde Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezinde görev yapan Çocuk Psikiyatri Uzmanı Eyaz Karay, çocukta inatçılık, uyku sorunları, ebeveyne yapışıklık veya ebeveyne karşı duyarsızlık gibi davranışlar söz konusu olduğunda ebeveynlerin çocuk ergen psikiyatri uzmanına başvurmaları gerektiğine dikkat çekti.
Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezinde teşhis konulan hastalara hem normal ilaç tedavisi hem de terapi uyguladıklarını söyleyen Karay, yaptıkları hizmetin ülkemizde devlet hastaneleri bünyesinde verilen bir hizmet olmadığını ifade etti.
Merkezde çocukların terapileri için farklı atölyelerin olduğuna değinen Karay, “Hastanemizde yemek atölyesi, spor atölyesi, oyun atölyesi, müzik atölyesi ve sinema atölyesi bulunmakta. Bu atölyelerde bizler tarafından görülüp değerlendirilen kaygı bozukluğu, depresyon ya da psikiyatri hastalıkları olan çocukları ilaç tedavisi dışında ek olarak bu atölyelere yönlendiriyoruz. Bireysel veya grup terapileri şeklinde bu atölyelerden faydalanmalarını ve ihtiyaç dışında da desteklenmelerini sağlamaları için onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.
“Çocukların yaşı küçüldükçe davranışlarında değişiklikler olduğu zaman mutlaka doktorlara başvurmaları gerekiyor” diye konuşan Karay, “Çünkü biz erişkinler yaşımız büyüdükçe kendimizi ifade etme şekli geliştiği için duygularımızı ve düşüncelerimizi ifade edebiliriz. Aileler bu noktalarda zaten çocuklarıyla vakit geçirdiklerinde, çocuklarında farklı duygular hissettiklerinde kliniğimize başvurmalıdır. Küçük yaş grubundaki çocukların ifade edici dilleri çok gelişmediği için daha çok davranışsal olarak kendilerini bize ifade etmeye çalışıyorlar. Yani çocukta inatçılık, uyku sorunları, ebeveyne yapışıklık veya ebeveyne karşı duyarsızlık gibi davranışlar söz konusu olursa mutlaka bir çocuk ergen psikiyatri uzmanına başvurmalarını öneriyoruz” ifadelerinde bulundu.
Ailelerin çocukları yargılamadan önce mutlaka dinlenilmesi gerektiğine vurgu yapan Karay, “Eğer aileler çocuklarını yargılarlarsa çocuk kendisine karşı ön yargıyı ailelerinde gördükleri zaman içe kapanmaya başlar. Bu da var olan sıkıntıların veya hastalıkların daha da şiddetlenmesine ve ertelenmesine yol açar. Böylelikle hastalığı daha da kronikleşir. Bundan dolayı çocukları yargılamadan sadece dinleyerek anlamaya çalışalım” şeklinde konuştu.
[gallery ids=',48310,48311,48312,48313,48314,48315,48316,48317']

İşgalciler ateşkesi tekrar ihlal etti: Gazze'nin doğusunda yeni saldırılar

Filistin halkının efsanevi kıyamı: Birinci İntifada

Şırnak Cizre’de Dicle Nehri kızıla boyandı: İlçeye su verilmeyecek

Malatya'da 38 kilometrelik isale hattı çalışması

Kudüs'ü Filistinlilerden arındırmak isteyen işgalciler yeni yıkımlara hazırlanıyor

Uzmanlar uyarıyor: Çocukluk çağı hipertansiyonunda büyük artış

İşgal ordusunda çöküş büyüyor: 7 Ekim'den bu yana 22 bin asker yaralandı

Burdur’da bir araç karşı şeride geçti: 2 ölü 3 yaralı

Mardin’de mısır kurutma tesisinde yangın çıktı

Nijerya, Benin'e yönelik darbe girişimine karşı asker konuşlandırdı

Ekvador’da mahkumlar arasında çatışma: 9 ölü

Çamlıca Kolejinde "Aile ve Çocuk İletişimi" semineri

Malatya'da kapalı psikiyatri servisi hizmete açıldı

Bütçe görüşmeleri iki hafta aralıksız devam edecek

Adana'da bir evde el bombası ele geçirildi

Louvre’da su sızıntısı: Mısır eserleri bölümünde yüzlerce çalışma zarar gördü

Zelenskiy, ABD ile barış görüşmelerinin "kolay" olmadığını söyledi

Şanlıurfa’da nitelikli dolandırıcılık operasyonu: 3 kişi tutuklandı

18 ilde dolandırıcılık operasyonu: 84 kişi tutuklandı

Şanlıurfa’da 5 binden fazla sentetik hap ele geçirildi

Diyarbakır’da yoğun sis etkili oldu

Uluslararası Göç Örgütü: Hızlı Destek güçlerinin ihlalleri nedeniyle Kordofan'dan göç artıyor

Adana'da park halindeki araçlara çarpan otomobil ters döndü

Şanlıurfa’da elektrik kesintileri mağdur ediyor: Kısas Mahallesi'nde protesto

Osmaniye’de STK’lardan Gazze için dayanışma kermesi

Guterres: Esed rejiminin düşmesi Suriye'de onlarca yıllık baskıyı bitirdi

Brent petrol 63,72 dolardan işlem görüyor

72 ilde uyuşturucu operasyonu: 970 şüpheli gözaltında

Tapunuzu 31 Aralık'a kadar alın: Yeni yılda harçlar üç kat artacak

Güney Afrika, Gazzelilerin zorla göç ettirilmesini engellemek için vize muafiyetini askıya aldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalciler ateşkesi tekrar ihlal etti: Gazze'nin doğusunda yeni saldırılar

Filistin halkının efsanevi kıyamı: Birinci İntifada

Şırnak Cizre’de Dicle Nehri kızıla boyandı: İlçeye su verilmeyecek

Malatya'da 38 kilometrelik isale hattı çalışması

Kudüs'ü Filistinlilerden arındırmak isteyen işgalciler yeni yıkımlara hazırlanıyor

Uzmanlar uyarıyor: Çocukluk çağı hipertansiyonunda büyük artış

İşgal ordusunda çöküş büyüyor: 7 Ekim'den bu yana 22 bin asker yaralandı