• BIST 100

    10622,47%-1,54
  • DOLAR

    42,23% 0,00
  • EURO

    49,03% 0,40
  • GRAM ALTIN

    5624,02% 0,75
  • Ç. ALTIN

    9304,15% 1,40

Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok

08 Ağustos 2020, Cumartesi 17:04
08 Ağustos 2020, Cumartesi 17:04
Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Damacana kullananlar dikkat! Tüketiciye 14 yıllık şok

Eskişehir’de yaşayan bir vatandaş, birçok kişi tarafından kullanılan bir su markasından sipariş verdi. Ertesi gün suyunu teslim alan tüketici, damacananın üzerindeki üretim tarihine baktığında gözlerine inanamadı. Tam 14 yıllık damacana ile karşılaşan talihsiz tüketici, damacananın 2006 tarihinde üretildiğini görünce neye uğradığına şaşırdı.

'SUYUN SEVKİYATINDA KULLANILAN DAMACANALARIN KULLANIM SÜRESİ BULUNMAKTADIR'

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkanı Av. Murat Kalkan, damacanaların kullanım süresinin 5 yıl olduğunu söyledi. Kalkan, 'Sağlığımızı tehdit eden ürünlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Hemen hemen hepinizin evlerinde bulunan damacanalar da bu ürünlerin arasında yer alabiliyor. Yaşam kaynağımız olan suyun sevkiyatında kullanılan damacanaların bir kullanım süresi bulunmaktadır. Bu kullanım süresi 3 yıl veya yılda 75 kez su dolumu iken, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile bu süre 5 yıla çıkarılmıştır' diye konuştu.

'TÜKETİCİNİN SAHİP OLDUĞU HAKLAR'

Böyle bir durumla karşılaşan tüketicinin sahip olduğu hakları anlatan Kalkan, '6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun uyarınca bahsedilen satım sözleşmesi konusu su, ayıplı mal olarak tasvir edilmektedir. Örneğin tüketicimizin almış olduğu yönetmeliğe aykırı ayıplı su sebebiyle sağlığın bozulması halinde; hastane masrafları, çalışamadığı gün süresince uğramış olduğu gelir kaybı, bu sağlık problemi sebebiyle kişide oluşan iş gücü kaybı ve bu benzeri sağlığına geri kavuşması için yaptığı ve yapacağı tüm maddi masraflar satıcı tarafından karşılanacaktır. Ayrıca tüketicimizin manevi dünyasındaki yıkımın bir nebze olsun telafisi amacıyla manevi tazminata da hükmedilecektir. İş bu yasal mevzuat uyarınca firmalara para cezası müeyyidesi uygulanacağı gibi ayrıca firma yetkilileri hakkında Türk Ceza Kanunu uyarınca cezai işlem başlatılacaktır' dedi.

'DAMACANALAR ÜRETİM TARİHİNDEN İTİBAREN EN FAZLA 5 YIL KULLANILIR'

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal ise, yönetmeliğe uymayan durumlarda tüketicilerin ilgili yerlere ihbarda bulunmaları gerektiğinin altını çizdi. Başkan Bakal, 'Damacanalar üretim tarihinden itibaren en fazla 5 yıl kullanılır. Bu kapların kaç defa doldurulduğunun tespit edilmesine yarayan elektronik takip sistemi işletmeci tarafından oluşturulur, bu sistemin usul ve esasları kurumca belirlenir. Geri dönüşlü polikarbonat kaplarda suyun adı ve kabın üretim tarihi boyun veya gövdesine kabartma şeklinde yazılır. Bu kaplara farklı su dolumu yapılamaz. Bu kaplarda satışa sunulan suların raf ömrü 3 aydan fazla olamaz. İlgili yönetmeliğe uymayan su damacanası ile su satıldığını gören tüketiciler, Sağlık Bakanlığına, Valiliklere, Kaymakamlıklara veya ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezine ihbarda bulunabilirler' ifadelerini kullandı.

Kolombiya, ABD ile istihbarat paylaşımını durdurdu

Nablus'un güneyinde 13 yaşındaki Filistinli çocuk şehit oldu

Karayipler'de gerilim tırmanıyor: ABD uçak gemisi bölgede, Venezuela ordusu alarmda

Bakan Tunç’tan Diyarbakır’daki viyadük inşaatındaki iskelenin çökmesiyle ilgili açıklama

Diyarbakır’da silahlı saldırı: 1 ölü

Yunan'da çiftçilerden hükümet aleyhine protesto

Malatya'da baraka yangını

Diyarbakır’da viyadük faciasında ölen işçilerin cenazesi toprağa verildi

Rusya: Ukrayna ve İngiltere'nin MiG-31 tipi savaş uçağı kaçırma planı engellendi

BM: israil, ateşkese rağmen Gazze'ye yeterli insani yardım ulaşmasına izin vermiyor

Bakan Bayraktar Konya’daki enerji yatırımlarını değerlendirdi

Rusya: Zaporijya’da bir yerleşim yeri daha ele geçirildi

Dışişleri Bakanlığı Pakistan'daki saldırıyı kınadı

Mersin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla fidanlar toprakla buluştu

Malatya'da bir şahıs evinde ölü bulundu

Rus İHA'ları Ukrayna'nın enerji tesislerini vurdu

ABD'de Dulles Uluslararası Havalimanı'nda kaza: 18 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ile görüştü

Mardin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla 5 bin fidan toprakla buluştu

Gaziantep’te ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi: 5 şüpheli yakalandı

Gaziantep’te silah ve uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Çin'de Hongqi Köprüsü'nde çökme

Aksaray’da kaçakçılık operasyonu: 4 gözaltı

Hırsızlık suçundan 13 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya'da TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Irak’ta genel seçimler için oy kullanma işlemi sona erdi

İran: ABD ve israil'in casusluk şebekesi çökertildi

Adıyaman'da iki otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Bangladeş 11 farklı noktada meydana gelen el yapımı bomba saldırılarıyla sarsıldı

Başsavcılıktan "CHP için kapatma talebi" iddialarına açıklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kolombiya, ABD ile istihbarat paylaşımını durdurdu

Nablus'un güneyinde 13 yaşındaki Filistinli çocuk şehit oldu

Karayipler'de gerilim tırmanıyor: ABD uçak gemisi bölgede, Venezuela ordusu alarmda

Bakan Tunç’tan Diyarbakır’daki viyadük inşaatındaki iskelenin çökmesiyle ilgili açıklama

Diyarbakır’da silahlı saldırı: 1 ölü

Yunan'da çiftçilerden hükümet aleyhine protesto

Malatya'da baraka yangını