-
BIST 100
15954,59%-0,83
-
DOLAR
44,18% 0,05
-
EURO
50,74% -0,02
-
GRAM ALTIN
7157,65% 0,69
-
Ç. ALTIN
11534,35% 0,00
Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok
Eskişehir’de yaşayan bir vatandaş, birçok kişi tarafından kullanılan bir su markasından sipariş verdi. Ertesi gün suyunu teslim alan tüketici, damacananın üzerindeki üretim tarihine baktığında gözlerine inanamadı. Tam 14 yıllık damacana ile karşılaşan talihsiz tüketici, damacananın 2006 tarihinde üretildiğini görünce neye uğradığına şaşırdı.
'SUYUN SEVKİYATINDA KULLANILAN DAMACANALARIN KULLANIM SÜRESİ BULUNMAKTADIR'
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkanı Av. Murat Kalkan, damacanaların kullanım süresinin 5 yıl olduğunu söyledi. Kalkan, 'Sağlığımızı tehdit eden ürünlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Hemen hemen hepinizin evlerinde bulunan damacanalar da bu ürünlerin arasında yer alabiliyor. Yaşam kaynağımız olan suyun sevkiyatında kullanılan damacanaların bir kullanım süresi bulunmaktadır. Bu kullanım süresi 3 yıl veya yılda 75 kez su dolumu iken, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile bu süre 5 yıla çıkarılmıştır' diye konuştu.
'TÜKETİCİNİN SAHİP OLDUĞU HAKLAR'
Böyle bir durumla karşılaşan tüketicinin sahip olduğu hakları anlatan Kalkan, '6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun uyarınca bahsedilen satım sözleşmesi konusu su, ayıplı mal olarak tasvir edilmektedir. Örneğin tüketicimizin almış olduğu yönetmeliğe aykırı ayıplı su sebebiyle sağlığın bozulması halinde; hastane masrafları, çalışamadığı gün süresince uğramış olduğu gelir kaybı, bu sağlık problemi sebebiyle kişide oluşan iş gücü kaybı ve bu benzeri sağlığına geri kavuşması için yaptığı ve yapacağı tüm maddi masraflar satıcı tarafından karşılanacaktır. Ayrıca tüketicimizin manevi dünyasındaki yıkımın bir nebze olsun telafisi amacıyla manevi tazminata da hükmedilecektir. İş bu yasal mevzuat uyarınca firmalara para cezası müeyyidesi uygulanacağı gibi ayrıca firma yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanunu uyarınca cezai işlem başlatılacaktır' dedi.
'DAMACANALAR ÜRETİM TARİHİNDEN İTİBAREN EN FAZLA 5 YIL KULLANILIR'
Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal ise, yönetmeliğe uymayan durumlarda tüketicilerin ilgili yerlere ihbarda bulunmaları gerektiğinin altını çizdi. Başkan Bakal, 'Damacanalar üretim tarihinden itibaren en fazla 5 yıl kullanılır. Bu kapların kaç defa doldurulduğunun tespit edilmesine yarayan elektronik takip sistemi işletmeci tarafından oluşturulur, bu sistemin usul ve esasları kurumca belirlenir. Geri dönüşlü polikarbonat kaplarda suyun adı ve kabın üretim tarihi boyun veya gövdesine kabartma şeklinde yazılır. Bu kaplara farklı su dolumu yapılamaz. Bu kaplarda satışa sunulan suların raf ömrü 3 aydan fazla olamaz. İlgili yönetmeliğe uymayan su damacanası ile su satıldığını gören tüketiciler, Sağlık Bakanlığına, Valiliklere, Kaymakamlıklara veya ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezine ihbarda bulunabilirler' ifadelerini kullandı.
ABD ve siyonist rejim İran karşısındaki kayıplarını açıklamakta zorluk çekiyor
İşgalciler Kadir Gecesi'nde Mescid-i Aksa'da ibadet ve itikafı engelledi
Trump: İran'ın saldırıları karşısında şok olduk, NATO bizi yalnız bıraktı
Kabil'de hastaneye saldırı: 400 sivil hayatını kaybetti
İran'dan Körfez'de geniş çaplı operasyonlar: ABD hedefleri vuruldu
Hizbullah'tan Nehariya'ya roket misillemesi: Yaralı işgalciler var
Muğla’da 35 düzensiz göçmen ve 2 göçmen kaçakçısı yakalandı
Sivas’ta uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı
Kırıkkale’de asayiş operasyonlarında 25 tutuklama
İletişim Başkanı Duran’dan israilin bölgesel adımlarına tepki
Konya’da Ramazan Bayramı’nda toplu taşıma ücretsiz
Konya’da Kadir Gecesi’nde Kapu Camii dolup taştı
Konya’da uyuşturucu operasyonu: 41 şüpheli yakalandı
Antalya'da kaçak avcılara 1 milyon 42 bin lira ceza
Umut Kervanından Ceylanpınar'da çocuklara bayram öncesi giyim yardımı
Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’nden seyahat uyarısı
Kadir Gecesi tüm yurtta dualarla idrak edildi
Pakistan, Afganistan’da bağımlıların tedavi edildiği hastaneyi vurdu: 200 kişi hayatını kaybetti
Avrupa Yetim Eli Hatay'da bayram öncesi çocukların yüzünü güldürdü
Konya’da sazan ve sazangiller için av yasağı başladı
Adana'da Kadir Gecesi dualarla ihya edildi
Kadir Gecesi Cizre'de dualarla idrak edildi
Konya’da Kadir Gecesi camilerde yoğun katılımla ihya edildi
Kadri Gecesi Ayasofya'da dua ve zikirlerle ihya edildi
Kadir Gecesi’ni camilerde ihya eden Mardinliler: Bu mübarek gecede özellikle Gazze unutulmamalı
Dışişleri Bakanlığı: israilin Lübnan'a başlattığı kara harekatını en güçlü şekilde kınıyoruz
Gazze'de siyonistlerin saldırıları devam ediyor: Can kaybı 72 bini aştı
Siirt’te Kadir Gecesi’nde camiler doldu taştı
Kuşadası Belediye Başkanı rüşvet soruşturması kapsamında tutuklandı
Diyarbakır'da Kadir Gecesi dualarla ihya edildi
Yükleniyor






