• BIST 100

    15349,56%0,62
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,24% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6401,25% 0,12
  • Ç. ALTIN

    10384,03% 0,36

COVID-19’un ardından 'Açlık Salgını'

16 Mayıs 2020, Cumartesi 11:54
16 Mayıs 2020, Cumartesi 11:54
COVID-19’un ardından
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

COVID-19’un ardından 'Açlık Salgını'

COVID-19 dünyanın gündeminde önemli bir yer işgal ediyor. Ancak başka bir acil durum türü olan gıda güvensizliği de tüm dünyada milyonlarca insanın hayatını tehdit ediyor.
FSIN (Gıda Güvenliği Bilgi Ağı)  tarafından yayınlanan Gıda Krizleri Küresel Raporu (GRFC) 2020’de akut gıda güvensizliğine dikkat çekilerek “COVID-19’a bağlı olarak 2020'nin sonuna kadar, 265 milyondan fazla insanın küresel olarak açlık eşiğinde olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu durum gıda güvensizliği için öngörülen kriz seviyesi neredeyse iki katı” denildi.



Birleşmiş Milletlere bağlı; Dünya Gıda Programı, UNICEF, UNHCR, OCHA, BM Gıda ve Tarım Örgütü ile AB ve ABD’den çeşitli örgütlerin de olduğu 16 ortak kuruluş tarafından desteklenen FSIN, dünyadaki 55 ülkede gıda krizinin yoğunlaşacağına dikkat çekti.
Daha şimdiden 135 milyon kişinin kritik gıda güvensizliği yaşadığı vurgulanan raporda, en iyi zamanlarda bile acil bir küresel sorun olan açlığın, COVID-19 salgını ile birlikte 130 milyon kişiyi daha etkileyeceği, salgınının devam eden etkisiyle birlikte 2020 yılı sonuna kadar toplam 265 milyon kişinin etkilemesinin kaçınılmaz olduğu belirtildi.

SAHRA ALTI GÖZALTINDA

Gıda güvensizliğinin en fazla etkileyeceği yer olarak ise Afrika diğer kıtalardan daha riskli bir durumda. Raporda analiz edilen nüfusun yarısından fazlası - 73 milyon kişi - Sahra altı Afrika'da bulunuyor. Eyaletler arası çatışmalar, iç şiddet, bölgesel / küresel istikrarsızlık veya siyasi krizler, mülteci akını, kuraklık ve seller, çekirge istilası, bölgesel salgın hastalıklar gibi birçok olumsuz şartları bünyesinde barındıran bölge yeni bir krizle birlikte ciddi anlamda etkilenecek görünüyor.

Şu anda sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 15 milyon kişi akut gıda güvensizliği yaşıyor. Ülkenin doğusunda yoğun bir silahlı çatışma yaşanıyor ve Mart 2020'den itibaren ülkede Ebola'nın yeniden yayıldığı yönünde raporlar mevcut...

Bu arada, Doğu Afrika'da, yeni nesil çekirgeler, milyonlarca insan için hayati önem taşıyan gıda kaynaklarını yok ederek, ekili arazileri yok ediyor. Hava şartları, bu trilyonlarca çekirge sürüsünü normalde haşere ile uğraşmaya alışık olmayan ülkelere itti. Sürülerin sadece birkaç ay içinde katlanarak büyüme potansiyeli var, bu nedenle bu 2020'de bölgede büyük sorunlar bekleniyor.

ORTA DOĞU VE ASYA RİSKLİ

Orta Doğu'da 43 milyon daha fazla insan benzer zorluklarla uğraşıyor. Yemen krizde 15,9 milyon (analiz edilen nüfusunun %53'ü) ile dünyadaki en gıda güvensiz ülke konumunda. Üç yıllık iç savaşın bir sonucu olarak gıda güvensizliğinin neredeyse felaket düzeyinde olduğu tek ülke.

Bir diğer sorunlu bölge ise 11,3 milyon insanın kritik bir akut gıda güvensizliği durumunda bulunduğu Afganistan. Ocak-Mart 2020 arasında 138 binden fazla mülteci İran ve Pakistan'dan ülkeye döndü ve gıda kaynaklarını zorlamaya başladı.

Analiz edilen Pakistan nüfusunun yarısından fazlası (%51), Asya'daki en yüksek akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya. Bu rakamlar, ortalamanın altındaki muson yağmurları gibi aşırı hava şartları nedeniyle daha da kötüleşmiş durumda.

COVID-19 ekonomik şartları kötüleştirdiğinden, büyük insani yardım kuruluşlarında fon kesintilerine de yol açmaya başladı. Dünya Gıda Programı yöneticilerine göre 300 binden fazla insan ölebilir.

İran veya Filipinler gibi 16 ülke, yetersiz veri nedeniyle analize dâhil edilmemiş buralardaki tahminî veriler de iç açıcı görünmüyor.

Türkiye Gazetesi

Malatya'da 150 bin 515 öğrenci yarı yıl tatiline girdi

“Yeni nesil suç örgütü” soruşturmasında 38 çocuk tutuklandı

Malatya'da Miraç Kandili programı yoğun katılımla gerçekleşti

Azerbaycan, Avrupa'ya doğalgaz ihracatını genişletiyor

Cuma hutbesi: İnsanın yaratılış hikmetlerinden biri, yeryüzünü imar etmektir

Bursa'da ruhsatsız silah operasyonu: 2 gözaltı

Genişletilmiş il güvenlik ve asayiş toplantısı Mersin’de yapıldı

Gaziantep'te 690 bin öğrenci karne sevinci yaşadı

Siyonist askerlerden yeni seviye: Suriye'den keçi çaldılar

Mersin’de trafik denetimleri: Abart egzoz ve drifte ceza

Çocuklarda orta kulak iltihabına dikkat: İşitme kaybına yol açabilir

Hazine ve Maliye Bakanlığından “Kıymetli Maden Takip Sistemi” uyarısı

Yemen'de Şayi Zindani hükümeti kurmakla görevlendirildi

Sosyal medya yasası gündemde: Dijital ebeveynlik uyarısı

Bursa’da minik öğrencinin ambulans hayali gerçeğe dönüştü

Siirt’te karne sevinci: Öğretmenden tatilde teknoloji bağımlılığı uyarısı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah denetimlerinde 5 şüpheliye adli işlem

Bitlis 18 köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalar sürüyor

Millî Savunma Bakanı Güler, ABD Büyükelçisi Barrack’ı kabul etti

Bakan Tekin’den ara tatile ilişkin açıklama

Kolik hastalık değil, geçici bir süreç

Antarktika’da “Buz Hafızası”: Dünya atmosferinin tarihi donmuş kasada korunacak

Batman Vali Canalp: Bu karneler hepimizin

BM'den Sudan'da gıda yardımlarının iki ay içinde tükeneceği uyarısı

İlk yardımda yaş engel değil: 68 yaşındaki Naciye Budak örnek oldu

Uzm. Dt. Demir: Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığında ebeveynler belirleyici

Merkez Bsı ocak ayı piyasa katılımcıları anketini yayımladı

Bursa’da karne sevinci: 700 bin öğrenci tatile çıktı

Afganistanlı iş insanı Dr. Hayatullah Atid’den HAKSİAD’a ziyaret

Malatya'da ruhsatsız silah operasyonunda 3 kişi yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da 150 bin 515 öğrenci yarı yıl tatiline girdi

“Yeni nesil suç örgütü” soruşturmasında 38 çocuk tutuklandı

Malatya'da Miraç Kandili programı yoğun katılımla gerçekleşti

Azerbaycan, Avrupa'ya doğalgaz ihracatını genişletiyor

Cuma hutbesi: İnsanın yaratılış hikmetlerinden biri, yeryüzünü imar etmektir

Bursa'da ruhsatsız silah operasyonu: 2 gözaltı

Genişletilmiş il güvenlik ve asayiş toplantısı Mersin’de yapıldı